×
اقتصادی
شناسه خبر : 324167
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/03/25 ساعت 12:53
روغن از سفره مردم دور شد؛ چرا قیمت‌ها 20 برابر شدند؟

روغن از سفره مردم دور شد؛ چرا قیمت‌ها 20 برابر شدند؟

در حالی که تورم عمومی طی پنج سال گذشته حدود 6 برابر و تورم خوراکی‌ها 10 برابر شده، قیمت روغن خوراکی رشد خیره‌کننده 20 برابری را تجربه کرده است؛ جهشی که کارشناسان آن را نتیجه وابستگی شدید به واردات، شوک‌های ارزی و افزایش هزینه تأمین مواد اولیه می‌دانند.

نورنیوز-گروه اقتصادی : روایت آمارهای رسمی از گرانی مواد غذایی به‌ویژه آنهایی که به واردات وابسته‌اند، نگران‌کننده است. طبق اطلاعات مرکز آمار ایران، از ابتدای سال 1400تاکنون، روغن نه‌تنها دوبرابر میانگین خوراکی‌ها که ۳.۲برابر سریع‌تر از تورم عمومی رشد کرده اما نقطه اوج این فاجعه نه در جهش تاریخی ۱۴۰۱ که در یک سال اخیر و پس از یک تصمیم ارزی خاص رقم خورده است.

روغن خوراکی در ایران با ضریب وابستگی بالای ۹۰ درصد به واردات مواداولیه، آسیب‌پذیرترین کالا در برابر تلاطم‌های ارزی است. کالاهای اساسی در چند سال اخیر 2 شوک بزرگ ارزی را از سر گذرانده و در این میان تحت‌تأثیر عوامل مختلف رکوردهای قیمتی را یکی پس از دیگری شکسته‌اند.‌شوک اول اردیبهشت ۱۴۰۱ بود که با حذف دلار 4200تومانی و جایگزینی آن با دلار نیمایی، قیمت روغن یکباره ۳ تا ۴ برابر شد. شوک دوم، دی‌ماه ۱۴۰۴ بود که با حذف ارز ترجیحی 28هزار و 500تومانی، دلار بازار مبادله مبنای نرخ ارز واردات شد.‌آن زمان نرخ حواله بازار مبادله کمتر از 120هزار تومان بود اما به بهانه یکسان‌سازی با بازار پیوسته در حال افزایش بوده و پایان سناریوی گرانی را باز گذاشته است به‌گونه‌ای که حالا از 148هزار تومان هم گذشته است. درواقع نصیب روغن از شوک‌های ارزی همواره جهش قیمت بوده اما در عصر حاضر، این شوک دوم بود که روغن را از یک کالای گران تحمل‌پذیر به کالایی در آستانه حذف از سبد معیشت دهک‌های متوسط و ضعیف تبدیل کرد.

گسست زنجیره توزیع با جهش نرخ ارز

تا پیش از دی ۱۴۰۴، دولت تلاش می‌کرد با تخصیص دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰تومانی به روغن خوراکی سپری شکننده در برابر نوسانات بازار آزاد ایجاد کند. ‌در دی ۱۴۰۴ اما با تصمیم جدید، ارز کالاهای اساسی از دلار ‌ ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی به نرخ بازار مبادله متصل شده؛ نرخی که همان زمان حدود ۱۲۰ هزار تومان بود و ظرف چندماه به سمت 150هزار تومان خیز برداشته است. این یعنی هزینه تأمین مواداولیه روغن که بخش عمده‌اش پیش‌تر با آن نرخ ترجیحی محاسبه می‌شد یکباره ۴تا ۵ برابر شد. نتیجه در فروشگاه‌ها بی‌درنگ نمایان شد.

واقعیت این است که تورم روغن دیگر صرفا یک زیرمجموعه از تورم خوراکی‌ها نیست، بلکه به 3 دلیل ارزبری زیاد، شوک جهانی و انتظارات تورمی به یک کالای مستقل بدل شده است.‌درحالی‌که نان، لبنیات، گوشت و میوه ترکیبی از تولید داخل و واردات هستند، روغن تقریبا تماما وارداتی است. افزایش نرخ تسعیر از ۲۸ هزار و 500 تومان به ۱۴۰ هزار تومان، تقریبا به همان نسبت مستقیما وارد قیمت تمام‌شده می‌شود، بی‌آنکه تولید داخل یا موجودی انبارها بتواند ضربه‌گیر باشد.‌همزمان با این تغییر سیاست ارزی، قیمت جهانی روغن‌های خام گیاهی (پالم، سویا، آفتابگردان) به‌دلیل تنش‌های اقلیمی و سیاست‌های صادراتی کشورهای تولیدکننده روند افزایشی داشت. ایران مجبور بود ماده اولیه گران‌تر را با دلاری بسیار گران‌تر بخرد: یک تورم دوطبقه.‌در یک بازار انحصاری، جهش نرخ ارز سیاستی این سیگنال را به فعالان می‌دهد که اصلاحات ادامه خواهد یافت و نرخ‌ها همچنان بالاتر خواهد رفت. نتیجه، احتکار در مراحل مختلف زنجیره تولید و توزیع، کاهش عرضه محصول نهایی و پیش‌خور کردن افزایش‌های آتی در قیمت فروش است.

حذف تدریجی یک کالای حیاتی

آنچه اعداد و نمودارها نشان می‌دهند، یک تورم ساده در یک کالای معمولی نیست. جهش نرخ ارز از دلار ۲۸  هزار و ۵۰۰ تومانی به بازار مبادله در دی ۱۴۰۴، روغن را از یک خوراک پایه که در هر خانه‌ای پیدا می‌شد، به کالایی نیمه‌لوکس برای دهک‌های متوسط رو به بالا بدل کرده است. خانوارهای کم‌درآمد مصرف روغن مایع را به حداقل رسانده‌اند و در بهترین حالت، سرانه مصرف چربی‌های مفید در رژیم غذایی‌شان سقوط کرده است.‌تا زمانی که ساختار کاملا وابسته روغن تغییر نکند و چتر حمایتی مؤثری برای دهک‌های آسیب‌پذیر در برابر شوک‌های ارزی وجود نداشته باشد، هر موج جدید اصلاحات، روغن را یک گام دیگر از سفره اکثریت مردم دور خواهد کرد.


نظرات

آخرین اخبار
هشدار ایران در شورای حکام: امروز ایران، فردا ممکن است کشور دیگری هدف قرار گیرد
تحلیلگر لبنانی: ادعای اشغال تپه علی الطاهر جنگ رسانه‌ای اسرائیل است
میزان ارز‌بری خودروهای داخلی اعلام شد
عارف: راهبرد دولت وفاق این است که با مردم با صراحت و صداقت صحبت کند
چرا قیمت بنزین روی نمایشگر جایگاه یک صفر کمتر نشان داده می‌شود؟
حملات عربستان به 4 استان یمن
کوبا مذاکره با آمریکا را تکذیب کرد
لاوروف: پیوستن ایران به «توافق مکه» گامی رو به جلو است
شوک نزولی به بازار طلا؛ ریزش سنگین قیمت‌ها همزمان با افت اونس جهانی
واکنش حماس به جنایات کرانه باختری: سکوت جهانیان، تبانی با رژیم صهیونیستی است
شوک بزرگ به بازار انرژی؛ قیمت گاز اروپا در آستانه مرز 900 دلار
دیدار معاون اجرایی رئیس‌جمهور و سرپرست وزارت دفاع با خانواده شهید نصیرزاده
نتایج هفته ششم لیگ برتر/ در بازی های امروز هیچ امتیازی تقسیم نشد
گفت‌وگوی ترامپ و برنهام درباره تنگه هرمز
استعفای ویسی از هدایت ذوب آهن؛ لمپن نیستم و کنار می‌کشم
تنگه هرمز در کانون توجه مجلس؛ شروط ایران برای بازگشایی این گذرگاه حیاتی
شکست سنگین نیروهای وابسته به عربستان در استان البیضاء یمن
توافق تهران و بغداد؛ پایان دوران حمل‌ونقل سنتی و آغاز عصر ترانزیت مدرن
حمله به عروسی در سیریک ایران، شکست آمریکا را روشن‌تر کرد
لایحه خزر در بهارستان؛ دولت «رژیم حقوقی دریای خزر» را به مجلس فرستاد
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ شاگردان تارتار در خانه نمی‌بازند!
اولتیماتوم مجلس به دولت: 100 همت مطالبات گندم‌کاران تا هفته آینده پرداخت شود
پایان حباب قیمتی سیب‌زمینی؛ 800 کامیون بار روانه پایتخت شد
واکنش ایران به اظهارات گروسی در شورای حکام درباره بازرسی از سایت های هسته ای
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟