×
اجتماعی
شناسه خبر : 318830
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/02/31 ساعت 07:00
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!

خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!

پژوهشگران دریافتند که باکتری‌های خاص روده در سال اول زندگی می‌توانند اثر حفاظتی داشته باشند و خطر بروز نشانه‌های اوتیسم و بیش‌فعالی را در کودکان دارای استعداد ژنتیکی کاهش دهند، یافته‌ای که نویدبخش درمان‌های پیشگیرانه با پروبیوتیک‌هاست.

نورنیوز- گروه اجتماعی: وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: این یافته نویدبخش، آینده استفاده از پروبیوتیک‌ها (مکمل‌های حاوی باکتری‌های مفید برای سلامت روده) را برای کاهش خطر این اختلالات روشن می‌کند.

از لحظه تولد، تریلیون‌ها باکتری شروع به جمع‌شدن در روده نوزاد می‌کنند. هم‌زمان، سازوکارهای مولکولی در بدن تعیین می‌کنند کدام ژن‌ها فعال باشند. اکنون پژوهشگران دریافتند این دو سامانه یعنی باکتری‌های روده (میکروبیوم) و سازوکارهای تنظیم ژن (اپی‌ژنتیک) ممکن است با هم کار کنند و بر رشد مغز در اوایل زندگی تأثیر بگذارند.

این مطالعه، که در مجله سِل پرس بلو/ Cell Press Blue منتشر شده، نشان داد تغییراتی که در بدو تولد در تنظیم ژن‌ها وجود دارد، می‌تواند بر رشد باکتری‌های روده در سال اول زندگی تأثیر بگذارد.

همچنین پژوهشگران الگوهای ژنتیکی و باکتری‌های خاصی را شناسایی کردند که با نشانه‌های اوتیسم و بیش‌فعالی (اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی) در سن سه سالگی مرتبط بودند. برخی از باکتری‌ها حتی نقش محافظتی داشتند و خطر ابتلا به این اختلالات را کاهش می‌دادند.

باکتری‌های مفید؛ محافظی در برابر اختلالات عصبی

فرانسیس کا لیونگ چان (Francis Ka Leung Chan)، نویسنده ارشد این مطالعه، می‌گوید: برخی باکتری‌ها اثر محافظتی دارند. این یافته هیجان‌انگیز است؛ زیرا نشان می‌دهد شاید در آینده بتوان از طریق رژیم غذایی یا پروبیوتیک‌ها (مکمل‌های حاوی باکتری‌های مفید) از رشد سالم کودک حمایت کرد.

دوران اولیه کودکی برای رشد مغز حیاتی است. مطالعات قبلی نشان داده‌اند که تغییرات ژنتیکی و باکتری‌های روده نوزاد هر کدام می‌توانند بر سلامت طولانی‌مدت تأثیر بگذارند، اما اطلاعات کمی درباره نحوه تعامل این دو سامانه وجود دارد.

گفت‌وگوی ژن‌ها با باکتری‌های روده

هین مین تون (Hein Min Tun)، نویسنده همکار این مطالعه، می‌گوید: می‌خواستیم ببینیم ژن‌ها و باکتری‌های روده چگونه در اوایل زندگی تعامل می‌کنند و آیا این تعامل می‌تواند بر خطر ابتلای کودک به اوتیسم و بیش‌فعالی تأثیر بگذارد یا خیر. ما نوعی تعامل کشف کردیم: وضعیت ژنتیکی نوزاد در بدو تولد می‌تواند خطر ابتلا به اوتیسم و بیش‌فعالی را افزایش دهد، اما حضور برخی باکتری‌های خوب در روده می‌تواند این خطر را کاهش دهد.

روش مطالعه

پژوهشگران نمونه‌های خون بند ناف ۵۷۱ نوزاد را تحلیل کردند. سپس این یافته‌ها را با داده‌های باکتری‌های روده ۹۶۹ نوزاد در سنین ۲، ۶ و ۱۲ ماهگی ترکیب نمودند. وقتی کودکان به سن ۳ سالگی رسیدند، گروه پژوهشی از پرسشنامه‌های رفتاری برای ارزیابی رشد عصبی استفاده کردند.

یافته‌های اصلی پژوهش

نتایج نشان داد وضعیت ژنتیکی نوزاد در بدو تولد با عواملی مانند روش زایمان، طول مدت بارداری، آلرژی‌های مادر و داشتن خواهر و برادر بزرگ‌تر مرتبط است. نوزادانی که به روش سزارین به دنیا آمده بودند، تفاوت‌هایی در ژن‌های مربوط به ایمنی و رشد مغز نشان دادند.

ارزیابی‌های رفتاری نشان داد نشانه‌های اوتیسم و بیش‌فعالی در کودکان سه ساله با الگوهای ژنتیکی خاص و برخی باکتری‌های روده ارتباط دارد. جالب اینکه نوزادانی که از نظر ژنتیکی در معرض خطر بالاتر ابتلا به اوتیسم و بیش‌فعالی بودند، در صورتی که در سال اول زندگی، دو نوع باکتری مفید را در روده خود به‌دست می‌آوردند، احتمال بروز نشانه‌های این اختلالات در آن‌ها کمتر می‌شد. این دو باکتری عبارت‌اند از لاشنوسپیرا پکتینوشیزا (Lachnospira pectinoschiza) و پاراباکتروئیدس دیستازونیس (Parabacteroides distasonis).

پروبیوتیک‌ها و مداخلات زودهنگام

دکتر تون می‌گوید: زیربناهای سلامت مغز خیلی زود، حتی قبل از تولد، شکل می‌گیرند؛ اما نمی‌خواهیم مردم فکر کنند مسیر رشد کودک از بدو تولد قطعی و تغییرناپذیر است. این اختلالات علل متعددی دارند و ما فقط بخش کوچکی از یک پازل بزرگ را کشف کرده‌ایم.

دکتر سیو چین انگ (Siew Chien Ng)، نویسنده اول این مطالعه، می‌گوید: هدف نهایی، توسعه روش‌های ساده و بی‌خطر مانند پروبیوتیک‌ها (مکمل‌های حاوی باکتری‌های مفید) است که بتوانند به رشد باکتری‌های سالم روده کمک کنند و خطر اختلالات عصبی‌رشدی را کاهش دهند.

پژوهشگران در حال پیگیری وضعیت کودکان این مطالعه هستند و تأکید می‌کنند برای تأیید این یافته‌ها به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ سکه امامی از 237 میلیون تومان عبور کرد
فرمانده نیروی دریایی ارتش: آماده دفاع همه‌جانبه از منافع ملی هستیم
قیمت دلار امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار 4 هزار تومان گران شد
طوفان مرگبار در ژاپن؛ 4 نفر کشته شدند
قالیباف: در جنگ ترکیبی تسلیم نمی‌شویم و پاسخ خواهیم داد
صدای انفجار در جنوب اصفهان؛ توضیح مدیریت بحران
تله مرگ در غار؛ 3 نفر جان باختند و یک نفر به بیمارستان منتقل شد
تیم ملی فوتبال ایران راهی تاشکند شد؛ دیدار با ازبکستان در راه است
محرومیت داور جنجالی دربی مادرید؛ این اشتباهات جنجالی باعث محرومیت داور شد
میزبانی که خود متهم است؛ سازمان ملل در محاصره
پیام تسلیت دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی برای رحلت آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی
حق وتو در خدمت ایران
هشدار سیلاب در غرب ایران؛ بارش‌های 100 میلی‌متری در راه است
پاکستان و یمن
نورنما | حضور و غیاب نمادین دانش آموزان شهید میناب
اینک نوبت ابهام هسته‌ای است
خروج نیروهای آمریکایی از عراق؛ بغداد برای هشتم مهر آماده می‌شود
یمن هدف حملات هوایی عربستان؛ 6 شهید و 8 زخمی
پیام رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پی رحلت آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی
انفجارهای کنترل‌شده در هرمزگان؛ عملیات از ساعت 11 آغاز می‌شود
تنگه هرمز؛ راهی به سوی صلح
روز سوم بازی‌های آسیایی 2026 ناگویا؛ طلسم طلای ایران شکست؛ نعمتی اولین طلای کاروان را گرفت
کشف 254 کیلو گوشت الاغ، قاطر و اسب در تهران؛ 5 نفر دستگیر شدند
آب سدهای کشور 31 درصد بیشتر شد؛ هنوز نیمی از ظرفیت مخازن خالی است
شورای نگهبان به طرح مهریه ایراد گرفت؛ ماجرای 14 سکه چیست؟
افزایش 28 هزار نفری ثبت‌نام در مدارس دولتی به‌خاطر هزینه زیاد هیئت امنایی
رهبر انقلاب: فقدان آیت‌الله شبیری خللی در ردیف محققین تراز اول شیعه ایجاد کرد
قیمت خودروهای سایپا امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ رکوردشکنی شاهین و چانگان در بازار
قیمت گوشت قرمز امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ نرخ انواع گوشت گوسفند و گوساله
قیمت دلار توافقی امروز 31 شهریور 1405؛ جهش 777 تومانی دلار
طلا پس از رشد اولیه عقب نشست؛ آخرین قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 31 شهریور
قیمت خودروهای ایران خودرو امروز سه‌شنبه31 شهریور؛کدام خودروها از6 میلیاردتومان عبور کردند؟
عراقچی: سازمان ملل تریبونی برای بیان مظلومیت مردم ایران و شهدای میناب است
پیروزی فقط با مردم ممکن است
واکنش بقایی به ادعای واشنگتن درباره گرانی سوخت
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ پزشکیان به نیویورک رفت، قطر خواستار بازگشت به مذاکرات شد
سیاست نامه | سلاحی که از جنگ هشت ساله یادگار مانده است
پزشکیان عازم نیویورک شد؛ رئیس جمهور: با قدرت از مواضع ایران دفاع می‌کنیم
آخرین وضعیت ترافیک جاده‌ها امروز سه‌شنبه 31 شهریور؛ ترافیک نیمه‌سنگین در 3 محور
آخرین تحولات جنگ یمن و عربستان؛ حملات هوایی سعودی و پاسخ پهپادی انصارالله
رایحه‌درمانی با عطر قهوه
چراغ‌های روشن شبانه و تغییرات پنهان در قلب انسان
نابودی تومورهای روده بزرک با پروبیوتیک مهندسی‌شده
ایران چگونه آمریکا را در تله تشدید انداخت؟
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
رایزنی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران، منطقه و همکاری‌های دوجانبه
حماس: به توافق آتش‌بس پایبندیم؛ نقض‌ها همچنان ادامه دارد