×
فرهنگی
شناسه خبر : 99502
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/04/01 ساعت 16:08
ناگفته هایی که باید در روز جهانی پناهندگان گفته شود

نورنیوز بررسی کرد؛

ناگفته هایی که باید در روز جهانی پناهندگان گفته شود

برنامه‌های روز جهانی پناهندگان از سوی سازمان‌های بین‌المللی درحالی برگزار شد که هیچ اشاره‌ای از سوی این سازمان‌ها به علل آوارگی بیش از 100 میلیون انسان بی‌گناه در سراسر جهان صورت نگرفت.

نورنیوزـ گروه بین‌الملل: ۲۰ ژوئن برابر با ۳۰ خرداد روز جهانی پناهندگان بود. بر اساس گزارش‌های سازمان ملل، جمعیت پناهجویان جهان بیش از ۱۰۰ میلیون نفر است که با توجه به چالش‌های پیش روی جهان مانند جنگ، بحران غذا و آشفتگی اقتصاد بین‌المللی، همچنان بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. تعریف پناهنده بر اساس کنوانسیون ۱۹۵۲ پناهندگان، مصوب سازمان ملل و نیز منشور ملل متحد به افرادی اطلاق می‌شود که به دلیل جنگ و خطر جانی، به‌صورت دسته‌جمعی مجبور به ترک خانه و کاشانه و دیار خود شده‌اند و از همین رو سایر کشورها موظف به پذیرش و ایجاد حداقل امکانات زندگی برای آنان بر اساس حقوق بشر هستند. بر این اساس باید میان مهاجران یک سرزمین با افرادی که ناگزیر از پناهنده‌گی به سرزمین دیگری هستند تفاوت جدی قائل شد. دلیل این تفاوت وجود اختیار و انگیزه‌های شخصی در امر مهاجرت و ترک وطن در مقابل عدم میل و اراده و وجود عنصر اجبار در وضعیت پناهندگی است.

اگر چه در آمارهای سازمان ملل به سبب‌های پناهندگی اشاره شده و مواردی همچون تروریسم، مشکلات اقلیمی و جنگ داخلی را به عنوان علت پدیده پناهندگی عنوان کرده است اما به نظر نمی‌رسد نادیده گرفتن مسبب یا مسببین در این گزارش ناشی از غفلت گزارشگر باشد. گزارش سازمان ملل هیچ اشاره‌ای به نقش مسببین اصلی ایجاد و تشدید موج‌های پناهندگی نکرده است. برای مثال بیست سال اشغال خاک افغانستان توسط آمریکا میلیون‌ها آواره برجای گذاشته است و یا حمایت از اشغالگری رژیم صهیونیستی و عدم اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل مبنی بر لزوم بازگشت آوارگان فلسطینی و حمایت از استمرار جنگ در یمن آوارگان بی‌شماری را به همراه داشته است.

رسانه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی در بیشتر موارد به شرایط پناهجویان به خصوص در کشورهای غربی اشاره‌ای نمی‌کنند. آنچه در یونان، مرز لهستان و بلاروس، پشت مرزهای انگلیس و فرانسه، اردوگاه‌های مهاجرتی استرالیا و آمریکا در جریان است هرگز در سطح رسانه ها مطرح نشده است.

محافل رسانه‌ای و سیاسی غربی و مدعیان حقوق بشر در این کشورها نیز با محوریت رسانه‌های فارسی‌زبان ضمن بی‌توجهی به این مهم، بعد دیگری از رفتارهای غیرانسانی خود را به نمایش گذاشته‌اند. این جریان سیاسی - رسانه‌ای در طی ۴ دهه میزبانی ایران از پناهجویان افغانستانی علاوه بر نادیده گرفتن رفتار انسان‌دوستانه ایران با مهاجرین افغانستانی تلاش کرده تا با فضاسازی‌های دروغین بر واقعیات سرپوش بگذارد و یا آنها را وارونه جلوه دهد. ایران به عنوان کشوری که بیشترین میزبانی و بیشترین اقدام موثر را در پذیرش و حمایت از آوارگان و پناهجویان افغانستانی آن‌هم با وجود شرایط سخت تحریمی داشته هرگز در لنز دوربین‌های رسانه‌ای غرب قرار نگرفته است. بدیهی است که اگر هرکدام از دولت‌های اروپایی یا آمریکا خدمات و اقداماتی مشابه با آنچه در ایران برای پناهندگان در حوزه‌های واکسن، آموزش، امنیت و غربالگری انجام گرفته است ارائه می‌کرد، رسانه‌های غربی با تمام قوا آن را پوشش می‌دادند.

نکته مهم که لازم است در روزی که به نام پناهندگان نامگذاری شده به آن پرداخته شود این است که بحران پناهندگی در جهان کنونی بدون محکومیت و تغییر رفتار سیاسی برخی دولت‌ها حل نخواهد شد. عمده جمعیت پناهندگان جهان یا قربانیان تجاوز و جنگ‌افروزی کشورهای مدعی صلح و امنیت جهانی هستند و یا ذیل حمایت این کشورها از بحران‌های ایجاد شده در نقاط مختلف جهان شکل‌گرفته‌است. در این میان اندک کشورهایی نظیر جمهوری اسلامی که تمام قوای خود را در ارائه خدمات انسان‌دوستانه به کار می‌گیرند تا بهترین شرایط ممکن را برای پناهنگان فراهم‌کنند، غیر منصفانه و با اغراض سیاسی مورد خصومت این دولت‌ها واقع می‌شوند. نظام بین‌الملل باید با بازگشت به تامین نیازهای اولیه انسانی، حداقل به اصول حقوق بشری که قوانین دیگرش را بر اساس آن شکل داده است، وفادار بماند و نسبت به علل بوجود آمدن پناهندگی آن هم در چنین سطح گسترده‌ای بی‌تفاوت نباشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
کاهش چشمگیر طلاق در فارس
اردوغان: تنگه هرمز باید در اسرع وقت بازگشایی شود
امضای حدود 40 سند همکاری میان روسیه و چین
از ابتدای سال 10 نوزاد خارجی در رویان متولد شدند
رشد سه برابری اعتبارات مدارس عشایری
توقف الطلبه منصوریان مقابل الکرما در لیگ عراق
هوش مصنوعی به کمک بیماران حرکتی آمد
تاکید معاون وزیر راه بر عزمی جدی برای بازسازی و ارتقای زیرساخت‌های صنعت هوانوردی
گفت وگوی وزیر خارجه آمریکا با دبیرکل سازمان ملل درباره تنگه هرمز
بقائی: سابقه بدعهدی آمریکا در قبال ایران، بیش از 73 سال است
آرسنال پس از 22 سال قهرمان لیگ‌برتر شد
نیروی هوایی در جنگ علیه ایران 42 هواگرد را از دست داده است
هلاکت معاون فرمانده گروهان اسرائیلی در جنوب لبنان
ابهام در روایت آمریکا از سقوط هواپیمای سوخت‌رسان بر فراز عراق
نشست مشترک وزارت خارجه و راه برای رفع موانع تجارت و ترانزیت منطقه‌ای
حکم پرونده پژمان جمشیدی صادر شد
سازمان ملل: 206 حادثه نقض آتش‌بس در جنوب لبنان
توکلی: تنها راه شکست دشمن دعاست
قاهره: راه‌حل نظامی درباره ایران وجود ندارد
شکایت پرسپولیس از سرمربی استقلال
بختیاری‌زاده: چرا روی کریم باقری زوم نکردند؟
یک الگوی چهاربخشی در پنج بار عقب‌نشینی
لژیونرها چه زمانی به اردوی تیم ملی در ترکیه ملحق می شوند؟
حضور ناتو در تنگه هرمز به دو ماه بعد موکول شد
وزیر رژیم صهیونیستی ترکیه را کشور متخاصم دانست
ناگفته های مخبر از روز حادثه بالگرد شهید رئیسی و نگرانی رهبر انقلاب
وزیر خارجه آمریکا راهی هند می‌شود
محیط‌زیست تهران: منشأ گرد و غبار هنوز مشخص نشده است
سپاه از انفجار کنترل‌شده در محدوده باقرشهر خبر داد
ادعاهای متناقض ونس درباره ایران؛ از تهدید نظامی تا دم زدن از بازآرایی روابط
مترو و اتوبوس تا هفته آینده رایگان است
مترو برا چه کسانی رایگان می‌ماند؟
رئیس الحشد الشعبی با سفیر انگلیس درباره تحولات منطقه گفت‌وگو کرد
صدها زائر ایرانی به‌زودی حج ‌می‌رسند
دیدار و رایزنی غریب‌آبادی و سفیر چین در تهران
مسکو: تمرکز ما بر تحولات خاورمیانه و وضعیت پیرامون تنگه هرمز است
آمریکا یک صرافی ایرانی و 19 کشتی مرتبط با صادرات نفت ایران را تحریم کرد
امارات مدعی پرواز پهپادها از خاک عراق به‌سوی «البراکه» شد
تعیین ضرب‌الاجل یک هفته‌ای برای ایران به‌منظور آمدن پای توافق!
رییس بازرسی سازمان اداری: رضایت‌ مردم از خدمات دستگاه‌های اجرایی نامطلوب است
طرح انتخابات تناسبی مجلس به کارگروه تخصصی کمیسیون امور داخلی ارجاع شد
صادرات چای مجاز شد
جنگ خاورمیانه رونق‌بخش صنعت توریسم در جنوب اروپا و مراکش
حمله حزب‌الله به سکوی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی
پوتین وارد پکن شد
تأکید رهبر انقلاب بر نقش افزایش جمعیت در خلق تمدن نوین ایران اسلامی
غریب‌آبادی: ایران برای مقابله با هرگونه تجاوز نظامی آماده و یکپارچه است
حماس گزارش شورای صلح غزه را تحریف واقعیت خواند
نورنما | ربات های کنگ فوکار چینی
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد