×
فرهنگی
شناسه خبر : 99944
تاریخ انتشار : شنبه 1401/04/11 ساعت 12:07
غربی‌ها از برخی مواضع کوتاه آمده‌اندباز هم کوتاه می‌آیند

غربی‌ها از برخی مواضع کوتاه آمده‌اندباز هم کوتاه می‌آیند

مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران گفت: نکته قابل‌توجه آن است که غربی‌ها به ‌هرحال در این ماه‌ها مجبور شده‌اند که از برخی مواضع خود کوتاه بیایند و مجبورند برای حل مسائل باقی‌مانده نیز برای رسیدن به توافق از برخی دیگر آن مواضع کوتاه بیایند.

نورنیوزـگروه سیاست: به بهانه افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره نتیجه نهایی مذاکرات رفع تحریم‌ها در دوحه و تلاش برخی چهره‌های ‌نام‌آشنا در دامن‌زدن به فشارهای روانی علیه مذاکره‌کنندگان کشورمان، گفتگویی با سیدمحمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران انجام شده است.

ادعای مطرح شده از سوی یکی از اعضای گروه بین‌المللی بحران درباره فرابرجامی بودن خواسته‌های ایران ازجمله اخذ تضمین عینی از طرف غربی را با چه منظوری ارزیابی می‌کنید؟
من دقیقا نمی‌دانم چه کسی چنین حرفی را مطرح کرده است، اما گروه بین‌المللی بحران، گروهی است که به حکومت‌های غربی وابستگی دارد. طبیعتا گزارش‌‌هایشان هم در راستای اهداف حکومت‌های غربی‌ است و کارمندان‌شان به دول غربی مشورت می‌دهند. بنابراین از آنها انتظار نمی‌رود که موضع بی‌طرفانه‌ای داشته باشند. اما جانبداری برخی در داخل از چنین مراکزی تعجب‌آور است. ایران در تمام این مدت که مذاکرات وین در جریان بود، خواستار تضمین‌های عینی بوده است. آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها گرچه مقاومت می‌کردند اما با اکراه و به‌تدریج برخی خواسته‌های ایران را یکی پس از دیگری، پذیرفته‌اند. چطور دولت‌های غربی در وین حاضر شدند درمورد تضمین‌ها مذاکره‌ کنند درحالی که به‌گفته شما گروه بین‌المللی بحران ادعا کرده اینها فرابرجامی است؟ تضمین برای اجرای برجام است، نه چیز دیگری. این تضمین‌های عینی که ایران می‌خواهد برای «اجرای» برجام است، چون این آمریکا بود که برجام را اجرا نکرد. کما اینکه در زمان اوباما آمریکا برجام را اجرا نکرد و در زمان ترامپ بود که این کشور برجام را پاره کرد. آقای بایدن هم فعلا برجام را اجرا نمی‌کند. این تضمین‌ها برای آن است که ایران، وقتی به تعهداتش عمل می‌کند، مطمئن شود که طرف مقابل هم به تعهدات خود عمل می‌کند. در طول 6 ماهی که مذاکرات در جریان بوده است، مذاکره‌کنندگان غربی نیز ادعای فرابرجامی بودن خواسته‌های ایران برای تضمین را نداشته‌اند.

آیا درخواست‌های ایران، آنچنان که برخی منابع غربی ادعا می‌کنند فرابرجامی است؟
خیر، عده‌ای در فضای مجازی به‌نیابت از دولت آمریکا و دیگر دول غربی چنین ادعاهایی را مطرح می‌کنند.

هدف این افراد و رسانه‌ها از مطرح کردن این موارد چیست؟
به نظر می‌رسد مطرح کردن چنین مواردی با هدف فشار آوردن به ایران است. به این منظور که کشورهای غربی درنهایت از ایران امتیاز بگیرند. عده‌ای برای این کار حقوق می‌گیرند، عده‌ای هم از روی ناآگاهی آن را تکرار می‌کنند.

برخی جریانات و چهره‌‌ها و همچنین گروه بین‌المللی بحران چشم‌اندازی هم برای مذاکرات آتی متصور شده‌اند. آنها در این چند روز این بحث را مطرح کرده‌اند که ممکن است مکانیسم ماشه علیه ایران فعال شود یا حتی کار به درگیری نظامی علیه ایران برسد. آیا چنین مواردی درشرایط کنونی بین‌المللی امکان‌پذیر است؟
آمریکا و اروپا در شرایطی نیستند که بخواهند تنش‌های جدیدی را به وجود بیاورند. برخی افرادکه چنین مواردی را مطرح می‌کنند می‌خواهند نگرانی ایجاد کنند تا ما دربرابر زیاده‌خواهی‌ها کوتاه آمده و یک سند پرعیب را امضا کنیم تا در نتیجه آن بتوانند ما را گرفتار کنند. واقعیت این است که غربی‌ها درشرایط بسیار نامساعدی قرار دارند. جنگ اوکراین و حوادث مختلف دو دهه اخیر، جنگ‌های متعدد، بحران اقتصادی و همچنین کرونا، شرایط غرب را بسیار دشوار کرده است و در شرایط فعلی با بحران انرژی، بحران سیاسی و بحران نظامی در اروپا نیز مواجه هستند. بنابراین، جایگاه ایران در میز مذاکره جایگاه برتر است و برای اینکه این برتری ایران را در میز مذاکره خنثی کنند، با ایجاد جنگ روانی که حتی خود دول غربی هم آنها را سر میز مذاکره مطرح نمی‌کنند، به‌دنبال متأثر کردن افکار عمومی ایران هستند تا در نتیجه آن ایران، از دنبال‌کردن تضمین‌هایی که به عادی شدن شرایط اقتصادی مردم می‌تواند کمک کند، منصرف شود.

باتوجه به شرایطی که آن را تشریح کردید، درحال ‌حاضر سناریوهای پیش‌روی ایران چیست؟
نکته قابل‌توجه آن است که غربی‌ها به ‌هرحال در این ماه‌ها مجبور شده‌اند که از برخی مواضع خود کوتاه بیایند و مجبورند برای حل مسائل باقی‌مانده نیز برای رسیدن به توافق از برخی دیگر آن مواضع کوتاه بیایند. این ضروری است؛ چراکه مواضع‌شان در تعارض با اجرای کامل برجام و عادی‌ شدن فضای داخلی اقتصاد ایران بوده است. نکته دیگر آنکه غربی‌ها به‌سمت زمستان پیش می‌روند و بحران سوخت را درپیش دارند. خواسته‌های ایران معقول و مطابق چهارچوب برجام است. بنابراین، عاقلانه‌ترین رویکرد برای غربی‌ها، به جای فرافکنی یا هدف متشنج کردن فضای افکار عمومی داخل کشور، این است که پیش از سرد شدن هوا و رسیدن پاییز و زمستان، با ایران توافق کرده و شروط منطقی ایران را بپذیرند.


روزنامه فرهیختگان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
آغاز بازگشایی گذرگاه رفح از دوشنبه
پزشکیان: در کنار رسیدگی به تخلفات افراد، اجازه ندهیم حقوق او تضییع شود
2-0 | سیتی بدون رودری هم درخشان است
بزرگداشت استاد محمود فرشچیان در وین؛ شاعر رنگ و عشق در خاطره‌ها ماندگار خواهد ماند
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف
خیبر (2)- پرسپولیس (1) | پرسپولیس در دقیقه 97 تسلیم خیبر شد + خلاصه بازی
1-0 | پیکان هم در برابر آلومینیوم شکست خورد+ خلاصه بازی
کشته و زخمی شدن 210 تن در حملات پاکستان به اسپین‌بولدک افغانستان
واگذاری سایپا رسما کلید خورد
47 بار نقض آتش بس در غزه از سوی رژیم صهیونیستی
عارف: المپیک 2028 فرصت حیثیتی برای کشورمان است
چرا برای پرونده نیشکر هفت‌تپه کیفرخواست جدید صادر شده است؟
برقراری پرواز رشت- آستراخان از فردا
پیروزی پرگل تیم فوتبال نوجوانان مقابل قرقیزستان در بیشکک
زلزله‌ای به بزرگی 6.2 ریشتر جنوب فیلیپین را لرزاند
حمله پهپادی رژیم اسرائیل به جنوب لبنان
مطالبات گندمکاران تسویه شد
واکنش حماس به تشدید حملات صهیونیست ها به کرانه باختری
اخراج ژنرال ارشد چین و 8 مقام نظامی دیگر به‌اتهام فساد
X
آگهی تبلیغاتی