×
سیاسی
شناسه خبر : 318808
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/30 ساعت 21:36
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی

در گفتگو با رسانه برزیلی؛

افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگویی تفصیلی با رسانه‌های برزیلی، از تداوم مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده از طریق میانجی‌گری پاکستان خبر داد. وی بر ایران تنها به دنبال حقوق قانونی خود از جمله رفع تحریم‌ها، دسترسی به دارایی‌های مسدود شده و حفظ دستاوردهای هسته‌ای است تاکید کرد.

نورنیوز- گروه سیاسی: «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار و ستون‌نویس روزنامه «فولیا د سائوپائولو» برزیل اظهار کرد: «مذاکرات از طریق میانجیگران پاکستانی ادامه دارد. آنچه ما می‌خواهیم مطالبات نیست، بلکه حقوق ما است.»

وضعیت تنگه هرمز در آینده چگونه خواهد بود؟

سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: «باید به یاد داشته باشیم که تنگه هرمز قبل از ۲۸ فوریه، زمانی که ایالات متحده و اسرائیل اقدام تجاوزکارانه خود را علیه ایران آغاز کردند، باز بود. بنابراین، تمام جامعه بین‌المللی باید در نظر داشته باشند که ایالات متحده باید در قبال این وضعیت در خلیج فارس و تنگه هرمز پاسخگو باشد. به‌عنوان یک کشور ساحلی در کنار عمان، ما عبور ایمن کشتی‌ها و شناورها را از تنگه هرمز بدون به خطر انداختن حاکمیت و امنیت ملی تضمین می‌کنیم.»

وی افزود: «ما در حال کار بر روی یک پروتکل و مکانیسمی برای اطمینان از تضمین عبور ایمن و در عین حال، در نظر گرفتن نگرانی‌های مربوط به امنیت ایران هستیم.»

آیا شما قوانین عبور و مرور یکسانی را برای کشورهایی که از جنگ علیه ایران حمایت کردند و کشورهایی که حمایت نکردند، اعمال می‌کنید؟

اسماعیل بقایی در پاسخ به این سوال عنوان کرد: «به کشورهای ساحلی اجازه داده می‌شود تا اقداماتی را برای جلوگیری از عبور کشتی‌های متعلق به متجاوزان انجام دهند. به ایالات متحده، اسرائیل و حامیان آنها - کشورهایی که در جرم تجاوز همدست بوده‌اند - نمی‌توان اجازه عبور از تنگه هرمز را داد زیرا آنها حاکمیت، منافع ملی و امنیت جمهوری اسلامی ایران را نقض می‌کنند.»

او گفت: «ما با بسیاری از کشورها در تماس نزدیک هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که کشتی‌های آنها می‌توانند بدون آسیب دیدن از تنگه هرمز عبور کنند.»

شما اشاره کردید که مذاکرات با آمریکا از طریق پاکستان در حال انجام است و ایران پاسخی به آخرین پیشنهاد آمریکا ارسال کرده است. خواسته‌های ایران چه بود؟

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «بله، مذاکرات از طریق واسطه‌های پاکستانی در حال انجام است. آنچه ما می‌خواهیم خواسته نیست، بلکه حقوق ماست. به عنوان مثال، دارایی‌های ما که سال‌هاست مسدود شده‌اند باید آزاد شوند. ما به دسترسی به پول خودمان نیاز داریم. طبق پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، ایران حق مسلم استفاده از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را دارد. تحریم‌های یکجانبه آمریکا باید لغو شود. و البته، بخشی از هدف، پایان دادن به چیزی است که آنها محاصره دریایی می‌نامند، که طبق قوانین بین‌المللی کاملا غیرقانونی است. ما همچنین گفتیم که اقداماتی را برای تضمین عبور ایمن کشتی‌ها از تنگه هرمز تدوین خواهیم کرد.»

آیا ایران حاضر است اورانیوم غنی‌شده خود را به کشور ثالثی منتقل کند؟

بقایی در پاسخ به چنین سوالی تصریح کرد: «به چه منظور؟! این یکی از خواسته‌های ایالات متحده است. ایالات متحده چیزهای زیادی می‌خواهد، اما سوال این است که چرا ایران باید مواد خود را به کشور دیگری منتقل کند؟ آیا به این دلیل است که آنها نگران برنامه هسته‌ای ما هستند؟ اگر آنها واقعا نگران ماهیت برنامه هسته‌ای ایران بودند، چرا تصمیم به خروج از برجام گرفتند؟»

وی افزود: «برجام کاملا در حال اجرا بود. از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ۱۵ گزارش متوالی منتشر کرد که تایید می‌کرد ایران به تعهدات خود عمل می‌کند.»

گزارش‌ها در رسانه‌های ایرانی و خارجی حاکی از آن است که احتمال حمله قریب‌الوقوع ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران و نقض آتش‌بس امضا شده در ۸ آوریل زیاد است. انتظارات شما در مورد ازسرگیری حملات علیه ایران چیست؟

این دیپلمات ایران تاکید کرد: «ما باید برای همه سناریوها آماده باشیم، زیرا آنها نشان داده‌اند که در نقض قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل هیچ محدودیتی نمی‌شناسند.»

او گفت: «اگرچه ما در نوعی آتش‌بس هستیم، می‌دانیم که ایالات متحده نه تنها به نقض آتش‌بس، بلکه به نقض اصول اساسی قوانین بین‌المللی نیز ادامه می‌دهد، زیرا این محاصره دریایی اعمال‌شده توسط ایالات متحده یک اقدام تجاوزکارانه است. ما باید برای همه سناریوها آماده باشیم و من مطمئن هستم که نیروهای مسلح ما در صورت هرگونه اقدام بی‌ملاحظه از سوی ایالات متحده و اسرائیل، فورا با تمام قوا پاسخ خواهند داد.»

اگر حملات از سرگرفته شود، ایران چه واکنشی نشان خواهد داد؟

اسماعیل بقایی پاسخ داد: «این به نیروهای مسلح ما بستگی دارد که چگونه واکنش نشان دهند. و آنها به خوبی می‌دانند چگونه واکنش نشان دهند زیرا تجربه جنگ ۱۲ روزه و سپس ۴۰ روز دفاع در برابر جنگ تجاوزکارانه را دارند. ما در طول صد سال گذشته یاد گرفته‌ایم که از کشورمان دفاع کنیم.»

او ادامه داد: «ما مجبور بودیم در دهه ۶۰ به مدت هشت سال طولانی در برابر صدام از کشورمان دفاع کنیم. همه می‌دانند که صدام در جنگ خود علیه ایران تنها نبود. او تقریبا توسط همه کشورهای منطقه و جهان از جمله ایالات متحده، آلمان و دیگران که صدام را به انواع سلاح‌ها، از جمله سلاح‌های شیمیایی مجهز کردند، حمایت می‌شد. بنابراین ما قوی هستیم. ما مصمم هستیم که از میهن خود دفاع کنیم.»

برزیل برای حل این جنگ چه کاری می‌تواند انجام دهد؟

بقایی گفت: «برزیل عضو بریکس و عضو بسیار محترم سازمان ملل متحد است. برزیل تجربه مثبتی داشت، اگرچه در سال ۲۰۱۰ توسط آمریکایی‌ها نابود شد، زمانی که در کنار ترکیه تلاش کرد نقش سازنده‌ای در حل مسئله هسته‌ای ایفا کند. برزیل در ابراز محکومیت استفاده غیرقانونی از زور علیه ایران بسیار شفاف بوده است. این یک اصل است که برزیل و کشورهایی با ایده‌های مشابه باید از آن حمایت کنند. در غیر این صورت، نمی‌توانیم تضمین کنیم که نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین، بر اساس منشور سازمان ملل متحد، می‌تواند پایدار بماند.

چین چه نقشی در تلاش برای حل این اختلافات ایفا می‌کند؟

بقایی اظهار کرد: «چین شریک تجاری و اقتصادی کلیدی ایران است. و من فکر می‌کنم چین نقش بسیار مهمی در تلاش برای ایجاد اعتماد در منطقه ما ایفا کرده و اینگونه است که چین خود را از ایالات متحده متمایز می‌کند.»

این جنگ منجر به افزایش قیمت‌ها و کاهش ارزش پول در ایران شده است که تاثیر عمده‌ای بر جمعیت داشته است. تا چه موقع می‌توانید این فشار اقتصادی را تحمل کنید؟

سخنگوی وزارت خارجه ایران در این بخش از مصاحبه بیان کرد: «ما باید آن را تحمل کنیم، باید به مقاومت در برابر فشارها و تهدید جنگ ادامه دهیم. هر کشوری مشکلات، تورم و دشواری‌های اقتصادی خاص خود را دارد. در مورد ایران، ما نشان داده‌ایم که می‌توانیم زنده بمانیم، می‌توانیم از خودمان مراقبت کنیم، حتی تحت شدیدترین تحریم‌ها.»

وی افزود: «در طول پنج دهه گذشته، آنها هر کاری کرده‌اند تا ایران را وادار به تسلیم کنند. آنها موفق نشده‌اند. مردم ایران یاد گرفته‌اند که مقاومت کنند، در برابر این تجاوز، در برابر این تهدیدها مقاوم شوند. در عین حال، دولت بسیار فعال بوده و سازوکارهایی را برای حمایت از گروه‌های آسیب‌پذیر و اطمینان از دسترسی مردم به نیازهای اولیه خود ایجاد کرده است. دولت کاملا بسیج شده تا تاثیرات منفی اقتصادی بر مردم را به حداقل برساند.»

دونالد ترامپ تحت فشار است زیرا شش ماه دیگر انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا برگزار می‌شود، محبوبیتش بسیار کاهش یافته، قیمت نفت بالا است و بنابراین او به یک راه خروج نیاز دارد. او به چیزی نیاز دارد که خروج از این جنگ را توجیه کند؟

اسماعیل بقایی در پاسخ به این سوال گفت: «ما مسئول یافتن راه خروج برای متجاوزان نیستیم. آنها این جنگ تجاوزکارانه را آغاز کردند و ما باید از میهن خود دفاع کنیم. افکار عمومی آمریکا در حال درک این موضوع است که کشورشان توسط بنیامین نتانیاهو و جنگ‌طلبان اسرائیلی به این جنگ کشیده شده است.»

او خاطر نشان کرد: «آنها باید توسط جامعه بین‌المللی پاسخگو باشند. کاری که آنها در میناب، در مدرسه ابتدایی شجره طیبه و کشتار بیش از ۱۷۰ نفر بی‌گناه انجام دادند، تنها یک نمونه از رفتار وحشیانه آنها علیه ایران است.»


اخبار مرتبط
همکاری های  امنیتی پاکستان و ایران در مرزهای مشترک
جمعه 1405/03/01 ساعت 11:47
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان خبر داد
همکاری های امنیتی پاکستان و ایران در مرزهای مشترک
«طاهر اندرابی»، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان از ادامه تماس سطح بالای ایران و پاکستان در چارچوب همکاری‌های دوجانبه خبر داد.
رد گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای راجع به جزئیات مذاکرات مرتبط با خاتمه جنگ
پنج‌شنبه 1405/02/31 ساعت 21:23
رد گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای راجع به جزئیات مذاکرات مرتبط با خاتمه جنگ
سخنگوی وزارت امور خارجه شامگاه پنجشنبه 31 اردیبهشت در پاسخ به سوالی درباره «فضاسازی‌های رسانه‌ای راجع به مذاکرات خاتمه جنگ» تاکید کرد: «هیچ‌یک از گمانه‌زنی‌هایی که در روزهای اخیر راجع به ابعاد مختلف مذاکرات مطرح شده قابل تایید نیست.»
بقایی در پاسخ به نورنیوز: رایزنی ها ومشورتهای نزدیک با دولت جدید عراق در حال انجام است
دوشنبه 1405/02/28 ساعت 12:04
بقایی در پاسخ به نورنیوز: رایزنی ها ومشورتهای نزدیک با دولت جدید عراق در حال انجام است
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری در پاسخ به نورنیوز درباره روابط ایران وعراق بعد از انتخاب نخست وزیر جدید عراق با تأکید بر عمق روابط تهران و بغداد گفت :تغییر دولت‌ها در عراق تأثیری بر مناسبات راهبردی دو کشور ندارد و جمهوری اسلامی ایران همچنان بر تداوم هماهنگی‌ها و مشورت‌های نزدیک با دولت جدید عراق تأکید دارد.
بقایی: ایران بر مذاکرات با محوریت «پایان جنگ» تاکید دارد
سه‌شنبه 1405/02/22 ساعت 14:38
بقایی: ایران بر مذاکرات با محوریت «پایان جنگ» تاکید دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی صریح با رسانه «ایندیا تودی گلوبال» تاکید کرد : هرگونه مذاکره باید با محوریت پایان جنگ و بازگشایی تنگه هرمز انجام شود؛ همزمان سخنگوی وزارت خارجه از سفر عراقچی به هند خبر داد.
بقایی: ایرانیان در برابر «لژیونرها» نیز ایستاده‌اند
یکشنبه 1405/02/20 ساعت 23:53
بقایی: ایرانیان در برابر «لژیونرها» نیز ایستاده‌اند
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به نبرد تاریخی حرّان تأکید کرد ایرانیان در طول تاریخ نه‌تنها در برابر قدرت‌ها، بلکه در برابر «پلاس‌ها» و «لژیونرها» نیز ایستادگی کرده و سربلند بیرون آمده‌اند؛ او گفت تاریخ برای کسانی که از آن درس نگیرند، تکرار می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا پنجشنبه 22 مرداد به تفکیک شهرستان ها اعلام شد
زمانبندی قطعی برق کرمان پنجشنبه 22 مرداد اعلام شد+ لینک
چرایی سفر رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به ترکیه
آخرین قیمت مرغ امروز 21 مرداد/ مرغ کامل کیلویی چند؟+ جدول
هشدار انصارالله به عربستان؛ یمن در اوج آمادگی نظامی است
موتور طلا دوباره روشن شد؛ سرمایه‌ها به بازار برگشتند
صرب‌الاجل نهایی خروج نظامیان آمریکایی از عراق
گفت‌وگوی دقیقه نودی عراقچی و وزیر پاکستانی
اختصاص 7 همت برای مطالبات رتبه‌بندی فرهنگیان
اوپک:تولید نفت ایران در ژوئیه صعودی شد
انفجار مرگبار در بلوچستان پاکستان؛ 18 شورشی کشته شدند
سرمربی سابق کرواسی هدایت اماراتی‌ها را بر عهده گرفت
نورنما | دلم یک «یا رضا » می خواهد و یک پنجره فولاد ...
واکنش حماس به بستن مسجد ابراهیمی
جنگ با ایران، اقتصاد تاجیکستان را تحت فشار گذاشت
هویتی نشأت‌گرفته از پیوند سنجیده شعر و آواز
پیش بینی قیمت دلار فردا پنجشنبه 22 مرداد/ دلار افت می کند؟
هشدار روسیه درباره تأثیر جنگ ایران بر همکاری‌های خزر
پیام تبریک آیت‌الله حسینی بوشهری به محسن رضایی
وزن‌کشی تیم ملی کشتی پهلوانی ایران در ترکیه