×
بین الملل
شناسه خبر : 338370
تاریخ انتشار : جمعه 1405/05/23 ساعت 09:00
ترامپ در دوگانه جنگ و بدهی؛ایران چگونه محاسبات واشنگتن را تغییر داد؟

نور نیوز از وضعیت اقتصادی آمریکا به عنوان پاشنه آشیل تهدیدهای جنگی ترامپ گزارش می دهد؛

ترامپ در دوگانه جنگ و بدهی؛ایران چگونه محاسبات واشنگتن را تغییر داد؟

کسری بی‌سابقه 432 میلیارد دلاری آمریکا در ژوئیه و عبور هزینه بهره بدهی از یک تریلیون دلار، در کنار هزینه 37.5 میلیارد دلاری جنگ با ایران، یک پرسش راهبردی را پیش روی ترامپ گذاشته است: آمریکا توان تحمل جنگی طولانی و پرهزینه را دارد؟

نورنیوز_گروه بین الملل:خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره وضعیت بودجه آمریکا اعلام کرد کسری بودجه فدرال این کشور در ژوئیه ۲۰۲۶ به ۴۳۲ میلیارد دلار رسیده؛ بالاترین رقم ثبت‌شده برای این ماه. این رقم کسری تجمعی سال مالی ۲۰۲۶ را به حدود ۱.۸ تریلیون دلار رسانده؛ رقمی که در حالی ثبت شده که هنوز دو ماه تا پایان سال مالی باقی مانده است. رویترز همچنین گزارش داده است که مخارج دولت در ژوئیه با رشد ۲۲ درصدی نسبت به سال قبل به ۷۶۶ میلیارد دلار رسید. حتی با تعدیل اثر جابه‌جایی زمانی برخی پرداخت‌ها، کسری ماهانه حدود ۳۳۳ میلیارد دلار بود که همچنان ۱۸ درصد بیشتر از سال گذشته است.
اهمیت این اعداد زمانی بیشتر می‌شود که آنها را در کنار روند هزینه‌های بهره بدهی آمریکا قرار دهیم. برآوردهای رسمی دفتر بودجه کنگره نشان می‌دهد هزینه خالص بهره بدهی فدرال در سال ۲۰۲۶ از یک تریلیون دلار عبور می‌کند و به‌دلیل افزایش حجم بدهی و نرخ بهره، روندی صعودی خواهد داشت. CBO هشدار داده است که افزایش هزینه بهره، فضای مانور دولت برای واکنش به بحران‌های پیش‌بینی‌نشده، تقویت دفاع ملی یا تحریک اقتصاد را محدود خواهد کرد.
این تصویر مالی با روایت اقتصادی دونالد ترامپ که از وضعیت فوق‌العاده مطلوب و دستاوردهای بی‌سابقه اقتصادی آمریکا سخن می‌گوید، دست‌کم در سطح مالی دولت، فاصله قابل توجهی دارد. البته اقتصاد آمریکا را نمی‌توان صرفاً با تراز بودجه سنجید؛ بازار سهام در سطوح رکوردی قرار دارد و برخی شاخص‌های تولید و اشتغال نیز همچنان از ظرفیت بالای اقتصاد آمریکا حکایت می‌کنند. اما همین دوگانگی، مسئله را پیچیده‌تر می‌کند: اقتصادی که در برخی شاخص‌های بازار قدرتمند است، در ترازنامه دولت با کسری، بدهی و هزینه فزاینده تأمین مالی مواجه است. آسوشیتدپرس نیز اخیراً در بررسی ادعاهای اقتصادی ترامپ تأکید کرده که بخشی از روایت او با واقعیت‌های پیچیده‌تر اقتصاد آمریکا همخوان نیست و رضایت عمومی از مدیریت اقتصادی دولت نیز پایین است.
اما اهمیت این وضعیت زمانی دوچندان می‌شود که آن را در کنار پرونده ایران قرار دهیم. آمریکا اکنون صرفاً با یک بحران مالی یا یک چالش ژئوپلیتیکی جداگانه مواجه نیست بلکه مسئله، تلاقی فشار مالی با یک جنگ پرهزینه و نامطمئن است.
ترامپ جنگ با ایران را با این تصور آغاز کرد که فشار نظامی می‌تواند تهران را وادار به پذیرش خواسته‌های حداکثری واشنگتن کند و در نهایت یک دستاورد سیاسی قابل عرضه بویژه در آستانه انتخابات کنگره برای عرضه در داخل آمریکا در اختیار رئیس‌جمهور قرار دهد. اما استمرار مقاومت ایران و حفظ قدرت پاسخگویی، معادله را تغییر داده است. گزارش‌های منتشرشده درباره جنگ نشان می‌دهد هزینه مستقیم عملیات آمریکا تا اواخر ژوئیه به ۳۷.۵ میلیارد دلار رسیده و فشار بر منابع و ذخایر تسلیحاتی آمریکا نیز افزایش یافته است. رویترز همچنین از نگرانی پنتاگون درباره فرسایش منابع نظامی و تأثیر آن بر آمادگی نیروها خبر داده است.
در چنین شرایطی، واشنگتن با یک تناقض راهبردی مواجه است: ابزار نظامی برای تحمیل نتیجه سیاسی مورد انتظار، تاکنون کافی نبوده؛ اما استفاده گسترده‌تر از همین ابزار، مستلزم تحمل هزینه‌هایی به‌مراتب بزرگ‌تر است.
از این منظر، تهدیدهای مکرر ترامپ درباره آغاز جنگی بزرگ‌تر را نباید صرفاً در چارچوب قدرت نظامی آمریکا تحلیل کرد. پرسش مهم‌تر این است که آیا اقتصاد و بودجه آمریکا ظرفیت تحمل جنگی را دارد که پایان سریع و کم‌هزینه آن تضمین نشده باشد؟
آمریکا شاید بتواند تأمین مالی یک عملیات نظامی بزرگ را انجام دهد اما مسئله، هزینه فرصت و پایداری مالی جنگ است.
یک جنگ پرشدت با ایران صرفاً هزینه بمباران و عملیات هوایی نیست. جایگزینی موشک‌ها و مهمات مصرف‌شده، استقرار نیرو، دفاع از پایگاه‌های منطقه‌ای، حفاظت از خطوط کشتیرانی، حمایت از متحدان، جبران خسارت تجهیزات و مقابله با پیامدهای اختلال در بازار انرژی، همگی هزینه‌های مضاعفی ایجاد می‌کنند. در صورت طولانی شدن درگیری، این هزینه‌ها می‌توانند به یک فشار بودجه‌ای مستمر تبدیل شوند.
از سوی دیگر، جنگ ایران می‌تواند مستقیماً به همان اقتصادی ضربه بزند که ترامپ آن را در بهترین وضعیت تاریخی توصیف می‌کند. افزایش قیمت انرژی، فشار تورمی و اختلال در مسیرهای تجارت جهانی می‌تواند هزینه‌های داخلی جنگ را برای مصرف‌کننده آمریکایی افزایش دهد. گزارش آسوشیتدپرس نیز از باقی ماندن تورم آمریکا در سطحی بالاتر از هدف فدرال رزرو و تأثیر جنگ ایران و قیمت انرژی بر فشارهای قیمتی خبر داده است.
بنابراین مسئله اصلی برای ترامپ دیگر فقط این نیست که «آیا می‌تواند جنگ پرشدت و گسترده را آغاز کند؟» بلکه این است که «آیا می‌تواند جنگی را آغاز کند که مجبور شود هزینه آن را برای مدت نامعلوم بپردازد؟»
این همان نقطه‌ای است که وضعیت مالی آمریکا به یک متغیر بازدارنده در محاسبات جنگی تبدیل می‌شود. کسری ۴۳۲ میلیارد دلاری یک ماهه، کسری تجمعی نزدیک به ۱.۸ تریلیون دلار، هزینه بهره بیش از یک تریلیون دلاری و افزایش هزینه‌های نظامی در کنار یک جنگ فرسایشی، فضای مانور راهبردی واشنگتن را بشدت محدود کرده و بسیاری از اقدامات را ناممکن می‌کنند.
در چنین شرایطی، تهدید به جنگ می‌تواند همچنان یک ابزار فشار سیاسی باشد؛ اما تبدیل این تهدید به جنگی گسترده، محاسبه‌ای کاملاً متفاوت است. شاید به همین دلیل، نقطه ضعف واقعی آمریکا در برابر ایران نه فقدان قدرت تخریب، بلکه محدودیت در تحمل هزینه‌های یک درگیری است که ایران می‌تواند از یک عملیات کوتاه به یک نبرد پرهزینه و فرسایشی تبدیل کند.
و اینجاست که تناقض اصلی آشکار می‌شود: اگر اقتصاد آمریکا واقعاً در «بهترین وضعیت تاریخ» قرار دارد، چرا دولت فدرال هم‌زمان با یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های مالی خود، باید برای جنگی هزینه کند که هنوز نتوانسته است دستاورد سیاسی متناسب با اهداف اعلامی واشنگتن ایجاد کند؟
شاید مسئله برای ترامپ نه توان آغاز جنگ، بلکه توان پایان دادن به جنگ با هزینه‌ای قابل‌تحمل باشد؛ و این دو، در برابر ایران، یکسان نیستند.
 


اخبار مرتبط
آمریکا در تله زمان؛ ایران چرا نباید به توافق نجات‌بخش ترامپ تن دهد؟
جمعه 1405/05/23 ساعت 12:01
نورنیوز تاثیر عامل زمان در کاهش تاب آوری آمریکا در برابر ایران را بررسی می کند؛
آمریکا در تله زمان؛ ایران چرا نباید به توافق نجات‌بخش ترامپ تن دهد؟
جنگ ایران و آمریکا بیش از آنکه صرفاً در میدان نظامی تعیین تکلیف شود، به آزمون تاب‌آوری اقتصادی و سیاسی دو طرف تبدیل شده است؛ جایی که تنگه هرمز، بازار انرژی، بدهی فزاینده، نرخ بهره و هزینه‌های انتخاباتی آمریکا به هم گره خورده‌اند. در این معادله، زمان می‌تواند به اهرمی تعیین‌کننده برای ایران تبدیل شود و هزینه ادامه جنگ را برای واشنگتن افزایش دهد.
تورم پای ترامپ دوباره جنجالی شد؛ پزشکان خواستار شفاف‌سازی شد
جمعه 1405/05/23 ساعت 10:35
تورم پای ترامپ دوباره جنجالی شد؛ پزشکان خواستار شفاف‌سازی شد
تورم پای دونالد ترامپ بار دیگر به موضوعی جنجالی در آمریکا تبدیل شده است؛ جاناتان راینر، پزشک سابق دیک چنی، با اشاره به تورم اندام تحتانی، کبودی دست‌ها و برخی رفتارهای قابل مشاهده ترامپ، خواستار شفافیت بیشتر درباره وضعیت جسمی رئیس‌جمهور آمریکا شد.
جنگ آمریکا علیه ایران به اهداف راهبردی خود نرسید؛ نه تغییر حکومت، نه توقف توان موشکی
جمعه 1405/05/23 ساعت 08:14
واشنگتن‌پست:
جنگ آمریکا علیه ایران به اهداف راهبردی خود نرسید؛ نه تغییر حکومت، نه توقف توان موشکی
هیات تحریریه واشنگتن‌پست اذعان کرد جنگ آمریکا علیه ایران از نظر راهبردی موفق نبوده است؛ جنگ نه به تغییر حکومت انجامید و نه توان موشکی و شبکه نیروهای همسو با تهران را متوقف کرد. این روزنامه حتی از افزایش انگیزه ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای پس از حملات خبر داد.
سخنگوی ارتش : آمریکا دچار خطای محاسباتی شد
سه‌شنبه 1405/04/30 ساعت 21:25
سخنگوی ارتش : آمریکا دچار خطای محاسباتی شد
سخنگوی ارتش ایران با اشاره به تحولات منطقه، مدعی شد آمریکا با ارزیابی نادرست از توان ایران وارد تقابل شد و نیروهای مسلح برای سناریوهای مختلف آماده هستند.
نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: با فعالیت‌های شفاف محیط زیستی، رویکردهای امنیتی در این حوزه زدوده خواهد شد
هشدار آژانس اتمی به فنلاند
پیش بینی وضعیت آب و هوا تهران فردا جمعه 13 شهریور
برنامه قطعی برق تهران فردا جمعه 13 شهریور + لینک خاموشی تهران
پوتین: فرصت برای پایان جنگ اوکراین وجود دارد
اسرائیل 5 اسیر لبنانی را آزاد می‌کند
تیم مسلح 7 نفره در ایلام دستگیر شد
قطع کالابرگ زائران اربعین؛ تذکر فوری مجلس به وزیر کشور
چرا خواننده مازندرانی اعدام شد؟
اصابت موشک‌های ایران به محل اقامت نظامیان آمریکایی در اردن؟
جهش تولید در فاز 11 پارس جنوبی
برنامه قطعی برق اصفهان فردا جمعه 13 شهریور + لینک برنامه خاموشی اصفهان
مفتح: کنترل نقدینگی نباید تولید را قربانی کند
حمله به عروسی کوهستک جنایت جنگی است
برنامه قطعی برق خراسان رضوی فردا جمعه 13 شهریور + لینک خاموشی خراسان
طحان‌نظیف: آمریکا در برابر ایران درمانده است
بقایی: توهم قدرت مطلق آمریکا فروپاشیده است
قیمت پیشنهادی تخم‌مرغ درب مرغداری اعلام شد؛ قیمت مصرف‌کننده چقدر می‌شود؟
قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 12 شهریور 1405
برنامه قطعی برق خوزستان فردا جمعه 13 شهریور + لینک برنامه خاموشی خوزستان
پزشکیان: تکمیل زیرساخت‌های حکمرانی داده‌محور، پیش‌نیاز تحول در مدیریت کشور است
حمله با آتش‌زا به نزدیکی شرکت دفاعی در مونیخ
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 12 شهریور + جدول قیمت انواع سکه
نورویدئو | وقتی جنگ از هرمز به جیب آمریکایی ها رسید
تردد کامیون‌ها از مرز رازی افزایش یافت
شناسایی 234 ملک مازاد دولت در تهران
بن‌گویر به دنبال کوچ 1.86 میلیون فلسطینی از غزه
فرمانده سپاه: خون شهدای کوهستک بی‌پاسخ نمی‌ماند
پیش‌بینی قیمت دلار فردا جمعه 13 شهریور ؛ بازار در انتظار جهش یا سقوط
رد مال مالباختگان پرونده خودرو در آزادشهر آغاز شد
هشدار آیمو به شرکت‌های دریایی درباره تنگه هرمز
شهادت6نفر از نیروهای ارتش در حمله تروریست های امریکا به جنوب کشور
شکست عجیب و باورنکردنی تیم ملی جوانان برابر کره شمالی
رکورد تولید آبزیان ایران؛ صادرات در مسیر یک میلیارد دلار
دریافت مبلغ مرخصی استعلاجی، آنلاین شد
شروع قدرتمند اعتمادپور؛ شکست نماینده پاکستان در اسکواش
اسکای‌نیوز: آمریکا در جنگ ایران راهی برای پیروزی ندارد
جریمه بانک‌های متخلف در بازار ارز و طلا
کاپیتان آرژانتینی در «اینتر » ماندنی شد
معادن فاقد پروانه زیر ذره بین قانون
سرشماری 1405 بدون خوداظهاری مردم انجام می‌شود
دو تصادف در شاهرود؛ 5 کشته و 7 مصدوم
تیراندازان ایران راهی ناگویا می‌شوند
ائتلاف دریایی عربستان وارد فاز عملیاتی شد
زلزله انتخاباتی در اسرائیل؛ نتانیاهو به یک قدمی آیزنکوت رسید
واشنگتن در جنگ ایران به سمت طوفان حرکت می‌کند
نقش متفاوت رامین ناصرنصیر در «کارآگاه علوی 3»
فرمانده نیروی زمینی ارتش: برای مقابله با هر تهدیدی آماده‌ایم
فرمانده جدید ارتش اسرائیل برای کرانه باختری معرفی شد
جدول قطعی برق گیلان فردا جمعه13 شهریور؛ جدول خاموشی رشت