×
اجتماعی
شناسه خبر : 208487
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/10/25 ساعت 10:15
30 هزار مرگ در سال؛ بهای سنگین هوای آلوده در ایران

نورنیوز از آثارآلودگی هوا بر رشد انفجاری بیماری‌ها و مرگ‌ومیر گزارش می‌دهد؛

30 هزار مرگ در سال؛ بهای سنگین هوای آلوده در ایران

آلودگی هوا به یکی از جدی‌ترین بحران‌های زیست‌محیطی ایران تبدیل شده است. این معضل نه‌تنها سلامت هزاران نفر را تهدید می‌کند، بلکه با تحمیل میلیاردها تومان خسارت به اقتصاد ملی، چالشی حیاتی برای مدیریت شهری و برنامه‌ریزی کلان کشور ایجاد کرده است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: آلودگی هوا یکی از جدی‌ترین تهدیدات زیست‌محیطی و بهداشتی در جهان است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، این معضل دومین عامل اصلی مرگ‌ومیر پس از فشار خون بالا به شمار می‌رود. در ایران، بر اساس آمار وزارت بهداشت، طی سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰ هزار نفر به دلیل پیامدهای آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند. همچنین، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون مسئول ۱۲.۶ درصد از این مرگ‌ومیرها هستند. این آمار، زنگ خطری جدی برای سلامت عمومی تلقی شده و زنگ خطری برای نهادهای مسئول بویژه مدیریت کلان شهرها که بیشتر در معرض آلودگی هوا هستند به شمار می‌رود.

آثار مرگبار آلودگی هوا بر سلامت انسانها

آلودگی هوا عامل مستقیم بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی-عروقی، سکته مغزی، سرطان ریه و بیماری‌های انسدادی ریوی است. گزارش‌ها نشان می‌دهند که حتی نوزادان در دوران جنینی از اثرات مخرب آلودگی هوا در امان نیستند و خطر تولد زودرس یا نقص‌های مادرزادی در مادرانی که در مناطق آلوده زندگی می‌کنند، بیشتر است.

در ایران، شهرهای تهران، اصفهان و مشهد بیشترین آمار مرگ‌ومیر ناشی از آلودگی هوا را به خود اختصاص داده‌اند. به‌عنوان مثال در تهران که به طور متوسط سالانه حدود ۲۰۰ روز هوای ناسالم را تجربه می‌کند، مراجعات اورژانسی بیماران قلبی و تنفسی در فصل زمستان به‌شدت افزایش می‌یابد. بر اساس برآوردهای علمی، آلودگی هوای تهران به‌تنهایی می‌تواند طول عمر شهروندان را تا ۱.۵ سال کاهش دهد.

خسارت‌های اقتصادی و اجتماعی

علاوه بر تأثیرات جانی، آلودگی هوا بار مالی سنگینی بر نظام سلامت تحمیل می‌کند. طبق آمار، هزینه درمان بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا در ایران سالانه به ۹ میلیارد دلار می‌رسد. از سوی دیگر، تعطیلی مدارس و ادارات در کلان‌شهرها به دلیل آلودگی هوا، زیان‌های اقتصادی هنگفتی را به کشور وارد می‌کند. برای مثال، تعطیلی یک روزه در تهران به‌دلیل آلودگی، حدود ۲ هزار میلیارد تومان زیان اقتصادی به همراه دارد.

راهکارها برای کاهش مرگ‌ومیر

برای مقابله با بحران آلودگی هوا، راهکارهای زیر می‌توانند موثر باشند.

 استفاده از فناوری‌های هوشمند برای اندازه‌گیری آلاینده‌ها و ارائه اطلاعات به‌روز به شهروندان می‌تواند در آگاه سازی شهروندان برای مشارکت در کاهش آلودگی و پیامدهای آن مؤثر باشد.

علاوه بر این گسترش فضای سبز در شهرها می‌تواند به کاهش آلاینده‌های هوا و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. تحقیقات نشان داده‌اند که یک درخت بالغ قادر است سالانه حدود ۲۰ کیلوگرم دی‌اکسیدکربن را جذب کند.

بدلیل تاثیر بسیار زیاد خودروها در ایجاد آلاینده ها،جایگزینی خودروهای دیزلی فرسوده با اتوبوس‌های برقی و توسعه مترو، نقش چشمگیری در کاهش آلودگی دارد. برای مثال، استفاده از مترو در تهران روزانه حدود ۵۰۰ تن آلاینده را کاهش می‌دهد. بر اساس گزارش‌های رسمی منتشر شده تاثیر موتور سیکلتها در ایجاد آلودگی هوا بویژه در کلانشهرها بسیار قابل توجه است. از این رو جایگزین کردن موتور سیکلتهایی که از سوخت‌های فسیلی استفاده می کنند با موتورهای برقی می تواند تاثیر قابل توجهی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد.

در کنار اجرای برنامه های ذکر شده،افزایش آگاهی شهروندان درباره تأثیرات آلودگی هوا و راه‌های کاهش آن از طریق کمپین‌های اطلاع‌رسانی می‌تواند تغییرات رفتاری مثبتی ایجاد کند.

با توجه به رشد فزاینده بیماری های ناشی از آلودگی هوا، سرمایه‌گذاری در زمینه تحقیقات پزشکی و حمایت از پژوهش‌های درمانی و پیشگیرانه برای بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا ضروری است.

آلودگی هوا معضلی است که بدون تلاش‌های مستمر و سرمایه‌گذاری‌های هوشمندانه، هزینه‌های جانی و مالی آن همچنان رشد خواهد کرد. اجرای سیاست‌هایی همچون بهبود کیفیت سوخت، توسعه حمل‌ونقل عمومی پاک و افزایش فضای سبز، گامی مهم در راستای کاهش آلودگی و حفظ سلامت عمومی است. زمان آن رسیده که دولت‌ها و شهروندان برای مقابله با این تهدید جدی، مسئولیت بیشتری بپذیرند.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ابلاغ شیوه‌نامه آژانس‌های جذب / فصلی نو در سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 آذر + جدول
آلاینده‌ها تا اواسط هفته میهمان پایتخت هستند
قهرمان موتورسواری جهان به تهران آمد
13 مصدوم در واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان همدانی
حماس خواستار توقف کشتار اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی شد
لاریجانی: جنگ 12 روزه از سال‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود
تاکید پوتین بر تقویت توان نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی»
تهران در آستانه یک جهش بزرگ ؛ وعده 500 کیلومتر مترو در 5 سال
اگر دانش‌آموز و دانشجوی سالم نداشته باشیم، آموزش به درد نمی‌خورد
مرگ دو کارگر در کارگاه ترشی‌سازی کاشان
ویروس آنفلوآنزا در کودکان تهاجمی‌تر شده است
وقوع دو تصادف مرگبار در زنجان به همراه کشته و مصدوم
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 6 آذر 1404
پوتین بر اهمیت توسعه سامانه‌های پدافند هوایی تاکید کرد
ممنوعیت تردد در جنگل‌های سوادکوه تا بارش‌های پاییزی
هشدار وزارت بهداشت: قرص‌های لاغری عطاری‌ها بی‌خطر نیستند
60 درصد آلودگی هوای تهران از ناوگان حمل و نقل منتشر می‌شود
پیام رئیس‌جمهور به سرمایه‌گذاران: فرصت‌های بی‌نظیر اردبیل در انتظار شماست
بسیج، پیوند قومیت‌ها با ایران را صدچندان کرده است
هنگ‌کنگ در آتش؛ 55 قربانی و 279 مفقودی در حریق مرگبار
زلنسکی شرط تازه‌ای برای گفت‌وگوهای سرزمینی مطرح کرد
صالح حردانی به 100 بازی با پیراهن استقلال رسید
چالش 2 حزب اصلی بر سر پست ریاست جمهوری عراق
تداوم تحرکات نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
پایان پلمب فدراسیون ژیمناستیک؛ تغییر مدیریت و آغاز فعالیت دوباره
پیام رئیس‌جمهور ایران به چین و تاکید بر تقویت همکاری‌های گردشگری و صنایع‌دستی
مدیرعامل کنترل کیفیت هوا: داده‌های سایت‌های خارجی قابل اعتماد نیست
288 هزار خانواده فلسطینی در غزه در سرما و باران رها شده‌اند
ناصر مسعودی خواننده‌ی پیشکسوت گیلان درگذشت
مجری آمریکایی فاکس‌نیوز : نتانیاهو دشمن تمدن غرب است
قطار مرگبار در چین 11 کارگر را زیر گرفت
ایستگاه مترو مریم مقدس شنبه افتتاح می‌شود
نیروی دریایی آماده پاسخ پشیمان‌کننده به هر تجاوز احتمالی است
تورم در یک قدمی 50 درصدی شدن
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 6 آذر 1404+ جدول
مدرسه تلویزیونی جایگزین آموزش مجازی مدارس می‌شود
زلزله 6.6 ریشتری غرب اندونزی را لرزاند
آمریکا بررسی مهاجرت افغان‌ها را موقتاً متوقف کرد
پیام تبریک شمخانی به مناسبت هفتم آذر: دریا اگر لازم شود، میدان تصمیم خواهد بود
مقامات سوریه پس از تیراندازی درعا را منع تردد شبانه اعمال کردند
تورم سالانه آبان 1404 به 40.4 درصد رسید
کار و زندگی؛ دو عقربه، هزار روایت
شهادت یک مرزبان اهل سنت در حمله تروریستی سراوان
ترامپ از ژاپن خواست اختلاف با چین را تشدید نکند
معاون وزیر بهداشت: ای کاش خودروسازها بساطشان را جمع می‌کردند
ترامپ خواستار بازبینی کامل پناهندگان افغانستانی در آمریکا شد
از کل‌کل خیابانی تا قتل؛ پرونده جنجالی مرگ دختر جوان در شهرری
حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در سلیمانیه+فیلم
X
آگهی تبلیغاتی