×
سیاسی
شناسه خبر : 308030
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/01/17 ساعت 14:14
تنگه هرمز؛ نبضی که نظم جهان را تنظیم می‌کند

نورنیوز بررسی می‌کند،

تنگه هرمز؛ نبضی که نظم جهان را تنظیم می‌کند

تحولات اخیر در تنگه هرمز و بازار انرژی نشان می‌دهد فشارهای ژئوپلیتیکی علیه ایران به بازتعریف نظم جهانی منجر شده است. بازگشت هند به نفت ایران، چرخش اروپا و افزایش نقش روسیه نشانه افول راهبردهای آمریکا و شکل‌گیری معادلات جدید انرژی است.

نورنیوز-گروه سیاسی: تنگه هرمز بار دیگر به نقطه کانونی معادلات امنیت انرژی جهان تبدیل شده و نقش آن در تعیین قیمت، مسیر و امنیت عرضه انرژی بیش از گذشته برجسته شده است. اختلال در این گلوگاه راهبردی، هزینه‌های جهانی انرژی را افزایش داده و کشورها را به سمت بازبینی سیاست‌های تأمین سوخت سوق داده است. این وضعیت موجب شده وابستگی سنتی به مسیرهای تحت نفوذ غرب کاهش یافته و نگاه‌ها به بازیگران مستقل تغییر کند.
در این میان، ایران به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین دارندگان موقعیت ژئوپلیتیکی در منطقه، توانسته نقش خود را در معادلات انرژی تثبیت کند. مدیریت این گذرگاه حساس، نه تنها ابعاد نظامی بلکه پیامدهای اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای برای بازار جهانی انرژی ایجاد کرده است. این تحول نشان می‌دهد کنترل انرژی صرفاً به تولید وابسته نیست، بلکه به توان مدیریت مسیرهای انتقال نیز گره خورده است.

شکست راهبرد فشار و بازگشت بازیگران مستقل

بازگشت هند به خرید نفت از ایران پس از سال‌ها وقفه، یکی از مهم‌ترین نشانه‌های شکست سیاست‌های فشار حداکثری تلقی می‌شود. این تغییر رویکرد در حالی رخ داده که هند به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان انرژی جهان، پیش‌تر تحت تأثیر فشارهای آمریکا، منابع خود را از خاورمیانه و روسیه بازتعریف کرده بود. اکنون نیازهای انرژی، اولویت را از سیاست به اقتصاد منتقل کرده است.
در کنار آن، برخی کشورهای اروپایی نیز به‌طور آشکار درباره ضرورت بازنگری در تحریم‌ها علیه ایران و روسیه سخن گفته‌اند. افزایش هزینه انرژی و نگرانی از نارضایتی اجتماعی در داخل اروپا، سیاست‌گذاران را به سمت انعطاف در مواضع پیشین سوق داده است. این تغییر نشان می‌دهد که ساختار تحریم‌محور غرب در حوزه انرژی با چالش جدی مواجه شده است.

افول روایت پیروزی و تغییر نظم جهانی

ادعاهای اولیه درباره پایان سریع بحران و مدیریت کامل پیامدهای انرژی، با واقعیت‌های میدانی فاصله قابل توجهی پیدا کرده است. استمرار بحران و اثرات آن بر بازارهای جهانی، نشان داده که پیش‌بینی‌های مبتنی بر قدرت نظامی به‌تنهایی قادر به کنترل معادلات پیچیده ژئوپلیتیکی نیست. این وضعیت موجب تضعیف روایت پیروزی راهبردی در سطح بین‌المللی شده است.
در همین چارچوب، پیوند میان انرژی و سیاست جهانی وارد مرحله جدیدی شده است؛ مرحله‌ای که در آن اعتماد به تضمین‌های یک‌جانبه کاهش یافته و کشورها به سمت تنوع‌بخشی به شرکای خود حرکت کرده‌اند. نقش کشورهایی مانند روسیه و ایران در این میان برجسته‌تر شده و به‌عنوان تأمین‌کنندگان پایدار مورد توجه قرار گرفته‌اند.

گذار به نظم چندقطبی انرژی

تحولات اخیر نشان‌دهنده حرکت نظام بین‌الملل به سمت چندقطبی شدن در حوزه انرژی است. در این نظم جدید، دیگر یک قدرت واحد تعیین‌کننده مسیرهای اصلی تأمین انرژی نیست، بلکه مجموعه‌ای از بازیگران مستقل نقش‌آفرینی می‌کنند. این تغییر، ساختار سنتی وابستگی به غرب را دچار تزلزل کرده است.
هند به‌عنوان نمونه‌ای مهم، با بازگشت به منابع پیشین خود نشان داده که سیاست‌های ایدئولوژیک جای خود را به منطق اقتصادی داده‌اند. این چرخش، همراه با تغییر رویکرد برخی کشورهای اروپایی، بیانگر کاهش کارآمدی سیاست‌های فشار و تحریم در حوزه انرژی است. در نتیجه، شبکه‌ای جدید از همکاری‌های انرژی در حال شکل‌گیری است که بر پایه منافع متقابل و واقع‌گرایی اقتصادی بنا شده است.
در این چارچوب، تنگه هرمز نه فقط یک گذرگاه فیزیکی، بلکه نماد تغییر توازن قدرت در نظام انرژی جهانی محسوب می‌شود؛ جایی که بازیگران مستقل توانسته‌اند قواعد جدیدی را بر تعاملات جهانی تحمیل کنند.


اخبار مرتبط
تصویب موادی از طرح تامین امنیت تنگه هرمز در کمیسیون امنیت ملی
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 21:45
تصویب موادی از طرح تامین امنیت تنگه هرمز در کمیسیون امنیت ملی
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در جلسه امروز این کمیسیون، موادی از طرح «اقدام راهبردی تأمین امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس» تصویب شد.
مجلس در حال تدوین یک نظام حقوقی جدید برای تنگه هرمز
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 21:38
مجلس در حال تدوین یک نظام حقوقی جدید برای تنگه هرمز
سفیر ایران در روسیه روز دوشنبه به خبرگزاری «ریانووستی» گفت که مجلس ایران درحال کار بر روی تدوین یک نظام حقوقی جدید در تنگه هرمز است.
همدستان متجاوز به‌اندازه‌ی خود او شریک جنایت هستند
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 15:48
نورنیوز مسئولیت حقوقی کشورهای کمک‌کننده به متجاوز را بررسی می‌کند
همدستان متجاوز به‌اندازه‌ی خود او شریک جنایت هستند
با توجه به اینکه متون حقوق بین الملل و حتی قواعد پذیرفته شده سازمان ملل، حمله به مکان هایی مثل پل و نیروگاه را از جنایات جنگی به شمار می‌آورند، کشورهای دور و نزدیک ایران که تسهیل‌کننده حمله احتمالی ترامپ به کشورمان باشند، به لحاظ حقوقی از همدستان و شرکای این جنایت به شمار می‌آیند و باید به اندازه شخص مهاجم، پاسخگوی حقوق بین الملل باشند.
مقام آگاه: شناورهای کشوری دوست هم ملزم به پرداخت عوارض تامین امنیت تنگه هرمز هستند
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 14:40
مقام آگاه: شناورهای کشوری دوست هم ملزم به پرداخت عوارض تامین امنیت تنگه هرمز هستند
بدنبال اعلام خبر صدور مجوز از سوی ایران برای عبور شناورهای عراقی از تنگه هرمز برخی رسانه های آمریکایی با استناد به این خبر و جریان سازی جعلی تلاش کردند که بر رشد لجام گسیخته قیمت نفت تاثیر بگذارند .
نیروی دریایی سپاه: تنگه هرمز هرگز به روال سابق باز نخواهد گشت
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 00:21
نیروی دریایی سپاه: تنگه هرمز هرگز به روال سابق باز نخواهد گشت
نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه تنگه هرمز هرگز به روال سابق باز نخواهد گشت, عنوان کرد: نیروی دریایی سپاه در حال تکمیل مقدمات عملیاتیِ ‎طرح ابلاغی مسئولان ایران برای نظم جدید خلیج فارس است.
بازنشر بخشی از بیانات رهبر انقلاب؛ تنگه هرمز باید بسته بماند + فیلم
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 21:38
بازنشر بخشی از بیانات رهبر انقلاب؛ تنگه هرمز باید بسته بماند + فیلم
بخشی از اولین پیام حضرت آیت‌الله سیدمجتبی حسینی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در قالب کلیپی بازنشر شد.پ
نظرات

آخرین اخبار
هوش مصنوعی افت قند خون را 24 ساعت زودتر پیش‌بینی می‌کند
آبمیوه جعبه‌ای؛ تهدیدی پنهان برای قلب کودکان در آینده
درد پای کودکان چه زمانی خطرناک است؟
چرا خطر سرطان زودرس در نسل‌های جدید بیشتر شده است؟
کلاژن واقعاً مؤثر است؟ بررسی 113 مطالعه به این پرسش پاسخ داد
راز مقاومت سرطان خون در برابر شیمی‌درمانی کشف شد؟
کشف تازه دانشمندان؛ استرس می‌تواند ساختار خون را تغییر دهد
توصیه تازه پژوهشگران به مادران؛ پیش از بارداری به قلبتان اهمیت دهید
رسانه صهیونیستی: اسرائیل پایگاه آمریکا می شود
رئیس‌جمهور اسلوونی: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران اشتباهی بزرگ بود
نتایج نهایی آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد
تمجید سخنگوی وزارت خارجه از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی
رسانه عبری به تقویت توان دفاعی ایران اعتراف کرد
محمود نعمتی مسافر بازی‌های آسیایی شد
کامبک تماشایی ژاپن؛ فرانسه در نبرد پنج‌سته شکست خورد
تجاوز دوباره ارتش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
وال‌استریت ژورنال: مذاکرات ایران-آمریکا لغو شده/نیویورک تایمز: لغو نشده!
ورود هیأت‌های خارجی به ایران برای مراسم تشییع رهبر شهید از جمعه
واکنش نتانیاهو به اظهارات اردوغان
نزاع خانوادگی دو کشته بر جای گذاشت+ جزئیات حادثه
وزارت بهداشت لبنان: شمار شهدای حملات اسرائیل به 4247 نفر رسید
مهار آتش در میانکاله؛ پایان یک بحران زیست‌محیطی
انگلیس: اجرای توافق ایران و آمریکا برای امنیت منطقه ضروری است
سقوط مرگبار هواپیما در فرانسه+ جزئیات حادثه
انتشار جزئیات جدید از توافق چارچوب میان لبنان و اسرائیل
سرمربی کره‌جنوبی پس از ناکامی در جام جهانی استعفا کرد
بستری رایگان کودکان زیر 7 سال ادامه دارد
آغاز پیش‌فروش بلیت حمل و نقل عمومی برای مراسم تشییع رهبر شهید
حمله دوباره اسرائیل به لبنان؛ تشدید تنش در مرزهای جنوبی
سالروز بمباران شیمیایی سردشت؛ تأکید وزارت خارجه بر پیگیری عاملان جنایت
پلیس راه یزد خودروی راننده 13 ساله را متوقف کرد
انتخابات نیویورک از تغییر نگاه آمریکا به اسرائیل خبر می‌دهد
ابراز نگرانی مشترک پاکستان و عربستان از تشدید تنش‌های منطقه
انتظاری که از خبرگان داریم...
ورود 958 میلیارد تومان پول حقیقی به صندوق‌های طلا در یک روز
نتانیاهو برای حفظ کنترل حزب لیکود وارد نبردی سرنوشت‌ساز شد
ترافیک سنگین در محورهای کندوان و هراز؛ رانندگان با احتیاط تردد کنند
سفیر آمریکا: احتمال اقدام علیه زیرساخت‌های ایران در تنگه هرمز وجود دارد!
ایتالیا خواستار خویشتنداری ایران و آمریکا شد
گزارش تصویری | زلزله ویرانگر در ونزوئلا
تجمع مخالفان توافق لبنان و رژیم صهیونیستی مقابل کاخ ریاست‌جمهوری
قدردانی وزیر ورزش از ملی‌پوشان؛ شما دل ملت ایران را شاد کردید
واکنش تند اسرائیل به ترکیه پس از به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه
نورنما | سردشت در غبار خردل ; تسلیت به مظلومیت یک شهر
نماینده پارلمان لبنان: توافق، ادامه اهداف دشمن در خارج از میدان نبرد است
مسیرهای دسترسی به مراسم وداع و تشییع امام شهید اعلام شد
اختلال خدمات کارت‌محور بانک ملی برطرف شد
واکنش متفاوت یک نویسنده فرانسوی به حذف ایران از جام جهانی
پوتین: غرب به‌دنبال بی‌ثبات‌سازی روسیه است
هند محدودیت تردد کشتی‌های خود در تنگه هرمز را لغو کرد