×
اجتماعی
شناسه خبر : 317472
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/25 ساعت 05:53
با یک رژیم غذایی 4 هفته‌ای، پیری را معکوس کنید

با یک رژیم غذایی 4 هفته‌ای، پیری را معکوس کنید

پژوهش جدید دانشگاه سیدنی نشان می‌دهد سالمندانی که مصرف چربی و پروتئین حیوانی را در رژیم غذایی خود کاهش داده‌اند، تنها پس از چهار هفته نشانه‌هایی از کاهش سن بیولوژیکی را تجربه کرده‌اند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: پژوهش جدید دانشمندان «دانشگاه سیدنی»(USYD) نشان داد افراد مسنی که مصرف چربی را در رژیم غذایی خود کاهش داده‌اند یا میزان پروتئین حیوانی مصرفی خود را کم کرده‌اند، نشانه‌هایی از جوان‌تر شدن بیولوژیکی دارند.

به نقل از ساینس‌دیلی، این پژوهش نشان داد که بزرگسالان بین ۶۵ تا ۷۵ سال پس از دنبال کردن رژیم‌های غذایی خاص فقط به مدت چهار هفته، کاهش سن بیولوژیکی را تجربه کردند. پژوهشگران می‌گویند این یافته‌ها نشان می‌دهند که تغییرات غذایی در مراحل بعدی زندگی ممکن است نشانگرهای مرتبط با پیری و سلامت کلی را به سرعت بهبود ببخشند.

اگرچه نتایج این پژوهش امیدوارکننده هستند اما دانشمندان تأکید کردند پژوهش آنها تنها یک نشانه اولیه را ارائه می‌دهد و نه یک اثبات قطعی مبنی بر این که رژیم غذایی می‌تواند پیری را معکوس کند. آنها می‌گویند برای تعیین این که آیا این تغییرات بیولوژیکی، خطر بیماری را به مرور زمان کاهش می‌دهند و آیا همین تغییرات در سایر گروه‌های سنی نیز رخ می‌دهند، به پژوهش‌های بزرگتر و طولانی‌تری نیاز است.

سن بیولوژیکی چیست؟

سن تقویمی، تعداد سال‌های زندگی یک شخص را اندازه‌گیری می‌کند اما سن بیولوژیکی نشان‌دهنده میزان عملکرد بدن است. پیری بیولوژیکی می‌تواند بسته به عواملی مانند سلامت، سبک زندگی و توانایی بدن در بهبودی از استرس و بیماری، از شخصی به شخص دیگر تفاوت قابل توجهی داشته باشد.

دانشمندان برای تخمین سن بیولوژیکی، نشانگرهای زیستی را تحلیل می‌کنند که شاخص‌های قابل اندازه‌گیری سلامت فیزیولوژیکی در طول زمان هستند. این نشانگرهای زیستی اغلب برای درک سلامتی بلندمدت و طول عمر احتمالی، سودمندتر از سن تقویمی در نظر گرفته می‌شوند.

دانشمندان در این پژوهش از اطلاعات ۲۰ نشانگر زیستی برای محاسبه نمرات سن بیولوژیکی شرکت‌کنندگان استفاده کردند. این اطلاعات شامل اندازه‌گیری‌ مواردی مانند کلسترول، انسولین و سطح پروتئین واکنشی C بود.

این پژوهش شامل ۱۰۴ شرکت‌کننده بود که یکی از چهار رژیم غذایی به طور تصادفی به آنها اختصاص داده شد. هر رژیم غذایی، ۱۴ درصد کل انرژی را از پروتئین تأمین می‌کرد.

دو رژیم غذایی، همه‌چیزخوار بودند که نیمی از پروتئین آنها از منابع حیوانی و مابقی از گیاهان تأمین می‌شد. دو رژیم غذایی دیگر، نیمه‌گیاه‌خوار بودند که در آنها ۷۰ درصد پروتئین از منابع گیاهی تأمین می‌شد.

در این گروه‌ها به شرکت‌کنندگان رژیم غذایی پرچرب و کم‌کربوهیدرات یا رژیم غذایی کم‌چرب و پرکربوهیدرات نیز داده شد. اینکار، چهار گروه رژیم غذایی ایجاد کرد که عبارتند از همه‌چیزخوار پرچرب، همه‌چیزخوار پرکربوهیدرات، نیمه‌گیاه‌خوار پرچرب و نیمه‌گیاه‌خوار پرکربوهیدرات.

شاخص توده بدنی شرکت‌کنندگان بین ۲۰ تا ۳۵ بود. همه شرکت‌کنندگان غیرسیگاری، غیرگیاه‌خوار بودند و هیچ عارضه جدی مانند دیابت نوع ۲، سرطان‌، بیماری کلیوی، بیماری کبدی و حساسیت غذایی نداشتند.

دانشمندان دریافتند گروه رژیم غذایی پرچرب و کم‌کربوهیدرات که رژیم غذایی آنها نزدیک‌ترین رژیم غذایی به رژیم غذایی شرکت‌کنندگان پیش از پژوهش بود، هیچ تغییر قابل توجهی را در نشانگرهای سن بیولوژیکی نشان ندادند.

سه گروه دیگر، کاهش سن بیولوژیکی را نشان دادند. قوی‌ترین شواهد آماری از گروه همه‌چیزخوار پرکربوهیدرات به دست آمد که رژیم غذایی همه‌چیزخواری با کربوهیدرات بیشتر و چربی کمتر داشتند. در آن گروه، ۱۴ درصد انرژی از پروتئین، ۲۸ تا ۲۹ درصد از چربی و ۵۳ درصد از کربوهیدرات‌ها تأمین می‌شد.

اگرچه نتایج این پژوهش نشان دادند که رژیم غذایی ممکن است به طور شگفت‌آوری با سرعت بر پیری بیولوژیکی تأثیر بگذارد اما پژوهشگران هشدار دادند که هنوز مشخص نیست آیا این پیشرفت‌ها در بلندمدت دوام می‌آورند و به کاهش مداوم سن بیولوژیکی می‌انجامند.

پروفسور «آلیستر سینیور»(Alistair Senior) پژوهشگر دانشکده علوم زیستی و محیطی و «مرکز چارلز پرکینز»(Charles Perkins Centre) دانشگاه سیدنی که بر این پژوهش نظارت داشت، گفت: برای ارزیابی این که آیا تغییرات غذایی، خطر بیماری‌های مرتبط با سن را تغییر می‌دهند یا خیر، به تغییرات غذایی بلندمدت‌تری نیاز است.

دکتر «کیتلین اندروز»(Caitlin Andrews) پژوهشگر دانشکده علوم زیستی و محیطی دانشگاه سیدنی و سرپرست این پژوهش گفت: هنوز خیلی زود است که با قطعیت بگوییم تغییرات خاص در رژیم غذایی به افزایش طول عمر می‌انجامند اما این پژوهش، نشانه‌های اولیه‌ای را از مزایای احتمالی تغییرات غذایی در مراحل بعدی زندگی ارائه می‌دهد. پژوهش‌های آینده باید بررسی کنند که آیا این یافته‌ها را می‌توان به سایر گروه‌ها نیز تعمیم داد و آیا تغییرات ثبت‌شده پایدار هستند یا پیامدهای بلندمدت را پیش‌بینی‌ می‌کنند.

این پژوهش در مجله «Aging Cell» به چاپ رسید.


ایسنا
اخبار مرتبط
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
پنج‌شنبه 1405/02/31 ساعت 05:03
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
پژوهشگران ارتباطی میان اسید لینولئیک در برخی روغن‌های آشپزی و تشدید سرطان پستان یافته‌اند؛ با این حال، متخصصان تأکید می‌کنند که «تعادل در رژیم غذایی» و «سبک زندگی کلی» همچنان مهم‌تر از حذف یک ماده غذایی خاص در پیشگیری از بیماری‌هاست.
آغاز آزمایش معکوس‌کردن پیری سلولی در انسان
پنج‌شنبه 1405/01/20 ساعت 08:30
آغاز آزمایش معکوس‌کردن پیری سلولی در انسان
یک روش نوین برای معکوس‌کردن پیری سلولی وارد مرحله آزمایش انسانی شده است؛ رویکردی مبتنی بر «بازبرنامه‌ریزی جزئی» که می‌تواند آینده درمان بیماری‌های وابسته‌ به سن، مانند گلوکوم، و حتی جوان‌سازی اندام‌هایی چون کلیه، کبد و مغز را دگرگون کند. با وجود امیدهای بزرگ، خطرات بالقوه همچنان جدی است.
نگرانی از پیری، روند سلولی آن را در زنان تندتر می‌کند
شنبه 1404/12/02 ساعت 02:01
نگرانی از پیری، روند سلولی آن را در زنان تندتر می‌کند
تحقیقات جدید نشان می‌دهد زنانی که اضطراب بیشتری نسبت به پیر شدن دارند، نشانه‌های پیری زیستی (مانند تغییرات اپی‌ژنتیکی) را سریع‌تر در بدن خود بروز می‌دهند؛ این نگرانی‌ها عمدتاً پیرامون از دست دادن استقلال و نقش‌های مراقبتی شکل می‌گیرد.
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
پنج‌شنبه 1404/09/27 ساعت 04:00
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
مطالعات اخیر نشان می‌دهد که مصرف شکلات تلخ می‌تواند با بهبود سلامت سلول‌ها و کاهش آسیب‌های اکسیداتیو، روند پیری را کند کند. این یافته‌ها بر اهمیت ترکیبات فعال موجود در کاکائو و اثرات مثبت آن بر سلامت قلب و مغز تأکید دارند
نظرات

آخرین اخبار
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
برنامه بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟
واکنش عجیب فیفا به حاشیه نمادهای رنگین‌کمانی در بازی ایران و مصر
آیا شعار علیه آمریکا و آتش‌زدن پرچم ممنوع شده است؟
واکنش قالیباف به ادعای خرید محصولات کشاورزی آمریکا توسط ایران
164 کشته و هزار زخمی در زلزله 7ریشتری کاراکاس؛ هشدار سونامی در کارائیب
ترافیک سنگین در محور چالوس و مرزن‌آباد؛ آغاز موج بازگشت مسافران از عصر امروز
حزب‌الله چگونه گردان زرهی 401 را زمین‌گیر کرد؟
صدور کارت نخبگان آغاز شد؛ نخبگان از چه مزایایی بهره‌مند می‌شوند؟
اهمیت موفقیت ایران در پرونده دارایی‌های مسدودشده
ستاره مراکشی، رکورد «محمد صلاح» را شکست
نماینده پارلمان لبنان: ایران آتش‌بس را به اسرائیل تحمیل کرد
ثبت دمای 45 درجه در اصفهان
دعوت از سینماگران ایرانی برای عضویت در اسکار 2026
نجات معجزه‌آسای کودک 2 ساله از خودروی داغ در فریمان
عزاداری ظهر عاشورا محرم 1448 مسجد ولی عصر (عج) خوزستانی های مقیم تهران