×
اقتصادی
شناسه خبر : 209681
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/11/03 ساعت 09:27
نوبت ناترازی آب است

نورنیوز از آخرین وضعیت پرشدگی سدهای کشور و ناترازی در منابع آبی گزارش می دهد

نوبت ناترازی آب است

میزان بارندگی تجمعی در کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دی‌ماه، نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهشی معادل 45 درصد روبه‌رو بوده است. بررسی رتبه بارشی در بازه زمانی 57 ساله نشانگر این است که کشور، امسال در رتبه 53 قرار دارد و این به آن معناست که فقط 4 سال از 57 سال، شرایط بدتر نسبت به امسال داشته‌اند.

نورنیوز – گروه اجتماعی : در شرایطی که آبان و آذرماه امسال با پیامدهای ناترازی برق و گاز همراه بود، خبرهایی که از ناترازی منابع آبی به گوش می رسد نگرانی‌هایی را بابت ناترازی در حوزه آب دامن زده است. هرچند اقلیم ایران به طور طبیعی اقلیمی خشک و کم‌آب است و ناترازی منابع آبی، چالشی مزمن در کشور ماست اما دوره چندساله‌ی خشکسالی‌ها تنش آبی را در ایران تشدید کرده است. به این ترتیب با اینکه ظرف چند روز اخیر، بارش‌هایی در مناطق مختلف کشور انجام شده اما آمار نزولات جوی و نیز ذخیره آب پشت سدها حکایت از در پیش بودن روزهای دشواری برای تأمین منابع دارند. به این ترتیب، به نظر می‌رسد صرف‌جویی و مدیریت مصرف،‌علاوه بر برق و گاز برای آب نیز ضرورت پیدا می‌کند.

وضعیت بارش‌ها و ذخایر سدها

سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به کاهش بارندگی‌ها در سال آبی جاری، گفته است که میزان بارندگی تجمعی در کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دی‌ماه، نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهشی معادل ۴۵ درصد روبه‌رو بوده است. فیروز قاسم زاده خبر داده که بررسی رتبه بارشی در بازه زمانی ۵۷ ساله نشانگر این است که کشور، امسال در رتبه ۵۳ قرار دارد و به عبارت دیگر فقط ۴ سال از ۵۷ سال، شرایط بدتر نسبت به امسال داشته‌اند. جدول زیر، وضعیت مقایسه‌ای بارش‌های امسال را توضیح می دهد.

خشک+شدن+سدها
حجم ورودی آب به سدهای کشور از آغاز سال آبی، یعنی از ابتدای مهر تا پایان دی‌ماه، ‌چیزی در حدود 58/5 میلیارد متر مکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش ۵ درصدی روبه‌رو شده است. این میزان در مقایسه با میانگین ۵ ساله، ۲۹ درصد کاهش را نشان می‌دهد. بر همین اساس، حجم موجود مخازن سد‌ها با ۴۴ درصد پرشدگی معادل ۲۲.۵۱ میلیارد مترمکعب است که نسبت به سال گذشته ۹ درصد افزایش و نسبت به دوره ۵ ساله، یک درصد کاهش دارند.

بر اساس این گزارش، وضعیت سد‌های برخی استان‌ها به مرحله حساس رسیده است. مجموع ۵ سد تهران شامل طالقان، امیرکبیر، ماملو، لار و لتیان  تا ۲۸ دی ماه، دارای پرشدگی ۱۷ درصدی بوده که نسبت به دوره ۵ ساله، ۲۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد. به گفته محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، این استان با کاهش ۵۶۰۰ لیتر در ثانیه از منابع تأمین آب خود مواجه شده است و در حال حاضر ذخایر آبی به شدت محدود شده است. در سال گذشته بیش از ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب شرب برای تأمین نیازهای استان تهران مصرف شده است و با وجود شرایط بحرانی، تلاش‌ها برای کاهش ناترازی منابع و مصارف ادامه دارد. علاوه بر این، اردکانی به رشد ۳۸ درصدی تعداد مشترکان متقاضی انشعاب آب طی ۱۰ سال گذشته و افزایش فشار بر منابع آبی اشاره کرد و گفت: برای پوشش این ناترازی، اقدام‌های متعددی از جمله ارتقای تصفیه‌خانه‌ها، حفر چاه‌های جدید و استفاده از منابع آب زیرزمینی انجام شده است. با وجود این تلاش‌ها، هنوز هم بخش زیادی از تأمین آب استان از دست رفته و وضعیت موجود نیازمند مدیریت هوشمندانه مصرف است.

غیر از وضعیت سدهای استان تهران، سد زاینده‌رود نیز اکنون فقط  ۱۳درصد پرشدگی دارد که نسبت به دوره ۵ ساله با ۲۸ درصد کاهش مواجه است. سد‌های استان‌های دیگر از جمله خراسان رضوی، هرمزگان، زنجان، مرکزی و گلستان هم با کاهش چشمگیری در حجم مخزن و ورودی رو‌به‌رو هستند که ضرورت مدیریت مصرف را نشان می‌دهد.این درحالی است که در شش سد کشور، درصد پرشدگی کمتر از ۱۰درصد است، به‌طوری که سد ۱۵ خرداد حوضه قمرود ۱۰ درصد، سد استقلال و شیمیل و نیان استان هرمزگان هرکدام به ترتیب شش و صفر درصد، سد ساوه استان مرکزی هفت درصد، سد تنگوئه سیرجان استان کرمان هشت درصد و سد رودبال داراب فارس دو درصد آب دارند. وضعیت کلی سدهای کشور را نیز در این جدول می‌توان مشاهده کرد.

خشکسالی

مصرف بی رویه در منابع آبی کشور

  متوسط بارندگی در دنیا حدود 800 تا 850 میلی متر، در قاره آسیا 600 تا 650 میلی متر، و در کشور ما حدود 200 تا 250 میلی متر است. در ایران، اکنون در حوزه شهری حدود 9/99  درصد جمعیت شهری و در روستاها بیش از 87 درصد جمعیت  تحت پوشش آب شرب قرار دارند. به طور میانگین 16 درصد هدررفت آب داریم و هر شهروند تهرانی در شبانه‌روز ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته که از میانگین بارندگی بالاتری در مقایسه با ایران برخوردارند، سرانه مصرف هر شهروند ۱۷۰ لیتر در شبانه‌روز است. 23  درصد از مجموع آب شرب مصرفی کشور در استان تهران توزیع می‌شود.

برای جلوگیری از مصرف بی رویه آب و جریمه مشترکان پرمصرف در لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور وزارت نیرو از طریق شرکت های آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف شد علاوه بر نرخ آب  به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف تا دو برابر بیش از الگو، پانزده درصد  نرخ آب بها را افزایش دهد و در مورد مشترکانی که بیش از دو برابر الگو مصرف کرده اند به ازای هر مترمکعب مازاد، 35 درصد نرخ را افزایش و از آنان دریافت و به خزانه داری کل کشور واریز کند. 

با افزایش جمعیت ایران به ۱۰۶ میلیون نفر در سال ۱۴۲۰، پیش‌بینی می‌شود سرانه آب تجدیدپذیر کشور به حدود ۹۷۶ مترمکعب در سال کاهش یابد که بر اساس شاخص فالکن مارک، به معنای عبور کشور از شرایط فعلی (تنش آبی) به شرایط بحران آبی در سال ۱۴۲۰ است.  در حال حاضر حدود ۸۸.۹ درصد آب تجدیدپذیر کشور مصرف می‌شود که بیش از دوبرابر شاخص کمیسیون پایدار سازمان ملل است.

سرانه آب تجدیدپذیر کشور برابر با ۱۲۷۱ مترمکعب و سرانه آب تجدیدپذیر حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی برابر ۴۷۳ مترمکعب است. در چهار دهه گذشته، سرانه آب تجدیدپذیر کشور، یک‌سوم شده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هلاکت و دستگیری عاملان شهادت سه مأمور فراجا در شادگان
علائم افشای سرّ درون
الجزیره؛ تنگه هرمز مهم‌ترین اهرم راهبردی ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا در کنار یوفا و کونکاکاف مقابل طرح فیفا ایستاد
تشییع باشکوه شهدای فراجا در شادگان؛ شهیدان مهدوی‌کیا و سیاه‌نژاد
نشست تخصصی ایران و چین؛ تأکید بر اجرای سند 25 ساله و تقویت همکاری‌های اقتصادی
زمان پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول
کامالا هریس؛ جنگ ترامپ با ایران بدون چشم‌انداز پایانی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 10 مرداد+ جدول
قطر از پذیرش نقشه راه توسط حماس استقبال کرد
گوترش: چنگ باید در تمامی جبهه‌‎ها متوقف شود
واکنش جوزف عون به تجاوزات رژیم صهیونیستی
دستور آماده‌باش کامل به حشد الشعبی
فولاد، استقلال را در دیدار دوستانه شکست داد
هشدار زلنسکی درباره تشدید حملات روسیه در دریای سیاه
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 10 مرداد
جزئیات برنامه راه‌آهن برای اربعین؛ افزایش ظرفیت، امنیت و خدمات به زائران
لینک ساعت قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا شنبه 10 مرداد
اظهارات جدید نخست وزیر پاکستان درباره صلح غزه
چرا حقوق بازنشستگان دولت کاهش یافت؟
مرگ تلخ بازیکن مراکشی در مسیر مهاجرت به اسپانیا؛ فاطن العزیزی جان باخت
یمن، چگونه عربستان را در بن‌بست تاریخی قرار داد؟
کایا کالاس: راستی‌آزمایی پایبندی حماس به توافق غزه چالش اصلی است
استراتژی تعلیق اسپانیا از سوی ایتالیا کلید خورد
قتل هولناک مرد 70 ساله تهرانی به دست همسر دوم و پسرش
خشم ترامپ از روش مذاکره ایرانی‌ها
تشییع باشکوه پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
برخورد جدی با آفرودسواری غیرمجاز در عرصه‌های طبیعی کردستان
هشدار صریح العامری به عربستان
اظهارات تازه وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌ها و دارایی‌های ایران
بیانیه ارتش کویت درباره حمله پهپادی به زیرساخت‌های حیاتی
تسهیل واردات خودرو در قشم
ترامپ ادعای نقش ایران در حمله سایبری آمریکا را زیر سؤال برد
سریال دیده‌نشده «ماه عسل» با بازی زنده‌یاد اکبر عبدی
تهدید به تعلیق اسپانیا از منطقه شنگن
محور کندوان یک‌طرفه شد+جزئیات
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و هند چه نکاتی داشت؟
انفجارهای مهیب در کویت
آمار جدید تردد زائران اربعین از مرز باشماق
اذعان «مارین ترافیک» به تغییر الگوی تردد از تنگه هرمز
تغییر موازنه حمله و دفاع به نفع توان موشکی ایران
افزایش آمار قربانیان مهاجرت غیرقانونی به اسپانیا
اظهارات تازه ترامپ درباره ایران همزمان با تنش‌های منطقه‌ای
عاقبت ناگوار بی‌توجهی به تابلوی «شنا ممنوع»
«روایت خون» در سوگواره اربعین؛ روایتی از پیوند هویت ایرانی و فرهنگ عاشورا
همبستگی میلیونی یمنی‌ها با مردم عراق
انتظار طلایی از نمایندگان ایران در کشتی آزاد نوجوانان جهان
فرمول حماس برای توافق در پاسخ به ادعای ترامپ
بازنشر پیام رهبر انقلاب درباره گشودن جبهه‌های دیگر علیه دشمن
پیام تسلیت رییس جمهور در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «آدمی»