×
سیاسی
شناسه خبر : 262309
تاریخ انتشار : جمعه 1404/09/21 ساعت 12:16
خروج از بی‌تصمیمی یا تکرار تصمیمات محتاطانه؟

نورنیوز از آغاز طرح جدید بنزینی دولت گزارش می‌دهد؛

خروج از بی‌تصمیمی یا تکرار تصمیمات محتاطانه؟

تصمیم اخیر درباره افزایش قیمت بنزین از کارت‌های جایگاه، شاید فی‌نفسه یک سیاست بزرگ نباشد اما پیامی بزرگ دارد: دولت پس از سال‌ها از بن‌بست تصمیم‌گیری در موضوع سوخت بیرون آمده و به تعبیری، تابوی قیمت بنزین را شکسته است. این خروجِ از تردید و بی‌تصمیمی، خود اقدامی مهم است.

نورنیوز- گروه سیاسی: پس از یکی دوماه بحث و گفت‌وگو درباره تدبیر دولت برای تغییر قیمت بنزین، نهایتا موعد اجرای مصوبه‌ای فرارسید که دولت آن را «استفاده حداکثری از کارت سوخت شخصی و جلوگیری از افزایش واردات بنزین» نامیده است. طبق این مصوبه که از روز شنبه 22 آذر اجرایی خواهد شد، نرخ بنزین سهمیه اول ( 60 لیتر – 1500 تومان) و دوم ( 100 لیتر- 3000 تومان) خودروهای شخصی ثابت می ماند و نرخ سوخت‌گیری بنزین خودروها با استفاده از کارت اضطراری جایگاه، 5000 تومان خواهد شد. کشف رقم 5 هزارتومان برای هر لیتر، بر اساس 10 درصد قیمت خرید بنزین از پالایشگاه هاست. دولت امیدوار است با اجرای این مصوبه،‌ امکان رصد بهتر مصرف بنزین و ایجاد قابلیت اعمال سیاست‌های تکمیلی در حوزه‌های نظارتی و حمل و نقل فراهم شود.

تصمیمی مهم اما پرمناقشه

تصمیم اخیر دولت در افزایش قیمت بنزین کارت‌های جایگاه، هرچند در ظاهر گامی نسبتا کوچک به نظر می‌رسد، اما در سطح سیاست‌گذاری انرژی یک نقطه عطف محسوب می‌شود؛ نقطه‌ای که نشان می‌دهد دولت پس از سال‌ها تعلل و احتیاط، بار دیگر به میدان سخت‌گیرانه و پیچیده‌ی اصلاحات قیمتی سوخت بازگشته است. این تصمیم البته واکنش‌های مختلفی را برانگیخت: گروهی آن را لازم دانستند، و گروهی نیز لازم اما کافی برآورد کردند. برخی نیز اساساً آن را اشتباه، نابهنگام و بی‌اثر توصیف کردند. اما فارغ از این طیف واکنش‌ها، یک واقعیت مهم وجود دارد: کشور پس از نزدیک به شش سال، از رکود تصمیم‌گیری در حوزه بنزین بیرون آمده است. 

الگوی جدید افزایش قیمت بنزین، مخالفان متنوعی دارد. گروهی عقیده دارند اصلاح قیمتی انرژی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و باید با قاطعیت در مسیر واقعی‌سازی قیمت سوخت خصوصا بنزین قدم برداشت و یکباره به رقم نهایی و واقعی جهش کرد. برخی دیگر از سوی مقابل، معتقدند مناسب‌ترین اقدام در این حوزه، اقدامات غیرقیمتی است. عده ای از کارشناسان هم به دولت خرده گرفته اند که در شرایط تنگنای معیشتی و فروبستگی اقتصادی، دستکاری در قیمت بنزین شوک تورم انتظاری سنگینی ایجاد خواهد کرد و در زنجیره قیمت ها تلاطم ایجاد می‌کند. به این ترتیب، گستره ای از دیدگاه های منتقدانه نسبت به تصمیم اخیر دولت درباره قیمت بنزین شکل گرفت.

 واقعیت آن است که در همه این سال‌ها، سیاست‌گذاران با دو محدودیت جدی مواجه بوده‌اند: نخست، وضعیت اقتصاد خانوارها که مجال هرگونه شوک قیمتی را می‌بست؛ دوم، تجربه تلخ سال ۱۳۹۸ که هر اصلاح قیمتی را با سطوح بالایی از حساسیت اجتماعی گره می‌زد. همین دو عامل باعث شد هر تصمیمی به تعویق بیفتد و مصرف بنزین، قاچاق، و بار مالی یارانه انرژی، روزبه‌روز سنگین‌تر شود.

در این میان، به نظر می‌رسد افزایش قیمت کارت‌های آزاد بنزین، الزاما نه یک اصلاح قیمتی جدی، که بیشتر یک گام مدیریتی و تنظیمی است؛ اما همین گام کوچک حامل یک پیام روشن است: دولت دیگر نمی‌خواهد موضوع انرژی را به حال خود رها کند. به بیان دیگر، تدبیر اخیر دولت در موضوع بنزین، حامل این معنای مدیریتی است که باید ولو در مقیاسی محدود، از وضعیت «بی‌تصمیمی» خارج شد و برای اصلاحات قیمتی در حوزه سوخت اقدام کرد. کشور در حال حاضر با واردات 6 میلیارد دلاری بنزین مواجه است و برآوردها حکایت از این دارد که در صورت تداوم وضع فعلی این رقم در سال‌های آتی به 8 یا 10 و حتی 13 میلیارد دلار واردات بنزین خواهد رسید. بی‌تصمیمی درباب قیمت سوخت، این آفت سنگین اقتصادی را تقویت می‌کند.

کمربندهای حفاظتی برای تصمیم جدید 

واضح است که هرگونه تغییر در قیمت بنزین که معنایی نمادین دارد، با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی مواجه است. دولت اگرچه سیاست افزایش محدود قیمت بنزین را اجرا کرده، اما هم‌زمان کوشیده است هزینه‌های جانبی آن برای گروه‌های پرمصرفِ شغلی یا اقشار حساس را به کمترین حد برساند. این نکته‌ای است که در بسیاری از نقدها کمتر به آن پرداخته شد: امکان گازسوز کردن رایگان خودروها، جبران پیشاپیش اختلاف قیمت سوخت برای جلوگیری از افزایش کرایه‌ها و فشار به مسافران، مستثنا کردن تاکسی‌ها و وانت‌ها از کاهش سهمیه بنزین، و البته در آخرین اصلاحات اینکه خودروهای تولید داخل با قیمت زیر یک میلیارد تومان که نوشماره هستند، از حذف سهمیه مستثنا شدند تا طبقات متوسط و زیرمتوسط لطمه نبینند.

در کنار این اقدامات عملی، تلاش برای اطلاع‌رسانی و پرهیز از محرمانگی و غافلگیری و اقناع افکار عمومی، تدبیر مناسب دیگری بود که دولت به عمل آورد. این‌ها نشانه‌هایی است از اینکه دولت، به دنبال اصلاحات یک‌باره و شوک‌زا نیست؛ بلکه به‌دنبال اصلاح تدریجی، کم‌هزینه و قابل مدیریت است.

البته طرح فعلی خالی از نقص نیست. برخی اقتصاددانان معتقدند این تصمیم اگر با اصلاحات تکمیلی در نظام توزیع یارانه، تغییر در کیفیت خودروها، توسعه حمل‌ونقل عمومی، یا مهار قاچاق سوخت همراه نشود، اثرگذاری محدودی خواهد داشت. در طرف مقابل، منتقدان اجتماعی نگران‌اند که هر نوع تغییر در ساختار قیمتی سوخت، مستقیم یا غیرمستقیم به افزایش و حتی طغیان قیمت‌ها منجر شود و چه بسا تنش‌هایی در اجتماع ایجاد کند. اما واقعیت این است که هیچ کشوری نمی‌تواند سال‌ها بدون تصمیم در حوزه انرژی بماند؛ به‌ویژه زمانی که مصرف سرانه بنزین و نرخ رشد آن، در بسیاری از مقایسه‌ها غیرمتعارف است.

از این منظر، سیاست اخیر دولت، حتی  اگر خالی از نقص و کاستی نباشد، اولین سنگ‌بنای احیای حکمرانی در حوزه سوخت است. عبور از این مرحله ضروری بود تا دولت بتواند مراحل بعدی اصلاحات را با اعتماد به نفس بیشتری دنبال کند. به نظر می‌رسد این سخنی صائب است که هرگونه اصلاح اقتصادی در ایران، باید در گام اول بر اصلاح نظام قیمت‌گذاری سوخت تمرکز کند. هنر دولت البته باید این باشد که با ابزارهای گوناگون حاکمیتی، راه را بر تأثیرات نامطلوب و بی‌دلیل این اصلاح در قیمت‌ سایر کالاها و خدمات ببندد.

ضرورت مدیریت پیام و مسئولیت رسانه‌ها

جامعه ایران، خاطره چندان خوشایندی از تاریخچه تغییرات قیمتی سوخت ندارد. سوخت و مشخصا بنزین در ایران، علاوه بر جنبه اقتصادی، ماهیتی نمادین هم دارد. به این اعتبار هر تصمیمی درباره آن، بلافاصله خود را در همه شئون و حوزه‌ها نشان می‌دهد. بر همین اساس برای مدیریت صحیح تصمیم اخیر دولت ضرورت یک اقناع حداکثری و همراهی کلی به چشم می‌آید. شاید مهم‌ترین تفاوت این دوره با تجربه‌های قبلی، به‌ویژه سال ۱۳۹۸، همین باشد: لزوم همراهی رسانه‌ها، شفافیت اطلاعاتی و توضیح منطق تصمیم به مردم. مسأله بنزین، مسأله‌ای صرفا اقتصادی نیست؛ یک موضوع اجتماعی–روانی است که نیاز به اقناع، گفت‌وگو و روایت شفاف دارد. در چنین فضایی، هر تصمیم،حتی اگر کوچک هم باشد، بدون توضیح کافی، می‌تواند دچار سوءبرداشت اجتماعی شود. رسانه‌ها نقش کلیدی دارند تا فضای ذهنی جامعه را از «ترس و تردید» به سمت «فهم و مشارکت» منتقل کنند. روایت غالب باید به‌جای برانگیختن اضطراب، بر لزوم اصلاحات تدریجی، حمایت‌های جبرانی دولت و جلوگیری از شوک‌های ناگهانی متمرکز باشد.

تصمیم اخیر درباره افزایش ثیمت بنزین از کارت‌های جایگاه، شاید فی‌نفسه یک سیاست بزرگ نباشد اما پیامی بزرگ دارد: دولت پس از سال‌ها از بن‌بست تصمیم‌گیری در موضوع سوخت بیرون آمده و به تعبیری، تابوی قیمت بنزین را شکسته است. این خروجِ از تردید و بی‌تصمیمی، خود اقدامی مهم است. اگر این مسیر با تدبیر، حمایت‌های تکمیلی و پوشش رسانه‌ای دقیق ادامه یابد، کشور می‌تواند بدون تکرار تجربه‌های پرهزینه گذشته، وارد دوره‌ای تازه از مدیریت انرژی شود.

حمایت رسانه‌ها و تریبون‌ها از این روند، نه به معنای حذف نقد و ارزیابی کارشناسانه، بلکه در جهت کمک به عبور ایمن کشور از مرحله‌ای حساس است؛ مرحله‌ای که اگر با عقلانیت و همگرایی و اقناع و اجماع ملی پیش رود، می‌تواند یکی از تابوهای قدیمی و مخرب سیاست‌گذاری را با کمترین تبعات و تنش‌های اجتماعی بشکند و مسیر را برای واقع‌نگری در حوزه سرمایه‌های ملی هموار کند.    

 


نظرات

آخرین اخبار
میدری: الگوهای موفق اقتصادی استان‌ها در سراسر کشور اجرا می شود
مقام مسئول در مجلس: نظر مشاوران رئیس لزوما اعلام موضع رئیس مجلس نیست
واکنش نخست وزیر پاکستان به تمدید آتش‌بس از سوی ترامپ
رسانه‌های عبری: تمدید آتش‌بس با ایران «هدیه» ترامپ به نتانیاهو و اسرائیل است
در صورت هر گونه اقدام علیه ایران، آماده هجوم به اهداف از پیش تعیین شده هستیم
هشدار جنبش نجباء؛ نبرد آینده متفاوت خواهد بود
اعلام نرخ جدید عوارض واردات گوشت قرمز
نرخ خرید گندم 48 هزار و500 تومان تعیین شد
وزیر آموزش و پرورش: مدارس همچنان غیر حضوری است
ترامپ آتش بس با ایران را تمدید کرد
ایران: حمله به کشتی «توسکا» نقض صریح و اساسی آتش‌بس 8 آوریل است
کشتی‌گیر ترک رکورد زد
حاجی‌بابایی: مذاکره در سایه تهدید امکان‌پذیر نیست
پاسخ موشکی حزب‌الله به نقض آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی
کشف استارلینک در یک واحد تجاری در تهران
ایروانی تاکید کرد: لغو محاصره دریایی شرط آغاز مجدد مذاکرات است
بیرانوند: به‌دلیل علاقه شخصی در تجمعات شبانه شرکت می‌کنم
تاکید ولید جنبلاط بر بازگشت به توافق آتش‌بس با فرمول جدید
قیام علیه استبداد رسانه‌ای جهان، از تونل‌های غزه تا انیمیشن‌های لگویی
مرور وضعیت پرسپولیس در جلسه آنلاین اوسمار و حدادی
تنگه هرمز برگ برنده اصلی ایران در مذاکرات با آمریکا
سفارت ایران در اتریش: اظهارات جدید اتحادیه اروپا رقت‌انگیز است
افزایش بی‌سابقه قیمت برق در آمریکا
سی ان ان: ذخایر موشکی ارتش آمریکا در جنگ علیه ایران کاهش یافته است
سردار موسوی: اگر از کشورهای همسایه به ایران حمله شود باید با تولید نفت خداحافظی کنند
آیا ژاپن به ابزار جدید آمریکا در بحران‌ها تبدیل می‌شود؟
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
شکستن محاصره دریایی آمریکا از سوی 34 نفتکش مرتبط با ایران
ارتش لبنان: خاک لبنان را پس می گیریم
عراقچی: ایران می‌داند چگونه با محدودیت‌ها مقابله و از خود دفاع کند
اذعان ترامپ به نگرانی از متغیر «زمان» به نفع ایران
شرط هیات ایرانی برای رفتن به اسلام آباد چیست؟
راهزنی دریایی دوباره ارتش تروریستی آمریکا در اقیانوس
تأکید پزشکیان بر حکمرانی محلی؛ مساجد محور سازماندهی اجتماعی
جزئیات جدیدی از زمان اجرای مرحله سوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان
ماجرای اعدام 8 زن ایرانی چه بود؟
تمرینات تیم فوتبال استقلال تعطیل شد
قیمت نفت برنت صعودی شد
اتحادیه اروپا: برگزاری دور دوم مذاکرات اسلام‌آباد ضروری است
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 1 اردیبهشت 1405
برپایی دومین تمرین تاکتیکی ملی‌پوشان زیر نظر قلعه‌نویی
پنیر سر تله موش رایگان است اما مرگبار!
بقائی: تاکنون تصمیمی برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد گرفته نشده است
پیام رهبر انقلاب به اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
چین: ادعای آمریکا دروغ است
خلافی 350 میلیونی یک پژو 405 در ابهر!
پکن: زیاده خواهی آمریکا علت اصلی بن بست در مذاکرات با ایران است
واکنش بی‌ادبانه ترامپ به جدایی تیم کوک از شرکت اپل
افزایش حقوق در برخی واحدها توافقی شد+ جزئیات
روسیه: اوضاع پیرامون مذاکرات ایران -آمریکا دائما در حال تغییر است