×
اجتماعی
شناسه خبر : 318107
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/02/28 ساعت 01:01
راز راست‌دستی انسان‌ها فاش شد

راز راست‌دستی انسان‌ها فاش شد

پژوهشگران دانشگاه آکسفورد در مطالعه‌ای تازه اعلام کردند که برتری راست‌دستی در میان انسان‌ها احتمالاً نتیجه دو تحول مهم تکاملی یعنی راه رفتن روی دو پا و رشد چشمگیر مغز است؛ تغییراتی که به مرور باعث تخصصی شدن استفاده از یک دست و شکل‌گیری گرایش غالب به راست‌دستی در انسان شد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: حدود ۹ نفر از هر ۱۰ انسان روی زمین راست دست هستند. این عدم تعادل عجیب در فرهنگ‌ها، قاره‌ها و خود تاریخ وجود دارد. دانشمندان دهه‌ها تلاش کرده‌اند تا آن را از طریق ساختار مغز، ژنتیک، استفاده از ابزار یا حتی فرهنگ توضیح دهند، چرا بیشتر مردم راست دست هستند و این راز سرسختانه پابرجا مانده، با این حال اکنون به نظر می‌رسد پاسخی برای آن پیدا شده است.

یک مطالعه جدید از محققان دانشگاه آکسفورد نشان می‌دهد که پاسخ ممکن است در دو تغییر تکاملی باشد که گونه ما را بیش از هر گونه دیگری متحول کرده است: راه رفتن روی دو پا و رشد مغز به طور غیرمعمولی بزرگ.

به نقل از آی‌ای، نویسندگان این مطالعه استدلال می‌کنند که انسان‌ها از طریق یک فرآیند تکاملی تدریجی مرتبط با دوپا راه رفتن و گسترش مغز، راست دست شدند و یک تغییر ژنتیکی واحد مسئول آن نبوده است.

توماس ای. پوشل، یکی از نویسندگان این مطالعه و استاد انسان‌شناسی در دانشگاه آکسفورد، می‌گوید: این اولین مطالعه‌ای است که چندین فرضیه اصلی برای راست دستی انسان را در یک چارچوب واحد آزمایش می‌کند.

انسان‌ها از نظر تکاملی عجیب به نظر می‌رسیدند

گروه تحقیقاتی داده‌های مربوط به چپ ‌دستی ۲۰۲۵ نفر از ۴۱ گونه میمون و میمون انسان‌نما را تجزیه و تحلیل کردند. آن‌ها با استفاده از مدل‌های تکاملی بیزی، توضیحات اصلی زیادی را برای چپ ‌دست بودن، از جمله رژیم غذایی، استفاده از ابزار، ساختار اجتماعی، زیستگاه، اندازه بدن و اندازه مغز، آزمایش کردند.

این مطالعه، چپ ‌دستی را با استفاده از چیزی به نام شاخص میانگین چپ ‌دستی (MHI) اندازه‌گیری کرد که در آن اعداد مثبت نشان‌دهنده تمایل بیشتر به سمت راست‌ دست بودن است. انسان‌ها ۰.۷۶ امتیاز کسب کردند که به طور چشمگیری بالاتر از سایر نخستی‌سانان است که اکثر آن‌ها نزدیک به صفر دسته‌بندی شده بودند، به این معنی که ترجیح ثابت کمی در کل جمعیت نشان می‌دادند.

نویسندگان مطالعه خاطرنشان می‌کنند که انسان‌ها یک سوگیری راست‌ دستی آشکار (MHI = ۰.۷۶) نشان می‌دهند.

انسان‌ها تنها گونه‌ای بودند که سوگیری راست‌دستی قوی و از نظر آماری معتبری داشتند. با این حال، وقتی محققان دو متغیر خاص را به مدل‌های خود اضافه کردند، تصویر تغییر کرد. این دو متغیر اندازه مغز و «شاخص بین غشایی» که طول بازو را با طول پا مقایسه می‌کند، بود. انسان‌ها در مقایسه با بازوها، پاهای غیرمعمولی و بلندی دارند که از ویژگی‌های بارز راه رفتن روی دو پا است. وقتی این دو عامل در نظر گرفته شدند، انسان‌ها دیگر از نظر تکاملی استثنایی به نظر نمی‌رسیدند.

محققان توضیحی دو مرحله‌ای برای چپ دستی انسان ارائه می‌دهند. ابتدا چپ دستی پدیدار شد. همانطور که اجداد اولیه انسان شروع به راه رفتن روی دو پا کردند، دست‌هایشان از حرکت آزاد شد. این احتمالا فشار تکاملی جدیدی را برای استفاده تخصصی از دست در حین انجام کارهایی مانند حمل اشیاء، دستکاری ابزارها یا ژست گرفتن ایجاد کرد. انسان‌ها ممکن است این الگو را در جهت متفاوتی اتخاذ کرده باشند. راه رفتن روی دو پا امکان استفاده تخصصی‌تر از یک دست را نسبت به دست دیگر فراهم می‌کرد.

مرحله دوم با گسترش مغز آغاز شد. محققان با استفاده از مدل‌های تکاملی، چپ دستی را در خویشاوندان منقرض شده انسان تخمین زدند. انسان‌های اولیه احتمالا ترجیحات راست‌دستی ضعیفی داشته‌اند.

با این حال، این سوگیری در گونه‌هایی مانند هومو ارکتوس و نئاندرتال‌ها قبل از رسیدن به اوج مدرن خود در هومو ساپینس تقویت شد. نویسندگان این مطالعه افزودند: با ظهور جنس هومو و به ویژه با شروع انسفالیزاسیون (ضریب مغزی) قابل توجه، افزایش قابل توجهی در مقادیر شاخص میانگین چپ ‌دستی مشاهده می‌کنیم.

این مطالعه نشان می‌دهد که راست‌دستی انسان ممکن است ریشه عمیقی در همان تغییرات تکاملی داشته باشد که نحوه حرکت و تعامل اجداد ما با جهان را تغییر داده است.

با این حال، برخی از سوالات مهم همچنان بی‌پاسخ مانده‌اند. برای مثال، دانشمندان هنوز نمی‌دانند که چرا چپ‌ دستی در طول تکامل انسان حفظ شده است یا فرهنگ انسانی چقدر به تقویت تسلط راست ‌دست‌ها در طول زمان کمک کرده است.

نویسندگان این مطالعه خاطرنشان می‌کنند: انسان‌ها در نمایش تکامل فرهنگی تجمعی منحصر به فرد هستند که ممکن است عدم تقارن‌های رفتاری را تقویت یا تثبیت کند.

محققان همچنین می‌گویند مطالعات آینده می‌توانند بررسی کنند که آیا چنین ترجیحاتی در حیواناتی مانند طوطی‌ها یا کانگوروها از طریق فشارهای تکاملی مشابه تکامل یافته است یا خیر، که به طور بالقوه نشان می‌دهد آیا رفتار شبیه به چپ ‌دستی به طور مستقل در شاخه‌های مختلف قلمرو حیوانات پدیدار شده است یا خیر.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
ایران1 - 1مصر ؛ بازهم رامین رضاییان ناجی ایران شد + فیلم گل ها
شب بزرگ جام جهانی 2026 ؛ طوفان خروس‌ها و شکست سنگین عراق 10 نفره
متخصصان تغذیه: شکر به‌خودی‌خود سمی نیست
انفجار در سیریک پس از حمله آمریکا؛ سپاه مواضع نیروهای آمریکایی را هدف گرفت
هشدار پزشکان درباره سکته مغزی خفیف؛ انسداد موقت اما خطرناک
گرمازدگی را جدی بگیرید؛ تأخیر درمان به اندام‌های حیاتی آسیب بزند
پژوهش جدید راز بیماری نادر «MKD» را فاش کرد
این نوشیدنی‌ها قند خون را به‌سرعت بالا می‌برند
سازمان غذا و دارو درباره شامپوهای غیرمجاز هشدار داد
تکرار ادعای وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران
پرسپولیس ( 1) - چادرملو (2) / پرسپولیس به آسیا هم نرسید+ فیلم
کمک تحقیرآمیز دولت تروریست آمریکا به دولت غربگرای لبنان
بورکینافاسو روابط دیپلماتیک با فرانسه را قطع می‌کند
برگزاری یکصد و هجدهمین شب تجمعات خودجوش مردمی در سراسر کشور
حزب‌الله: توافق دولت لبنان با اسرائیل را نمی‌پذیریم
نتانیاهو توافق با لبنان را «دستاورد بزرگ» خواند
کهورک زاهدان دوباره داغ‌ترین نقطه ایران شد؛ دما به 50 درجه رسید
ادعای مقام‌های اسرائیلی درباره دستیابی به توافق چارچوبی با لبنان
از میدان جنگ تا میز مذاکره؛ هرمز تعیین‌کننده بازی جدید
ترامپ اروپا را به تعرفه 100 درصدی تهدید کرد
ششمین شب عزاداری حسینی در جوار محل شهادت قائد شهید برگزار شد
نورنما | شهادت امام سجاد(ع) وارث نهضت عاشورا تسلیت باد.
سرلشکر رضایی: اگر آمریکا و اسرائیل جنگ جدیدی آغاز کنند، تلفات وسیع خواهند داد
گروسی بار دیگر خواستار بازرسی‌های آژانس در ایران شد
ادامه شکنجه اسرای فلسطینی در زندان‌های اسرائیل
درخشش نوجوانان تکواندو کار ایران؛ دو مدال نقره به کاروان کشور رسید
ادعای رسانه‌ها درباره توافق تاریخی لبنان و اسرائیل
نگرانی کشورهای عربی خلیج فارس از پیامدهای توافق احتمالی ایران و آمریکا
کشته های زلزله ونزوئلا به 920 تن افزایش یافت
گزارش دیده‌بان حقوق بشر علیه دولت ترامپ؛ او تهدیدی برای دموکراسی است
بیانیه مقاومت اسلامی: ادعای اشغال ارتفاعات علی‌الطاهر صحت ندارد
دبیرکل سازمان ملل: اجرای گزینشی قوانین، نظم جهانی را از بین می‌برد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه ایران با همتایان رومانی، مصر، امارات، پاکستان و انگلیس
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت امام جماعت مسجد ابوذر قرائت شد
پایان انتظار برای نیمکت تیم ملی هندبال؛ کلاییچ هدایت ایران را بر عهده گرفت
هشدار زرد هواشناسی برای اردبیل؛ رگبار و احتمال سیلاب از شنبه شب
موج گرمای بی‌سابقه اروپا قربانی گرفت؛ زندگی در چند کشور مختل شد
سخنگوی سپاه: تنگه هرمز سرزمین ایران است و هیچ ارتباطی با آمریکا ندارد
حمله دوباره اوکراین به نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا؛ تأسیسات برق آسیب دید
جایزه اورول 2026 به «رونویسی» و «فرار از کابل» رسید+ اسامی برندگان
تیم ملی ایران 2 - 3 ژاپن/واگذاری بازی به سامورایی ها
چه استان هایی فردا دیرتر از معمول کار خود را آغاز می کنند؟
اعتراف جان بولتون به نگهداری غیرقانونی اسناد محرمانه امنیتی
اختلافات خانوادگی به قتل جوانی ختم شد+ جزئیات حادثه
هشدار تهران به شورای همکاری خلیج فارس؛ ثبات منطقه را قربانی نکنید
پاسخ تند مشاور رهبر انقلاب به شورای همکاری خلیج فارس
استاندارد یورو 6 کافی نیست؛ خودروهای داخلی همچنان پرمصرف‌اند
ترامپ مدعی نقض آتش بس شد
ادعای بلومبرگ درباره پیام عمان به اروپا؛ آینده تنگه هرمز تغییر کرده است
نیروی هوافضای سپاه پیام منتسب به فرمانده خود را تکذیب کرد