×
اقتصادی
شناسه خبر : 340928
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/06/02 ساعت 16:25
جنگ اقتصادی با ایران؛ پروژه نجات کارنامه بسنت؟

نورنیوز رفتارهای نمایشی وزیر خزانه داری آمریکا در مواجهه با ایران را بررسی می کند؛

جنگ اقتصادی با ایران؛ پروژه نجات کارنامه بسنت؟

تشدید ادبیات ضدایرانی اسکات بسنت را می‌توان بخشی از فشار حداکثری ترامپ دانست؛ اما خروج گسترده مدیران ارشد از خزانه‌داری و فشار بازار بدهی آمریکا، پرسش دیگری را مطرح می‌کند: آیا ایران برای وزیر خزانه‌داری، به ویترین نمایش قدرت و جبران ضعف‌های داخلی تبدیل شده است؟

نورنیوز_گروه اقتصادی:ادبیات تهاجمی اخیر اسکات بسنّت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، علیه ایران را می‌توان صرفاً در چارچوب فشار حداکثری دولت ترامپ تفسیر کرد؛ اما تحولات هم‌زمان در خود وزارت خزانه‌داری، یک زاویه متفاوت و قابل تأمل ایجاد می‌کند: آیا بخشی از تشدید فشار علیه ایران، علاوه بر اهداف سیاست خارجی واشنگتن، کارکردی داخلی برای بسنّت نیز پیدا کرده است؟
گزارش اخیر پولیتیکو درباره وزارت خزانه‌داری «تهی‌شده از متخصصان و مدیران ارشد» اهمیت این پرسش را بیشتر می‌کند. مطابق گزارش‌های منتشرشده، از آغاز دولت دوم ترامپ، هفت نفر از ۱۶ مقام ارشد خزانه‌داری که به تأیید سنا رسیده‌اند، از سمت خود کنار رفته یا کنار گذاشته شده‌اند؛ یعنی حدود ۴۴ درصد. علاوه بر آن، ۴۰ منصوب سیاسی دیگر نیز تا پایان ژوئن وزارتخانه را ترک کرده‌اند و دفتر خود بسنّت نیز دست‌کم سه رئیس دفتر در این مدت به خود دیده است.
این وضعیت یک واقعیت مهم را نشان می‌دهد: وزیر خزانه‌داری در شرایطی مسئول اجرای مجموعه‌ای بسیار سنگین از مأموریت‌هاست که با چالشهای جدی از مدیریت بدهی و بازار اوراق گرفته تا اجرای قانون مالیاتی، تنظیم سیاست‌های مالی، نظارت بر تحریم‌ها و دیپلماسی اقتصادی روبرو است. در چنین شرایطی، کوچک‌شدن تیم مدیریتی و خروج نیروهای باتجربه می‌تواند ظرفیت تصمیم‌گیری یک وزارتخانه حیاتی را تحت فشار قرار دهد.
این مسئله زمانی مهم‌تر می‌شود که خود بازار مالی آمریکا نیز برای بسنّت به میدان آزمونی دشوار تبدیل شده است. بدهی ملی آمریکا از ۴۰ تریلیون دلار عبور کرده و بازار اوراق خزانه نسبت به سیاست‌های دولت ترامپ و افزایش هزینه‌های استقراض حساس شده است. تلاش اخیر خزانه‌داری برای افزایش بازخرید اوراق بلندمدت نیز نتوانسته نگرانی‌های بازار را به‌طور کامل برطرف کند و بازدهی اوراق همچنان تحت فشار عوامل بنیادی قرار دارد.
در این میان، ایران برای بسنّت یک پرونده متفاوت است؛ پرونده‌ای که در آن می‌توان قدرت وزارت خزانه‌داری را به‌صورت ملموس و رسانه‌ای نمایش داد. او اکنون از «سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ» سخن می‌گوید و هدف این اقدامات را اعمال حداکثر فشار اقتصادی بر تهران اعلام کرده است.
اینجا یک فرضیه قابل بررسی شکل می‌گیرد: هرچه عملکرد بسنّت در حوزه‌های پیچیده و داخلی خزانه‌داری با دشواری بیشتری مواجه شود، پرونده ایران می‌تواند برای او به یک ویترین قدرت برای نمایش تبدیل شود. تحریم یک بانک، مسدودکردن یک شبکه مالی، تهدید خریداران نفت ایران یا هدف‌گرفتن مسیرهای انتقال درآمد، خروجی‌هایی هستند که به‌مراتب ساده‌تر از اصلاح ساختار بدهی آمریکا یا بازگرداندن اعتماد بازار اوراق، قابل اندازه‌گیری و تبلیغ‌اند.
سیاست فشار حداکثری، بخشی از راهبرد رسمی ترامپ بوده و بسنّت از ابتدای مسئولیت خود نیز بر تحریم صادرات نفت و شبکه مالی ایران تأکید کرده است. اما نکته اینجاست که ممکن است یک سیاست خارجی، هم‌زمان کارکردی داخلی برای سیاستگذار پیدا کند.
حتی یک نشانه مهم‌تر نیز وجود دارد: در ماه‌های نخست جنگ، در کمیته مالی سنای آمریکا درباره اینکه آیا خزانه‌داری پیش از آغاز جنگ ایران، اساساً برای پیامدهای اقتصادی آن برنامه‌ریزی کرده بود یا نه، پرسش‌های جدی مطرح شد. یک مشاور ارشد بسنّت گفته بود از چنین برنامه‌ریزی‌ای اطلاعی ندارد؛ موضوعی که بعدها از سوی منتقدان دولت به‌شدت مورد حمله قرار گرفت.
بنابراین شاید سؤال اصلی این نباشد که «چرا بسنّت علیه ایران تند شده است؟» بلکه باید پرسید: چرا وزیر خزانه‌داری آمریکا، در شرایطی که وزارتخانه‌اش با خروج گسترده نیروهای ارشد و بازار اوراقی پرتنش مواجه است، پرونده ایران را به یکی از اصلی‌ترین ویترین‌های عملکرد خود تبدیل کرده است؟
اگر پاسخ این پرسش بخشی از واقعیت را آشکار کند، جنگ اقتصادی علیه ایران فقط جنگی برای فشار بر تهران نیست؛ می‌تواند برای بسنت پوششی برای اثبات این گزاره باشد که او توانایی این را دارد که اهداف مورد نظر ترامپ را در جنگ اقتصادی با ایران مدیریت کند، حتی وقتی در داخل، خود و وزارتخانه تحت مدیریتش با بحران جدی ظرفیت و اعتماد مواجه است.


اخبار مرتبط
آیا تحریم‌های آمریکا تحولی جدید است؟
پنج‌شنبه 1405/06/05 ساعت 10:07
کوروش احمدی:
آیا تحریم‌های آمریکا تحولی جدید است؟
سوالی که در پی اظهارات جدید وزیر خزانه‌داری آمریکا در مورد افزایش فشار اقتصادی بر ایران مطرح است، این است که آیا هدف دولت ترامپ در این مرحله تنها شروع دور جدیدی از تبلیغات و فشار روانی و در کنار آن افزایش فشار سیاسی و دیپلماتیک بر کشورها برای فاصله گرفتن از ایران است، یا ترتیبات اعلام شده شامل تدابیر و پیامدهای عملی و اجرایی مشخصی نیز هست؟
از «شوک بزرگ» تا آزمون جغرافیای ایران
پنج‌شنبه 1405/06/05 ساعت 09:58
ماشاءالله شمس‌الواعظین:
از «شوک بزرگ» تا آزمون جغرافیای ایران
تحریم‌های گسترده آمریکا علیه ایران، در حالی وارد مرحله تازه‌ای شده که به باور این تحلیل، تجربه چهار دهه تحریم، موقعیت جغرافیایی ایران و مخالفت شماری از همسایگان، تحقق محاصره اقتصادی کامل را دشوار کرده است.
پزشکیان: در جنگ تمام‌عیار اقتصادی و نظامی هستیم/ دنیا در برابر قدرت ایران حیرت کرد
یکشنبه 1405/06/01 ساعت 09:19
پزشکیان: در جنگ تمام‌عیار اقتصادی و نظامی هستیم/ دنیا در برابر قدرت ایران حیرت کرد
رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه ما در مقابل سختی‌ها با تمام وجود در حال تلاش هستیم اما شرمنده‌ایم که مشکلاتی وجود دارد، تصریح کرد: ما در جنگ تمام‌عیار اقتصادی و نظامی و امنیتی قرار گرفته‌ اما ایستاده‌ایم و تلاش می‌کنیم در این جنگ نابرابر خدمتگزار مردم باشیم.
نظرات

آخرین اخبار
علائم شایع آنفلوآنزا در کودکان+توصیه‌ها
آیا امکان سفارش ترکیبات دارویی موثر در درمان سرطان پستان وجود دارد؟+پاسخ
سردار رادان: پلیس در بالاترین سطح آمادگی است
سوریه در التهاب؛ انفجار در حماه و اعتراضات سوختی در ادلب + فیلم
تردد کامیون‌ها از شلمچه و چذابه از سر گرفته می‌شود
فراخوان «جان‌فدا» برای تشکیل هزار گردان
تریتا پارسی: فقط 2 درصد نظامیان آمریکا کاملاً حامی جنگ با ایران هستند
هالند باز هم رکودشکنی کرد
سطح هوشیاری قهرمان کشتی به 7 رسید
جدیدترین مدل سهمیه بنزین اعلام شد
وزیر خارجه عمان: همچنان متعهد به گفتگو هستیم/علت تعویق نشست صلاله
تعویق نشست صلاله درباره تنگه هرمز
واشنگتن پست: ایران همچنان کنترل اوضاع را محکم در دست دارد
ابلاغ دستور جدید دولت برای صرفه‌جویی سوخت
حمله جنگنده‌های سعودی به بازار یمن
پزشکیان وارد تهران شد
احتمال لغو دیدار آتی شی و ترامپ چند درصد است؟
ادعای وزیر انرژی آمریکا؛ مذاکره با ایران را ترجیح می‌دهیم
واکنش طنز قالیباف به بنزین 9.99 دلاری در آمریکا
58 حمله هوایی عربستان به یمن در 24 ساعت
لبنان و اسرائیل دوباره پای میز مذاکره می‌روند
حکیم: عراق نمی‌تواند گذرگاه آغاز تهدید برای کشورهای همجوار باشد
راه‌اندازی کریدور سبز میان ایران و ارمنستان
خشونت شهرک‌نشینان به «تهدید استراتژیک» تبدیل شده است
گزارش عملکرد 2 ساله دولت پزشکیان منتشر شد
ادعای شکست روسیه در صورت حمله به لهستان!
رونالدو به جنجال هواداران التعاون واکنش نشان داد
خبر مهم برای معلمان غیردولتی
مس شهر بابک 1-1 نساجی مازندران/طلسم مس شهربابک نشکست، نوار بردهای نساجی قطع شد
منچستریونایتد 0-1 منچسترسیتی/ نمایش پراضطراب شیاطین سرخ
فیدان چه پیامی را به الجولانی رساند؟
جلسه هماهنگی استقلال و السد در بصره برگزار شد؛ آبی‌ها،آبی می‌پوشند
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا؛ به دنبال حل و فصل جنگ هستیم
فاصله حرکت قطارهای خط 7 مترو کاهش یافت
هشدار مدیر مرکز رصد اجتماعی درباره فشار معیشتی و نارضایتی عمومی
کشتی گیر سنگین وزن ایرانی به کما رفت
گزارش تصویری | هجدهمین اجلاس سران کشورهای عضو بریکس
بارسلونا 4-2 لوانته/ دیکته پیروزی بارسا
عکس های منتخب ایران؛ یکشنبه 22شهریور 1405
تحریم و جنگ هم نتوانست تجارت ایران و دبی را متوقف کند
پزشکیان: با ولیعهد ابوظبی درباره آینده مشترک به تفاهم رسیدیم
حماس از مواضع بریکس درباره فلسطین استقبال کرد
علی برکه: توافق اسلو شکست خورد
شنیده شدن صدای انفجار در جنوب عربستان
ترکیب احتمالی تراکتور مقابل الشباب
ادعای تازه ترامپ درباره جنگ ایران؛ پایان جنگ نزدیک است؟
یمن: سقوط رهگیرهای عربستانی باعث خسارت به مسجد شده است
واللا: ایده حمله اسرائیل به دمشق در ارتش مطرح شده است
پیاتزا: هرگز بازی را رها نکردیم؛ به تیمم افتخار می‌کنم
اعلام موجودیت سومالی‌لند با آمادگی اعزام 2 هزار نیرو به غزه!