×
اقتصادی
شناسه خبر : 186174
تاریخ انتشار : شنبه 1403/06/03 ساعت 13:49
ارقام خیره کننده پرداخت وام به کارکنان بانک‌ها

نورنیوز بررسی می‌کند؛

ارقام خیره کننده پرداخت وام به کارکنان بانک‌ها

بررسی صورت‌های مالی یازده بانک فعال در بازار سرمایه نشان می‌دهد که تاپایان سال 1402 جمع مبلغ وام پرداختی به کارکنان در بانک‌های بررسی شده، از 124 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است. این در حالی است که در سال 1402 به ازای هر ایرانی کمتر از 66 میلیون تومان تسهیلات پرداخت شده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: با وجود کمبود شدید منابع برای پرداخت تسهیلات حمایتی خانوارها و تامین اعتبارات مورد نیاز در بخش تولید، مبلغ وام‌های پرداختی به بانکداران رو به افزایش است. در پایان سال 1402  مجموع تسهیلات پرداختی به کارکنان یازده بانک کشور از 124 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است و در برخی بانک‌ها بیش از یک میلیاردتومان به ازای هرنفر وام پرداخت شده که عمدتا با بهره پایین و بازپرداخت طولانی مدت است.

به نظر می‌رسد باوجود نقش پررنگ بانک‌ها در بروز تورم‌های بالا در ایران، بانکی‌ها حاضر به پرداخت سهم خود از هزینه اصلاحات اقتصادی نیستند و در زمان تقسیم منابع موجود، اولویت اول را به خوشان می‌دهند.

بانکی‌ها سهم خود از اصلاحات بانکی را نمی‌پردازند 

این روزها متقاضیان وام پشت در بانک‌ها صف کشیده‌اند و به دلیل کمبود شدید اعتبارات بانکی، پرداخت‌ها بسیار کند انجام می‌شود. موضوعی که به دلیل سیاست‌های سخت‌گیرانه بانک‌مرکزی دراصلاح ترازنامه بانک‌ها و کنترل شدید متغیرهای اثرگذار بر رشد نقدینگی رخ داده است.

درواقع بانک‌مرکزی برای کنترل تورم و رفع ناترازی‌های ساختاری در سیستم بانکی کشور، از تمامی پرداخت‌های غیرضروری تسهیلات جلوگیری کرده‌ است و اعطای تسهیلات بدون درنظر گرفتن منابع و مصارف آن، برای بانک‌ها ممنوع شده است. البته رقم پرداخت تسهیلات در مقایسه با سال قبل رشد یافته اما همچنان از تقاضای بنگاه‌ها و خانوار کمتر است.

از نظر بسیاری از کارشناسان، این اقدام بانک‌مرکزی با هزینه‌هایی نیز همراه خواهد بود و می‌تواند درآینده باعث کاهش تولید و اشتغال شود. با وجود این، بسیاری براین باورند که اقتصاد ایران برای گذار از وضعیت تورمی موجود و بازگشت ثبات و رشد اقتصادی به کشور، چاره‌ای جز تحمل هزینه‌های پیش‌رو نخواهد داشت. بنابراین کارشناسان به سیاست‌گذار پولی توصیه می‌کنند هدف کنترل تورم و اصلاحات ساختاری در نظام بانکی را همچنان در اولویت قرار دهد و فرآیند اصلاحات را تا جایی که از طرف بنگاه‌ها و خانوارها قابل تحمل باشد، به پیش ببرد.

از طرفی کارشناسان اقتصادی و جامعه‌شناسان براین باورند که پرداخت هزینه اصلاحات اقتصادی نباید تنها به دوش طبقات ضعیف و کم برخوردار جامعه باشد و لازم است تا تمامی افراد و گروه‌ها سهم خود از هزینه اصلاحات را بپردازند. چراکه تنها دراین صورت می‌توان امیدوار بود، عموم جامعه با سیاست‌گذاران همراه و هم‌جهت شوند و در راستای تحقق سیاست‌ها گام بردارند.

این موضوع از طرف دولت چهاردهم نیز به خوبی مورد توجه قرار گرفته و رئیس‌جمهور منتخب شرط تحقق اهداف خود را مشارکت عموم جامعه در اصلاحات دانسته است. با این تفاصیل، آنچه از طرف جامعه مورد توجه قرار می‌گیرد و موفقیت یا شکست دولت در همراه کردن مردم با سیاست‌ها را رقم خواهد زد، این است که بانیان وضع موجود در صف اول اصلاحات قرار بگیرند و در پرداخت سهم خود از هزینه اصلاحات اقتصادی پیش قدم شوند؛ موضوعی که متاسفانه در بسیاری از بخش‌ها آنطور که شایسته است به وقوع نپیوسته و مشاهده می‌شود که ارکان مهمی مانند بانک‌ها و موسسات اعتباری با وجود نقش قابل توجهی که در بروز شرایط موجود داشته‌اند، حاضر به پرداخت سهم خود از هزینه بازسازی اقتصادی نیستند.

کارمندان بانکی بیشتر وام گرفتند   

آمار نشان می‌دهد، با وجود کمبود منابع بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات خرد و کلان مورد نیاز بنگاه‌ها و خانوار، مبلغ وام و تسهیلات پرداختی به کارکنان بانک‌ها افزایش قابل توجهی داشته است. این تسهیلات عمدتا با بازپرداخت طولانی مدت و نرخ بهره پایین و حتی صفر درصد پرداخت می‌شود و عمدتا درجهت تشدید تقاضا در بازارهای دارایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بررسی‌ صورت‌های مالی یازده بانک فعال در بازار سرمایه نشان می‌دهد که در سال 1402 مبلغ وام و تسهیلات پرداختی به کارکنان بانک‌ها تا 300 درصد افزایش یافته است. جمع تسهیلات و وام پرداختی به کارکنان در این یازده بانک تا پایان سال 1402 به بیش از 124 هزار میلیارد تومان رسیده‌ است و ارقام پرداختی در تمامی این بانک‌ها به نسبت سال 1401 با رشد قابل توجهی رو‌به رو بوده است.

همچنین جمع تسهیلات پرداختی بانک‌های منتخب به اشخاص و شرکت‌های فرعی و وابسته، بالاتر از 107 هزار میلیارد تومان بوده است. این عنوان در بانک‌های ملت، تجارت، صادرات و آینده به نسبت سال 1401 کاهش یافت اما دربانک‌های پارسیان، پاسارگاد، پست بانک ایران، کارآفرین، سامان و سرمایه افزایش یافته است.

در جدول زیر مبلغ و درصد تغییرات پرداخت وام‌های بانکی به اشخاص و شرکت‌های وابسته و کارکنان بانک‌ها قابل مشاهده است.

تسهیلات
 

مطابق با ارقام جدول بالا، بیشترین رشد پرداخت تسهیلات به کارکنان بانک‌ها در بانک‌های رسالت، کارآفرین و پارسیان به ثبت رسیده است. با این حال اگر مبلغ وام‌های پرداختی را به تعداد کارکنان بانک‌ها تفسیم کنیم، مشخص می‌شود که بیشترین مبلغ وام به ازای هر نفر، در بانک‌های صادرات، رسالت، پست بانک ایران و ملت پرداخت شده است. درپایان سال 1402 به ازای هرکارکن در بانک‌های مذکور بین یک میلیارد تا یک میلیارد و 670 میلیون تومان وام و تسهیلات پرداخت شده است.

کمترین مبلغ سرانه وام نیز در بانک پاسارگاد به ثبت رسیده و این بانک به ازاء هر نفر حدود 250 میلیون تومان تسهیلات و وام پرداختی داشته است.

سرانه بالای پرداخت وام به کارکنان بانکی درحالی است که در سال 1402 جمعا 5646 هزار میلیاردتومان به بخش‌های مختلف اقتصاد ایران تسهیلات پرداخت شده که کمتر از 66 میلیون تومان به ازای هر ایرانی است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ادعای تل‌آویو درباره ادامه حضور نظامی در جنوب لبنان
توفان جوانان ایران در چین؛ پوریا امانی‌فرد در یک قدمی مدال طلا
سردار قاآنی: غزه هم طوفان دارد
ممنوعیت فعالیت اقتصادی نروژیها در شهرک‌سازی‌ اسرائیل
گزارش فایننشال تایمز از بازگشت سبزپوشی به بورس ایران
تمام تعهدات و بندهای تفاهم‌نامه ایران و آمریکا رصد می شود
اتحادیه اروپا به دنبال ایجاد کانال دیپلماتیک مستقیم با روسیه
خروج 20 میلیون بشکه نفت ایران از بندر چابهار
مجلس: شروط رهبری در تفاهم اسلام‌آباد باید کامل اجرا شود
شروط جدید فرانسه برای موافقت با لغو تحریم‌های ایران!
مکرون: وضعیت کرانه باختری «غیرقابل‌قبول» است
یامال: مسی بهترین بازیکن تاریخ فوتبال است
هشدار تداوم گرما در استان تهران
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت یازدهم
پویش ملی «طلوع ماه» برای ثبت رویداد وداع با رهبر شهید
حمله ترامپ به آلمان؛ جنگ بر سر قیمت داروهای نوآورانه
ترس در قلب سامبا؛ چرا برزیلی‌ها از لباس پوشاندن به مجسمه راکی می‌لرزند؟
رایزنی وزرای خارجه ایران و پاکستان درباره اجرای تفاهم‌نامه پایان جنگ
جنگ دیپلماتیک در قلب جام جهانی؛ ایران از آمریکا در فیفا شکایت کرد!
فعال شدن آژیر خطر در شهرک «زرعیت» بر اثر حمله پهپادی
چگونه خودروهای داخلی گران می‌شوند؟
جاده چالوس یکطرفه است
طرح سنای آمریکا برای استفاده از دارایی‌های روسیه به نفع اوکراین
شیخ نعیم قاسم: مخالفت با ظلم را بخشی از مسیر پیروزی است
طلسم بوکس ایران با بازی علی حبیبی‌نژاد شکست
طلایی‌های پنج وزن دوم جام تختی مشخص شدند
حمیدرضا اتحاد، خواننده مازندرانی درگذشت
آخرین کشتی اتباع ژاپنی از تنگه هرمز خارج شد
نقض آتش‌بس ادعایی میان حزب‌الله واسرائیل/16 حمله جدید به جنوب لبنان و 47 شهید
بازگشت نفتکش‌های ایرانی به خلیج فارس برای بارگیری مجدد
بانک مرکزی درباره اختلال در چهار بانک اطلاعیه صادر کرد
چرا قیمت محصولات اپل افزایش می‌یابد؟
ارتش: دست بر ماشه و گوش‌ به فرمان رهبری، آماده‌ایم از امنیت و منافع ملت حراست کنیم
یورش نخست‌وزیر سابق به دیپلماسی نتانیاهو
خوشحالی حسن یزدانی از اعزام دوباره به مسابقات جهانی
اعلام دلیل تعویق مذاکرات روز جمعه در سوئیس از زبان بقایی/تکذیب بازدید از تاسیسات هسته ای
پرسپولیس مدافع چپ فولاد را می خواهد
روسیه متهم کرد: آمریکا می‌خواهد ما را از بازار جهانی حذف کند
حماس: مقاومت لبنان حماسه‌ای بزرگ در برابر اشغالگران صهیونیست آفرید
هشدار کرملین: فاجعه در کمین خط مقدم اوکراین
از ونیز تا مونیخ؛ چرا جهان دوباره شیفته «باشو، غریبه کوچک» شد؟
هشدار تند شورای امنیت نسبت به فاجعه انسانی در غزه
مرگ در سایه لغو واکسن؛ ارتش آمریکا در تله آنفلوآنزا افتاد!
صدور هشدار زرد دریایی برای سواحل هرمزگان و بوشهر
تجلیل سخنگوی القسام از مقاومت رزمندگان حزب‌الله در جنوب لبنان
ترامپ: از سر ناچاری و استیصال با ایران مذاکره نکردیم!
واکنش تند عراقچی به اظهارات وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی
نبی: تیم ملی با تمام قدرت به مصاف بلژیک می‌رود
رؤیای ایرانی در قلب لهستان؛ صیادمنش برای فتح اروپا به لخ پوزنان رفت
گزارش تصویری| مراسم شیرخوارگان حسینی در تهران