×
اقتصادی
شناسه خبر : 209985
تاریخ انتشار : جمعه 1403/11/05 ساعت 12:16
وام مسکن؛ ابزاری ناکارآمد در بازار بی‌ثبات

نورنیوز از تاثیر وام مسکن بر خانه‌دار شدن شهروندان گزارش می‌دهد؛

وام مسکن؛ ابزاری ناکارآمد در بازار بی‌ثبات

وام مسکن که زمانی ابزاری برای خانه‌دار شدن مردم بود، حالا با هزینه‌های سنگین اوراق و ناکارآمدی‌های طراحی، تبدیل به یک بار مالی شده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: قیمت مسکن طی سالهای اخیر به شکل سرسام‌آوری افزایش یافته و وام خرید مسکن نه‌تنها گره‌ای از مشکلات مردم باز نمی‌کند، بلکه به‌دلیل هزینه‌های پنهان و محدودیت‌های شدید، بیشتر شبیه به یک بازی بی‌حاصل است. این وام به‌جای کمک به خانه‌دار شدن مردم، عملاً به عاملی تبدیل شده که توان مالی متقاضیان را پیش از آغاز فرآیند خرید، تضعیف می‌کند.

شعبده ناپدید شدن وام مسکن

وام خرید مسکن به‌ظاهر ۴۰۰ میلیون تومان ارزش دارد، اما بخش بزرگی از آن پیش از اینکه به دست متقاضی برسد، صرف خرید اوراق تسهیلات می‌شود. برای دریافت این وام در تهران، متقاضی باید ۹۲ میلیون تومان فقط برای اوراق پرداخت کند. این یعنی ۲۳ درصد از مبلغ وام در همان ابتدا از دست می‌رود. در نتیجه، مبلغ واقعی این تسهیلات به‌مراتب کمتر از عددی است که به‌عنوان وام اعلام می‌شود.

شکاف عمیق بین وام و قیمت مسکن

واقعیت این است که این وام حتی در مناطق ارزان‌تر تهران نیز کارایی ندارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ارزان‌ترین آپارتمان‌های کوچک و قدیمی در جنوب تهران حدود ۲ تا ۳میلیارد تومان قیمت دارند. بنابراین، با فرض دریافت وام ۴۰۰ میلیون تومانی، متقاضی حداقل به ۱.۶ میلیارد تومان پول نقد نیاز دارد تا بتواند خانه‌ای با امکانات محدود خریداری کند. این در حالی است که هدف اصلی تسهیلات مسکن، کاهش شکاف بین قدرت خرید مردم و قیمت خانه بود، اما در عمل، این فاصله روزبه‌روز بیشتر می‌شود.

سیاست‌های ناکارآمد وام‌دهی

مشکل اصلی وام خرید مسکن، طراحی آن بدون توجه به واقعیت‌های بازار است. افزایش قیمت خانه در سال‌های اخیر، اثرگذاری چنین تسهیلاتی را تقریباً به صفر رسانده است. از سوی دیگر، هزینه بالای اوراق تسهیلات، خود به‌عنوان مانعی جدید ظاهر شده و بسیاری از متقاضیان را پیش از اقدام برای دریافت وام، از ادامه مسیر منصرف می‌کند.

علاوه بر این، تغییر سیاست‌های وام‌دهی بانک‌ها نیز تأثیرگذار بوده است. اختصاص منابع بانکی به طرح‌های دولتی مانند مسکن ملی، فشار بیشتری بر سیستم تأمین تسهیلات مسکن وارد کرده و دسترسی به وام‌های خرید مسکن را محدود کرده است. این روند نشان‌دهنده چالش‌های جدی در سیاست‌گذاری‌های حمایتی مسکن و نیاز به اصلاحات ساختاری برای رفع مشکلات بازار است.

راهکارهای ضروری برای اصلاح وضعیت

برای اینکه وام خرید مسکن بتواند تأثیر واقعی داشته باشد، سیاست‌گذاران باید اقدامات اساسی انجام دهند. افزایش سقف وام متناسب با قیمت مسکن، حذف یا کاهش هزینه اوراق و اجرای برنامه‌های حمایتی برای اقشار کم‌درآمد از جمله اقداماتی است که می‌تواند این ابزار مالی را به‌سمت کارآمدی هدایت کند. اما این اقدامات به‌تنهایی کافی نیست. کاهش تورم، کنترل قیمت زمین، و افزایش ساخت‌وساز مسکن ارزان‌قیمت نیز باید به‌طور هم‌زمان در دستور کار قرار گیرد.

در شرایط کنونی، وام خرید مسکن نه‌تنها کمکی به خانه‌دار شدن مردم نمی‌کند، بلکه به‌دلیل هزینه‌های جانبی و ناکارآمدی طراحی، عملاً به یک ابزار غیرمفید تبدیل شده است. بدون اصلاح سیاست‌ها و کنترل بازار، این تسهیلات همچنان دور از دسترس و بی‌اثر باقی خواهد ماند.


نظرات

آخرین اخبار
آمریکا در باتلاق جنگ با ایران گرفتار می‌شود
امتحانات نهایی 31 تیرماه در همه استان ها غیر از هرمزگان برگزار می شود
پاسخ کوبنده نیروهای مسلح ایران ؛از انهدام رادارهای آمریکا تا هدف قرار گرفتن زیرساخت آمازون
شکار گرداننده صفحه معاند در فضای مجازی
افت شاخص‌های بورس آمریکا؛ چشم بازار به تحولات ایران
پایان بازی سارق مسلح طلافروشی‌های تهران
عارف خواستار شتاب در اجرای طرح‌های فناوری برای آب، برق و دارو شد
ضربه سخت در راه است؛ هشدار سردار کرمی به ارتش متجاوز از خلیج فارس
درخشش بانوان تکواندوی ایران در کره؛ 5 مدال برای دختران ایرانی
بازی دوگانه ترامپ با پکن؛ حملات لفظی یا استراتژی برای آشتی؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 30 تیر 1405+ جدول قیمت ها
سه داور ایرانی در لیگ قهرمانان بانوان آسیا قضاوت می‌کنند
ثبت‌نام زائر اربعین در سماح از یک میلون نفر گذشت
فاجعه در افغانستان؛ سیل ویرانگر در نورستان جان ده‌ها نفر را گرفت
اولین جلسه آزمایشی نشست مجازی مجلس برگزار شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 30 تیر 1405
نورنما | برافراشته شدن پرچم فلسطین در جشن قهرمانی اسپانیا
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
پایان عصر مجازی برای نوجوانان در فرانسه
بحران انرژی در قلب آمریکا؛ خطر قطعی برق در 14 ایالت
برنهام وزرای دولت جدید انگلیس را منصوب کرد
بحران در سازمان ملل؛ تهدید آمریکا به قطع کمک‌های مالی به آژانس پناهندگان
جشنواره «لالایی‌های بیداری» برای افشای جنایات صهیونیست‌ها در میناب
حملات نظامی موضع ایران را تغییر نمی‌دهد
تجهیزات دارویی پویش «مرهم مهر» راهی عراق شد
فرانسه خواستار توقف واردات محصولات اسرائیلی به اتحادیه اروپا شد
چاپ نمونه اولیه گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان
فروش بلیت پروازهای اربعین از فردا آغاز می‌شود
مدافع آلومینیوم اراک به استقلال پیوست
بلغارستان به دنبال استقرار سوخت‌رسان‌های آمریکایی در پایگاه نظامی
هشدار جدی هواشناسی؛ تلاطم شدید خلیج فارس و دمای 50 درجه در بوشهر
استقرار بیش از 250 موکب درمانی در مسیر نجف تا کربلا
انسداد محور هراز و ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران
برنامه مرحله نهایی لیگ ملت‌های والیبال 2026 اعلام شد
تنگه هرمز همچنان بسته است؛ هشدار درباره تبعات اقدامات تنش‌زا در منطقه
یمن عربستان را تهدید به تشدید تنش دریایی کرد
رشد قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 30 تیر 1405
تب کریمه کنگو در کشور 5 قربانی گرفت+ توصیه‌های حیاتی
وقوع حادثه دریایی در شرق امارات
چطور از خودمان مراقبت کنیم؟ 7 راهکار مؤثر برای ساختن حال بهتر
نقره ناهید کیانی در تکواندو کره جنوبی؛ چشم امید به طلای حنا زرین‌کمر
هشدار زرد گردوغبار در یزد؛ توصیه‌های بهداشتی برای گروه‌های حساس
حمله موشکی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای دارخوین و واکنش تند ایران در سازمان ملل
مردادماه خطرناک‌ترین زمان برای شنا؛ روایت آمارهای تلخ پزشکی قانونی از قربانیان
تراژدی در گالیکش؛ دعوای مسلحانه بزرگ‌ترها جان کودک 11 ساله را گرفت
قالیباف قانون برگزاری جلسات مجلس در شرایط اضطرار را ابلاغ کرد
تغییر در هیات مدیره استقلال؛ چه کسانی از باشگاه جدا می شوند؟
درگیری خیابانی دو راننده در تهران؛ راننده عصبانی گوش مرد میانسال را با دندان کند
خداحافظی رودری با سیتی؛ مقصد بعدی کجاست؟
تصویب طرح ایمن‌سازی بیمارستان رسول اکرم (ص) و اصلاح طرح خیابان لومومبا