×
سیاسی
شناسه خبر : 337504
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/05/19 ساعت 13:29
رضایی در شعام؛ یک جابه‌جایی یا آغاز یک بازآرایی راهبردی؟

نورنیوز آغاز ریل گذاری جدید در حکمرانی راهبردی با انتصاب دبیر جدید شعام را بررسی می کند؛

رضایی در شعام؛ یک جابه‌جایی یا آغاز یک بازآرایی راهبردی؟

انتصاب دکتر محسن رضایی به نمایندگی رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی و دبیری شعام، فراتر از یک جابه‌جایی مدیریتی قابل تحلیل است؛ تصمیمی که با استقبال ارکان مختلف حاکمیت همراه شد و نشانه‌ای از آغاز بازآرایی حکمرانی راهبردی کشور متناسب با شرایط جدید است.

نورنیوز-گروه سیاسی:انتصاب دکتر محسن رضایی به‌عنوان نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی و سپس انتخاب او به‌عنوان دبیر این شورا را نمی‌توان صرفاً یک جابه‌جایی مدیریتی در دبیرخانه شعام دانست. نقطه آغاز این تغییر، حکم رهبر انقلاب برای حضور رضایی در جایگاه نمایندگی ایشان در شورای عالی امنیت ملی است و همین موضوع، به این تصمیم ابعادی فراتر از تغییر یک مدیر اجرایی می‌دهد. از این منظر، این انتصاب را می‌توان نشانه‌ای از اراده برای بازآرایی و ارتقای حکمرانی راهبردی کشور متناسب با شرایط جدید تلقی کرد.
در این میان، تلاش برخی محافل رسانه‌ای برای تقلیل این تصمیم به «ضعف» یا «نارضایتی» از محمدباقر ذوالقدر، چیزی جز ساده‌سازی یک تصمیم در سطح عالی نظام نیست. ذوالقدر از چهره‌های باسابقه، کارآزموده و شناخته‌شده در حوزه‌های امنیتی و مدیریتی است و انتصاب او به دبیری شورای عالی امنیت ملی نیز برآمده از تجربه و جایگاه او در ساختار نظام بود. مهم‌تر آنکه انتصاب وی به‌عنوان مشاور سیاسی رهبر انقلاب، خود مؤید آن است که جابه‌جایی او نشانه نارضایتی از عملکردش نیست. بنابراین، تغییر در رأس دبیرخانه شعام را باید در چارچوب یک چینش جدید و متناسب با اقتضائات مقطع کنونی فهم کرد، نه یک جابجایی سازمانی.
در سوی دیگر، محسن رضایی از معدود شخصیت‌های جمهوری اسلامی است که تجربه مدیریت راهبردی را در سطوح مختلف و در مقاطع متفاوت تاریخی در کارنامه دارد؛ از فرماندهی کل سپاه در دوران دفاع مقدس تا سال‌ها حضور در رأس مجمع تشخیص مصلحت نظام و ایفای مسئولیت‌های کلان در حوزه‌های اقتصادی و راهبردی. چنین سابقه‌ای، او را در زمره رجال دارای تجربه انباشته در تصمیم‌سازی‌های کلان کشور قرار می‌دهد؛ تجربه‌ای که در شرایط پیچیده امروز می‌تواند برای بازتعریف و تقویت سازوکارهای حکمرانی راهبردی مورد استفاده قرار گیرد.
اهمیت این انتخاب زمانی روشن‌تر می‌شود که مفهوم امنیت ملی را در شرایط امروز صرفاً محدود به حوزه نظامی و امنیتی ندانیم. امنیت ملی اکنون با اقتصاد، انرژی، فناوری، دیپلماسی، دفاع، سرمایه انسانی، انسجام اجتماعی و ظرفیت‌های علمی و صنعتی کشور درهم‌تنیده است. در چنین شرایطی، مواجهه مؤثر با تهدیدات نیز مستلزم هماهنگی همه مؤلفه‌های قدرت ملی و عبور از مدیریت جزیره‌ای مسائل است. از این منظر، قرار گرفتن یک شخصیت راهبردی با چنین سابقه‌ای در رأس دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی می‌تواند پیام‌آور تلاش برای ارتقای سطح این هماهنگی باشد.
در کنار خودِ انتصاب، نحوه استقبال ارکان مختلف حاکمیت از این تصمیم نیز واجد اهمیت است. صدور پیام‌های تبریک از سوی رئیس مجلس شورای اسلامی، رییس قوه قضاییه،معاون اول رئیس‌جمهور و مقامات سیاسی، دفاعی و امنیتی، نشان می‌دهد این تصمیم در سطح ارکان اصلی نظام با رویکردی همراه با حمایت و استقبال مواجه شده است.
این واکنش‌ها از آن جهت اهمیت مضاعف دارند که در فضای رسانه‌ای، تلاش‌هایی برای ساختن روایت «مخالفت دولت» یا ایجاد دوگانه میان دولت و ساختار عالی نظام درخصوص این انتصاب صورت گرفته است. در حالی که پیام معاون اول رئیس‌جمهور، تصویری کاملاً متفاوت ارائه می‌کند. محمدرضا عارف ضمن تبریک انتصاب رضایی، بر ضرورت «تقویت وفاق، همبستگی و انسجام ملی» تأکید و سوابق او را سرمایه‌ای برای «تحکیم وحدت میان ارکان نظام» و «هم‌افزایی ظرفیت‌های کشور» توصیف کرد. این ادبیات، نه‌تنها با روایت شکاف و اختلاف تناسبی ندارد، بلکه دقیقاً بر همان مؤلفه‌ای تأکید می‌کند که می‌تواند فلسفه این چینش جدید باشد: تجمیع و هم‌افزایی ظرفیت‌های نظام برای مواجهه با شرایط جدید.
مجموع این واکنش‌ها را می‌توان نشانه‌ای از یک اجماع اولیه در ارکان حاکمیت پیرامون اصل این تغییر و همراهی با جهت‌گیری جدید دانست؛ اجماعی که در آن، انتصاب رضایی نه به‌عنوان یک تصمیم جناحی یا سازمانی، بلکه به‌مثابه تصمیمی در راستای تقویت ظرفیت راهبردی کشور مورد استقبال قرار گرفته است. البته معنای واقعی این تغییر را باید در عملکرد آینده دبیرخانه و میزان تحولی که در سازوکار تصمیم‌سازی و هماهنگی راهبردی ایجاد خواهد کرد سنجید.

در واقع، یکی از پیام‌های مهم این انتصاب می‌تواند ضرورت عبور از دوگانه‌سازی‌های سیاسی و حرکت به سمت یکپارچه‌سازی ظرفیت‌های ملی باشد. کشور در یکی از حساس‌ترین مقاطع تاریخ خود قرار دارد و تجربه تحولات سال‌های اخیر نشان داده است که پاسخ به تهدیدهای پیچیده، نیازمند پیوند میان ظرفیت‌های دفاعی، اقتصادی، دیپلماتیک، علمی، فناورانه و اجتماعی است.
شورای عالی امنیت ملی به دلیل جایگاه قانونی و جامعیت وظایف خود، یکی از مهم‌ترین کانون‌های هماهنگی این ظرفیت‌هاست. بنابراین، اگر انتصاب رضایی صرفاً به تغییر یک دبیر محدود نشود و به ارتقای نقش دبیرخانه در طراحی، هماهنگی و پیگیری راهبردهای کلان کشور منجر شود، می‌تواند مقدمه‌ای برای یک تحول مهم‌تر در سطح حکمرانی باشد.
از این منظر، مسئله اصلی نه پایان کار یک دبیر و آغاز کار دبیر دیگر، بلکه میزان اثر گذاری گامهایی است که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مرحله جدید با استفاده از ظرفیت‌های خود برای ایجاد یک منظومه منسجم‌تر در حکمرانی راهبردی کشور بر خواهد داشت.
انتخاب یک چهره راهبردی با تجربه چندلایه در رأس راهبردی‌ترین نهاد کشور، دست‌کم این ظرفیت را ایجاد کرده است که حکمرانی ملی بیش از گذشته بر پایه هم‌افزایی منابع مالی، سرمایه انسانی، توان دفاعی، زیرساخت‌های علمی و فناورانه و ظرفیت‌های دیپلماتیک بازآرایی شود؛ تحولی که در صورت تحقق، می‌تواند بنیان‌های قدرت ملی را برای مواجهه با اقتضائات مرحله جدید تقویت کند.


اخبار مرتبط
پیام تبریک آیت‌الله حسینی بوشهری به محسن رضایی
چهارشنبه 1405/05/21 ساعت 18:28
پیام تبریک آیت‌الله حسینی بوشهری به محسن رضایی
انتصاب محسن رضایی به دبیری شورای عالی امنیت ملی با پیام تبریک آیت‌الله سید هاشم حسینی بوشهری همراه شد و وی برای دبیر جدید این شورا آرزوی موفقیت کرد.
هرمز دیگر فقط تنگه نیست،اهرم ایران برای پایان جنگ است
چهارشنبه 1405/05/21 ساعت 12:24
رمزگشایی از موضع دبیر جدید شعام در موضوع تنگه هرمز؛
هرمز دیگر فقط تنگه نیست،اهرم ایران برای پایان جنگ است
اعلام موضع جدید محسن رضایی دبیر جدید شعام درباره بسته ماندن تنگه هرمز تا تحقق شروط ایران، معادله مذاکرات تهران و واشنگتن را وارد مرحله تازه‌ای کرده است. هرمز دیگر صرفاً موضوعی فنی برای عبور کشتی‌ها نیست؛ بلکه به اهرمی برای پایان جنگ، رفع محاصره و آزادی دارایی‌های ایران تبدیل شده است.
موازنه ناپایدار و توافق‌های شکننده
سه‌شنبه 1405/05/20 ساعت 09:50
ابراهیم متقی:
موازنه ناپایدار و توافق‌های شکننده
جنگ امریکا علیه ایران واقعیت‌های نبرد راهبردی در قرن 21 را منعکس می‌سازد. ایران همواره تلاش داشته تا نظم و امنیت منطقه‌ای را براساس چندجانبه‌گرایی متقارن سامان دهد. تحقق این امر مربوط به شرایطی است که تمامی کشورها بتوانند به گونه متوازن از قابلیت‌های اقتصادی و راهبردی محیط منطقه‌ای منتفع شوند.
پیام انتصاب فرماندهان به دشمن
سه‌شنبه 1405/05/20 ساعت 09:41
احسان صالحی:
پیام انتصاب فرماندهان به دشمن
با انتصابات جدید فرماندهان، ایران برای ترامپ سخت‌تر، غیرقابل‌حل‌تر و پیش‌بینی‌ناپذیرتر می‌شود. دشمن هم در جنگ 12‌روزه و هم در حمله جنایتکارانه 9 اسفند در پی آن بود که با الگوی سرزنی، در کشور خلأ قدرت ایجاد کند تا جمهوری اسلامی هم در پاسخ نظامی از کار بیفتد و هم زمینه برای فعال‌شدن گروه‌های تروریستی و براندازی ایجاد شود.
آیا با بن‌بست مواجهیم؟
سه‌شنبه 1405/05/20 ساعت 09:38
کوروش احمدی:
آیا با بن‌بست مواجهیم؟
تحولاتی که در چند روز گذشته رخ داده، ظاهرا و متأسفانه حکایت از سخت‌تر‌شدن مواضع ایران و آمریکا در ارتباط با حل دیپلماتیک مسئله دارد. مقامات ایرانی از هفته گذشته تأکید داشتند که نیل به توافقی با عمان در مورد خطوط تفکیک ترافیک دریایی (TSS) شرط کافی برای بازگشایی تنگه هرمز نخواهد بود.
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز دشمن آمریکایی به جزیره لارک؛ سپاه از پاسخ قاطع و تنبیه متجاوز خبر داد
مصرف طولانی‌مدت ملاتونین خطر نارسایی قلبی را افزایش می‌دهد؟
«یک عمر وقف وحدت مسلمانان»؛ فیلم‌های دیده‌نشده از رهبر شهید انقلاب
وزیر خارجه ایتالیا:روسیه در صورت حمله به اروپا بازنده خواهد بود
حمله موشکی اوکراین به بلگورود
تایید خبر تجاوز ارتش تروریستی آمریکا به جزیره لارک
طنین صدای ابوعبیده خواب را از چشم اسرائیل ربوده است
اخبار تایید نشده از شنیده‌شدن صدای انفجار در حوالی جزیره لارک
برد استقلال در دربی خاطره‌انگیز پیشکسوتان در کیش
نجات 5 شهروند گرفتار در آتش‌سوزی ساختمان مسکونی کرج
2 تیراندازی جمعی در آمریکا؛ 3 کشته و 18 زخمی
اردوی تیم ملی فوتبال امید تعطیل شد
واژگونی اتوبوس در گردنه اسدآباد؛ 13 نفر مصدوم شدند
سرقت از عزاداران در بهشت‌زهرا؛ باند سه‌نفره زنان جیب‌بر دستگیر شد
باید به پایان جنگ علیه ایران کمک کنیم
پایگاه آمریکا در بحرین 400 میلیون دلار خسارت دید
حامی ترامپ:او باید از والدین کودکان میناب عذرخواهی کند
ناتو: هیچ تهدید قریب‌الوقوعی از حمله روسیه وجود ندارد
منچستر یونایتد5-2 ایپسویچ/ هت‌تریک فرناندز در اولدترافورد
روسیه حملات ترکیبی در اروپا را تشدید کرده است
هزاران خانواده در غزه همچنان چشم‌انتظار عزیزان مفقود خود هستند
کرملین شرط دیدار پوتین و زلنسکی را اعلام کرد
حادثه تلخ در آبشار بیشه؛ دو خواهر غرق شدند
پروازهای بندرعباس ـ دبی از دوشنبه از سر گرفته می‌شود
یمن:غافلگیری‌های جدید در راه است
نفتکشی در نزدیکی تنگه هرمز هدف پرتابه ناشناس قرار گرفت
استانبول کانون رایزنی‌های امنیتی منطقه
رئال مادرید 4-0 مالاگا/ تلاش کهکشانی‌ها برای دیکته کردن برتری
نورویدئو | جوانان امت اسلامی ، پرچمداران وحدت
دولت چهاردهم در مسیر وفاق با مجلس گام برداشت
ائتلافی که هست، اما نیست؛ بازی تازه واشنگتن
رایزنی ایران و عراق برای کاهش تنش‌های منطقه
دو یار سابق ترامپ علیه جنگ؛ هشدار درباره ورود گزینه اتمی به جنگ ایران
تأکید نماینده ولی‌فقیه در گلستان بر صیانت از وحدت و انسجام ملی
بنادر پهل و لافت قشم شبانه‌روزی شدند
محسن نامجو: بی‌خبر به ایران برگشتم تا پشیمانم نکنند
تاکید پیشمرگه بر تمدید نشدن تفاهم‌نامه اقلیم کردستان و ائتلاف آمریکایی
نخست‌وزیر لبنان: مسئولیت ما پایان دادن به اشغالگری است
مفتی لبنان: امام موسی صدر، اسرائیل را «شر مطلق» می‌دانست
وزارت ورزش از موفقیت تاریخی دختران والیبالیست ایران تقدیر کرد
طرف‌های درگیر لیبی درباره برگزاری انتخابات به توافق رسیدند؟
«نه» ایسلندی‌ها به بازگشت مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا
جنجال در آستانه نشست G20؛ آمریکا به برخی خبرنگاران مجوز نداد
چلسی 4-3 برایتون/ طوفان 7 گُله در استمفوردبریج
عمامه‌گذاری طلاب ایرانی و خارجی با حضور آیت‌الله مکارم شیرازی
فراخوان حمایت از توسعه هوش مصنوعی در نظام پولی و بانکی
پیشنهاد ایران در شانگهای؛ هم‌آوایی رسانه‌ها برای مقابله با روایت‌های جنگ‌طلبانه
مراسم یادبود جعفر حسنخانی برگزار می‌شود
ادای احترام نماینده مجلس مکزیک به مقاومت مردم ایران
تاکید سناتور آمریکایی بر برگزاری انتخابات آزاد در ونزوئلا