×
اقتصادی
شناسه خبر : 99537
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1401/04/02 ساعت 11:54
فعال شدن شاهراه تجارت اروپا و آسیا از طریق ایران

نور نیوز بررسی کرد؛

فعال شدن شاهراه تجارت اروپا و آسیا از طریق ایران

نخسین محموله تجاری به صورت آزمایشی از مقصد بندر سن پترزبورگ در روسیه بارگیری شده و قرار است با عبور زمینی از ایران وسپس از طریق تنگه هرمز به بنادر هند منتقل شود که در صورت موفقیت می‌تواند فصل جدیدی در روابط تجاری را پیش روی ایران قرار دهد.

نورنیوزـ گروه اقتصاد: خلیج فارس به سبب موقعیت ژئو اکونومیک ویژه که می تواند در ایجاد کریدور شمال- جنوب نقش مهمی داشته باشد، همواره مورد توجه دولت‌های‌ جهان بوده است. این آبراه مهم درطول تاریخ، بیشتر، اهمیتی تجاری داشت اما با کشف منابع هیدرو کربنی در این منطقه، انرژی به مهم‌ترین عامل اهمیت آن بدل شد.

در سال ۱۸۶۹ و پس از ایجاد کانال سوئر یکی از رویاهای اروپایی‌ها برای یافتن راهی آبی که بتواند آفریقا را دور بزند و به سرزمین‌های پر نعمت آسیا برسد، محقق شد. خیلی زود این کانال به مسیری برای کشتی‌های فرانسوی و انگلیسی بدل گشت که راه بنادر اروپایی به بنادر مهم هندوستان را کوتاه‌تر می‌کرد. با این حال همیشه ایده‌ی رساندن کالا به بنادر ایران و عبور از تنگه‌ی هرمز برای کشورهای اروپایی به خصوص برای روسیه مطرح بود. ایده‌ای که شاید دو قرن پیش چندان اقتصادی و مقرون به صرفه به نظر نمی‌رسید اما در سه دهه اخیر و با توسعه حمل و نقل جاده‌ای و ریلی در ایران دوباره قوت گرفت. کشورهایی که بیشترین منافع را از احیای این شاهراه تجاری می‌بردند در سال ۲۰۰۰ میلادی بار دیگر این ایده را مطرح و بر سر آن توافق کردند.

موافقت‌نامه کریدور شمال - جنوب در شهریور ۱۳۷۹ در سن پترزبورگ به امضای وزیران حمل و نقل سه کشور ایران، هند و روسیه رسید. این کشورها عقیده داشتند سرمایه‌گذاری در مسیرهای حمل و نقل زمینی ایران می‌تواند ضمن ایجاد درآمد سرشار برای ایران، مسیر جایگزینی برای ارتباط هند و روسیه باشد. پیش از این، مسیر تجارت روسیه با هند شامل سن پترزبورگ – جبل الطارق ـ کانال سوئز – باب المندب و در نهایت بنادر هند بود. انتقال کالا از این مسیر حدود ۴۰ تا ۶۰ روز طول می‌کشید اما در مسیر جدید کالاها از سن پترزبورگ بارگیری شده و به صورت زمینی به «سالیانکا» در آستاراخان و از آن طریق به بندر انزلی می‌رسد. این‌کالاها با عبور از ایران وارد بندرعباس و از مسیر خلیج فارس به «بندر ناواشوا» در هند صادر می‌شود .انتقال کالا از این مسیر کمتر از یک ماه زمان می‌برد. همچنین ارزیابی شده است که در تجارت از این راه به ازای هر ۱۵ تن کالا ۲۵۰۰ دلار صرفه‌جویی شود.

اکنون و با فراهم شدن مقدمات انتقال کالا از این مسیر مهم تجاری، اولین محموله‌ ترانزیتی از روسیه به هند از خاک ایران به صورت آزمایشی ارسال شده است. این محموله شامل ۲ کانتینر لمینیت چوب با وزن ۴۱ تن می باشد و از مبدا سن‌پترزبورگ واقع در روسیه بارگیری شده و از طریق «سالیانکا» وارد دریای خزر می‌شود تا با عبور از ایران به سمت شرق هند حرکت کند. اهمیت این مسیر و درآمد حاصل از آن برای ایران در این است که ۵۳ درصد از مالکیت «بندر سالیانکا» در آستاراخان که در این مسیر قرار دارد در اختیار کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است. از سویی تجارت دو کشور هند و روسیه طی بیست سال اخیر افزایش چشم گیری یافته است که با جایگزینی مسیر جدید ایران نیز از آن بهره‌مند خواهد شد.حجم تجارت این دو کشور حد فاصل سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ از ۱.۵ میلیارد دلار به ۱۱ میلیارد دلار رسیده است.

طبق توافق دو کشور قرار است مبادلات تجاری آن‌ها در سال ۲۰۲۵ از مرز ۳۰ میلیارد دلار عبور کند که بخشی از درآمد حاصل آن به ایران تعلق خواهد گرفت. کریدور شمال-جنوب با گذرگاه ایران، یکی از مسیرهای راهبردی در نیم‌کره شرقی جهان است که در صورت رونق یافتن آن ضمن تاثیرگذاری جدی بر اقتصاد ایران، در ابعاد امنیتی و سیاسی نیز جایگاه ایران را ارتقا خواهد بخشید. با فعال شدن دو بندر چابهار و کوه مبارک که در این شاهراه تجاری قرار دارد، تجارت میان کشورهای روسیه، شرق اروپا و قفقاز با جنوب و شرق آسیا با سرعت، امنیت و هزینه‌ مناسب تری انجام خواهد شد و کشورهای دو سوی این کریدور را در ابعاد مختلف به ایران نزدیک‌تر خواهد کرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار دوباره سپاه نسبت به هرگونه اقدام تروریستی علیه ایران
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به خرمشهر/شهادت 5نفر در میانه
مسافران جاده ای بخوانند
ضربات سنگین ایران به تل‌آویو، مقامات صهیونیستی را به محل حادثه کشاند
یک فروند پهپاد «لوکاس»در غرب کشور منهدم شد
نورنما| فلز زدن جنگنده برای فرار از موشک پدافندی ایران
پزشکیان: 12 فروردین، روز تثبیت اراده تاریخی ملت ایران است
ادامه موج 89 عملیات وعده صادق 4/ انهدام یک فروندپهپاد لوکاس/هدف قرار گرفتن نفتکش صهیونیستی
کنترل تنگه هرمز در اختیار کامل نیروی دریایی سپاه است
واکنش شکیب شجره و الهام پاوه‌نژاد به حملات اخیر امریکا و اسرائیل
حیات سیاسی نتانیاهو به خون‌های جنگ علیه ایران گره خورده است
توصیه فرمانده نیروی زمینی ارتش به خانواده نظامیان آمریکایی
سفر زمینی به عراق برقرار است
قالیباف خطاب به فعالان بازارهای جهانی: فریب نخورید
نورویدئو| فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس
خسارت جنگ به 115 هزار واحد غیرنظامی/ بیشترین تخریب در تهران
آمریکا به دلیل محاسبه غلط و تحریک اسرائیل وارد جنگ شد
هیچ اختلافی در داخل وجود ندارد
تعطیلی 4 بوستان تهران در روز طبیعت
ظریف: ترامپ به زودی می‌رود اما ایران همیشه می‌ماند
نامه نرگس آبیار به اعضای آکادمی اسکار: «سکوت خود را بشکنید»
ایران مصوبه اعدام اسرای فلسطینی را محکوم کرد
آخرین‌ وضعیت ترافیکی و جوی محورهای مواصلاتی کشور
صدور کیفرخواست برای 4 متهم پرونده موسسه قرض الحسنه روستای زرندین در نکا
لغو امتحانات هماهنگ کشوری متوسطه اول/آغاز امتحانات از 9 خرداد
دستور نتانیاهو به ارتش برای تخریب منازل در جنوب لبنان
تایلند ادعا کرد با ایران برای عبور نفتکش‌ از هرمز به توافق رسیده
هیچ‌کس نمی‌داند چه در سر ترامپ می‌گذرد
آمریکا مذاکره را به تهدید نظامی گرینلند ترجیح داد
محدود کردن عرضه سوخت در جایگاه‌های اندونزی
بدرقه اهالی پایتخت با شهیدان تنگسیری و اسحاقی+ فیلم
کاهش بیش از 7 میلیون بشکه تولید روزانه نفت اوپک
آماده‌باش شهرداری تهران برای بازسازی مناطق آسیب‌دیده
پیام وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای آواکس و سوخت رسان و پایگاه‌های آمریکا
واردات گاز طبیعی مایع کشورهای آسیایی از خلیج فارس به کمترین میزان در 6 سال گذشته رسید
انهدام پهپاد دشمن توسط سامانه پدافندی غرب کشور
عضو مستعفی دولت آمریکا: اول باید اسرائیل را مهار کنیم
واکنش سینا حجازی نسبت به شهادت دانش‌آموزان میناب
اخراج کارگران از شرکت‌های انگلیس به دلیل گرانی انرژی
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
بارش باران، گاهی رگبار و رعد و برق با احتمال تگرگ در شمال تهران
سفرهای زمینی عتبات در جریان است
روسیه: جای تعجب نیست که ایران می خواهد از ان‌پی‌تی خارج شود
پاسخ رهبر معظم انقلاب به پیام تسلیت و بیعت دبیرکل حزب الله لبنان
خسارت 200 میلیارد دلاری جنگ ایران به کشورهای عربی خلیج فارس
قیمت بنزین و گازوئیل در امارات 30 تا 70 درصد افزایش یافت
محکومیت سفارت روسیه در حملات نزدیک کلیسای ارتدکس در تهران
سپاه: ملت ایران با رأی قاطع خود به جمهوری اسلامی، مسیر عزت، استقلال و پیشرفت را برگزید