×
فرهنگی
شناسه خبر : 324730
تاریخ انتشار : شنبه 1405/03/30 ساعت 15:51
محرّم، فصل اخلاق و وحدت نه موسم تفرقه و نفرت

نورنیوز از ضرورت پرهیز از سوءاستفاده از تریبون‌های مذهبی گزارش می‌دهد

محرّم، فصل اخلاق و وحدت نه موسم تفرقه و نفرت

منبر حسینی فقط یک تریبون نیست؛ امانتی تاریخی است که طی قرن‌ها اعتماد مردم را با خود حمل کرده و ضامن ایمان و معرفت ایرانیان بوده است. سخنان یک مداح که با استفاده از تعبیر تلخ «تیغ و حلقوم»، مسعود پزشکیان را تهدید کرده، هر صاحب تریبونی را ملزم می‌کند تا از فرصت تریبون محرم در مسیر نفرت پراکنی و تفرقه افکنی گام برندارد.

نورنیوز- گروه فرهنگی:‌  سخنان برخی از مداحان و واعظان و صاحبان تریبون در تجمعات اخیر عزاداری سالار شهیدان، امام حسین (ع) ، وجدان عمومی مردم را در سوءاستفاده از تریبون‌های مذهبی آزرده است. طبق آنچه در خبرها آمده، به تازگی یک مداح، در خلال سخنانش در جمع عزاداران حسینی،‌ به تندی به رئیس‌جمهور تاخته و با استفاده از تعبیر تلخ «تیغ و حلقوم»، مسعود پزشکیان را تهدید کرده است. این مداح البته بعداً کوشید برای سخنان خود توجیهاتی بتراشد اما تلخی آن سخنان بی‌ملاحظه آنقدر است که هر صاحب تریبونی باید به دقت بیندیشد تا از فرصت تریبون محرم در مسیر نفرت پراکنی و تفرقه افکنی گام برندارد.

ماه محرم، یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای فرهنگی و اجتماعی کشور است. در کمتر زمانی از سال می‌توان چنین شبکه گسترده‌ای از ارتباطات انسانی را مشاهده کرد که میلیون‌ها نفر، حول یک روایت مشترک، یک خاطره تاریخی و یک سرمایه معنوی گرد هم ‌آیند. مسجد، حسینیه، هیئت، تکیه و خیابان، همگی به فضایی برای مشارکت، عزاداری، گفت‌وگو، روایت، آموزش و انتقال ارزش‌ها تبدیل می‌شوند. از همین رو، محرم صرفاً موسم عزاداری نیست؛ موسم شکل‌گیری افکار عمومی نیز هست.
در این میان، منبر، تریبون و مجلس عزاداری جایگاهی استثنایی پیدا می‌کنند. سخنرانان، واعظان، خطیبان، مداحان و ذاکران اهل‌بیت، مخاطبانی وسیع در برابر خود می‌یابند که شاید در هیچ زمان دیگری از سال با چنین تمرکز، اعتماد و آمادگی روحی پای سخنان آنان ننشینند. این اعتماد، سرمایه‌ای بزرگ است؛ اما هر سرمایه بزرگی، مسئولیتی بزرگ نیز به همراه می‌آورد. پرسش اساسی این است که این سرمایه عظیم اجتماعی و معنوی در خدمت چه چیزی قرار خواهد گرفت؟ آیا منبر محرم قرار است کارخانه تولید آگاهی، اخلاق، همدلی و معرفت باشد یا به ابزاری برای تولید نفرت، سوءظن، تفرقه، خرافه، شکاف و دوقطبی تبدیل شود؟
تاریخ نشان داده است که تریبون‌های مذهبی گاه بزرگ‌ترین عامل انسجام اجتماعی بوده‌اند و گاه، بر اثر افراط، تعصب یا بهره‌برداری‌های سیاسی، به بستری برای تعمیق شکاف‌های اجتماعی و مذهبی تبدیل شده‌اند. گاهی به جای آنکه از منبر، صدای عدالت، عقلانیت و کرامت انسان شنیده شود، زبان تهمت، تخریب، تحقیر و مرزبندی‌های کینه‌آلود بر آن حاکم شده است. نتیجه چنین وضعی نیز چیزی جز فرسایش سرمایه اجتماعی و دور شدن جامعه از روح حقیقی عاشورا نبوده است.
امروز، بیش از هر زمان دیگری، ضرورت بازگشت به رسالت اصیل منبر احساس می‌شود. ایران روزهای دشواری را پشت سر گذاشته است. تجربه جنگ، تهدیدهای خارجی و فشارهای گوناگون، بار دیگر نشان داد که بزرگ‌ترین سرمایه این سرزمین، نه صرفاً توان نظامی یا اقتصادی، بلکه انسجام ملی و احساس تعلق مشترک مردم به ایران است. در چنین فضایی، هر سخنی که به تفرقه دامن بزند، هر جمله‌ای که گروهی از مردم را در برابر گروهی دیگر قرار دهد و هر رفتاری که شکاف‌های سیاسی، مذهبی، قومی یا اجتماعی را تشدید کند، عملاً برخلاف منافع ملی و حتی برخلاف فلسفه قیام امام حسین(ع) خواهد بود.
منبر محرم نباید میدان تسویه‌حساب‌های جناحی شود. نباید به ابزاری برای برچسب‌زدن به شهروندان، حذف رقیب، تحقیر منتقد یا تقسیم جامعه به «خودی» و «غیرخودی» تبدیل شود. عاشورا متعلق به همه ایرانیان دلبسته این سرزمین و همه دوستداران معنویت و آزادگی است، نه سرمایه انحصاری هیچ گروه و جریان سیاسی. همچنین باید از آفت دیگری نیز پرهیز کرد؛ سوءاستفاده از احساسات مذهبی مردم. محرم، ماه عاطفه است، اما رسالت اصلی خطیب و مداح، صرفاً برانگیختن عواطف و احساسات نیست؛ بلکه هدایت احساسات در مسیر آگاهی است. منبر و تریبون می‌توانند و باید پناهگاهی برای بازسازی امید اجتماعی باشند؛ جایی که انسان‌ها علاوه بر سوگواری، درس مدارا، انصاف، مسئولیت‌پذیری، راستگویی، امانتداری، گذشت، احترام به حقوق دیگران و محبت به هم‌وطنان را نیز بیاموزند.
ایران امروز به منبرها و تریبون‌هایی نیاز دارد که به جای تولید دشمن داخلی، سرمایه اجتماعی تولید کنند؛ به جای گسترش سوءظن، اعتماد بیافرینند؛ به جای نفرت، مهربانی را ترویج کنند؛ به جای تحقیر، کرامت انسان را یادآور شوند؛ و به جای دوقطبی‌سازی، بر مشترکات مردم تأکید کنند. اگر عاشورا، مدرسه اصلاح است، نخستین اصلاح باید از زبان و بیان آغاز شود. زبان منبر، زبان واعظ و زبان مداح، زبان کرامت باشد نه اهانت؛ زبان حقیقت، نه اغراق؛ زبان استدلال، نه خرافه؛ زبان محبت، نه کینه؛ زبان دعوت، نه حذف؛ و زبان وحدت، نه تفرقه.
منبر حسینی فقط یک تریبون نیست؛ امانتی تاریخی است که طی قرن‌ها اعتماد مردم را با خود حمل کرده و ضامن ایمان  و معرفت ایرانیان بوده است. هرگاه این تریبون به ابزار رقابت‌های سیاسی، تسویه‌حساب‌های جناحی، خرافه‌پردازی یا تحریک احساسات بدون معرفت تبدیل شود، در واقع نه فقط به مخاطب، بلکه به خود سنت عاشورایی نیز آسیب وارد می‌شود. منبر حسینی زمانی در تراز عاشورا قرار می‌گیرد که مردم پس از خروج از مجلس عزای امام، نه فقط اندوهگین‌تر، بلکه آگاه‌تر؛ نه فقط اشک‌بارتر، بلکه اخلاقی‌تر و مسئول‌تر نسبت به انسان، جامعه و سرنوشت یکدیگر باشند. این، همان روایتی از محرم است که مصلحان بزرگ معاصر، از امام خمینی و امام موسی صدر تا شهید مطهری، دکتر علی شریعتی، شهید بهشتی، آیت‌الله طالقانی، مهندس بازرگان و آیت‌الله خامنه‌ای، هر یک به زبان و بیان خود از آن دفاع کرده‌اند؛ روایتی که عاشورا را مدرسه آگاهی، آزادی، اخلاق و وحدت می‌داند، نه میدان تفرقه، تعصب و بهره‌برداری از احساسات مردم.
 
 
 


نظرات

آخرین اخبار
آب سد لتیان رهاسازی می شود
نبطیه زیر آتش سنگین؛ نقض آتش بسی که رژیم صهیونیستی هرگز به آن پایبند نیست
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز بسته شد
دستور ترخیص سریع 50 هزار قوطی شیر خشک وارداتی تا پایان هفته از سوی دادستان
واکنش وزارت امور خارجه ایران به ستیزه‌جویی نماینده رژیم اشغالگر
تشکیل 32 کمیته برای برگزاری باشکوه تشییع رهبر شهید در تهران
باند فروش زمین‌های ملی در تنکابن متلاشی شد
گاردین ترامپ را با هیتلر، مائو و استالین مقایسه کرد
فرودگاه بوشهر پس از بازسازی کامل به مدار فعالیت بازگشت
یارانه خرداد دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد؛ جزئیات کسر اقساط وام
واکنش بولتون به توافق ایران و آمریکا و شکست مفتضحانه ترامپ
محرّم، فصل اخلاق و وحدت نه موسم تفرقه و نفرت
نتایج وام 75 میلیونی بازنشستگان اعلام شد
هوش مصنوعی ایرانی در مسیر توسعه؛ محدودیت داده‌ها دردسرساز است
اعتراف فرماندهان اسرائیلی به بن‌بست عملیات در لبنان
محکومیت حمله به مراکز علمی ایران در محافل بین المللی ادامه دارد
قیمت نقره امروز شنبه 30 خرداد 1405 / شمش نقره 250 گرمی ‍‍113 میلیون تومان شد + جدول
دستگیری 2 مدیر متهم به اختلاس و رشوه در سیستان و بلوچستان
بالاترین سطح بی اعتمادی به دولت فدرال آمریکا
زمان جدید امتحانات پایان‌ترم دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام شد
اعزام تاریخی ژیمناست‌های بانوی ایران به قهرمانی آسیا
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 30 خرداد 1405
3 لیدر و 14 مزدور شبکه خرابکاری خیابانی در استان ایلام دستگیر شدند
صالحی: انسجام ملی رمز پیروزی ایران است
ادامه موج گرما در پایتخت تا اول تیر
فراخوان مشمولان اعزامی تیرماه 1405 اعلام شد
گاردین: اسرائیلی‌ها از جنگ با ایران پشیمان هستند
فرمانده قرارگاه خاتم: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود
زینی‌وند: تشییع پیکر رهبر شهید تاریخی خواهد بود
نورنما | شباهت مساحت کشورهای جهان با ایران
تیم ملی ایران در محاصره محدودیت‌های آمریکا
چه دهک هایی از کالابرگ حذف خواهند شد؟
صعود بورس آهسته‌ شد
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 30 خرداد 1405 / صعود بازار طلا با اهرم تقاضا + جدول
احکام 6 دانشجوی هتاک دانشگاه شریف صادر شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 30 خرداد 1405+ جدول
واکنش معاون سیاسی وزیر کشور به تهدید رئیس‌جمهور توسط یک مداح
علاقمندان هنرهفتم در بهار 1405 چقدر سینما رفتند؟
ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه هفتم در مدارس نمونه‌دولتی آغاز شد
هشدار هواشناسی؛ افزایش باد و امواج در شمال و جنوب کشور
تبریک رئیس‌جمهور ازبکستان به پزشکیان
وزارت دفاع: ارتقای توان نظامی با قدرت ادامه دارد
نرخ سود بین‌بانکی به 24 درصد رسید
وزیر کشور پاکستان عازم تهران شد
ایران در مسیر توسعه علمی با بریکس
قیمت دلار توافقی امروز شنبه 30 خرداد 1405
کدام صفحه شطرنج برنده و بازنده در اقتصاد جهان را تعیین می کند؟
ورود سازمان بازرسی به مجوزهای کسب‌وکار
تأکید رئیس‌جمهور بر شناسایی مشکلات معیشتی و اجتماعی محلات
راز عاشورا