×
اقتصادی
شناسه خبر : 317684
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/25 ساعت 20:17
چرا صنایع پتروشیمی اروپا توان رقابت را از دست داده‌اند؟

فایننشال تایمز:

چرا صنایع پتروشیمی اروپا توان رقابت را از دست داده‌اند؟

روزنامه فایننشال تایمز امروز (جمعه) در گزارشی هشدار داد که در بزرگ‌ترین بندر اروپا یعنی روتردام هلند که قطب صنعت تولید مواد شیمیایی جهان محسوب می‌شود و ده‌ها کارخانه را به‌صورت زنجیره‌ای در خود جای داده است، اکنون این صنعت به نقطه‌ای بحرانی رسیده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: در گزارش روزنامه فایننشال تایمز آمده است: اگرچه در این بندر همچنان دود از دودکش‌ها بالا می‌رود و نفتکش‌ها خوراک اولیه را به مخازن عظیم منتقل می‌کنند، اما طی یک سال گذشته دو مورد از 10 شرکت فعال در این زنجیره، کارخانه‌های خود را تعطیل کرده‌اند. صنعت مواد شیمیایی اروپا تحت فشار قیمت بالای انرژی، تقاضای ضعیف و رقابت فزاینده چین قرار دارد.

در حالی که جنگ خاورمیانه با مختل کردن تأمین خوراک کارخانه‌های چینی وابسته به خلیج فارس، تا حدی به تولیدکنندگان اروپایی فرصت تنفس داده، همزمان باعث افزایش هزینه انرژی و نوسان قیمت نهاده‌های حیاتی مانند نفتا شده و بازار مواد شیمیایی پایین‌دستی را نیز تحت فشار قرار داده است.

پیتر هانتسمن، مدیرعامل شرکت هانتسمن که در اروپا از جمله روتردام سایت تولیدی دارد، گفت تحولات خاورمیانه هزینه انرژی را باز هم بالاتر برده است و نشان می‌دهد اروپا و بریتانیا تا چه حد در برابر شوک‌های خارجی آسیب‌پذیر هستند.

جیمز هوپر، تحلیلگر ارشد مؤسسه برنشتاین، هشدار داد حتی اگر بحران فعلی با کاهش رقابت از سوی چین به برخی تولیدکنندگان اروپایی کمک کرده باشد، توافق صلح می‌تواند «همه مشکلات را بازگرداند.»

ایوان ون در لان، معاون اجرایی شرکت لیوندل‌باسل، در این باره گفت بازگشت تعطیلی‌های بی‌سابقه می‌تواند اثر دومینویی ایجاد کند و کل زنجیره‌های یکپارچه ارزش را فرو بریزد.

طبق اعلام انجمن صنایع شیمیایی اروپا، طی چهار سال گذشته تعطیلی کارخانه‌ها در اروپا شش برابر شده و نزدیک به 10 درصد ظرفیت تولید این قاره از بین رفته و حدود 20 هزار شغل تحت تأثیر قرار گرفته است. سرمایه‌گذاری در این بخش سال گذشته بیش از 80 درصد کاهش یافته است.

مدیران علاوه بر هزینه بالای انرژی که حتی پیش از جنگ با ایران نیز دست‌کم دو برابر آمریکا و چین بود،  به مشکلاتی چون روند کند صدور مجوز، کمبود زیرساخت‌های به‌روز و قوانین بلندپروازانه اقلیمی اتحادیه اروپا اشاره می‌کنند.

این تعطیلی‌ها توان اروپا برای تولید مواد پایه حیاتی، از کلر برای تصفیه آب آشامیدنی گرفته تا فنول مورد استفاده در بردهای مدار چاپی، را تهدید می‌کند. تجربه همه‌گیری کرونا نیز نشان داد اروپا دیگر قادر به تولید ماده مؤثره پاراستامول نیست و به واردات وابسته شده است.

در میان تولیدکنندگان کلر در روتردام، تعطیلی کارخانه تولید دی‌اکسید تیتانیوم شرکت ترونوکس و واحد رزین اپوکسی شرکت وست‌لیک باعث کاهش تقاضا برای کلر تولیدی شرکت نوبیان (Nobian) شده است. اگر نوبیان نیز تعطیل شود، شرکت‌های محلی مجبور به واردات خوراک خواهند شد که هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.

صنایع شیمیایی روتردام بخشی از شبکه‌ای گسترده در اروپاست که از طریق خطوط لوله به آنتورپ متصل شده و مناطق صنعتی راین و روهر آلمان که قلب صنایع سنگین اروپا از جمله خودروسازی است، را تغذیه می‌کند.

ماتیاس برنینگر از شرکت دارویی بایر این وضعیت را به برج بازی چوبی تشبیه کرد که با برداشتن تدریجی قطعات کوچک، در نهایت فرو می‌ریزد.

در بریتانیا نیز اوضاع وخیم شده است. طبق اعلام انجمن صنایع شیمیایی بریتانیا، تولید شیمیایی این کشور از سال 2021 تاکنون 60 درصد کاهش یافته است. بریتانیا دیگر آمونیاک تولید نمی‌کند و تنها یک واحد قدیمی تولید کلر دارد.

پیش از بحران تنگه هرمز، تولیدکنندگان اروپایی با مازاد عظیم محصولات ارزان چینی دست‌وپنجه نرم می‌کردند؛ موضوعی که شکایات ضددامپینگ به کمیسیون اروپا را به رکورد رساند.

شرکت بیمه اعتباری آترادیوس پیش‌بینی کرده است که تولید مواد شیمیایی در اتحادیه اروپا و بریتانیا در سال 2026 حدود 2.2 درصد کاهش خواهد یافت؛ رقمی 1.8 درصد بدتر از برآورد پیش از جنگ است.

شرکت لیوندل‌باسل اعلام کرده است که هزینه انرژی در تأسیسات روتردام آن سه برابر سایت‌های آمریکایی است و در صورت تشدید مقررات تجارت انتشار گازهای گلخانه‌ای اتحادیه اروپا ممکن است دو برابر دیگر افزایش یابد.

با وجود آن‌که اتحادیه اروپا در 10 ماه نخست 2025 مازاد تجاری 31.3 میلیارد یورویی در بخش شیمیایی را ثبت کرده است، این رقم نسبت به سال قبل 7.3 میلیارد یورو کاهش یافته و عمدتاً ناشی از صادرات مواد شیمیایی تخصصی بوده است، نه محصولات پایه مورد نیاز تولید صنعتی.

پیتر هانتسمن هشدار داد اروپا باید انتخاب کند که می‌خواهد توان صنعتی خود را حفظ کند یا به «یک دیزنی‌لند سالمندان» تبدیل شود.

جیم رتکلیف، مدیرعامل شرکت اینئوس، نیز گفت شرکت‌های شیمیایی گزینه‌های زیادی ندارند و «فقط می‌توانند دعا کنند».


نظرات

آخرین اخبار
نفوذ پهپادها به مناطق شمالی سرزمین‌های اشغالی و وحشت‌ اسرائیلی‌ها
سقوط 11 درصدی ترافیک فرودگاه فرانکفورت زیر سایه اعتصاب‌های لوفت‌هانزا
رژیم صهیونیستی مدعی ترور فرمانده گردان‌های القسام شد
هشدار ایروانی به ساکتان بی‌عدالتی/تاریخ درباره سکوت‌کنندگان قضاوت خواهد کرد
بکام، پادشاه جدید ثروت در بریتانیا
بازگشت دکل راهبردی «107» به مدار تولید با تکیه بر دانش بومی
بلینکن: گزینه نظامی لزوماً بهترین راهکار در قبال ایران نیست
بدهی‌ها به مرز 2 هزار میلیارد تومان رسید!/در اسناد مالی استقلال چه می‌گذرد؟
رونمایی از اختلافات عمیق در جبهه تروریسم/ داعش علیه همه!
شوک به هواداران پرسپولیس خنثی شد/ تکلیف امید عالیشاه روشن گشت
ترامپ: می‌خواهم تحریم شرکت‌های نفتی چین را لغو کنم/از شی‌ درباره ایران لطفی درخواست نکردم
پاریس شایعات را رد کرد/«شارل دوگل» در تنگه هرمز حضور ندارد
رزمایش بزرگ اسرائیل با عنوان «کبریت و آتش» در مرز مصر و اردن
مرتس: زندگی یا تحصیل در آمریکا را به فرزندانم توصیه نمی‌کنم
وضعیت مبهم غول بلژیکی در آستانه نبرد با ایران
انتقال 20 ملوان ایرانی به اسلام‌آباد
اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری 1405 دانشگاه آزاد + آدرس سایت
شارژ 5 میلیارد دلاری اقتصاد هند توسط امارات
عکس های منتخب ایران،جمعه 25 اردیبهشت 1405
چرا صنایع پتروشیمی اروپا توان رقابت را از دست داده‌اند؟
«پاکسازی سبک» یا »جهنم سنگین»مهار نشدنی؟
نقشه‌ «سیا» برای خلع‌سلاح حزب الله
هزاران فلسطینی در مسجدالاقصی نماز جمعه خواندند
سایه اختلافات خاورمیانه بر میز دیپلماسی بریکس/سند نهایی بدون بیانیه مشترک منتشر شد
وزیر انرژی آمریکا: بازگشایی تنگه هرمز در گرو توافق با ایران است
پزشکیان: فردوسی با شاهنامه هویت ایرانی را جاودانه کرد
مشاور امنیت ملی سابق: آمریکا در «بن‌بست استراتژیک» مقابله با ایران گرفتار شده است
پرواز قیمت نفت در سایه بحران/ برنت و دابلیوتی‌آی رکورد زدند
تهران در محاصره تندباد
دستاورد ترامپ از سفر پر سر و صدا به چین چه بود؟
دعوت وزیر خارجه چین به مذاکره برای پایان دادن به بن‌بست ایران و آمریکا
پاسخ معنادار بانوی آهنین به ترامپ
جنبلاط: هیچ مبارزی زیر بمباران سلاحش را تحویل نمی‌دهد
غریب‌آبادی: سازمان «آلکو» بستری برای شنیده شدن صدای مستقل حقوقی آسیا و آفریقاست
ماراتن دکتری 1405 به ایستگاه مصاحبه رسید+ جزئیات آمار پذیرفته‌شدگان
ایران، محور تیرگی روابط ابوظبی و ریاض
اعلام قیمت‌های جدید واردات برنج و نهاده‌های روغنی + جدول
پیام تبریک آل‌صادق به دولت جدید عراق/ایران در کنار برادران عراقی می‌ماند
تغییر ساعت اداری از فردا برای نجات شبکه برق
توافق روسیه و اوکراین با تبادل 205 اسیر وارد فاز اجرایی شد
شکار «مرکاوا» با پهپادهای انتحاری، ضربات دقیق حزب‌الله در جنوب لبنان
زباله‌دان تاریخ؛ فرجامِ پیش‌بینی شده عراقچی برای سیاست‌های آمریکا
پاسخ قاطع اصغر فرهادی به موج‌سواری سیاسی در کن
وضعیت راه‌ها/ چالوس نیمه‌قفل، سایر محورها روان
اجرای عملیات انهدام مهمات عمل نکرده در قم
مرگ خانم وکیل زیر چرخ‌های خودروی همسر
درخشش طلا بر سینه چمی‌پا و نقره‌های دیدنی احمدی و زیار
هشدار زرد بارندگی برای 12 استان کشور/خطر سیلاب ناگهانی در مناطق شمالی و غرب
جنایت جدید اشغالگران در بیمارستان‌های صور
امارات به دنبال تسریع پروژه خط لوله نفت برای دور زدن تنگه هرمز