×
فرهنگی
شناسه خبر : 239990
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/05/26 ساعت 08:34
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار

نورنیوز از گمانه‌زنی‌ها درباره نامزدهای سینمای ایران در اسکار گزارش می‌دهد؛

تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار

در شرایط پساجنگ، سینما می‌تواند روایتی انسانی، فرهنگی و صلح‌جویانه از جامعه ایرانی را بازتاب دهد. دیپلماسی اسکار نه صرفاً رقابتی سینمایی، بلکه بخشی از راهبرد فرهنگی برای احیای حضور ایران در عرصه جهانی است؛ حضوری که نیازمند حمایت نظام‌مند از فیلم‌سازان، توجه به ترجمان جهانی روایت‌های بومی، و پیوند هوشمندانه هنر و سیاست خارجی کشور است.

نورنیوز- گروه فرهنگی: فقط تا ۹ مهر ۱۴۰۴ (۱ اکتبر) فرصت باقی است تا نماینده ایران برای بخش «فیلم بین‌المللی» به آکادمی اسکار معرفی شود. طبق قواعد، اثر منتخب باید در بازه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ تا ۸ مهر ۱۴۰۴ حداقل هفت روز در کشور مبدأ اکران عمومی داشته باشد. این «پنجره زمانی» به‌ظاهر فنی، در واقع مرز میان یک حضور نمادین و یک حضور مؤثر است: هر تعلل، شانس را می‌سوزاند؛ هر شتاب‌زدگی، مسیر را عقیم می‌کند.

کمیته انتخاب در خانه سینما دوباره شکل گرفته و اکثریت آن را نمایندگان صنوف تشکیل می‌دهند؛ در کنار نمایندگان بخش دولتی. این بازگشت، صرفاً یک جابه‌جایی نهادی نیست؛ فرصتی‌ست برای بازسازی اعتماد، ارتقای شفافیت و تبدیل «انتخاب اسکار» از یک تصمیم سلیقه‌ای به فرایندی حرفه‌ای، مستند و پاسخ‌گو.

ایران از اواخر دهه ۱۳۷۰ به‌طور پیوسته در این بخش حضور داشته است: نخستین نامزدی با «بچه‌های آسمان» رقم خورد و دو بار نیز با «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده» به مجسمه رسید. درس روشن این مسیر این است: هر زمان روایت جهان‌فهم، کیفیت تولید و کمپین حرفه‌ای کنار هم نشسته‌اند، شانس دیده‌شدن جهشی شده است.

  صف نامزدهای بالقوه

همزمان با تشکیل کمیته، گمانه‌زنی‌ها داغ است و چند فیلم داستانی بلند، شرایط حضور را دارند:

-« پیر پسر» (اکتای براهنی): با ترکیبی از حضورهای جشنواره‌ای (روتردام، ترانسیلوانیا، گالوی) و جوایز بین‌المللی، از منظر استانداردهای فنی و بازی‌های پیش‌برنده، گزینه‌ای «کمپین‌پذیر» محسوب می‌شود.

- « زن و بچه» (سعید روستایی): حضور در بخش اصلی کن ۲۰۲۵ توجه رسانه‌ها و بازار را جلب کرد؛ امتیازی مهم برای ورود به مسیر تبلیغاتی اسکار و گفت‌وگو با مخاطب جهانی.

-«ناتور دشت» (سیدمحمدرضا خردمندان): اگر روایت و جهان اثر بتواند از مرزهای فرهنگی عبور کند، ظرفیت «برندینگ روایی» در کمپین بین‌الملل را دارد.

- «غریزه» (سیاوش اسعدی): ترکیب جوایز کارگردانی و بازیگری در چند جشنواره معتبر، نشانه‌ای از استحکام اجرا و قابلیت برجسته‌سازی در کارزار رسانه‌ای است.

- « علت مرگ، نامعلوم» (علی زرنگار): جوایز تماشاگران و افتخارات تخصصی (از فیلم‌برداری تا انتخاب در بخش‌های رقابتی اروپا) مزیتی دوگانه می‌سازد: همدلی مخاطب و پشتوانه فنی.

  گرچه معمولاً فیلم‌های داستانی در این بخش دست بالا را دارند، تجربه جهانی نشان داده است که مستندهای بلند برجسته نیز می‌توانند هم‌زمان در رقابت «بین‌المللی» بدرخشند، اگر روایت و اجرا ظرفیت جذب رأی را داشته باشد.

در همین بزنگاه دو خطر واقعی وجود دارد: اول، فشار زمان به این معنی که هر روز تأخیر، از ظرفیت کمپین می‌کاهد. به این ترتیب از برنامه‌ریزی نمایش‌های لُس‌آنجلسی برای اعضای آکادمی تا هماهنگی‌های رسانه‌ای، دچار مشکل می‌شود. دوم ، جنب‌وجوش سطحی‌گرا به این معنی که انتخابِ متکی بر دیدگاه داخلی یا صرفاً فهرست جوایز، بدون سنجش «خوانایی جهانی» و «قابلیت کمپین»، اغلب به ناکامی می‌انجامد.

معیارهای انتخابِ هوشمندانه

برای نتیجه‌گرفتن در اسکار، صرف «فیلم خوب بودن» کافی نیست؛ باید «فیلم درست» را برای این میدان برگزید. چند سنجه کلیدی در این زمینه تعیین کننده است:

 - خوانایی جهانی و وضوح روایی: داستانی که بدون پیش‌زمینه فرهنگیِ مفصل، اثر بگذارد.

 - نیروی بازیگری و کارگردانیِ قابل روایت در رسانه‌ها: چهره‌ها و نکات تولیدی که سوژه گفت‌وگو شوند.

 - رد پای بین‌المللیِ سنجش‌پذیر: انتخاب‌ها و جوایزی که برای رأی‌دهنده اسکار معنا دارد، نه صرفاً برای بازار داخلی.

 - آمادگی لجستیکی برای کمپین: فروشنده بین‌المللی، پخش آمریکایی، مشاور رسانه‌ای، بودجه مشخص برای نمایش‌ها.

- انطباق کامل با قواعد: از شرط هفت‌روز اکران تا نسخه و مدارک فنی—بی‌نقص و به‌موقع.

دیپلماسی اسکار و ضرورت حضور جهانی ایران

سینما در جهان امروز تنها یک هنر سرگرم‌کننده نیست، بلکه زبانی جهانی و ابزاری قدرتمند برای دیپلماسی عمومی است. حضور در رویدادهایی چون اسکار می‌تواند فراتر از کسب یک جایزه هنری، به معنای بازنمایی تصویری متفاوت از ایران در ذهن افکار عمومی جهان باشد. در شرایط پساجنگ و در زمانی که قدرت‌های رسانه‌ای می‌کوشند تصویری یک‌سویه و امنیتی از ایران ارائه دهند، سینما می‌تواند روایتی انسانی، فرهنگی و صلح‌جویانه از جامعه ایرانی را بازتاب دهد.

 تجربه موفق فیلم‌هایی همچون جدایی نادر از سیمین نشان داد که یک روایت صادقانه می‌تواند مرزهای سیاست را درنوردد و گفت‌وگویی تازه میان ایران و جهان بگشاید. از این منظر، دیپلماسی اسکار نه صرفاً رقابتی سینمایی، بلکه بخشی از راهبرد فرهنگی برای احیای حضور ایران در عرصه جهانی است؛ حضوری که نیازمند حمایت نظام‌مند از فیلم‌سازان، توجه به ترجمان جهانی روایت‌های بومی، و پیوند هوشمندانه هنر و سیاست خارجی کشور است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
عارف: نباید یک نفر و یا شورا خلاف نگاه بزرگان برای فرهنگ و هنر کشور تصمیم‌ بگیرد
پنج‌شنبه 1404/05/30 ساعت 14:41
در نشست بررسی مسائل و ظرفیت‌های حوزه فرهنگ و هنر پس از جنگ 12 روزه
عارف: نباید یک نفر و یا شورا خلاف نگاه بزرگان برای فرهنگ و هنر کشور تصمیم‌ بگیرد
معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به برنامه‌های دولت برای اقتصاد فرهنگ و هنر، بر ضرورت تغییر و تحول رویکرد حکمرانی در این حوزه به ویژه پس از جنگ 12 روزه تاکید و تصریح کرد: نباید یک نفر و یا شورای تامین برای فرهنگ و هنر کشور برخلاف نگاه بزرگان و مصوبات شورای انقلاب فرهنگی تصمیم‌گیری کند.
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
شنبه 1404/05/25 ساعت 23:30
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
«شال سیاه» نامزد جایزه جشنواره معتبر هولی شورتش آمریکا شد.
«پیرپسر» با رقمی کم سابقه دومین فیلم پرفروش سال شد
چهارشنبه 1404/05/22 ساعت 03:02
«پیرپسر» با رقمی کم سابقه دومین فیلم پرفروش سال شد
فیلم سینمایی «پیرپسر» ساخته اکتای براهنی با ثبت فروش 128 میلیارد تومان، از فیلم «صددام» پیشی گرفت و به دومین فیلم پرفروش سال 1404 سینمای ایران تبدیل شد.
17 میلیارد بدون شوخی؛ سینمای جدی برگشته است ؟
پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 23:54
17 میلیارد بدون شوخی؛ سینمای جدی برگشته است ؟
فروش 17 میلیارد تومانی «پیرپسر»، «زن و بچه» و «مرد عینکی» آن‌هم بدون تکیه بر کمدی‌های مرسوم، نشانه یک تغییر ذائقه مهم در سینمای ایران است. مخاطب دیگر فقط برای خنده نمی‌آید؛ او به دنبال صداقت، روایت، و احترام به هوش سینمایی‌اش است.
نظرات

آخرین اخبار
حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای آواکس و سوخت رسان و پایگاه‌های آمریکا
بدرقه اهالی پایتخت با شهیدان تنگسیری و اسحاقی
واردات گاز طبیعی مایع کشورهای آسیایی از خلیج فارس به کمترین میزان در 6 سال گذشته رسید
انهدام پهپاد دشمن توسط سامانه پدافندی غرب کشور
عضو مستعفی دولت آمریکا: اول باید اسرائیل را مهار کنیم
واکنش سینا حجازی نسبت به شهادت دانش‌آموزان میناب
اخراج کارگران از شرکت‌های انگلیس به دلیل گرانی انرژی
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ جزئیات حمله به فولاد مبارکه
اجرای موج 89 عملیات وعده صادق 4/ شلیک بیش از 100 موشک سنگین و پهپاد تهاجمی و 200 راکت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
بارش باران، گاهی رگبار و رعد و برق با احتمال تگرگ در شمال تهران
سفرهای زمینی عتبات در جریان است
روسیه: جای تعجب نیست که ایران می خواهد از ان‌پی‌تی خارج شود
پاسخ رهبر معظم انقلاب به پیام تسلیت و بیعت دبیرکل حزب الله لبنان
خسارت 200 میلیارد دلاری جنگ ایران به کشورهای عربی خلیج فارس
قیمت بنزین و گازوئیل در امارات 30 تا 70 درصد افزایش یافت
محکومیت سفارت روسیه در حملات نزدیک کلیسای ارتدکس در تهران
سپاه: ملت ایران با رأی قاطع خود به جمهوری اسلامی، مسیر عزت، استقلال و پیشرفت را برگزید
حافظیه همچنان پرمخاطب‌ترین مقصد گردشگری در یازدهمین روز نوروز
خلیج فارس و سواحل استان بوشهر تا پایان هفته مواج است
استامر بار دیگر تاکید کرد: جنگ در خاورمیانه جنگ ما نیست
حنظله اطلاعات ایران‌وایر را منتشر کرد
طرح اعطای تسهیلات 20 میلیون تومانی به بازنشستگان+ جزئیات
سری جدید «شام ایرانی» منتشر شد
پیام استاندار تهران به مناسبت 12 فروردین
راهنمای اعلام خسارات جنگ در سامانه 1811
قدردانی رهبر انقلاب از پیام‌های علما و شخصیت‌های دینی داخلی و خارجی
ابراز نگرانی پوتین از تخریب زیرساخت‌های انرژی در خاورمیانه
ضرورت مخالفت با جنگ ایران بنا به دلایل سیاسی و اخلاقی
ترامپ به خروج از ناتو فکر می‌کند
پرده برداشتن نتانیاهو از طرح «اسرائیل بزرگ»
وقتی دلتنگی باعث شد که شاهین فرهت با عجله به کشور بازگردد
کمالوندی: حمله به تاسیسات تحت نظارت پادمان جنایت جنگی است
عارف: ذخایر استراتژیک دارو در وضعیت مطلوب است
هدف آمریکا در ایران شکست خورد
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید انقلاب در روز جمهوری اسلامی ایران
هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
ادامه مقاومت متحدان تاریخی آمریکا به جنگ عیله ایران
حق بیمه زنان خانه دار در 6 ماه اول 1405 اعلام شد
معاون دفتر پزشکیان: خط رسانه‌ای تخریب رئیس‌جمهوری، مشکوک است
عزیزی: دوران مهمان نوازی 47 ساله در تنگه هرمز تمام شده است
محکومیت حمله آمریکا و اسرائیل به اماکن سازمان ملل در ایران توسط تهران
اقدام غیرقانونی ترامپ در محدود کردن رای‌دهی پستی
چرا جنگ زمینی می تواند تکلیف جنگ را به نفع ایران تعیین کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون چهارشنبه 12 فروردین+جدول پخش
ربیعی: خسارت زیادی به فدراسیون وزنه‌برداری وارد شده است
ایران خواستار محکومیت حمله تروریستی به سازمان منابع طبیعی
هاآرتص: ترامپ خاورمیانه را به آتش می‌کشد و از جهان انتظار دارد آتش را خاموش کند
نیکزاد‌: تنگه هرمز هرگز باز نمی‌شود