×
سیاسی
شناسه خبر : 341033
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/06/03 ساعت 09:03
بِسِنت خالی بست مستندات چه می‌گویند؟

محمد ایمانی

بِسِنت خالی بست مستندات چه می‌گویند؟

دولت ترامپ، نه امروز بلکه از یک سال و نیم قبل (و پیش از آن، در دولت قبلی‌اش) همواره ادعا کرده: این، بدترین و آخرین فشار بر ایران است.

نورنیوز-گروه سیاسی: 1) دولت ترامپ، نه امروز بلکه از یک سال و نیم قبل (و پیش از آن، در دولت قبلی‌اش) همواره ادعا کرده: این، بدترین و آخرین فشار بر ایران است. ترامپ، 7 سال قبل، از «فشار حداکثری» رونمایی کرد. مقامات آمریکایی دائما تکرار کردند ایران فلج خواهد شد و به زانو درمی‌آید. اما چند سال بعد، اغلب تحلیلگران آمریکایی تاکید کردند: «سیاست فشار حداکثری، شکست فاحشی خورد». این عبارت پرتکرار، ضرب المثلی برای رفتار احمقانه و خودزنانه شد.
2) هفت سال بعد، وزیر خزانه‌داری آمریکا دوباره با همان ادبیات تهدید نخ‌نما حرف می‌زند. «اسکات بِسِنت» در روزنامه فایننشال‌تایمز نوشت: «امروز بزرگ‌ترین حمله مالی تاریخ علیه ایران را آغاز خواهیم کرد. کشورهایی که سرنوشت خود را به تهران گره می‌زنند، گزینه پیش روی‌شان، بسته شدن هر مسیر برای دستیابی به رفاه پایدار است و باید انتظار داشته باشند که در انزوای ایران شریک شوند. هرگونه اقدام نظامی علیه نیروهای ما یا کشورهای خلیج‌فارس با واکنشی سریع و قاطع مواجه خواهد شد».
3) اما وضعیت امروز منطقه، وضعیت هفت سال قبل نیست که ایران منفعل باشد. اگر جنگ اقتصادی را تهدید 50 درصدی در نظر بگیریم، جنگ نظامی، تهدید صد در صدی است. آمریکا، قبلا در جنگ، همه زور خود را زد، اما خفّت‌بار‌ترین شکست پس از جنگ جهانی دوم را متحمل شد. ایران، هفت سال قبل از اهرم تنگه هرمز -که تحلیلگران آن را قوی‌تر از بمب اتمی می‌خوانند- استفاده نکرد. اما امروز پای بر حلقوم ترامپ گذاشته و سقوط مقبولیت به 33 درصد را در آستانه انتخابات کنگره به او حقنه کرده است.
4) بسنت لاف‌زن می‌داند که یک علت پیروزی انتخاباتی ترامپ، وعده بنزین دو دلاری بود. اما اقتدار ایران و شکست آمریکا در جنگ، موجب شد قیمت بنزین در برخی ایالت‌های آمریکا به ۷ دلار، و متوسط قیمت به ۴.۵ دلار برسد. بسنت می‌تواند بلوف بزند اما اینها، اعترافات به یادگار مانده از خود وی ظرف چند ماه اخیر است که در اثر تحمل فشار اقتصادی و سیاسی کمرشکن ادا شده است:
- (پس از شکست عملیات پروژه آزادی برای گشودن تنگه) قیمت بنزین تا سال آتی میلادی پایین نخواهد آمد.
انتظار می‌رود توافق با ایران در یکی دو روز آینده نهائی شود. ما درک می‌کنیم که در ماه‌های اخیر شرایط سختی سپری شد و افزایش بهای انرژی بخش زیادی از رشد دستمزدها را بلعید، اما ما در حال عبور از این وضعیت بحرانی هستیم.
- به زودی از این وضعیت عبور می‌کنیم. امیدوارم در چند روز آینده با ایران به توافق برسیم و پیشرفت کنیم. قیمت‌ها دوباره به تدریج کاهش خواهند یافت.
5) نمی‌توان پای در دریای مواج گذاشت و خیس نشد. نمی‌توان گِل بازی کرد، اما خاک و خُلی نشد. نمی‌شود ایران را به زعم خود محاصره دریایی کرد و به زلزله ناشی از انسداد صادرات نفت منطقه و انفجار قیمت گرفتار نیامد.
پس از توقف اجرای تفاهم نامه، روزی نبوده که مقامات آمریکا ادعا نکنند جریان صادرات نفت از تنگه هرمز عادی شده و قیمت در حال کاهش است. با این وجود، قیمت نفت دائما صعودی، و ذخائر نفتی آمریکا دائما در حال برداشت و کاهش بوده است! یعنی آن ادعا‌ها دروغ است. این در حالی است که ایران، هنوز تنگه را کاملا نبسته است اما در صورت شیطنت آمریکا، به تصریح دبیر شورای عالی امنیت ملی، اجازه نخواهد داد حتی یک بشکه نفت از منطقه خلیج‌فارس و دریای عمان و دریای سرخ صادر شود. ذخایر نفت آمریکا، تنها برای ۴۱ روز دیگر 
باقی مانده که پایین‌ترین سطح در نیم قرن اخیر است. و با روند فعلی، خیلی زودتر از انتخابات کنگره، به نقطه غیرقابل برداشت می‌رسد و فاجعه اصلی برای ترامپ آغاز می‌شود.
6) بسنت بهتر از ما، معنای این اظهارات ترامپ ظرف دو ماه گذشته و حجم درماندگی پنهان در آن را می‌داند:
«اگر توافق نمی‌کردیم ذخایر استراتژیک نفت ۴ هفته دیگر تمام می‌شد. می‌دانید، ذخایر در سراسر جهان وجود دارد، و ذخایر ما واقعاً تمام می‌شد. و زمانی خواهد رسید که شما قادر به تهیه آن نخواهید بود.
- اگر به جنگ ادامه می‌دادیم، تنگه هرگز باز نمی‌شد. بمباران فایده‌‌ای نداشت؛ تنگۀ هرمز را باز نمی‌ کرد.
- آدم‌های احمق می‌خواهند رکود جهانی باشد. اگر توافق نباشد، تنگه باز نخواهد شد. من هرگز نمی‌خواهم به هربرت هوورِ مرحوم و فقید تبدیل شوم [کسی که نامش با رکود بزرگ اقتصادی در آمریکا گره خورد]
- می‌‌گویند چرا سختگیرانه‌تر عمل نمی‌‌کنی؟ تنها راهی که می‌‌توانستم سختگیرتر باشم، این بود که 2 یا 3 هفته دیگر به بمباران ادامه می‌‌دادم. اما نتیجه‌ چه می‌‌شد؟ تنگه باز نمی‌‌ماند. کاملاً بسته شده بود. سراسر آن، پر از مین می‌‌شد و موشک‌‌ها بر فراز کشتی‌‌های میلیارد دلاری به پرواز درمی‌آمدند؛ بنابراین، کشتی‌‌ها هرگز حرکت نمی‌کردند و ماه‌ها، نفتی در کار نبود.
- چه کسی واقعاً از توافق با ایران خوشحال است؟ بازار... قیمت نفت سقوط کرده است. فکر می‌کنم اتفاقات خیلی خوبی قرار است رخ دهد و بازار سهام مثل موشک در حال افزایش است».
7) ما دست آمریکا را خوانده‌ایم که چقدر خالی است. آمریکا هرگز مثل امروز ناتوان نبوده که اگر توانا بود مرتکب حماقت جنگ احمقانه و سرشکستگی راهبردی نمی‌شد.
نه فقط ما بلکه خیلی‌ها در غرب می‌دانند که دست آمریکا هرگز مانند امروز خالی نبوده است:
- برت اریکسون در پاسخ بسنت: اسکات! اگر کسی به موقعیت راهبردی خود اطمینان داشته باشد، کشورهای متحد و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را تهدید نمی‌کند. اگر اهرم فشاری کافی در اختیار داشتیم، نیازی به این تهدید‌ها نبود.
- مایک کارلتون روزنامه‌نگار استرالیایی: روان‌پریش نارنجی [بسنت] دوباره داره جنگ رو می‌بره... حتماً بار سی‌ام یا چهلمشه (!)
- مایک جانسون رئیس‌جمهوریخواه مجلس نمایندگان: دونالد ترامپ، پیامدهای اقتصادی جنگ برای شهروندان آمریکایی و تأثیر آن بر انتخابات کنگره را درک می‌کند و تمام وقت در تلاش برای حل این وضعیت است».
- نشریه آتلانتیک: آمریکا دهه‌هاست که نگران این است ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. اکنون باید نگران چیزی حتی مهم‌تر باشد؛ ایرانی که ایالات متحده را شکست داده، دیگر از حمله آمریکا نمی‌ترسد و دسترسی به خلیج‌فارس را کنترل می‌کند. سلاح‌های هسته‌ای به تنهائی هرگز نمی‌توانستند چنین قدرتی به ایران بدهند.
8) تقلّای امثال وزیر خزانه‌داری آمریکا معطوف به این است که اهرم راهبردی تنگه هرمز را در ارزیابی طرف ایرانی بی‌ارزش یا مایه دردسر نشان بدهند و وضعیت شکست نظامی را در میدان دیپلماسی برعکس کنند. این در حالی است که رابرت کیگان از چهره‌های برجسته نومحافظه‌کار، دیروز در نشریه آتلانتیک اذعان کرد:
«منطقه، سال‌ها، تحت سلطه آمریکایی بود اما امروز، ایران در شرایط کاملاً جدیدی قرار دارد. ایران مستقیما با ابرقدرت و اسرائیل رو‌به‌رو شده، مقاومت کرده و پیروز شده است. ایران، ساختار قدرت در خاورمیانه و خلیج‌فارس را به طور کامل تغییر داده است. قدرت مسلط، از این به بعد، ایران خواهد بود، نه آمریکا یا اسرائیل. جهان، سال‌ها با ایرانی رو‌به‌رو بوده که محدودیت‌های زیادی داشت اما اکنون متوجه خواهد شد که ایرانِ آزاد شده از محدودیت، چه شکلی است. ایران نیازی به توافقی با ایالات متحده ندارد. این باور رایج که ایران مجبور خواهد شد با آمریکا سازش و تنگه هرمز را باز کند، نادرست از آب درآمده است. ایران با پشت‌سر گذاشتن جنگ، موازنه قدرت را در خاورمیانه تغییر داده است. واشنگتن به‌دلیل نگرانی از بحران اقتصادی و کمبود ذخایر موشکی، حملات نظامی را متوقف کرد. تهران اکنون با کنترل تنگه هرمز، نظم تازه‌ای را اعمال کرده و کشورهای منطقه ناچارند خود را با این واقعیت راهبردی جدید سازگار کنند».
9) کیگان، دو ماه قبل از «کیش و مات» شدن آمریکا خبر داده و تاکید کرده بود: «به سختی می‌توان زمانی را به یاد آورد که آمریکا، دچار شکست کامل در یک درگیری شده باشد. اما شکست در تقابل فعلی با ایران ماهیتی متفاوت دارد؛ نه قابل جبران است و نه قابل نادیده گرفتن. هیچ بازگشتی به وضعیت قبل وجود نخواهد داشت. ایران با کنترل تنگه‌هرمز، به عنوان بازیگر کلیدی منطقه و جهان ظهور می‌کند. این اهرم فشار، بزرگ‌تر از هسته‌ای است. آمریکا در منطقه خود را به عنوان ببر کاغذی نشان داد».


روزنامه کیهان
نظرات

آخرین اخبار
صعود مقتدرانه دختران ایران به جمع 8 تیم آسیا
آتش‌سوزی در مجتمع 49 واحدی مشهد؛ 9 نفر نجات یافتند
خیابانی در تهران به نام اکبر عبدی نامگذاری شد
اقتصاد عمان زیر سایه جنگ؛ کاهش گردشگری و افزایش هزینه‌ها
ضرورت ایستادگی مسلمانان در برابر رژیم جنایتکار صهیونی
تأکید پکن بر همکاری با تهران
احضار سفیر آمریکا در ترکیه به واشنگتن!
نورنما | پرواز دیدنی کفشدوزک
بارش سیل‌آسا در هند؛ پروازهای دهلی‌نو مختل شد
ثبت‌نام بیش از یک میلیون کلاس‌اولی
هوای 4 شهر خوزستان قرمز شد؛ هشدار آلودگی هوا
تخفیف 70 درصدی برج میلاد؛ جشنواره تابستانی آغاز شد
چگونه ترامپ در تله جنگ با ایران گرفتار شد؟
افتتاح 863 واحد مسکن ملی در اردبیل
نگرانی فرانسوی‌ها از افزایش تعرض به کودکان در مدارس
همتی: 1.7 میلیارد دلار برای انرژی‌های تجدیدپذیر اختصاص یافت
تسهیلات 60 میلیون دلاری برای واردات کالاهای اساسی
گام تازه چین و هند برای کاهش تنش‌های مرزی
مدودف: ناتو باید به روسیه تضمین عدم حمله بدهد
قیمت نفت دوباره بالا رفت؛ برنت به 92 دلار رسید
مخالفت عوام‌فریب‌ترین رئیس جمهور آمریکا با موج پرشور پوپولیستی
ستاره‌های فوتبال علیه رئیس فیفا؛صبر ما تمام شد
سازمان ملل: سوءتغذیه کودکان غزه تشدید شده است
یمن: به تحریم‌های آمریکا علیه ایران نپیوندید
رادان: دشمن منتظر یک بهانه برای آشوب است
دو کشته در تونل مرگ ایلام؛ گازهای سمی مانع خروج پیکر سوم شد
دنیامالی: آغوش دولت به روی جوانان باز است
غزه زیر آتش؛ بیش از 21 هزار کودک تاکنون به شهادت رسیدند
حمله خونین باندهای تبهکار در هائیتی
جزئیات سفر عاصم منیر به تهران؛ پاکستان به دنبال پایان بن‌بست ایران و آمریکا
ثبت 59 زمین‌لرزه در کشور از 24 تا 30 مرداد
فرماندهان نظامی یمن: معادلات جدیدی بر منطقه حاکم شده است
اعتراف جنجالی وزیر ترامپ درباره تحریم ایران: «چرا باید سیستم مالی جهان را به هم بریزم؟»
درخواست اوکراین از شورای امنیت برای فشار بیشتر بر روسیه
وزیر کشور پاکستان: در مذاکرات با ایران به پیشرفت قابل‌توجهی رسیدیم
قیمت جهانی طلا امروز سه شنبه 3 شهریور چند دلار شد؟
بار گرانی سوخت بر دوش 145 کشور
باستان‌شناسان از راز عجیب مقبره مصری پرده برداشتند؛ یک سگ در میان 16 مومیایی
جدول قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه 3 شهریور
نوراینفو | 9 نشانه‌ای که می‌گوید بدن شما زودتر از موعد پیر شده است
پشت پرده سفر‌های دیپلماتیک به تهران
جنگ آمریکا و چین بر سر تجارت جهانی؛ ایران کجای این معادله است؟
آیا ازسرگیری مذاکره محتمل است؟
قیمت دلار امروز سه شنبه 3 شهریور + جدول قیمت ارز
بِسِنت خالی بست مستندات چه می‌گویند؟
سیاست نامه | کارنامه پزشکیان؛ خوب، قابل قبول یا نیازمند تلاش بیشتر؟
آخرین خبر از اصلاح حقوق بازنشستگان؛ دریافتی بازنشستگان به 90 درصد حقوق شاغلی می‌رسد؟
افق باز فرهنگ نقد و نظر
جدیدترین قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه 3 شهریور + جدول
جدول قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 3 شهریور