شناسه خبر : 205804
تاریخ انتشار : شنبه 8 دی ساعت 08:36
خطر سرمازدگی حکمرانان

مسعود نیلی*

خطر سرمازدگی حکمرانان

این نگرانی وجود دارد که شاید سیاستمداران ما شبیه به کوهنوردانی شده‌اند که در سرمای کوهستان، گرفتار سرمازدگی شده‌اند و در پی آن، به خواب رفته‌اند.

به یاد دارم در سال‌های دور گذشته و در زمان‌هایی که در سازمان برنامه و بودجه کار می‌کردم، در چند نوبت، مسوولیت تهیه گزارش‌هایی تحت عنوان چشم‌انداز ۱۰سال آینده اقتصاد ایران را برعهده داشتم.

۱-۲. سران کشورهای بزرگ اروپایی در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل، درباره فعال شدن مکانیزم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت در سال آینده، مسائل بسیار جدی را مطرح کرده‌اند. قاعدتا در صورت تحقق چنین شرایطی، وضعیت سال آینده از آنچه در بند قبل مطرح شد هم دشوارتر خواهد شد.

۱-۳. وقایعی که در منطقه خاورمیانه، ابتدا در غزه و سپس در لبنان به وقوع پیوست، نهایتا به رودررویی مستقیم نظامی میان ما و رژیم اسرائیل ختم شده است که مطمئنا، فارغ از ابعاد پیچید نظامی و سیاسی، پیامدهای اقتصادی تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت.

 

۱-۴. تحولات اتفاق‌افتاده در سوریه بسیار مهم و اثرات آن حائز اهمیت بالا خواهد بود و علاوه بر آن، احتمالا رابطه ایران و ترکیه را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

۲. مسائل اقتصادی

۲-۱. ناترازی انرژی همان‌گونه که مشهود است، شکل کاملا بحرانی به خود گرفته است. بحران انرژی برای کشوری با رتبه دوم گاز و رتبه چهارم نفت در جهان، غمی سنگین بر دل و عرقی از روی شرمساری بر پیشانی می‌نشاند. شک ندارم که بحران انرژی در کشور نفتی-گازیِ ما، در کتاب‌های درسی اقتصاد پایه، به‌عنوان یک مورد عبرت‌آموز، ثبت و ذکر خواهد شد. بحران انرژی نیمی از کشور را در شرایطی که دمای هوا هنوز کاملا زمستانی نشده به تعطیلی کشانده است. برآوردهای با تقریب قابل قبول شکاف انرژی و تاثیر تعیین‌کننده آن بر قفل شدن فعالیت‌های اقتصادی و اداری در سال آینده و سال‌های پس از آن، بسیار ساده و بسیار دردآور است.

 

۲-۲. آلودگی هوا که نه ناشی از صنعتی شدن و رشد بالای اقتصادی، بلکه برآمده از اقتصادی است که در تولید درجا می‌زند؛ اما در مصرف در حال تخریب حال و آینده کشور است، سم غلیظ و سرطان‌زا را به ریه‌های کودکان و سالمندان آسیب‌پذیر کشورمان می‌برد و بی‌رحمانه نسل‌کشی می‌کند.

۲-۳. فرونشست‌های خاک در جغرافیای کشور به‌سرعت در حال گسترش است و آینده سرزمینی ایران را در معرض تخریب قرار داده است.

۲-۴. ابعاد کسری بودجه برای دولتی که کم‌توان در ارائه خدمات عمومی، ضعیف در ارتقای سطح رفاه کارکنان خود و بدون بنیه در انجام سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی است و در درون خود، بار سنگین ورشکستگی نظام بازنشستگی را هم به دوش می‌کشد، حتی با فروض درنظر گرفته‌شده در بودجه سال آینده، هشدار‌دهنده است. این بار سنگین، نظام بانکی بیمار را هم دچار ناترازی هشداردهنده کرده است.

۲-۵. نوسانات بزرگ و مخرب بازار ارز، همراه با تورم بالا که به جزء ثابت و همیشگی از زندگی اقتصادی ما تبدیل شده، فقط علامت بی‌ثباتی و عدم قطعیت می‌دهد.

 

۳. مسائل اجتماعی

۳-۱. افزایش ۱۰میلیونی به جمعیت زیر خط فقر که در سال‌های اخیر اتفاق افتاده، واقعه‌ای بسیار مهم است و قاعدتا باید تبدیل به بزرگ‌ترین نگرانی نظام حکمرانی می‌شد. پیامد این اتفاق بزرگ را می‌توان در اعتیاد و طلاق و وقوع انواع جرم‌ها مورد شناسایی قرار داد.

۳-۲. انتشار اطلاعات با تواتر نسبتا زیاد که هر از چندی درباره فسادهای رخ‌داده در زندگی مقامات کشور یا فرزندان آنها صورت می‌گیرد، در کنار بنگاه‌داری‌های رانتی غیرخصوصی و غیردولتی، وقتی با فشارهای سنگین اقتصادی که به زندگی مردم وارد می‌شود، همراه باشد، بنیان سرمایه اجتماعی نظام حکمرانی را از این هم سست‌تر می‌کند. پیمایش‌های انجام‌شده از نگرش‌های ایرانیان نشان می‌دهد که وضعیت سرمایه اجتماعی نظام حکمرانی در حضیض تاریخی خود قرار دارد.

۳-۳. گسست‌های اجتماعی- فرهنگی موجود میان جامعه به‌ویژه در میان جوانان، کاملا هشدار‌دهنده و آتش زیرخاکستری است که هرچند با شعله‌ور شدن در سال۱۴۰۱، هشدارهای خود را داد، اما شواهد درباره نحوه مواجهه با مساله فیلترینگ و موارد مشابه، نشان می‌دهد که این هشدارها به اندازه کافی جدی گرفته نشده است.

۴. جمع‌بندی

بحران‌های گوناگونی که در عرصه‌های روابط خارجی، اقتصاد و چالش‌های اجتماعی ذکر شد، در کنار یکدیگر، کشور را در موقعیتی خطیر قرار داده است. ماه‌های پیش‌رو و سال آینده می‌تواند گردنه‌ای پرپیچ و صعب‌العبور برای ایران عزیز باشد. خطا در تشخیص موقعیت می‌تواند هزینه‌های جبران‌ناپذیر تاریخی ایجاد کند. عبور از این گردنه، نیازمند تحلیلی واحد و عزمی یکپارچه در کل نظام تصمیم‌گیری کشور در گذر با حداقل هزینه از آن است. از نظر نگارنده این سطور، بزرگ‌ترین آفت نظام حکمرانی ما، وجود تحلیل‌های متفاوت راهبردی، همراه با دادن وزن‌های کاملا متفاوت به موضوعات، در میان مقامات اصلی تصمیم‌گیرنده کشور است. مسائل سیاسی و امنیتی، در جزیره‌ای جدا، مسائل اقتصادی در جزیره‌ای دیگر و مسائل اجتماعی هم معمولا در جایی به بحث گذاشته نمی‌شود. جزایرِ مسائل سیاسی-امنیتی و اقتصادی نه تنها از هم جدایند، بلکه دارای رابطه سلسله مراتبی هم با یکدیگر هستند. به این معنی که رویکردهای سیاسی-امنیتی دارای تفوق سازمانی بر رویکردهای اقتصادی هستند. این شیوه از سازمان حکمرانی، نه‌تنها فاقد کارآیی در عبور دادن کشور از گردنه بسیار سخت پیش‌رو است و می‌تواند هزینه‌ای بسیار سنگین برای آینده کشور ایجاد کند، بلکه خطاهای محاسباتی راهبردی را هم نتیجه می‌دهد. نظام سازمانی حکمرانی در کشور ما به‌گونه‌ای است که مرکز و نهادی برای بررسی یکجای همه این مسائل در آن پیش‌بینی نشده است. عظمت مشکلات و ماهیت سیاسی –اجتماعی و اقتصادی آنها ایجاب می‌کند که ابتدا به‌طور توامان، مسیر سیاسی بازشده و اعتماد اجتماعی ارتقا یابد تا امکان انجام اصلاحات اقتصادی فراهم شود. مدت‌هاست که راه‌حل‌های سیاستی بدون گره‌گشایی سیاسی، کارکرد خود را از دست داده است. لذا قواعد حاکم بر نظام سیاسی ما، امکان برنامه‌ریزی تک‌قوه‌ای قوه مجریه را برای پرداختن به حل مشکلات اقتصادی فارغ از دو بعد دیگر سیاسی و اجتماعی سلب کرده است. به‌عنوان مثال، فرض کنید دولت تلاش کند تا فاصله میان نرخ‌های ارز را کاهش دهد. اما وقتی اقتصاد مرتبا در معرض شوک‌های سیاسی خارجی است، طبیعتا حملات سیاسی تلاش‌های صورت‌گرفته را نقش بر آب می‌کند.

سوال اساسی و بسیار مهم این است که فهرست مسائل ذکرشده در این نوشته یا موارد مشابه در حال حاضر، به صورت یکجا روی میز کدام مقام مسوول یا نهاد تصمیم‌گیر قرار دارد و درباره آنها آیا در حال حاضر جایی برای چگونگی گذر از چالش‌های بحرانی پیش‌رو در ماه‌ها و سال آینده درحال برنامه‌ریزی هست یا نه؟ فهرست ذکرشده در این نوشته، به معنی واقعی کلمه، لرزه بر اندام انسان می‌اندازد و خواب را از چشم‌ها می‌رباید. هر مقام مسوولی تا مطمئن نشود که چگونگی عدم مواجهه با برخی از موارد از طریق دور راندن آن و چگونگی مواجهه با برخی دیگر از طریق عبور از آن مشخص شده است، نباید آرام گیرد.

اما علائمی که دریافت می‌شود چنین اهمیت و حساسیتی را نشان نمی‌دهد. پررونق‌ترین بازار در کشور ما، همچنان، بازار دعواهای سیاسی و مشغول شدن به تخریب ظرفیت‌های درونیِ نظام سیاسی و نابود‌سازی مقدار ناچیز باقی‌مانده از سرمایه اجتماعی نظام تصمیم‌گیری است. کافی است کسی بررسی کند و ببیند در میانه این همه مشکلات هول‌انگیز، مشغله اصلی سیاستمداران موثر ما چه بوده است. گروهی، همه تلاش خود را صرف ترغیب تصمیم‌گیرندگان به افتادن در عرصه درگیری‌های نظامی می‌کنند. گروهی دیگر، به‌طور خستگی‌ناپذیر در تلاش برای برکناری فلان مقام مسوول و استعفای فلان مقام دیگر مسوول هستند و عده‌ای دلواپسِ تاخیر در ابلاغ قانون حجابند. از سوی دیگر، در سطوح بالای دولت، هنوز راجع به رشد ۸درصد و اجرای برنامه هفتم صحبت می‌شود و مجلس شورای اسلامی با جدیت و صرف وقت در حال بررسی بودجه‌ای است که احتمال محقق شدن فروض اصلی آن بسیار پایین است، گویی هرنهادی سعی می‌کند خود را از مسائل اصلی دور نگه داشته و به مسائل دست چندم مشغول کند.

شدت دور بودن دغدغه‌های اکثر حکمرانان ما از مسائل مهم ذکرشده بعضا به اندازه‌ای است که گویی آنها در کشوری دیگر مسوولیت دارند. لذا این نگرانی به‌وجود می‌آید که شاید سیاستمداران ما شبیه به کوهنوردانی شده‌اند که در سرمای کوهستان، گرفتار سرمازدگی شده‌اند و در پی آن، به خواب رفته‌اند.این یادداشت هرچند بسیار تلخ نوشته شده است، اما امیدوارم تلخی آن، نیشتری باشد که این افراد را از خواب سرمازدگی بیدار کند. مردم ما حق دارند بدانند که نظام تصمیم‌گیری برای مواجهه با شرایطی که احتمال وقوع آن بسیار زیاد است و زندگی آنها را کاملا تحت تاثیر قرار می‌دهد، چه برنامه‌ای دارد. اگر نظام تصمیم‌گیری برای شرایط دشوار پیش‌رو، سندی در دست تهیه دارد، لازم است به جامعه اعلام کند که چگونه قرار است از چنین شرایط مهلکی خارج شویم. اگر به همین صورت پیش برویم، جامعه دچار پاندمی یأس خواهد شد که امیدوارم عواقب این پاندمی به‌طور واقعی درک شده باشد. زمان آن فرارسیده است که هرچه سریع‌تر، تصمیماتی هرچند تلخ، اما بسیار مهم و سخت گرفته شود. لحظه به خواب رفتن در حالت سرمازدگی، مرگ قطعی را در پی خواهد داشت. مراقب پاندمی یأس باشید.

* اقتصاددان

 

هدف اصلی این کار آن بود که ابعاد شکاف‌ها و عدم تعادل‌هایی که در آن مقطع زمانی غیر قابل مشاهده ملموس بود اما در گذر زمان، روند رو به افزایش داشت، در همان ابتدا نمایان شود. به‌عنوان مثال، ابعاد کسری بودجه یا عدم تعادل در تراز پرداخت‌ها و غیره، از این طریق برای سیاستگذار روشن و مشخص می‌شد. یک فرض تلویحی هم در انجام این کار وجود داشت و آن هم این بود که تصمیم‌گیرنده خود را در قبال حل مشکلات، مسوول می‌شناسد و لذا قاعدتا از مواجه شدن با مسائل بزرگ و بحرانی، اجتناب می‌کند.

طی چند ماه اخیر، تعدد و تنوع مشکلات بزرگ به‌شدت افزایش پیدا کرده و از مرحله نگرانی عبور کرده‌ایم. آنچه درباره وقوع آن در آینده هشدار داده می‌شد، در زمان حال محقق شده و ابعاد آسیب‌زای خود را نمایان ساخته است. در اینجا به فهرستی از این مسائل اشاره می‌کنم:

۱. مسائل خارجی

۱-۱. انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا و شناختی که از عملکرد او در دور پیشین ریاست‌جمهوری‌اش حاصل شده است، احتمال‌های مختلفی را مطرح می‌سازد که شاید یکی از اولین و بدیهی‌ترین آنها این است که محدودیت‌هایی را که در دوره بایدن در زمینه صادرات نفت کشور کاهش پیدا کرده بود، تشدید کند و از این طریق، بازار ارز و بودجه و تولید و تورم ما را تحت تاثیر جدی قرار دهد. قاعدتا هرچه این احتمال بیشتر باشد، فروض لحاظ‌شده برای اقتصاد سال آینده، گمراه‌کننده‌تر خواهد بود.


دنیای اقتصاد
نظرات

پاری سن ژرمن کوارتسخلیا را خرید

احتمال رد صلاحیت مجری شبکه فاکس نیوز برای پست وزارت دفاع امریکا

استیصال بن‌گویر از توافق آتش‌بس در غزه

تفاهم‌نامه حج 1404 امضا شد

اجرای طرح زوج و فرد تهران فردا چهارشنبه از درب منزل

عمل زیبایی بینی جان خانم پرستارجوان را گرفت

نیروهای نظامی کشورهای عربی در غزه مستقر می‌شوند؟

بیانیه اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس درباره جزایر سه‌گانه مشروعیت ندارد

عزیزی: انحلال حشدالشعبی باعث تقویت تروریست‌ها می‌شود

سالیوان: آمریکا دیگر کشور برتر نیست

ویژگی‌های بی‌سابقه در یک سیاه‌چاله فعال کشف شد

نمایندگان مجالس کشورهای آسیایی از مردم مظلوم فلسطین حمایت کردند

تل‌آویو: توافق آتش‌بس هنوز قطعی نشده است

دیدار هیأت پارلمانی ایران و معاون مجلس ملی ارمنستان

امضای تفاهم‌نامه حج بین ایران و عربستان

مورا: جلسه با معاونان وزیر خارجه ایران سازنده بود

پورمحمدی: هزینه‌های عمرانی در کهگیلویه و بویراحمد از سایر استان‌‌ها بیشتر است

عون: تشکیل دولت نباید با مشکلی مواجه شود

پزشکیان به تاجیکستان و روسیه می‌رود

هالند: با قدرت تا پایان فصل ادامه خواهیم داد

دستیار پوتین: روسیه تحت هیچ شرایطی سرزمین‌های جدید را رها نمی‌کند

سوپرجام در حضور 8000 تماشاگر

هراز یکطرفه شد

مهاجرانی: پزشکیان در سخن و عمل به مرام و اندیشه مولاعلی معتقد است

شولتس: با قدرت ناتو امنیت بالتیک تضمین می‌شود/ناوگان مخفی روسیه تحریم شود

مدیریت مرگ در فضا؛ "مومیایی ماه" چیست؟

روایت دست‌ها | اختصاصی روز پدر

پدران غزه؛ قهرمانان بی‌صدای درد و مقاومت

داماد کینه‌جو کودک 3 ساله را کشت

پخش پیام پزشکیان از شبکه آمریکایی NBC

امضای توافقنامه مشارکت راهبردی اصلی‌ترین محور سفرپزشکیان به روسیه

نور ویدیو | منابع 27 تریلیون دلاری ، بستر توسعه پایدار

مذاکرات آتش‌بس غزه / قطر: در مرحله پایانی توافق هستیم

تولید بنزین 10 میلیون لیتر بیشتر شد

هوای تهران تا اخر هفته آلوده است/ خوزستان قرمز است

یک همدردی ساده و اینهمه تفسیر؟!

زندانی مالی بعد از 23 سال آزاد می‌شود

گروگان 14 ساله دارابی آزاد شد

دیدار دوستانه استقلال - نساجی لغو شد

4.5 میلیون ایرانی نام و القاب امام علی(ع) را دارند

یارانه دی ماه واریز شد

آیا هوش مصنوعی همه مشاغل را تصاحب می‌کند؟؛ از پاسخ غافلگیر می‌شوید

دومین جلسه دادگاه قتل عام خانم معلم و 3 دخترش در بیرم/ ماجرا چه بود؟+ فیلم و عکس

بازداشت جاعل و کلاهبردار حرفه‌ای در مشهد

خسارت آتش‌سوزی بزرگ لس‌آنجلس بیش از 250 میلیارد دلار اعلام شد

سامانه بارشی جدید از پنجشنبه وارد کشور می‌شود

نورنما | رانندگی یک کودک در پارکینگ ساختمان +فیلم

30 هزار مرگ در سال؛ بهای سنگین هوای آلوده در ایران

سیاست نامه | قرار وفاق روی تپه های عباس آباد

هوای پایتخت، آلوده برای گروه‌های حساس

«اصغر فرهادی» فیلم جدید خود را در نیویورک می‌سازد

شبکه 13 رژیم صهیونیستی: آتش‌بس ظهر سه‌شنبه اعلام می‌شود

500 اسیر فلسطینی بیش 20 سال در زندان‌های رژیم صهیونیستی سپری کرده‌اند

پزشکیان: هرگونه دخالت خارجی در ونزوئلا محکوم به شکست است

حماس: روند مذاکرات آتش‌بس در غزه به خوبی پیش می‌رود

رایزنی زلنسکی و مکرون درباره اعزام نیروی خارجی به اوکراین

اسرائیل پیکر سنوار را به حماس نمی‌دهد

مخبر: با تصدی‌گری دردی درمان نمی‌شود

تهیه پیش‌نویس تفاهم‌نامه دستگاه‌ها برای توسعه جزایر سه‌گانه

دانمارک: برای رایزنی در مورد منافع امنیتی مشروع آمریکا در قطب شمال آماده هستیم

نورنما | رفتار عجیب و مهاجرت دسته جمعی پرندگان از تگزاس قبل از آتش سوزی +فیلم

غریب‌آبادی: ایران و سه کشور اروپایی برای از سرگیری مذاکرات اتفاق نظر دارند

مرد 37 ساله در تیراندازی و درگیری خیابانی به قتل رسید

سوئیس و صربستان برای میزبانی دیدار پوتین و ترامپ آماده هستند

واکنش شمخانی به برخی اعتراضات در خصوص بررسی «اف‌ای‌تی‌اف» در مجمع تشخیص مصلحت

الحاق 1000 پهپاد آفندی و پدافندی به ارتش

کریدورهای استراتژیک ایران؛ بازی بزرگ در نظم جهانی

هیأت نظامی آمریکا با رئیس جمهور لبنان دیدار کرد

مرگ خاموش 2 نفر در ملایر

اعطای تندیس زرین جایزه ملی مدیریت مالی ایران به همراه اول

رونمایی از تابلوی «حضور» با موضوع امام زمان(عج) رونمایی شد

انصارالله: تنها راه پیش روی رژیم اسرائیل توقف حملات به غزه است

نورنما | میلاد با سعادت امام علی (ع) و روز پدر مبارک باد +فیلم

ستاره پرتغالی یک فصل دیگر قراردادش را با النصر تمدید کرد

امیر دریادار ایرانی: کیفیت ساخت کشتی و شناور در ایران بسیار بالا است

پادکست | اصول مهندسی و طراحی در مرسدس بنز

تمایل ایران به همکاری با کره جنوبی در زمینه توسعه شبکه ارتباطی فیبرنوری

اعلام تمهیدات ترافیکی بهشت زهرا(س) برای روز پدر

فاش شدن جزئیات مرحله اول پیش‌نویس توافقنامه آتش‌بس در غزه/ارسال پیش‌نویس به حماس و تل‌آویو

بیشترین آلایندگی خودروها مربوط به تهران و مشهد است

نواف سلام نخست وزیر لبنان شد

نیویورک‌تایمز: کشورهای عربی خواستار تنش‌زدایی میان ترامپ و ایران هستند

سرمربی جدید پرسپولیس تا پایان هفته آینده معرفی می‌شود

تاج: حق میزبانی به تیم‌های ایران بازگشت

کولیوند: آمریکا در مهار آتش‌سوزی ناتوان است

رئیس اف‌بی‌آی: چین اصلی‌ترین تهدید دولت ترامپ است

اسلامی از روسای ادوار سازمان انرژی اتمی تجلیل کرد

پخشان عزیزی؛ تروریستی در پوشش خیّر

هشدار روسیه درباره عواقب تحریم‌های آمریکا بر بازارهای جهانی

ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به مناسبت روز پدر

پیام تسلیت قالیباف در پی درگذشت منیره گرجی

توافق مشارکت راهبردی ایران و روسیه روز جمعه امضا خواهد شد

همکاری مؤسسات غیرمجاز اعزام دانشجو با سرویس‌های جاسوسی

درگیری به دلیل تصادف با قتل خاتمه یافت

اعضای گروهک تروریستی داعش در جویبار دستگیر شدند

پشت پرده موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو

تقویت حافظه با رژیم غذایی مدیترانه‌ای

گزارش تصویری | نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران

شکر عامل مرگ و میرهای سالانه

آیا بین ویروس تبخال دهان و آلزایمر ارتباطی وجود دارد؟

X
آگهی تبلیغاتی