×
بین الملل
شناسه خبر : 313717
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 14:27
آیا محاصره دائمی تنگه هرمز توسط آمریکا بخشی از یک طرح بسیار بزرگتر است؟

آیا محاصره دائمی تنگه هرمز توسط آمریکا بخشی از یک طرح بسیار بزرگتر است؟

تحلیل‌ها نشان می‌دهد تمرکز ایالات متحده بر محاصره ایران و کنترل تنگه‌های راهبردی، بخشی از راهبرد کلان برای مهار چین و حفظ برتری ژئوپلیتیکی است؛ راهبردی که امنیت انرژی و مسیرهای ترانزیت جهانی را به ابزار قدرت تبدیل کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: تغییر رویکرد ایالات متحده از جنگ اقتصادی مبتنی بر تحریم‌ها به راهبردهای پیچیده‌تر ژئوپلیتیکی، نشان می‌دهد واشنگتن در حال بازتعریف ابزارهای قدرت خود در سطح جهانی است. در چارچوب «استراتژی امنیت ملی ۲۰۲۵»، آمریکا همچنان به دنبال حفظ موقعیت مسلط خود است؛ موقعیتی که نه‌تنها در حوزه نفوذ مستقیم بلکه در مدیریت معادلات کلان جهانی نیز تعریف می‌شود.

در این میان، چین به‌عنوان مهم‌ترین چالش راهبردی آمریکا مطرح است. برخلاف اروپا و روسیه، ایالات متحده نفوذ ساختاری مشابهی بر چین ندارد و همین مسئله باعث شده تمرکز بر نقاط ضعف پکن در دستور کار قرار گیرد. یکی از مهم‌ترین این ضعف‌ها، وابستگی شدید چین به واردات انرژی است؛ وابستگی‌ای که خاورمیانه را به یک منطقه حیاتی برای این کشور تبدیل کرده است.

در این چارچوب، ابتکار «کمربند و جاده» چین با هدف تضمین دسترسی پایدار به منابع انرژی شکل گرفته و روابط پکن با کشورهای منطقه، به‌ویژه ایران، در همین راستا قابل تحلیل است. این همکاری‌ها می‌تواند دسترسی چین به مسیرهای کلیدی انتقال انرژی، از جمله تنگه هرمز و باب‌المندب را تقویت کند.

از نگاه واشنگتن، کنترل این گلوگاه‌های حیاتی، یک اهرم ژئوپلیتیکی تعیین‌کننده است. بر همین اساس، تلاش برای محدودسازی نقش چین در این مناطق و جلوگیری از تسلط غیرمستقیم آن، به یکی از اولویت‌های راهبردی آمریکا تبدیل شده است.

در این میان، محاصره ایران را می‌توان بخشی از این راهبرد کلان دانست؛ اقدامی که هدف آن نه صرفاً فشار اقتصادی، بلکه کنترل بلندمدت بر شریان‌های اصلی انرژی جهان است. در چنین شرایطی، حتی نوسانات قیمت نفت نیز به یک موضوع فرعی تبدیل می‌شود و اصل ماجرا، رقابت بر سر قدرت ژئوپلیتیکی است.

در مجموع، تحولات اخیر نشان می‌دهد که تنگه هرمز و سایر گذرگاه‌های انرژی، به صحنه اصلی رقابت قدرت‌های جهانی تبدیل شده‌اند و به نظر نمی‌رسد این اهرم‌ها به‌سادگی از دستور کار سیاست خارجی آمریکا خارج شوند.


اخبار مرتبط
محاصره دریایی آمریکا پرخطر و کم‌دستاورد است
جمعه 1405/02/11 ساعت 21:34
آتلانتیک:
محاصره دریایی آمریکا پرخطر و کم‌دستاورد است
نشریه آمریکایی «آتلانتیک» در گزارشی به بررسی پیامدهای محاصره تنگه هرمز پرداخته و نوشته است: این رویکرد با ریسک‌های قابل توجهی برای آمریکا همراه است و می‌تواند ناوگان و نیروهای این کشور را در برابر تهدیدهای مختلف در منطقه آسیب‌پذیرتر کند.
بن‌بست آمریکا در بحران تنگه هرمز
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 23:06
گاردین:
بن‌بست آمریکا در بحران تنگه هرمز
روزنامه گاردین در تحلیلی از پیامدهای بحران تنگه هرمز نوشت که دولت آمریکا در برابر دو گزینه دشوار قرار گرفته است: ادامه یک جنگ اقتصادی طولانی یا اقدام نظامی پرریسک برای بازگشایی این گذرگاه راهبردی.
سپاه تعیین‌کننده تردد دریایی در تنگه هرمز است
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 22:00
سی‌ان‌ان:
سپاه تعیین‌کننده تردد دریایی در تنگه هرمز است
شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با استناد به داده‌های رصد کشتیرانی اعلام کرد که بسیاری از کشتی‌هایی که در روزهای اخیر از تنگه هرمز عبور کرده‌اند از مسیر تعیین‌شده ایران استفاده و بخشی از آن‌ها نیز محموله‌های خود را در بنادر ایران بارگیری کرده‌اند؛ موضوعی که به گفته این شبکه به معنای نادیده گرفتن محاصره آمریکا است.
5 کشتی مرتبط با ایران از تنگه هرمز عبور کردند
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 21:26
5 کشتی مرتبط با ایران از تنگه هرمز عبور کردند
براساس آنچه که کپلر گزارش داده روز گذشته تنها 7 شناور از تنگه هرمز عبور کردند که 5 شناور مرتبط با ایران بودند.
زاخارووا: تردد در تنگه هرمز پس از اقدام نظامی آمریکا دچار وقفه شد
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 13:44
زاخارووا: تردد در تنگه هرمز پس از اقدام نظامی آمریکا دچار وقفه شد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پاسخ به پرسش یک رسانه هندی اعلام کرد تردد در تنگه هرمز پس از آنچه «تجاوز نظامی به ایران» خواند، با وقفه مواجه شده و خواستار کنار گذاشتن استدلال‌های بیهوده شد.
عوارض عبور از تنگه هرمز
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 09:15
کوروش احمدی:
عوارض عبور از تنگه هرمز
طی حدود 2ماه گذشته بحث‌های گسترده‌ای در سطوح مدیریتی و کارشناسی تحت عناوینی مانند «اعمال حاکمیت ایران بر تنگه هرمز»، «مدیریت تنگه»، «دریافت عوارض عبور» و «دریافت وجوهی برای ارائه خدمات» در جریان بوده و در مجلس نیز طرحی در این خصوص تهیه شده‌ است.
نظرات

آخرین اخبار
مسی تولدش را با رکورد تاریخی در جام جهانی جشن گرفت
برتری بوسنی مقابل قطر در نیمه نخست
سوئیس و کانادا با تساوی به رختکن رفتند
مخالفت با حمایت از اسرائیل به رکوردی بی‌سابقه رسید
ایران خواستار اجرای عدالت در قبال عاملان جنایت مدرسه میناب شد
هندبال ساحلی ایران به مرحله دوم قهرمانی جهان رسید
شب عاشورای حسینی در جوار محل عروج قائد شهید انقلاب
نظامیان اسرائیل بار دیگر وارد جنوب سوریه شدند
چرخش ترامپ در قبال ایران؛ مقام سابق کنگره دلیل آن را فاش کرد
شوک به ملی‌پوشان در بدو ورود/ آمریکا باز هم برای تیم ملی ایران مزاحمت ایجاد کرد
رییس جمهور: امروز ایران را در منطقه به عنوان یک قدرت می‌بینند
لیست نهایی تیم ملی بسکتبال مشخص شد + اسامی
تنش در واشنگتن؛ مذاکرات صلح لبنان به بن‌بست رسید
«عاشورا» و ایران؛ تاملی در نسبتِ امر ملی و امر دینی
برگزاری مراسم معارفه گل‌محمدی در دهوک عراق
تکلیف عالیشاه با پرسپولیس مشخص شد
احتمال فاصله گرفتن ترامپ از تفاهم میان ایران و آمریکا
روبیو: دور جدید نشست کارشناسی ایران و آمریکا در راه است
توهمات جدید ترامپ درباره تفاهم نامه با ایران
آغاز غافلگیرکننده لیگ ملت‌های والیبال؛ شکست عجیب برزیل و ایتالیا
مخالفان ایتالیا خواستار پاسخگویی درباره مشارکت در جنگ علیه ایران شدند
شاپور رحیمی درگذشت
حریدی‌ها از «تغییر رژیم» به نتانیاهو هشدار دادند
حماس: نماینده شورای صلح ترامپ از اسرائیل حمایت می کند
هوای تهران خنک‌تر می‌شود
سربازان آمریکایی: پنتاگون شدت جراحات را کمتر از واقعیت اعلام کرد
آمریکا سفارت خود در کویت را باز کرد
تالاب قره‌قشلاق پس از 15 سال دوباره احیا شد
بقائی خطاب به روبیو: صلح با تداوم سیاست‌های آمریکا ممکن نیست
سنتکام مدعی کشته شدن یکی از رهبران ارشد داعش در سوریه شد
کلاهبرداری به نام جام جهانی؛ مراقب سایت‌های شرط‌بندی باشید
تأکید ایران و عربستان بر تداوم رایزنی‌ها برای حفظ ثبات منطقه
بن‌گویر: تخریب منازل فلسطینیان متوقف نمی‌شود!
نتانیاهو: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد!
حمله روسیه به تفسیر وارونه غرب از قوانین بین‌الملل
حماس برای واگذاری کامل اداره غزه اعلام آمادگی کرد
نورنما | به یاد عاشورا ، روزی که خورشید بر میدان کربلا سرخ شد
بانک صادرات از رفع کامل اختلال خدمات کارت‌محور خبر داد
فراخوان انصارالله برای راهپیمایی سالروز شهادت امام حسین (ع) در صنعا
اهدای جام قهرمانی با حضور رئیس‌جمهور آمریکا
دو شهید در حمله اسرائیل به جنوب لبنان+ جزئیات حادثه
گزارش تصویری| عزاداری تاسوعای حسینی در سراسر کشور
استعفای فرمانده ارشد ارتش آمریکا پس از اختلاف با وزیر دفاع
دبیرکل ناتو از نقش ایتالیا در عملیات آمریکا علیه ایران پرده برداشت
نیویورک تایمز، «تسلیم آمریکا» را تیتر کرد
عرضه سهام ستاره خلیج فارس در بورس
تأمین اجتماعی: مشکل سامانه فیش حقوقی بازنشستگان برطرف شد
شجاع خلیل‌زاده در تیم منتخب هفته دوم جام جهانی 2026 قرار گرفت
حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در جنوب لبنان
پشت پرده روایت‌های ترامپ از مذاکرات؛ چه کسی راست می‌گوید؟