×
بین الملل
شناسه خبر : 213031
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/11/28 ساعت 16:35
نقش‌آفرینی ایران در ترانزیت جهانی؛ فرصتی برای همگرایی اقتصادی

نورنیوز نقش راهبردی ایران در شراکت دریایی اقیانوس هند را بررسی می‌کند؛

نقش‌آفرینی ایران در ترانزیت جهانی؛ فرصتی برای همگرایی اقتصادی

توسعه سواحل مکران، حضور در کریدورهای بین‌المللی و مشارکت در امنیت آبراه‌های استراتژیک، ایران را به بازیگری محوری در نظم جدید دریایی تبدیل کرده است. اجلاس IOC فرصتی است تا ظرفیت‌های این قدرت منطقه‌ای بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

نورنیوز- بین‌الملل: حضور ایران در هشتمین کنفرانس کشورهای حاشیه اقیانوس هند (IOC) در عمان فرصتی مناسبی برای تبیین اهمیت راهبردی کشورمان در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی است. این اجلاس که با شعار «به سوی افق‌های جدید شراکت دریایی» برگزار می‌شود، بستری برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و امنیتی میان کشورهای منطقه است. ایران به‌عنوان کشوری با ۵۸۰۰ کیلومتر خط ساحلی، یکی از بازیگران کلیدی در این حوزه محسوب می‌شود و سیاست‌گذاری‌های اخیر در راستای توسعه اقتصاد دریا محور، بر اهمیت این نقش افزوده است.

اقتصاد دریا محور؛ سواحل مکران و فرصت‌های ترانزیتی

سواحل مکران که در گذشته از ظرفیت‌های طبیعی و اقتصادی آن غفلت شده بود، امروز به‌عنوان یکی از اولویت‌های اصلی توسعه ملی مطرح است. توسعه این منطقه نه‌تنها مزایای اقتصادی قابل‌توجهی برای ایران دارد، بلکه می‌تواند تواند زمینه ساز ایجاد یک شبکه همکاری منطقه‌ای منجر شود که طی آن کشورهای حاشیه اقیانوس هند به یکدیگر متصل شوند. حضور در کریدورهای ترانزیتی همچون «شمال-جنوب» و «یک جاده، یک کمربند» ظرفیت‌های ایران را در ترانزیت دریایی افزایش داده و  کشورمان را به یک هاب منطقه‌ای در مسیر تجارت جهانی تبدیل کرده است. ترانزیت ترکیبی زمینی، ریلی و دریایی ایران می‌تواند مکملی برای مسیرهای تجاری منطقه باشد و به همگرایی اقتصادی پایدار در اقیانوس هند کمک کند.

امنیت دریایی؛ نقش محوری ایران در معادلات منطقه‌ای

اقیانوس هند به دلیل موقعیت راهبردی خود، چهار قاره را به هم متصل کرده و نقش کلیدی در اقتصاد جهانی ایفا می‌کند. وجود تنگه‌های استراتژیک همچون هرمز، باب‌المندب و مالاکا، این منطقه را به نقطه‌ای حساس برای تجارت بین‌المللی و امنیت جهانی تبدیل کرده است. جمهوری اسلامی ایران، با برخورداری از یکی از قدرتمندترین ناوگان‌های دریایی منطقه، نقشی برجسته در تأمین امنیت آبراه‌های بین‌المللی دارد. برخلاف رویکرد غرب که از قدرت دریایی برای اعمال فشار و ایجاد بحران استفاده می‌کند، ایران با اتخاذ سیاستی تعاملی و دفاعی، در راستای تحقق امنیت پایدار در منطقه گام برداشته است. حضور موفق نیروی دریایی ایران در رزمایش‌های بین‌المللی و عملیات‌های ضد دزدی دریایی، جایگاه کشور را به‌عنوان یک قدرت دریایی باثبات تثبیت کرده است.

ضرورت مقابله با یک‌جانبه‌گرایی غرب و نظم نوین منطقه‌ای

با توجه به تأثیر قابل توجه تردد دریایی در منطقه و همچنین ظرفیت‌های ارزشمند آن در توسعه اقتصادی کشورهای منطقه، لازم است در سایه تعامل و همکاری کشورهای حاشیه اقیانوس هند، مشارکت جدیدی برای ایجاد امنیت و نظم دریایی شکل بگیرد و کشورهای منطقه بر  پایه همگرایی اقتصادی و امنیتی مسئولیت‌های جدیدی را عهده دار شوند. ایران، با تجربه چند دهه حفاظت از آبراه خلیج فارس و دریای عمان می‌تواند نقشی کلیدی در ایجاد این نظم جدید ایفا کند. ابتکار «صلح هرمز» نمونه‌ای از رویکرد تعامل‌گرایانه ایران است که می‌تواند الگوی مؤثری برای سایر کشورهای منطقه باشد.

ایران و افق‌های جدید همکاری دریایی

شرکت ایران در اجلاس IOC، فرصتی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و امنیتی در اقیانوس هند است. سیاست‌گذاری‌های جدید در حوزه اقتصاد دریا محور، توسعه سواحل مکران و نقش‌آفرینی در ترانزیت منطقه‌ای، جایگاه ایران را به‌عنوان یک قدرت تأثیرگذار تثبیت کرده است. در حوزه امنیت دریایی، ایران با تکیه بر ظرفیت‌های بومی و رویکرد تعاملی، الگوی موفقی در تأمین امنیت پایدار ارائه داده است.

 همگرایی کشورهای منطقه می‌تواند به شکل‌گیری یک نظم دریایی جدید منجر شود که منافع مشترک ملت‌های منطقه را تأمین کند. ایران، با تجربه و ظرفیت‌های خود، می‌تواند یکی از محورهای اصلی این تحول راهبردی باشد.


نظرات

آخرین اخبار
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ جزئیات حمله به فولاد مبارکه
استامر بار دیگر تاکید کرد: جنگ در خاورمیانه جنگ ما نیست
حنظله اطلاعات ایران‌وایر را منتشر کرد
طرح اعطای تسهیلات 20 میلیون تومانی به بازنشستگان+ جزئیات
سری جدید «شام ایرانی» منتشر شد
پیام استاندار تهران به مناسبت 12 فروردین
راهنمای اعلام خسارات جنگ در سامانه 1811
قدردانی رهبر انقلاب از پیام‌های علما و شخصیت‌های دینی داخلی و خارجی
ابراز نگرانی پوتین از تخریب زیرساخت‌های انرژی در خاورمیانه
ضرورت مخالفت با جنگ ایران بنا به دلایل سیاسی و اخلاقی
ترامپ به خروج از ناتو فکر می‌کند
پرده برداشتن نتانیاهو از طرح «اسرائیل بزرگ»
وقتی دلتنگی باعث شد که شاهین فرهت با عجله به کشور بازگردد
کمالوندی: حمله به تاسیسات تحت نظارت پادمان جنایت جنگی است
عارف: ذخایر استراتژیک دارو در وضعیت مطلوب است
هدف آمریکا در ایران شکست خورد
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید انقلاب در روز جمهوری اسلامی ایران
هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
ادامه مقاومت متحدان تاریخی آمریکا به جنگ عیله ایران
حق بیمه زنان خانه دار در 6 ماه اول 1405 اعلام شد
معاون دفتر پزشکیان: خط رسانه‌ای تخریب رئیس‌جمهوری، مشکوک است
عزیزی: دوران مهمان نوازی 47 ساله در تنگه هرمز تمام شده است
محکومیت حمله آمریکا و اسرائیل به اماکن سازمان ملل در ایران توسط تهران
اقدام غیرقانونی ترامپ در محدود کردن رای‌دهی پستی
چرا جنگ زمینی می تواند تکلیف جنگ را به نفع ایران تعیین کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون چهارشنبه 12 فروردین+جدول پخش
ربیعی: خسارت زیادی به فدراسیون وزنه‌برداری وارد شده است
ایران خواستار محکومیت حمله تروریستی به سازمان منابع طبیعی
هاآرتص: ترامپ خاورمیانه را به آتش می‌کشد و از جهان انتظار دارد آتش را خاموش کند
نیکزاد‌: تنگه هرمز هرگز باز نمی‌شود
انجام بیش از 3 هزار مأموریت اورژانس تهران در جنگ رمضان
تاکنون 1262 نفر از هموطنان از دبی به کشور بازگشته‌اند
مدیرعامل شل: اروپا به زودی با کمبود سوخت مواجه می شود
صعود قیمت جهانی طلا نسبت به دو هفته گذشته
پیام فرماندهی کل انتظامی کشور بمناسبت 12 فروردین
رصد دقیق وضعیت کودکان واگذار شده به خانواده‌ها در ایام جنگ
رفراندوم زیر چتر جنگ!
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
سیزده‌ای به رنگ غیرت؛ از سبزه تا سرخِ لاله‌ها، پیمان دوباره با ایران
23 عملیات مقاومت عراق علیه پایگاه‌های آمریکا انجام شد
فعالیت 30 درصدی شعب بانک‌ها از 15 فروردین ماه