×
اجتماعی
شناسه خبر : 336155
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/05/13 ساعت 05:06
دگرگونی ساختار مغز با آلزایمر

دگرگونی ساختار مغز با آلزایمر

دانشمندان از کشف یک ساختار جدید و غیرطبیعی در مغز انسان و موش‌های مبتلا به آلزایمر خبر می‌دهند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: بیماری آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقل است که تقریباً ۵۷ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ عددی که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۱۵۰ میلیون نفر برسد.

این اختلال عصبی لاعلاج با تجمع پپتیدهای بتا آمیلوئید و پروتئین‌های تائو با تاخوردگی نادرست در مغز مشخص می‌شود که منجر به مرگ نورون‌ها و بروز مشکلات شناختی می‌شود.

اخیراً توجه به سمت یکی دیگر از مؤلفه‌های کلیدی بالقوه در آسیب‌شناسی آلزایمر معطوف شده است و آن، اختلال عملکرد میتوکندری (اندامک‌های تولیدکننده انرژی که به عنوان «نیروگاه‌های سلول» شناخته می‌شوند) است.

اکنون تیمی از زیست‌شیمیدان‌ها، متخصصان ژنتیک و متخصصان پیری در یک مطالعه جدید، یک مبنای پاتولوژیک کاملاً جدید برای این بیماری را شناسایی کرده‌اند که آن را با عنوان «تجمع پلاک‌های میتوکندری»(MP) معرفی می‌کنند.

پائول رابینز(Paul Robbins)، زیست‌شیمیدان دانشگاه مینه‌سوتا می‌گوید: این کشف، پلاک‌های میتوکندری را به عنوان یکی از ویژگی‌های ناشناخته بیماری آلزایمر شناسایی می‌کند.

این تجمع پلاک‌های میتوکندری ناشی از میتوفاژی ناکارآمد یا ناتوانی مغز در بازیافت میتوکندری‌های از کار افتاده خود است.

این ریزذرات که در مغز موش‌های مهندسی ژنتیکی شده و مغز انسان‌های مبتلا به آلزایمر (پس از مرگ) شناسایی شده‌اند، تجمعاتی از میتوکندری‌های خنثی و اسیدی در مراحل مختلف تخریب هستند که گاهی اوقات هنوز در «کیسه‌های زباله سلولی» آغشته به اسید که آنها را حمل یا تخریب می‌کنند، به دام افتاده‌اند.

محققان می‌گویند: تحقیقات اولیه فراساختاری، حضور برجسته میتوکندری‌های در حال تخریب را در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر نشان داد و تحقیقات اخیر ما نشان‌دهنده اختلال در میتوفاژی در مدل‌های آلزایمر است، یعنی همان فرآیندی که میتوکندری‌های آسیب‌دیده را پاکسازی می‌کند.

پیش از این، اندازه‌گیری‌های غیرمستقیم در موش‌هایی که با جهش‌های ژنتیکی مهندسی شده بودند تا علائم بیماری آلزایمر را القا کنند، به دلیل حساسیت ناکافی، تنها بینش محدودی ارائه می‌دادند. بنابراین محققان مستقیماً میتوفاژی را در مغز موش‌های تَراژِن با یک «گزارشگر میتوفاژی» به نام کیما(Keima) که در ژنوم آنها گنجانده شده بود، اندازه‌گیری کردند.

«کیما» یک پروتئین فلورسنت حساس به pH است که از مرجان گرفته شده است، به این معنی که بر اساس اسیدیته محیط خود تغییر رنگ می‌دهد و در حضور میتوکندری‌های خنثای سبز و در حضور میتوکندری‌های اسیدی به رنگ نارنجی می‌درخشد.

محققان با اندازه‌گیری «کیما» همراه با مجموعه‌ای از پروتئین‌های حیاتی برای عملکرد میتوکندری دریافتند که MPها می‌توانند به تنهایی یا در کنار تجمعات آمیلوئید بتا (یکی از دیگر آسیب‌شناسی‌های تعریف‌کننده آلزایمر) ظاهر شوند.

این دو تجمع با پیشرفت آلزایمر از نظر مکانی بیشتر با هم ترکیب می‌شوند، زیرا MPها حاوی مقادیر زیادی پروتئین پیش‌ساز آمیلوئید(APP) هستند که پپتیدهای آمیلوئید بتا از آن سرچشمه می‌گیرند.

در موش‌ها، تجمع MPها در اوایل ۱۵ هفته معادل اوایل بزرگسالی انسان ظاهر شد. غلظت MPها با افزایش سن افزایش یافت و منجر به تجمع فراوان میتوکندری‌های اسیدی طی ۵۰ تا ۶۰ هفته شد که نشان‌دهنده کاهش قابل توجه در توانایی‌های بازیافت مغز است.

یک نکته مهم این است که محققان این MPها را در مغز افراد سالم همسن، چه موش و چه انسان پیدا نکردند.

علاوه بر این، محققان برای تعیین محل بروز MPها، مغز موش‌های تراژن را با یک پروتئین هسته‌ای عصبی رنگ‌آمیزی کردند.

شیولی دن(Xiuli Dan)، زیست‌شناس سلولی دانشگاه مینه‌سوتا و نویسنده ارشد این مطالعه می‌گوید: برخلاف پلاک‌های آمیلوئیدی که در خارج از سلول‌های مغزی یافت می‌شوند، به نظر می‌رسد این پلاک‌ها مستقیماً بر نورون‌ها تأثیر می‌گذارند که آنها را به یک هدف جدید بالقوه برای درمان بیماری آلزایمر تبدیل می‌کند.

وی و همکارانش دریافتند که MPها در نورون‌ها کمتر احتمال دارد که با اجسام سلولی مرتبط باشند. در عوض، آنها در نوریت‌های نورونی یا آکسون‌ها و دندریت‌هایی که از جسم نورون‌ها امتداد می‌یابند، تجمع یافته و شاید از آنها سرچشمه گرفته‌اند.

این زائده‌های ضروری مسئول ارسال و دریافت سیگنال‌های شیمیایی و الکتریکی هستند که اساساً تمام عملکردهای مغز را کنترل می‌کنند.

به نظر می‌رسد چنین تجمعی از MPها، لیزوزوم‌ها (اندامک‌های دفع زباله سلولی) را به کار می‌گیرد که سلول‌های قدیمی و بی‌ارزش را با استفاده از آنزیم‌های گوارشی تجزیه می‌کنند.

با این حال، این فرآیند تخریب حیاتی نمی‌تواند با تجمع MPها همگام باشد و به نظر می‌رسد منجر به اختلال عملکرد لیزوزوم یا ناتوانی در تجزیه میتوکندری‌های فرسوده می‌شود که منجر به تجمع میتوکندری‌های فراری در مغز می‌شود.

در مجموع، این مطالعه نشان می‌دهد که درمان‌های آلزایمر ممکن است به هدف قرار دادن منابع متعدد سمیت در مغز نیاز داشته باشند.

همانطور که محققان خاطرنشان می‌کنند، بیماران مبتلا به آلزایمر که در برابر آمیلوئید بتا ایمن شده بودند، پاکسازی پلاک آمیلوئید را با موفقیت نشان دادند، اما محافظت کافی در برابر تخریب عصبی مداوم نداشتند؛ شاید به این دلیل که MPها بر بخش‌هایی از نورون‌هایی که سیگنال‌ها را منتقل می‌کنند، تأثیر می‌گذارند.

رابینز می‌گوید: با درک چگونگی تشکیل این پلاک‌ها و مشارکت در پیشرفت بیماری ممکن است بتوانیم استراتژی‌های جدیدی را برای کند کردن یا حتی جلوگیری از بیماری آلزایمر ایجاد کنیم.

این پژوهش علاوه بر یک ویژگی تشخیصی جدید بالقوه در MPها اشاره می‌کند که درمان‌های آینده باید تجمع میتوکندری را احتمالاً با یافتن راه‌هایی برای تقویت عملکرد واکوئل‌ها و لیزوزوم‌های مسئول تخریب مفید هدف قرار دهند. شاید این امر با القای افزایش فرآیندهای میتوفاژی قبل از اینکه ناکارآمد شوند، محقق شود.

در مطالعات قبلی نشان داده شده بود که القای میتوفاژی در موش‌های مبتلا به آلزایمر، مزایای شناختی به همراه دارد و از نقش آن در پیری سالم مغز و جلوگیری از آسیب‌های عصبی جلوگیری می‌کند.

محققان در پایان گفتند: درمان‌های ترکیبی که هم پلاک‌های آمیلوئید بتا و هم پلاک‌های میتوکندری را هدف قرار می‌دهند تا پلاک‌های مختلط را هدف قرار دهند، نویدبخش نتایج درمانی بهتر در بیماری آلزایمر هستند.

این پژوهش در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.


نظرات

آخرین اخبار
عقب افتادن تکامل مغز انسان از سرعت توسعه هوش مصنوعی
دگرگونی ساختار مغز با آلزایمر
کمین 170 میلیون سیاه‌چاله در گورستان راه شیری!
زنگ خطر آموزش‌های دانشگاهی علوم پایه و مهندسی به صدا درآمده است؟
شارژ لیزری پهپادهایی که فرود نمی‌آیند
ادعای تازه ترامپ درباره تنگه هرمز و ایران؛ از فردا تنگه را باز می کنیم
چالش ترامپ با افسانه شکست ایران
معافیت بیمه‌ای برای بازی سازان
روایت محسن رضایی از شکست آمریکا در جنگ سوم ترامپ؛ آمریکا 500 کشته داد
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها چهارشنبه 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
آماده‌باش بهداشتی در گنبدکاووس برای مقابله با بیماری وبا
طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی چه زمانی سراسری می‌شود؟
قطعی برق کرمانشاه فردا سه شنبه 13 مرداد 1405+ جدول
اقتصاد به پاشنه آشیل ترامپ در انتخابات کنگره تبدیل شد
رایزنی‌های فشرده عراق با ایران برای عبور نفتکش‌های بغداد
برنامه‌های مقابله‌ای وزارت اقتصاد در قبال برنامه دشمنان
خواسته «فون در لاین»؛ «اقدام یکپارچه» برای تامین امنیت مرزهای اروپا
نجات معجزه‌آسای کودک عراقی با اقدام تیم هلال احمر ایران
تالاب جهانی میانکاله همچنان در آتش می‌سوزد
تعلیق ارسال سامانه‌های دفاعی پاتریوت به اوکراین
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا سه شنبه 13 مرداد
رایزنی اردوغان و بن سلمان درباره اوضاع منطقه
حزب الله عراق: متعهد به سلاح مقاومت هستیم
استفاده اتحادیه اروپا از اوکراین به‌عنوان «گوشت دم توپ» علیه روسیه
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد در تهران همزمان با اربعین حسینی
تکذیب نشست قریب‌الوقوع اسلام آباد
حریق گسترده جنگل‌های آن‌سوی ارس؛ استقرار نیروهای ایرانی برای جلوگیری از سرایت آتش
چرا گذشت زمان به نفع ایران است؟
شوک بزرگ در بازار نقل‌وانتقالات‌ استقلال
پیام اربعینی رئیس‌جمهور عراق
معاریو: ایران ضرب‌آهنگ جنگ را مدیریت می‌کند
تغییرات اقلیمی به نیروگاه‌های هسته‌ای رسید؛ توقف فعالیت راکتور مجارستان
سالگرد حمله داعش به سنجار؛ نسل کشی ایزدی ها توسط داعش
بازنگری نرخ کرایه سرویس مدارس تهران
گفته‌ها و ناگفته‌های پیام پزشکیان درباره تفاهم اسلام‌آباد
افتخار تاریخی هاکی ایران؛ مدال برنز گردن‌آویز دانش‌آموز اصفهانی
آخرین رایزنی ترکیه و کویت درباره امنیت منطقه
واکنش اتحادیه عرب به حملات وحشیانه رژیم صهیونی
دعوت از عراقچی برای حضور در پاکستان در اولین فرصت ممکن
آمادگی سپاه برای برخورد با هرگونه خطای محاسباتی دشمنان
فرستادگان شورای صلح از نتانیاهو خواستند جنگ غزه را متوقف کند
تمدید قرارداد تاریخی پوچتینو با تیم ملی فوتبال آمریکا
حمایت دولت از اقتصاد اربعین؛ تأکید بر توسعه مرزهای ایلام
هاآرتص: ترامپ از جنگ تمام‌عیار با ایران هراس دارد
نورنما | اربعین یعنی تمام جاده ها به یک نام ختم می شوند؛ حسین(ع)
قدردانی رئیس دفتر سیاسی حماس از مواضع ایران در قبال فلسطین
وزیر نیرو: رفع ناترازی برق بدون همراهی مردم ممکن نیست
بحران گاز اروپا وارد مرحله جدید شد؛ نقش تنگه هرمز در تشدید کمبود انرژی
آمریکا در پی کاهش وابستگی به چین برای تولید سلاح
جزئیات نتایج دکتری بدون آزمون دانشگاه تهران و شرایط ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان