×
بین الملل
شناسه خبر : 211287
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/11/14 ساعت 16:48
نبرد نفوذ در دمشق؛ آیا ایجاد ثبات در سوریه امکان‌پذیر است؟

نور‌نیوز از اهداف تحولات شتابان در سوریه گزارش می‌دهد؛

نبرد نفوذ در دمشق؛ آیا ایجاد ثبات در سوریه امکان‌پذیر است؟

تحولات اخیر سوریه، معادلات ژئوپلیتیکی غرب آسیا را دستخوش تغییرات اساسی کرده است. انتصاب احمد الشرع‌(الجولانی) به ریاست‌جمهوری سوریه و سفر امیر قطر به دمشق، اولین نشانه‌های رسمی از مشروعیت‌بخشی به حکومت جدید این کشور است. در همین حال، سفر الجولانی به عربستان، نشان می‌دهد که ریاض نیز قصد دارد در این نظم جدید، جایگاه خود را تثبیت کند.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: سوریه روزهای حساسی را پشت سر می‌گذارد. تحولات اخیر، نه‌تنها در سطح داخلی، بلکه در معادلات منطقه‌ای نیز تأثیرات شگرفی داشته است. احمد الشرع، مشهور به ابومحمد الجولانی، رهبر سابق هیئت تحریر الشام، اکنون بر مسند ریاست‌جمهوری سوریه نشسته است؛ تحولی که تا چند ماه پیش، حتی در گمانه‌زنی‌های بدبینانه هم مطرح نمی‌شد.

در همین حال، سفرهای دیپلماتیک به سوریه افزایش یافته است. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، اولین رهبر خارجی بود که پس از این تغییرات، وارد دمشق شد و مستقیماً با الجولانی دیدار کرد. این سفر، نه‌تنها نشان‌دهنده مشروعیت‌بخشی به حکومت جدید سوریه بود، بلکه پیامی قوی به دیگر بازیگران منطقه‌ای ارسال کرد که قطر همچنان نقش کلیدی خود را در تحولات سوریه حفظ کرده و آماده است تا از دولت جدید حمایت کند.

چرا امیر قطر به عنوان اولین رهبر خارجی به سوریه جدید سفر کرد؟

قطر در سال‌های گذشته از حامیان اصلی مخالفان مسلح دولت بشار اسد، به‌ویژه هیئت تحریر الشام، بوده است. در حالی که ترکیه تمرکز خود را بر گروه «ارتش ملی سوریه» معطوف کرده بود، دوحه، حمایت مالی و سیاسی از تحریر الشام را بر عهده داشت. سفر امیر قطر به دمشق، این پیام را مخابره کرد که این کشور همچنان به ایفای نقش در سوریه ادامه خواهد داد و قصد ندارد میدان را به رقبای منطقه‌ای خود به‌ویژه عربستان ، واگذار کند.

اما سفر شیخ تمیم تنها یک اقدام تاکتیکی نبود. این اقدام، چراغ سبزی به بازیگران بین‌المللی نیز محسوب می‌شود که حکومت جدید سوریه را به‌عنوان واقعیتی غیرقابل انکار بپذیرند. این پیام به‌ویژه به کشورهای غربی از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، مخابره شد که حالا، تغییر قدرت در سوریه فراتر از یک درگیری داخلی، به یک تحول ساختاری در نظم منطقه‌ای تبدیل شده است.

ورود عربستان به بازی

در حالی که قطر سعی در تحکیم نفوذ خود در سوریه جدید دارد، عربستان سعودی نیز بیکار ننشسته است. سفر وزیر امور خارجه عربستان به دمشق و سفر الجولانی  به ریاض به عنوان اولین سفر خارجی او به‌عنوان رئیس‌جمهور سوریه، نشان از تلاش عربستان برای مهندسی آینده سیاسی این کشور دارد.

ریاض به‌طور سنتی، رابطه خوبی با گروه‌های وابسته به اخوان‌المسلمین نداشته و همواره در این زمینه تحت فشار امارات و مصر بوده است. اما حالا، با ورود عربستان به معادلات جدید سوریه، به نظر می‌رسد ریاض قصد دارد از ترکیه و قطر در رقابت برای نفوذ در دمشق پیشی بگیرد. این اقدام، همچنین می‌تواند راهی برای مدیریت نفوذ ایران و روسیه در سوریه باشد.

پیامدهای  تحولات جدید

تحولات اخیر، پرسش‌های مهمی را درباره آینده سوریه مطرح می‌کند. آیا این تغییرات می‌تواند به ثبات پایدار در این کشور منجر شود، یا صرفاً آغاز یک مرحله جدید از رقابت‌های منطقه‌ای است؟

نخستین پیامد این تغییرات، احتمال کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه سوریه است. اگر عربستان بتواند از طریق تعامل با حکومت جدید، آمریکا و اروپا را به کاهش فشارهای اقتصادی متقاعد کند، مسیر بازسازی سوریه هموار خواهد شد. در غیر این صورت، سوریه ممکن است همچنان در وضعیت بحرانی اقتصادی باقی بماند.

دومین پیامد، شکل‌گیری رقابتها و احیانا جدید در منطقه است. با ورود عربستان به معادلات سوریه، رقابت این کشور با ترکیه و قطر شدت خواهد گرفت. از سوی دیگر، امارات و مصر که همواره نگاهی بدبینانه به گروه‌های اسلام‌گرا داشته اند، احتمالاً در برابر این تغییرات موضعی محافظه‌کارانه خواهند گرفت.

 سفر امیر قطر به دمشق و الجولانی به ریاض نشان می‌دهد که نظم جدیدی در حال شکل‌گیری است؛ نظمی که دیگر نه بر مبنای درگیری‌های نظامی، بلکه بر اساس بازی‌های دیپلماتیک و ژئوپلیتیکی تعریف خواهد شد.


نظرات

آخرین اخبار
کشف نشانه‌های اتاق‌های پنهان در مقبره توت‌عنخ‌آمون
هوش مصنوعی شیوه آموزش را متحول می‌کند
سخنرانان کنفرانس لندن: تحولات غزه و ایران آزمونی برای نظم جهانی است
نیویورک‌تایمز: اقتصاد جهان در حال فاصله گرفتن از آمریکا است
حیاتی به فینال بدمینتون سنگال رسید
تیم ملی ایران نایب‌قهرمان تنت‌پگینگ شد
دبیرکل حزب‌الله: مقاومت تنها راه آزادسازی است
سرلشکر رضایی: 7 شرط ایران برای آغاز هر مذاکره ای به آمریکا اعلام شده است
برد قاطع شطرنج‌بازان ایران برابر مولداوی
برنامه کبدی ایران در بازی‌های آسیایی ناگویا اعلام شد
تأکید ترکیه بر لزوم دستیابی به نتیجه در مذاکرات میان آمریکا و ایران
تماس‌های حماس با میانجی‌ها درباره بحران غزه
سارق طلافروشی بیرجند در تور پلیس افتاد
انصارالله: در کنار ایران ایستاده‌ایم
پل بیات هشترود به شبکه ترانزیتی بازگشت
کاهش 55 درصدی آب رودخانه‌های اردبیل
سد پدافند هوایی روسیه، موج پهپادهای اوکراینی را در هم شکست
اتابک: سیاست تجاری بر سیاست ارزی مقدم است
ادعای جدید ترامپ؛ وضع قوانین کیفری و مدنی برای هوش مصنوعی!
بهروزآذر: سیاستگذاری زنان داده‌محور می‌شود
انفجارهای گسترده در خان‌یونس همزمان با تداوم حملات غزه
استاندار تهران خواستار برنامه مشخص برای ازدواج و مسکن جوانان شد
بازداشت فرد مرتبط با ایران اینترنشنال در پردیس
حذف قهرمان آسیا از جام بین‌قاره‌ای
راهیابی نماینده تنیس ایران به فینال تور جهانی
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: جنگ با ایران در مرحله پایانی قرار دارد
نورنما | میلاد یازدهمین آفتاب امامت حضرت امام حسن عسکری (ع) مبارک باد
ترمیم مزد کارگران به مهر موکول شد
واکنش سردار شکارچی به ادعای سنتکام درباره تنگه هرمز
درخشش تکواندوکاران تهرانی در کره جنوبی با کسب 2 مدال
زمان فروش فوری کوئیک و سهند سایپا بدون قرعه‌کشی اعلام شد+ لینک ثبت نام
انتخاب یک ژنرال آلمانی به ریاست عالی‌ترین نهاد نظامی ناتو
پاختاکور با اخراج پورعلی‌گنجی هم پیروز ماند
توضیح بقائی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به ایران
جدول خاموشی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 29 شهریور+جدول خاموشی
سران قوا بر تأمین کالاهای اساسی و حمایت از تولید تأکید کردند
تاوان اتهام حمله به مکه
حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
گل‌های ایرانی، کلباء را به پیروزی رساند +فیلم
قیمت نقره امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
واکنش مهاجرانی به خبر بازگشتش به ایران
ساعت کاری جدید ادارات از اول مهر 1405 اعلام شد؛ جزئیات تصمیم جدید دولت
حاجی‌میرزایی: پزشکیان بر وفاق برای حل مشکلات تأکید دارد
گرینلند به کنترل انحصاری آمریکا درمی‌آید؟
قیمت دینار عراق امروز شنبه 28 شهریور 1405
آیا شکاف بودجه، آغاز نبرد ارتش و کابینه رژیم صهیونیستی است؟
آخرین وضعیت امیر نوری پس از تصادف مرگبار؛ مهران غفوریان خبر مرگ را تکذیب کرد
کشف انبار میلیاردی کالای احتکاری در آبادان
نایب‌قهرمانی دختران نوجوان ایران در تورنمنت کافا
برایتون 3-0 آرسنال/ توپچی‌ها قهرمان را به توپ بستند!