×
بین الملل
شناسه خبر : 339117
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/05/26 ساعت 08:56
انتخابات میان دوره‌ای آمریکا و جنگ

دکتر سید محمدکاظم سجادپور

انتخابات میان دوره‌ای آمریکا و جنگ

انتخابات میان دوره‌ای ایالات متحده که قرار است در 3 نوامبر 2026 (12 آبان 1405) برگزار شود، موضوع بحث و گفتگوی فراوانی در محافل سیاسی و رسانه‌ای دنیا شده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: کاهش محبوبیت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، به حدود ۳۰% که یکی از پایین‌ترین نرخ حمایت از مسئول قوه مجریه می‌باشد و چالش جنگ و تجاوز پنج ماهه آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران و تحولات درونی دو حزب دمکرات و جمهوریخواه، حساسیت‌های فراوانی را در مورد سرنوشت سیاسی انتخابات پیش‌رو ایجاد کرده و پرسش‌های متعددی را بوجود آورده است.
در این میان، گزارش‌های رنگارنگی بروز کرده و بعضاً با قطعیت و اطمینان در مورد سیر و نهایت این انتخابات سخن می‌گویند که به نظر چندان با واقعیت‌ها هماهنگی ندارد. به هر رو پرسشی اساسی قابل طرح می‌باشد و آن اینکه چگونه می‌توان انتخابات میان دوره‌ای آمریکا را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و نسبت آن را با جنگ و تجاوز آن کشور علیه میهن ما بررسی کرد؟
در پاسخ باید ابتدا «ماهیت انتخابات» را مد نظر قرار داد. سپس به «شکاف‌ها و پوست‌اندازی‌های سیاسی» توجه کرد و سرانجام به «تاریک و روشن‌های آن انتخابات و جنگ» پرداخت.
درخصوص ماهیت انتخابات باید گفت انتخابات میان دوره‌ای آمریکا، انتخاباتی گسترده و فراگیر است. بدین معنی که در سطح فدرال ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی مجلس سنا، مورد رقابت سخت قرار می‌گیرد.  البته آنچه که کمتر مورد توجه است، این است که  انتخابات فقط برای تصاحب کرسی‌های کنگره و یا قوه مقننه آمریکا نیست. انتخاب تعداد ۳۶ مقام حکمرانی ایالتی نیز مطرح است. حکمرانی ایالت‌ها که در واقع رئیس جمهور آن‌ها محسوب می‌شوند، در این انتخابات جابجا می‌شوند. حکمرانی ایالتی، در سیستم غیرمتمرکز و فدرال آمریکا، سمت و مقام مهمی است و بعضاً سکوی پرشی برای ریاست جمهوری آمریکا قلمداد می‌گردد.
همچنین، این انتخابات به موارد فوق محدود نشده و رقابت بر سر ۶۱۳۹ کرسی مجالس ایالتی از مجموعه ۷۳۸۶ کرسی در سرتاسر آمریکاست که رقمی حدود ۸۳% از کل کرسی‌ها را در بر می‌گیرد. این توضیح ضروری است که در ایالات متحده، هر ایالت، دارای دو مجلس سنا و نمایندگان است که به امر قانونگذاری در سطح ایالتی مشغول‌اند و باز گفتی می‌باشد که این مجالس ایالتی، سکوی پرشی به مجلس نمایندگان و سنا در سطح فدرال می‌باشند.
نکته دیگر که باید در کنار مفهوم کیفی در شناخت سیاست داخلی آمریکا مدر نظر قرار گیرد، تعادل و توازن می‌باشد. تقریباً دو حزب دمکرات و جمهوریخواه، به صورت نسبی هم وزن و هم سطح بوده و تعادل و توازنی بین دسترسی آنها به قدرت وجود دارد. این مسأله از آن جهت اهمیت دارد که با تعداد کمی از آراء، بعضاً بین ۳ تا ۵ رأی، مجلس نمایندگان و سنا در اختیار یکی از دو حزب قرار می‌گیرد. برای اینکه دمکرات‌ها بتوانند در انتخابات میان دوره‌ای کنترل مجلس نمایندگان را در اختیار گیرند حدود ۳ و در سنا حدود ۵ رای نیاز دارند.
سرانجام باید در نظر داشت آنچه که در ماهیت‌شناسی انتخابات آمریکا، پیوستگی از خود نشان داده، وضعیت اقتصادی و نحوه حس و درک مردم از شرایط معیشتی خود می‌باشد. در این راستا، مفهوم از «عهده مخارج برآمدن» و تکافوی درآمد و هزینه، موضوعی جدی است.
ترامپ با وعده بهبود شرایط اقتصادی مردم به قدرت رسید. شاید، مخصوصاً در سطح محلی و ایالتی ، هیچ مفهومی مهم‌تر از هزینه زندگی برای رای‌دهندگان برجسته نباشد. برخی از ناظران امور آمریکا، بر کاهش نقش گرایش‌های ایدئولوژیک و برجسته‌شدن عنصر اکونومیک ایران انتخابات تاکید دارند.
اما، آنچه که مطرح شد باید در بستر شکاف‌ها و پوست‌اندازی‌های کنونی در منظومه احزاب و نهادهای سیاسی آمریکا مد نظر قرار گیرد. هر دو حزب دستخوش تغییراتی درونی‌اند. حزب دمکرات که از ضعف‌ها و کاستی‌های دولت ترامپ بهره‌برداری جدی می‌کند در درون خود با شکاف‌های قابل ملاحظه‌ای روبروست.
برآمدن «پدیده دمکرات‌های مترقی» که با پیروز در انتخابات مهرانی شهرداری نیویورک جوانه زد، در انتخابات مقدماتی درون حزبی برای ماه نوامبر نیز بروز قابل توجهی در ایالت میشیگان با پیروزی عبدل السید به رقیب خود که ده برابر هزینه انتخباتی بیشتری کرده بود و فقط لابی طرفدار اسرائیل موسوم به اپیک ۳۲ میلیون دلار برای رقیب وی هزینه نمود، زلزله‌ای سیاسی بود. در ایالت مینه‌‎ سوتا، پگی فلنگن، که خود را دمکرات مترقی معرفی کرد، بر رقیب سنتی خود غلبه کرد. البته در ایالات ویسکانسی، کاندیدا دمکرات‌های مترقی شکست خورد.
در درون حزب جمهوری‌خواه هم شکاف‌هات جدی بین جنبش ماگا (آمریکا اول)، محافظه‌کاران سنتی و محافظه‌کاران مطرح است.
در سطح ملی،  در توئیتی که ترامپ از تصویر خود و همسرش در کنار تصویر السید و همسر محجبه‌اش با زیرنویس «او آمریکا» منتشر ساخت، شکاف‌ها روشن می‌شود.اما در خصوص جنگ و انتخابات پیش‌رو باید به ترکیبی از روشنی و ابهام اشاره کرد. از اینکه جنگ و هرمز هزینه بنزین را بالا برد و پی‌آمدهای اقتصادی جنگ، علیه جمهوریخواهان و ترامپ مورد استفاده قرار می‌گیرد تردیدی نیست. اما اینکه این موضوع باعث تفسیر رادیکال در بافت و ساختار رفتار سیاسی آمریکا در جنگ شود، بحث و گفتگو وجود دارد. گفته می‌شود دمکرات‌ها به احتمال زیاد مجلس نمایندگان را در اختیار خواهند گرفت ولی قوه مجریه در اختیار جمهوریخواهان و ترامپ خواهد بود.


روزنامه اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
لایحه خزر در بهارستان؛ دولت «رژیم حقوقی دریای خزر» را به مجلس فرستاد
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ شاگردان تارتار در خانه نمی‌بازند!
اولتیماتوم مجلس به دولت: 100 همت مطالبات گندم‌کاران تا هفته آینده پرداخت شود
پایان حباب قیمتی سیب‌زمینی؛ 800 کامیون بار روانه پایتخت شد
واکنش ایران به اظهارات گروسی در شورای حکام درباره بازرسی از سایت های هسته ای
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟
آماری از آخرین وضعیت سدهای کشور
جزئیات تازه از دیدار 3 ساعته کوشنر و ویتکاف با پوتین
قیمت نقره امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 + جدول قیمتها
پایان پراکندگی آمار دانشگاه‌ها؛ درگاه واحد دانشجویی راه‌اندازی می‌شود
جدول خاموشی مازندران سه‌شنبه 17 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
مقام عراقی: آمریکا قدرت ایران را دست‌کم گرفت؛ نقشه واشنگتن ناکام ماند
جزئیات طرح جدید دولت برای بنزین؛ شناسه‌دار شدن کارت‌های اضطراری
حکم قضایی برای تروریست‌های اتوبوس محور خاش-زاهدان؛ جزئیات حکم صادر شده
پزشکیان: زیرساخت‌های آسیب‌دیده از جنگ اخیر باید به‌سرعت احیا شوند
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکا؛ تغییر راهبرد ایران در تنگه هرمز؛ نفت 97 دلاری شد
عملیات گسترده پلیس آلمان برای خنثی‌سازی بمب‌های دست‌ساز
طرح بزرگ بریکس؛ از ارزهای ملی تا رمز ارز بانک‌های مرکزی
توقیف 16 هزار میلیارد تومان از اموال چای دبش
ماجرای توقف پرداخت معوقات بازنشستگان چیست؟ تامین اجتماعی:واریزها همچنان ادامه دارد
راه‌اندازی شعبه اتاق بازرگانی در بندرانزلی
پیش بینی قیمت دلار فردا سه‌شنبه 17 شهریور 1405؛ احتمال ریزش تا 218 هزار تومان
اگر گروسی بی خبر است از ترامپ بپرسد!
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 ؛ چرا سکه 4 میلیون تومان ریزش کرد ؟
پرونده اوکراین در ایستگاه ترامپ؟!