نورنیوز-گروه بین الملل: دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (پانزدهم آبان)، ساعاتی پیش به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا در میان تدابیر شدید امنیتی و در ساختمان کنگره سوگند یاد کرد.
ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا پس از یک دوره غیر متوالی برای دومین بار به عنوان رئیس جمهور آمریکا برگزیده شد و صندلی قدرت در کاخ سفید را از جو بایدن دموکرات که چهار سال پیش از او گرفته بود، پس گرفت. مقامات کشورها با به قدرت رسیدن دوباره ترامپ پیام هایی را منتشر کرده و به بازگشت او واکنش نشان دادند.
ترودو: کانادا در برابر تهدیدهای تعرفهای ترامپ تسلیم نخواهد شد
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا طی سخنانی به تهدیدهای تعرفهای ترامپ اشاره کرد و گفت که کشورش در برابر این تهدیدها تسلیم نخواهد شد.
نخستوزیر کانادا روز سهشنبه به تهدیدهای تعرفهای ترامپ علیه کشورش اشاره کرد و گفت که اگر این تهدیدها عملی شود، کشورش اقدامات تلافیجویانه قوی و سریع انجام خواهد داد.
ترامپ پس از تحلیف خود، فرمان اجرایی برای وضع تعرفه بر کانادا را متوقف کرد ولی اواخر روز پیشنهاد کرد که ۲۵ درصد تعرفه در مدت دو هفته اعمال شود.
ترودو در حاشیه جلسه کابینه این کشور به خبرنگاران گفت که اقدامات ترامپ غیرقابل پیشبینی است ولی او مذاکرهکننده ماهری است و هر کاری که از دستش برمیآید انجام خواهد داد تا طرف مقابل از تعادل خارج شود.
وی افزود: «کانادا نیز مذاکرهکننده خوبی است و مایل است برای آمریکا چالش اقتصادی وارد کند تا ترامپ از موضع خود عقب نشینی کند.»
ترودو گفت که اولویت کانادا اجتناب از تعرفه ها و تقویت روابط مثبت با ایالات متحده است، اما این کشور در برابر تهدیدهای ترامپ تسلیم نخواهد شد.
ترودو به سخنان ترامپ اشاره کرد که گفته بود به هیچ چیزی از کانادا نیاز ندارد، گفت: «اگر ترامپ واقعاً میخواهد عصر طلایی اقتصاد آمریکا را آغاز کند، حداقل محتاج منابع طبیعی کانادا مانند نفت، چوب، فولاد، آلومینیوم و ... خواهد بود.»
ترودو گفت: «همه چیز روی میز است و من از اصل تعرفههای تطبیق دلار در برابر دلار حمایت میکنم. این چیزی است که اگر آنها به جلو حرکت کنند، قطعاً به دنبال آن خواهیم بود. ما برای هر سناریو ممکنی آماده هستیم.»
واکنش مقام های اروپایی به ترامپ
«والدیس دامبروسکیس»، کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا، دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا را تهدید کرد که در صورت اعمال تعرفه های بالا علیه اتحادیه اروپا، اقدامات متقابلی را اتخاذ خواهد کرد.
دومبروسکیس روز دوشنبه پس از نشست وزرای دارایی منطقه یورو در بروکسل گفت: «اگر لازم باشد از منافع اقتصادی اروپا دفاع کنیم، ما آماده انجام این کار هستیم.»
کمیسر اتحادیه اروپا با اشاره به رویکرد بروکسل در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ تا سال 2021 زمانی که وی تعرفه هایی را بر فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا اعمال کرد و اتحادیه اروپا با اعمال هزینههای اضافی برای محصولات آمریکایی مانند موتورسیکلتهای هارلی دیویدسون و ویسکی بوربن پاسخ داد این اقدام را مناسب دانست.
ترامپ به عنوان بخشی از استراتژی اول آمریکای خود پیش از روی کار آمدن مجدد از افزایش تعرفههای 20 درصدی برای محصولات اتحادیه اروپا صحبت کرده بود.
«برند لانگه»، رئیس کمیته تجارت در پارلمان اروپا، هم بر شعار مذاکره در صورت امکان و دفاع در صورت لزوم در برابر ترامپ تاکید کرد. وی در سخنانی در بروکسل گفت: اگر راه حل دوستانه ای پیدا نشود، البته باید آمادگی افزایش تعرفه ها را به طور مساوی داشته باشیم.
«فردریش مرز»، نامزد صدر اعظمی از اتحادیه احزاب متحد مسیحی آلمان هم از اروپایی ها خواست که با اعتماد به نفس و با اتحاد با رئیس جمهور جدید آمریکا مقابله کنند.
«رابرت هابک»، معاون صدراعظم آلمان هم بر اهمیت همکاری دو سوی آتلانتیک تاکید کرد و نسبت به درگیری تجاری هشدار داد.
وی مدعی شد: آزادی و صلح، امنیت و عدالت اهدافی هستند که اروپا و ایالات متحده آمریکا برای دهه ها در حمایت از آن اشتراک داشتند هابک گفت: ادامه همکاری نزدیک به نفع هر دو طرف بوده و از سوی دیگر، درگیری تجاری و اقتصادی تنها به هر دو طرف آسیب می رساند.
مارک روته، دبیر کل ناتو هم انتظار دارد در دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، صنعت تسلیحات رونق پیدا کند. این مرد هلندی در پیامی تبریک به مناسبت تحلیف ترامپ در پلتفرم X نوشت: با بازگشت رئیس جمهور ترامپ به قدرت، ما هزینه های دفاعی و تولید را به شدت افزایش خواهیم داد. ما با هم می توانیم صلح را از طریق قدرت تضمین کنیم.
آنالنا بائرباک، وزیر امور خارجه آلمان هم اعلام کرد که علیرغم اختلاف نظرها متعهد به همکاری نزدیک با دولت جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده است. وی در سخنانی در برلین گفت: اما ما نیز به عنوان اروپاییها مانند دولت جدید آمریکا، بر اساس منافع اروپایی و آلمانی خود سیاستگذاری میکنیم. هر چه به عنوان اتحادیه اروپا قدرت و وحدت داخلی بیشتری نشان دهیم، به عنوان یک شریک همکاری و مذاکره مرکزیت بیشتری خواهیم داشت.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه پیشین آلمان هم با توجه به روی کار آمدن ترامپ به اروپایی ها توصیه کرد که بیشتر روی خودشان تمرکز کنند. وی که رئیس مناسبات دو سوی آتلانتیک در دولت فدرال است در این باره گفت: سخنرانی دونالد ترامپ در مراسم تحلیف بیشتر گامی بزرگ برای او و گامی کوچک برای بشریت بود. اینکه ترامپ می خواهد برای استقرار ارتش در جنوب آمریکا حالت فوق العاده اعلام کند باید کمی نگران کننده باشد.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هم بلافاصله پس از روی کار آمدن ترامپ به وی تبریک گفته و اظهار داشت: ایالات متحده نزدیک ترین متحد ما است و یک رابطه خوب بین دو سوی آتلانتیک همیشه هدف سیاست ما است.
کریستین لیندنر، رهبر حزب لیبرال دموکرات آلمان هم گفت که روابط آلمان و ایالات متحده به شروعی تازه نیاز دارد. ما باید سرمایه گذاری زیادی برای ترمیم روابط انجام دهیم.
آلیس وایدل، رهبر حزب افراطی جایگزینی برای آلمان هم به ترامپ صمیمانه برای تحلیف موفقیت آمیزش تبریک گفت.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین هم بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید را فرصتی برای ایجاد صلح عادلانه در اوکراین توصیف کرد. زلنسکی در ایکس گفت: امروز روز تغییر و همچنین روز امید برای حل بسیاری از مشکلات از جمله چالش های جهانی است.
جورجیا ملونی، نخست وزیر راست افراطی ایتالیا هم بهترین آرزوها را را برای ترامپ ارسال کرد. ملونی گفت: من مطمئن هستم که دوستی بین ملت های ما و ارزش هایی که ما را متحد می کند، به تقویت همکاری بین ایتالیا و ایالات متحده ادامه خواهد داد. وی افزود: آنها با هم با چالش های جهانی روبرو خواهند شد و آینده ای سرشار از رفاه و امنیت خواهند ساخت.
تبریک مقام های عربی به ترامپ
مقامات چند کشور عربی با ارسال پیامهای جداگانه ای برگزاری مراسم تحلیف ترامپ را به وی تبریک گفتند.
به گزارش الیوم السابع، محمد بن زائد آل نهیان رئیس امارات طی ارسال یک پیام خطاب به دونالد ترامپ برگزاری مراسم تحلیف وی را تبریک گفت.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به مناسبت برگزاری مراسم تحلیف ترامپ به وی تبریک گفت.
وی در این پیام تاکید کرد: ما آمادهایم برای تحقق صلح در دوره شما بر اساس راهکار تشکیل ۲ دولت در کنار یکدیگر تلاش کنیم.
تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز به ترامپ تبریک گفت و برای وی آرزوی توفیق کرد. امیر قطر همچنین ابراز امیدواری کرد روابط راهبردی میان دو کشور گسترش پیدا کند.
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر نیز جزو سرانی بود که با ارسال پیام خطاب به ترامپ به او تبریک گفت.
ریما بنت بندر بن سلطان بن عبدالعزیز سفیر عربستان در آمریکا که در مراسم تحلیف ترامپ حضور داشت نیز پیام تبریک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه و محمد بن سلمان ولی عهد این کشور را منتقل کرد.
مقامات سعودی در این پیام برای ترامپ آرزوی موفقیت کردهاند. خبرگزاری بحرین نیز از ارسال پیام تبریک حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه این کشور خطاب به ترامپ خبر داد.
همچنین مشعل الاحمد امیر کویت با ارسال پیام تبریک نسبت به گسترش روابط کشورش با آمریکا ابراز امیدواری کرد.
فون: مشتاق همکاری با شما هستیم
فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا در پیامی در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با آرزوی موفقیت برای رئیس جمهور آمریکا، نوشت: جوامع ما با هم میتوانند به رفاه بیشتری دست یافته و امنیت مشترک خود را تقویت کنند.
همچنین روبرتا متسولا رئیس پارلمان اروپا نیز در جریان سخنرانی خود در این پارلمان اظهار کرد: اروپا آماده همکاری به عنوان یک دوست و شریک با ایالات متحده است. مسلماً این همکاری بدون چالش نخواهد بود اما من یقین دارم که اروپا آماده همکاری با آمریکا است تا در کنار هم به نتایج مثبتی دست پیدا کنیم.
واکنش مکرون به روی کار آمدن ترامپ: اروپا باید بیدار شود
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه پس از مراسم تحلیف دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی از اروپا خواست تا بیدار شود و تواناییهای دفاعی خودش را تقویت کند.
به گزارش نشریه نیوزویک، مکرون در جریان سخنرانی سالانه سال نو خود در فرماندهی پشتیبانی دیجیتال و سایبری ارتش این کشور با اشاره به نارضایتی ترامپ از بودجه دفاعی اندکی که کشورهای اروپایی برای امنیت خودشان هزینه میکنند، یادآور شد: این رویکرد رئیس جمهور آمریکا زنگ هشداری است تا اروپا بیدار شود، چرا که به دلیل تغییرات مورد انتظار در سیاست خارجی واشنگتن، لزوم کاهش اتکا به ایالات متحده برای تأمین امنیت اروپا امری اجتناب ناپذیر است.
وی در ادامه همچنین با تاکید بر لزوم افزایش بودجه دفاعی کشورهای اروپایی و تقویت تواناییهای دفاعی آنها، خاطرنشان کرد: آیا در صورت بروز شرایطی که منجر به خروج ناوهای جنگی ایالات متحده از دریای مدیترانه یا انتقال مرکز ثقل و تمرکز استقرار نیروهای آمریکایی به اقیانوس آرام شود، اروپا از آمادگی لازم برای مقابله با خطراتی که آن را تهدید میکند، برخوردار است؟
نتانیاهو به ترامپ تبریک گفت
پس از سوگند ریاست جمهوری ترامپ، نتانیاهو در پیامی ویدئویی، آغاز دوره جدید ریاست جمهوری وی را تبریک گفت.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این پیام گفت: من معتقدم که ما با همکاری یکدیگر باز هم ائتلاف (رژیم) اسرائیل و آمریکا را به مراتب بلندتری اعتلا خواهیم داد.
نتانیاهو در این پیام در تداوم لفاظیهای خود علیه ایران و حماس مدعی شد که من در این دوره جدید از تحقق شکست محور ایران و پایان حکومت حماس در نوار غزه مطمئن هستم.
پیام تبریک الجولانی به ترامپ
احمد الشرع معروف به ابومحمد الجولانی رئیس دولت جدید سوریه و فرمانده گروه معارض مسلح «تحریر الشام» در پیامی آغاز ریاست دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را به او تبریک گفت.
به گزارش رسانههای سوریه، در این پیام آمده است امیدواریم که روابط میان دو کشور براساس گفت وگو و تفاهم بهبود یابد و اطمینان داریم که این دولت، زمینه همکاری و شراکت را برای آمریکا و سوریه در راستای منافع دو ملت فراهم خواهد کرد.
الجولانی در پایان این پیام میافزاید: بهترین آرزوها را برای موفقیت رئیس جمهور جدید تقدیم و برای ملت آمریکا استمرار قدرت و شکوفایی را آرزو میکنیم.
لاوروف: آماده بررسی پیشنهادهای جدی از سوی واشنگتن هستیم
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در اظهاراتی با اشاره به اینکه سیاستهای واشنگتن عامل اصلی کاهش شدید روابط دیپلماتیک بین روسیه و ایالات متحده بوده است، تاکید کرد: ما آماده بررسی پیشنهادهای جدی از سوی همکاران آمریکایی خود هستیم.
به گزارش خبرگزاری تاس، لاوروف که در جریان نشست ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با اعضای دائم شورای امنیت این کشور سخن میگفت، اظهار کرد: تلاش برای حدس زدن درباره اینکه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چه سیاست خارجی را در پیش خواهد گرفت، امری بیهوده است.
وی در ادامه تاکید کرد: اما با توجه به اینکه سیاستهای واشنگتن عامل اصلی کاهش شدید روابط دیپلماتیک بین روسیه و ایالات متحده بوده است، ما آماده تماس با همکاران آمریکایی خود هستیم و پیشنهادهای جدی از سوی واشنگتن را بررسی خواهیم کرد.
نورنیوز