×
بین الملل
شناسه خبر : 211287
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/11/14 ساعت 16:48
نبرد نفوذ در دمشق؛ آیا ایجاد ثبات در سوریه امکان‌پذیر است؟

نور‌نیوز از اهداف تحولات شتابان در سوریه گزارش می‌دهد؛

نبرد نفوذ در دمشق؛ آیا ایجاد ثبات در سوریه امکان‌پذیر است؟

تحولات اخیر سوریه، معادلات ژئوپلیتیکی غرب آسیا را دستخوش تغییرات اساسی کرده است. انتصاب احمد الشرع‌(الجولانی) به ریاست‌جمهوری سوریه و سفر امیر قطر به دمشق، اولین نشانه‌های رسمی از مشروعیت‌بخشی به حکومت جدید این کشور است. در همین حال، سفر الجولانی به عربستان، نشان می‌دهد که ریاض نیز قصد دارد در این نظم جدید، جایگاه خود را تثبیت کند.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: سوریه روزهای حساسی را پشت سر می‌گذارد. تحولات اخیر، نه‌تنها در سطح داخلی، بلکه در معادلات منطقه‌ای نیز تأثیرات شگرفی داشته است. احمد الشرع، مشهور به ابومحمد الجولانی، رهبر سابق هیئت تحریر الشام، اکنون بر مسند ریاست‌جمهوری سوریه نشسته است؛ تحولی که تا چند ماه پیش، حتی در گمانه‌زنی‌های بدبینانه هم مطرح نمی‌شد.

در همین حال، سفرهای دیپلماتیک به سوریه افزایش یافته است. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، اولین رهبر خارجی بود که پس از این تغییرات، وارد دمشق شد و مستقیماً با الجولانی دیدار کرد. این سفر، نه‌تنها نشان‌دهنده مشروعیت‌بخشی به حکومت جدید سوریه بود، بلکه پیامی قوی به دیگر بازیگران منطقه‌ای ارسال کرد که قطر همچنان نقش کلیدی خود را در تحولات سوریه حفظ کرده و آماده است تا از دولت جدید حمایت کند.

چرا امیر قطر به عنوان اولین رهبر خارجی به سوریه جدید سفر کرد؟

قطر در سال‌های گذشته از حامیان اصلی مخالفان مسلح دولت بشار اسد، به‌ویژه هیئت تحریر الشام، بوده است. در حالی که ترکیه تمرکز خود را بر گروه «ارتش ملی سوریه» معطوف کرده بود، دوحه، حمایت مالی و سیاسی از تحریر الشام را بر عهده داشت. سفر امیر قطر به دمشق، این پیام را مخابره کرد که این کشور همچنان به ایفای نقش در سوریه ادامه خواهد داد و قصد ندارد میدان را به رقبای منطقه‌ای خود به‌ویژه عربستان ، واگذار کند.

اما سفر شیخ تمیم تنها یک اقدام تاکتیکی نبود. این اقدام، چراغ سبزی به بازیگران بین‌المللی نیز محسوب می‌شود که حکومت جدید سوریه را به‌عنوان واقعیتی غیرقابل انکار بپذیرند. این پیام به‌ویژه به کشورهای غربی از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، مخابره شد که حالا، تغییر قدرت در سوریه فراتر از یک درگیری داخلی، به یک تحول ساختاری در نظم منطقه‌ای تبدیل شده است.

ورود عربستان به بازی

در حالی که قطر سعی در تحکیم نفوذ خود در سوریه جدید دارد، عربستان سعودی نیز بیکار ننشسته است. سفر وزیر امور خارجه عربستان به دمشق و سفر الجولانی  به ریاض به عنوان اولین سفر خارجی او به‌عنوان رئیس‌جمهور سوریه، نشان از تلاش عربستان برای مهندسی آینده سیاسی این کشور دارد.

ریاض به‌طور سنتی، رابطه خوبی با گروه‌های وابسته به اخوان‌المسلمین نداشته و همواره در این زمینه تحت فشار امارات و مصر بوده است. اما حالا، با ورود عربستان به معادلات جدید سوریه، به نظر می‌رسد ریاض قصد دارد از ترکیه و قطر در رقابت برای نفوذ در دمشق پیشی بگیرد. این اقدام، همچنین می‌تواند راهی برای مدیریت نفوذ ایران و روسیه در سوریه باشد.

پیامدهای  تحولات جدید

تحولات اخیر، پرسش‌های مهمی را درباره آینده سوریه مطرح می‌کند. آیا این تغییرات می‌تواند به ثبات پایدار در این کشور منجر شود، یا صرفاً آغاز یک مرحله جدید از رقابت‌های منطقه‌ای است؟

نخستین پیامد این تغییرات، احتمال کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه سوریه است. اگر عربستان بتواند از طریق تعامل با حکومت جدید، آمریکا و اروپا را به کاهش فشارهای اقتصادی متقاعد کند، مسیر بازسازی سوریه هموار خواهد شد. در غیر این صورت، سوریه ممکن است همچنان در وضعیت بحرانی اقتصادی باقی بماند.

دومین پیامد، شکل‌گیری رقابتها و احیانا جدید در منطقه است. با ورود عربستان به معادلات سوریه، رقابت این کشور با ترکیه و قطر شدت خواهد گرفت. از سوی دیگر، امارات و مصر که همواره نگاهی بدبینانه به گروه‌های اسلام‌گرا داشته اند، احتمالاً در برابر این تغییرات موضعی محافظه‌کارانه خواهند گرفت.

 سفر امیر قطر به دمشق و الجولانی به ریاض نشان می‌دهد که نظم جدیدی در حال شکل‌گیری است؛ نظمی که دیگر نه بر مبنای درگیری‌های نظامی، بلکه بر اساس بازی‌های دیپلماتیک و ژئوپلیتیکی تعریف خواهد شد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گروسی نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
پیروزی قاطع ایران برابر عراق در آغاز انتخابی جام جهانی 2027
نورنما | 7 آذر روز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سالروز عملیات مروارید گرامی‌باد
معاون وزیر بهداشت: وضعیت آلودگی هوا دیگر نیاز به اندازه‌گیری و محاسبه ندارد
شمار شهدای جنگ علیه غزه به 69799 نفر رسید
جدیدترین جزئیات از تیراندازی در نزدیکی کاخ سفید
لاریجانی: توسعه برنامه هسته‌ای مسالمت آمیز خود را به صورت جدی ادامه خواهیم داد
ترکیه: پیش از بحث درباره اعزام نیرو، باید آتش‌بس بین روسیه و اوکراین برقرار شود
ناکامی تلخ ستارگان پاس ساری در رویارویی با خیبر خرم‌آباد در لیگ برتر کشتی
ایران از شرکت‌های روس برای مشارکت در هاب غذایی دعوت کرد
معاون رئیس‌جمهور: کنسرسیوم‌های تبلیغاتی گردشگری باید در سطح جهانی شکل بگیرد
نمایندگان اقوام و مذاهب ایران در ژنو: تنوع فرهنگی کشور سرمایه وحدت ملی است
حماس رژیم صهیونیستی را به نقض توافق آتش‌بس متهم کرد
مطابق ماده 10 قانون، ثبت ادعاهای ملکی در سامانه الزامی شد
مرگ دو کارگر در حادثه سقوط کامیون به گودال در تهران
اسموتریچ: رئیس ستاد ارتش اسرائیل جایگاه خود را بداند
پوتین: به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه و دونباس، نکته کلیدی در مذاکرات با آمریکاست
ماندگاری هوای آلوده تهران تا اواسط هفته آینده
ایران با خانواده جان‌باختگان حادثه آتش‌سوزی در چین ابراز همدردی کرد
پیشنهاد برنامه میراث فرهنگی ایران به آسیا
افشای مسکو: آمریکا در فیلیپین برای جنگ اوکراین نیرو جذب می‌کند
عون: پاسخ عملی برای طرح‌های پیشنهادی مذاکره دریافت نکرده‌ام
کیف پنجاه میلیاردی طلا در کنارک به صاحبش بازگردانده شد
قانون جدید کنست، مجوزی برای شهرک‌سازی و خرید اراضی در کرانه باختری است
وزرات خارجه ایران اقدام سیاسی استرالیا علیه سپاه پاسداران را بدعتی مجرمانه دانست
لوکاشنکو: اروپا را پیروز مناقشه اوکراین نمی‌دانیم
رونمایی ماکرون از طرح جدید خدمت سربازی در فرانسه
حادثه بهمن در در اشتوبای اتریش؛ اعضای تیم ملی سالم هستند
بیانیه وزارت خارجه پاکستان درباره سفر لاریجانی به اسلام‌آباد
سلسله حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و نقض مکرر آتش بس
شکست کامل نتانیاهو در همه جبهه ها به روایت هاآرتص
ادامه سریال فرار از زندان در فرانسه
مذکرات مرحله دوم آتش‌بس در غزه به بن‌بست کامل رسید
ماجرای صدای تیراندازی در افسریه چه بود؟
هشدار جدی پلیس تهران؛«حتی یک سرقت» هم غیرقابل‌قبول است
هشدار جدی به خریداران ملک؛ پرداخت پول در بنگاه ممنوع شد
40 درصد خودروهای پلاک تهران معاینه فنی را خارج از شهر می‌گیرند
شکرگذاری یا سوگواری؛ جدال بر سر تاریخ
ابلاغ شیوه‌نامه آژانس‌های جذب / فصلی نو در سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 آذر + جدول
آلاینده‌ها تا اواسط هفته میهمان پایتخت هستند
قهرمان موتورسواری جهان به تهران آمد
13 مصدوم در واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان همدانی
حماس خواستار توقف کشتار اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی شد
لاریجانی: جنگ 12 روزه از سال‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود
تاکید پوتین بر تقویت توان نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی»
تهران در آستانه یک جهش بزرگ ؛ وعده 500 کیلومتر مترو در 5 سال
اگر دانش‌آموز و دانشجوی سالم نداشته باشیم، آموزش به درد نمی‌خورد
مرگ دو کارگر در کارگاه ترشی‌سازی کاشان
ویروس آنفلوآنزا در کودکان تهاجمی‌تر شده است
X
آگهی تبلیغاتی