×
فرهنگی
شناسه خبر : 212700
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/25 ساعت 15:48
از شعار تا واقعیت؛ چرا «گوزن‌های اتوبان» ناکام ماند؟

نورنیوز آثار به نمایش درآمده در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر را بررسی می‌کند؛

از شعار تا واقعیت؛ چرا «گوزن‌های اتوبان» ناکام ماند؟

«گوزن‌های اتوبان» با وجود فیلمنامه‌ای خام و پایانی سردرگم، توانست در جشنواره فجر چندین نامزدی کسب کند و نوید پورفرج نیز دیپلم افتخار بهترین نقش اول مرد را از آن خود کرد. آیا این فیلم شایسته چنین موفقیتی بود یا جشنواره بار دیگر در دام نام‌های بزرگ افتاد؟

نورنیوز- گروه فرهنگی: «گوزن‌های اتوبان» با ایده‌ای مدرن و جسورانه پا به میدان گذاشت؛ اثری که به نظر می‌رسید می‌تواند نگاهی متفاوت به دنیای بلاگری و فضای مجازی بیندازد. اما نتیجه چیزی جز یک روایت سردرگم، شخصیت‌های تک‌بُعدی و پیامی کلیشه‌ای نشد. فیلم با ریتمی تند و پرکشش آغاز می‌شود، اما هرچه پیش می‌رویم، بیش از آنکه ما را به عمق داستان ببرد، از آن فاصله می‌گیریم. در نهایت، نه منطق اتفاقات روشن است، نه رفتار شخصیت‌ها قابل درک. درست مثل گوزنی که در میان چراغ‌های خیره‌کننده اتوبان سرگردان شده، فیلمساز هم میان واقع‌گرایی و شعارزدگی بلاتکلیف مانده است.

شخصیت‌هایی که زنده نمی‌شوند

عابس، راننده پیک موتوری، درگیر ماجرایی می‌شود که سرنوشت او را تغییر می‌دهد. اما آیا او یک قهرمان است؟ یا قربانی؟ این همان سؤالی است که فیلم هرگز به آن پاسخ نمی‌دهد. عابس، کیانا، صبا و دیگر شخصیت‌های فیلم، همگی در حد تیپ‌های آشنا و کم‌جان باقی می‌مانند و برای تماشاگر، انگیزه‌هایشان گنگ و نامفهوم است. حتی ستاره‌های فیلم مثل الناز شاکردوست، صدف اسپهبدی، پیمان قاسم‌خانی و نوید پورفرج هم نتوانسته‌اند روحی تازه به این کاراکترهای بی‌جان بدمند.

شعارزدگی در لباس مدرن

فیلم در ظاهر، قصد دارد چهره‌ای تاریک از فضای مجازی و تأثیرات مخرب آن به تصویر بکشد. اما در عمل، همان دنیایی را که محکوم می‌کند، با رنگ و لعابی فریبنده و جذاب ارائه می‌دهد. اگر قرار است شبکه‌های اجتماعی، مسیر سقوط باشند، پس چرا فیلم باعث می‌شود مخاطب آرزو کند خودش را در همان مسیر بیندازد؟ از سوی دیگر، چرا همیشه قربانیان این قصه‌ها از طبقات فرودست جامعه‌اند و افراد ثروتمند، حتی اگر شیاد باشند، باز هم در اوج قدرت و ثبات تصویر می‌شوند؟

پایانی که فراموش می‌شود

چپ کردن ماشین بلاگر و سرانجام عابس، به جای آنکه گره اصلی فیلم باشد، بیشتر شبیه یک اتفاق فرعی است که ناگهان پرونده فیلم را می‌بندد. نه تعلیقی دارد، نه هیجانی، و نه حتی یک نقطه دراماتیک برای تماشاگر می‌سازد. از طرفی، ورود عابس به خانه کیانا و رخدادهای پس از آن، هیچ منطق روشنی ندارد. فیلمی که با ایده‌ای قوی شروع شده بود، در پایان، نه حرف تازه‌ای می‌زند و نه حتی همان پیام شعاری‌اش را درست منتقل می‌کند.

جوایز و حاشیه‌ها

با وجود این ضعف‌ها، «گوزن‌های اتوبان» توانست در جشنواره فجر چندین نامزدی به دست بیاورد و نوید پورفرج نیز دیپلم افتخار بهترین نقش اول مرد را دریافت کرد. هرچند بازی او در نقش عابس قابل قبول بود، اما این پرسش همچنان مطرح است که چرا فیلمی با چنین فیلمنامه ضعیف و کارگردانی بی‌روح، تا این حد مورد توجه داوران قرار گرفت؟ آیا نام‌های بزرگ فیلم در این انتخاب‌ها تأثیر داشتند؟

«گوزن‌های اتوبان» می‌توانست یک فیلم اجتماعی درخشان باشد، اما به‌جای تحلیل واقع‌بینانه از زندگی در شبکه‌های اجتماعی، به یک بیانیه شعاری و بی‌اثر تبدیل شد. فیلم نه فقط در ترسیم واقعیت‌های دنیای دیجیتال شکست خورد، بلکه حتی نتوانست داستانی منسجم و قابل باور ارائه دهد. شاید در سال‌هایی که فیلم‌های اجتماعی جایگاهشان را از دست داده‌اند، چنین فیلم‌هایی هم غنیمت باشند، اما آیا این برای سینمای ایران کافی است؟


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
بیشترین گروهی که از اختلال و قطعی اینترنت آسیب می‌بینند زنان هستند
بازآرایی نیروها برای خنثی‌سازی تهدید در مبدأ، معادلات را تغییر داد
چرا آمریکا نمی‌تواند ایران را شکست دهد؟
لیست نهایی برزیل برای جام جهانی 2026 اعلام شد؛ بازگشت نیمار به جمع طلایی پوشان
اولین روز معاملاتی بورس 1405؛ تقابل صف فروش سنگین با رشد نمادهای بانکی و خودرویی
70 درصد توان موشکی ایران کاملاً دست‌نخورده است
تاب‌آوری به مثابه یک سازه ملی
زنگ خطر خشکسالی در تهران دوباره به صدا درآمد
تجویزهای غیرمنطقی دارو تحت پوشش بیمه نخواهد بود
وزن گرفتن چین در راهبردهای جدید ایران
سیاست نامه | پزشکیان و رئیسی کجا به هم رسیدند؟
چگونه با تکنیک‌های روانشناسی استرس را مدیریت کنیم؟
«پادشاه» کشتی ایران کنار اسطوره‌های جهان
جنایت هولناک در سونای ویلای لواسان؛ فرجام کینه داماد از مادرزن بر سر ارثیه
محکومیت جهانی حمله اسرائیل به ناوگان صمود؛ اتحاد 10 کشور علیه رژیم صهیونیستی
قطر حمله رژیم صهیونیستی به ناوگان صمود را محکوم کرد
ترافیک سنگین در آزادراه‌های قزوین – کرج و ساوه – تهران
آیا هوش مصنوعی جای معلمان را می‌گیرد؟
ترامپ گزینه نظامی ندارد، باید توافق کند
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
برنامه مسابقات ورزشی امروز 29 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
6 دلیل علمی برای اینکه همین امروز باغبانی را شروع کنید
پایان وابستگی پیل‌های سوختی به آب
دنیای VR چگونه درک مغز از «بدن» را دگرگون می‌کند؟
زنگ خطر برای جوانان/چرا ایست قلبی در بازه 25 تا 44 سال افزایش یافت؟
فریاد و تنبیه بدنی چه بلایی سر بچه‌ها می‌آورد؟
انتخاب پارچه مناسب برای بهار + معرفی بهترین الیاف و اشتباهات رایج
کشف 1785 «پروتئین تاریک» در ژنوم انسان/آیا آنها در سرطان نقش دارند؟
گزارش تصویری| جشن پیوند آسمانی زوج‌های جان‌فدای ایران
عنوان «بهترین خط‌زن آسیا» به ایران رسید
معاون سخنگوی سازمان ملل متحد: از مذاکرات ایران آمریکا حمایت می کنیم
ترفند جدید ترامپ برای جنجال‌آفرینی در «تروث سوشال» با تصاویر جعلی
شراکت نظامی جدید امارات و اسرائیل برای توسعه تسلیحاتی!
استارت جدی ملی‌پوشان در اردوی ترکیه با توپ‌های جام جهانی
درگیری پدافند با ریز پرنده‌های آمریکایی- صهیونی در قشم
برد نفت آبادان مقابل نفت زاگرس در انتخابی بسکتبال غرب آسیا
بمب خبری یاسر آسانی: از لالیگا پیشنهاد دارم اما عاشق استقلالم
گراهام: ایران پس از جنگ جسورتر شده است
پزشکیان: گفت‌ وگو به معنای تسلیم نیست
گلایه پزشکیان از رواج «پیام غلط»
ترامپ بار دیگر عقب‌نشینی از ادعاهای خود را گردن دیگران انداخت!
رابرت مالی: تنها راه خروج از جنگ علیه ایران، توافقی بااحترام به منافع دو طرف است
آمریکا مدعی شد منشأ محموله‌های ال‌پی‌جی آدانی ایران بوده است
انصارالله: مواضع تحریمی می‌تواند فشار قابل توجهی بر دشمنان وارد کند
خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت و املاک و ورود به طلا
جنگ علیه ایران، عامل گرانی سوخت و کالا در آمریکا
اعتراف گزارش صهیونیستی به تداوم قدرت و ظرفیت بازسازی ایران
فیلمبرداری «سونیک 4»، پرفروشترین فیلم دوره کرونا به پایان رسید
ترامپ تهدیدات خود علیه ایران را تکرار کرد
شوک تورمی گریبان‌گیر اتحادیه اروپا