×
بین الملل
شناسه خبر : 315228
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/15 ساعت 19:45
هشدار الجزیره درباره پیامدهای اتکای یکجانبه اعراب به واشنگتن

هشدار الجزیره درباره پیامدهای اتکای یکجانبه اعراب به واشنگتن

یادداشت منتشرشده در شبکه الجزیره با مرور دهه‌ها همکاری اقتصادی و امنیتی خلیج فارس با آمریکا، تأکید می‌کند که تغییرات منطقه‌ای نیازمند بازنگری در این الگو است.

نورنیوز- گروه بین الملل: شبکه خبری الجزیره همزمان با تنش آفرینی آمریکا علیه ایران، در یادداشتی تاکید کرد که سرمایه گذاری بیشتر منابع عربی در اتحاد با ایالات متحده، منطقی نیست.

این رسانه قطری امروز نوشت: برای دهه‌ها، کشورهای خلیج فارس با این فرض عمل می‌کردند که مهمترین شریک استراتژیک آنها ایالات متحده است. آنها یک همکاری گسترده و چندبعدی با واشنگتن ایجاد کردند، همکاری‌ که امنیت، انرژی، امور مالی و دیپلماسی را در بر می‌گرفت.

در این یادداشت به قلم «حسین شکر» آمده است: با این حال، ایالات متحده با آغاز جنگ خود در کنار اسرائیل علیه ایران، شرکای خلیج فارس خود را کنار گذاشت و درخواست‌ها و نگرانی‌های آنها را نادیده گرفت. اکنون، در حالی که دولت ترامپ تلاش می‌کند با ایران مذاکره کند، به نظر می‌رسد که دوباره منافع اسرائیل را در اولویت اصلی خود قرار داده و نگرانی‌های متحدان عرب آن بار دیگر نادیده گرفته می‌شود.

نویسنده معتقد است: مهم نیست که این کشورها چقدر کار کرده‌اند یا چقدر بیشتر حاضر به ارائه هستند، منافع آنها هر زمان که با منافع اسرائیل برخورد کند، در واشنگتن قابل خرج کردن خواهد بود.

حسین شکر می‌نویسد: کمتر اتحادی در تاریخ مدرن به اندازه اتحاد بین کشورهای خلیج فارس و ایالات متحده، عمیق یا متقابلاً تقویت‌کننده بوده است، به طوری که کشورهای خلیج فارس عملاً قلمرو خود را به روی حضور نظامی تقریبا بی‌قید و شرط آمریکا گشودند. تجارت بین دو طرف در سال ۲۰۲۴ از ۱۲۰ میلیارد دلار فراتر رفت. این امر با حضور قابل توجه ایالات متحده در بازارهای خلیج فارس در حوزه‌های فناوری، انرژی و زیرساخت‌ها همراه بوده است.

به اعتقاد وی، مقیاس این وابستگی متقابل در اجلاس ریاض ۲۰۲۵ که منجر به توافقات تجاری و سرمایه‌گذاری بیش از ۲ تریلیون دلار شد، بیشتر مورد تاکید قرار گرفت و در عوض، دولت‌های خلیج فارس، انتظار چیزی اساسی داشتند، اینکه اگر منافع اصلی آنها در اولویت قرار نمی‌گیرد، دست کم به رسمیت شناخته شود.

حسین شکر تاکید دارد که ایالات متحده، همیشه اسرائیل را بر جهان عرب اولویت می‌دهد و اتحاد اعراب تنها راه ایجاد امنیت برای همه است.

او اضافه کرد: تاکنون، واضح است که واشنگتن تصمیم گرفته است از دستور کار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای دنبال کردن بی‌ثباتی و سلطه منطقه‌ای حمایت کند. واشنگتن با انتخاب پیشبرد اهداف توسعه‌طلبانه نتانیاهو، حتی به قیمت منافع خود، به صورت عملی تنگه هرمز و باب المندب از مهمترین گلوگاه‌های انرژی جهان را در معرض خطر و بازارهای جهانی نفت و گاز را در معرض نوسانات شدید قرار داده است.

نویسنده این یادداشت، ناظر به شرایط موجود در منطقه که ناشی از تجاوزات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران است، عنوان کرد: در اینجا، کشورهای خلیج فارس و عرب باید یک واقعیت اساسی را تشخیص دهند؛ هیچ ثبات منطقه‌ای پایداری نمی‌تواند بر اساس وابستگی به ایالات متحده ایجاد شود. آمریکایی‌ها فرزندان این سرزمین یا این منطقه نیستند.

حسین شکر ادامه داد: فارغ از اینکه نظام بین‌الملل چقدر تکامل یابد و جهان از طریق جهانی شدن و تغییرات فناوری به هم پیوسته شود، جغرافیا و جمعیت‌شناسی همچنان در شکل‌دهی به منافع تعیین‌کننده خواهند بود. قدرتی که هزاران کیلومتر دورتر قرار دارد و ریشه در واقعیت جمعیتی و جغرافیایی متفاوتی دارد، نمی‌تواند برای دفاع از منافع اعراب مورد اتکا باشد.

نویسنده این یادداشت در الجزیره خاطرنشان کرد: با این حال، برخی از کشورها همچنان به «رابطه ویژه» با ایالات متحده تکیه می‌کنند و به اتحاد پشت می‌کنند. به عنوان مثال، امارات متحده عربی به تازگی تصمیم به ترک اوپک گرفت، اوپکی که مدت‌ها به کشورهای عربی تولیدکننده نفت، اهرم فشاری بر ایالات متحده و سایر نقاط جهان داده بود.

وی افزود: این اقدام به جای تعمیق همکاری و حل اختلافات، نشان‌دهنده عقب‌نشینی است. در کوتاه‌مدت، این ممکن است تصمیم درستی برای حفظ منافع ملی به نظر برسد، اما در درازمدت، به نفع کسانی است که می‌خواهند جهان عرب را تقسیم و بر آن حکومت کنند، چیزی که در نهایت به نفع امارات نیست.

در پایان این یادداشت تاکید شد: به جای سرمایه‌گذاری منابع بیشتر در اتحاد با واشنگتن، کشورهای عربی باید بر توسعه درون منطقه‌ای با هدف خودکفایی اقتصادی، امنیتی و نظامی تمرکز کنند، که از برخی جهات شبیه پروژه‌های ترکیه و ایران است. آنها باید بر گفتگوی داخلی و انسجام بیشتر تمرکز کنند و یک چارچوب استراتژیک گسترده‌تر را دنبال کنند که توازن قدرت را بر اساس مشارکت سیاسی و رقابت سازنده، به جای اتکا به حامیان خارجی، تضمین می‌کند.


نظرات

آخرین اخبار
فرانسه: عملیات در تنگه هرمز هرگز تهاجمی نیست
چمران: انبار نفت شهران باید فوراً جابه‌جا شود
عبور سومین کشتی حامل گاز از مسیر ویژه ایران در هرمز
آیا شوک بنزینی در راه است؟
رونمایی از نقشه راه گردشگری 1405 راهی برای عبور از سایه سنگین جنگ و بحران
توضیح بانک مرکزی درباره ابلاغیه جنجالی: واردات طبق روال قبل است
قطعی اینترنت به رتبه علمی و شاخص‌های نوآوری کشور ضربه می‌زند
حرکت به سمت «دولت جنگی» را جدی بگیریم
2 راهکار ساده اما موثر در پیشگیری از زوال عقل
درخواست نخست‌وزیر لبنان برای مستندسازی جنایات جنگی اسرائیل
ترافیک سنگین در چالوس و هراز
آغاز عملیات خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده در خرم‌آباد
درخواست ابوعبیده برای تشدید مقابله با صهیونیست‌ها
برنامه مدیریت مصرف برق در ادارات تهران اعلام شد
پاسخ وزیر نفت به ادعای انفجار چاه‌های نفت
جزئیات دستگیری شرور مسلح درجنوب شرق تهران/ شلیک دوگلوله به زن جوان
درخشش نتفلیکس با سریال «نوجوانی»در جوایز تلویزیونی بفتا
ذخایر نفت جهانی در مسیر سقوط تاریخی
آتش‌سوزی جنگلی در فلوریدا 4800 هکتار را سوزاند
ادامه روند صعودی قیمت نفت در پی تشدید تنش‌های خاورمیانه
قیمت نقره امروز دوشنبه 21 اردیبهشت 1405
هیئت وزیران، اختیارات استان‌های مرزی را به استاندار تهران هم واگذار کرد
سخنگوی صنعت آب: ایران وارد دوره ترسالی نشده است
قیمت گوشت قرمز امروز 21 اردیبهشت 1405 + جدول
کشور وارد ترسالی نشده است
چرا قیمت نان افزایش پیدا کرده است؟
سخنگوی دولت: هویت خلیج فارس باید به جهانیان معرفی شود
هشت حقیقت مهم درمورد اثرات کمبود ویتامین B12
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 21 اردیبهشت 1405
اولویت‌های اصلی سیاست‌های ارزی بانک مرکزی اعلام شد
رایزنی تلفنی ایران و عربستان درباره تحولات منطقه
توهم ترسناک نتانیاهو و اشتباه مرگبار ترامپ در تهران
واکنش وزیر جنگ دولت ترامپ به ادعای کاهش توان تسلیحاتی آمریکا
واکنش شهرداری تهران به رایگان شدن مترو و اتوبوس
افزایش 240 درصدی درخواست‌های دانشجویی در ایام جنگ
تاکید پکن بر تعمیق همکاری با مسکو و ایجاد نظامی عادلانه‌ در حکمرانی جهانی
پهپادهای حزب‌الله کابوس جدید ارتش اسرائیل شدند
جزئیات تازه از هزینه‌های نظامی آمریکا در جنگ با ایران
بلیت نیم‌بها مخاطبان سینما را افزایش داد
افزایش سرکوب اسرای زن فلسطینی در زندان الدامون
تأمین فوری لوازم‌التحریر و کتاب درسی دانش‌آموزان آسیب‌دیده
سناتور روس: بدون همکاری ایران، انتقال اورانیوم غنی‌شده شدنی نیست
باد شدید، رگبار و احتمال تگرگ در تهران
مخالفت کنفدراسیون فدراسیون آسیا با درخواست ایران
ادعای ترامپ درباره ایران از سوی سئول تکذیب شد
املاک علی کریمی با دستور قضایی توقیف شد
حذف چک‌های کاغذی چه مزایایی برای نظام بانکی دارد؟
رایگان شدن مترو به بودجه آسیب نمی‌زند
برگزاری مراسم اربعین سپهبد شهید موسوی در سراسر کشور
وزارت بهداشت: نگران هانتاویروس نباشید