نورنیوزـگروه اقتصاد: اطلاعات مراکز رسمی تولید آماردر کشور نشان میدهد در سال ۹۵ بر اساس سرشماری نفوس و مسکن، از ٢٣ میلیون و ٥٨٠ هزار و ٢٢١ خانوار در واحدهای مسکونی کشور معادل ۶۰.۵ درصد از خانوارها مالک و ۳۰.۷ درصد خانوارها اجارهنشین بودند. اما در پایان سال ۹۹ این عدد با افزایش ۸ درصدی به بیش از ۳۸ درصد رسیده است. این عدد در ابتدای دهه ۹۰ حدود ۲۳ درصد بود که نشان می دهد در طول یک دهه، ۱۵درصد به تعداد خانوارهای مستاجر افزوده شده است.
در این مدت قیمت مسکن نیز دچار تنشهای شدیدی شده که عامل کاهش قدرت خرید مردم بوده است. بر همین مبنا بخش زیادی از خانوارهای فاقد مسکن که در طی یک دهه گذشته به مستاجرین اضافه شدهاند شامل افرادی است که تشکیل خانواده دادهاند اما نتوانستهاند صاحبخانه شوند.
با این حال افزایش روزافزون قیمت مسکن بر بازار اجاره نیز تاثیرگذاشته و مستاجرین را هر سال بیشتر از گذشته تحت فشار قرار داده است. دولت طی سال های گذشته برای جلوگیری از افزایش قیمت اجاره مسکن، اقدام به تعیین میزان مجاز برای افزایش قیمت مسکن نموده است. علیرغم تعیین سقف برای تمدید اجاره و مشخص کردن میزان افزایش آن اما این بازار کنترل نشده چرا که از یک سو بسیاری از مستاجرین به دلایلی از جمله تولد فرزند یا تغییر محل کار، اجاره ملک را تمدید نمیکنند و مجبور به اجاره محل جدید هستند که در این شرایط املاک با قیمت تعیین شده از سوی مالک و با عرف تغیین شده از سوی مشاورین املاکی بسته میشود.
بنابر اعلام مسئولین وزارت راه در ایران رقمی بین ۲ تا ۲.۵ میلیون واحد مسکن خالی وجود دارد که عملا به معنای حبس بخش بزرگی از سرمایه ملی است. این خانهها قرار بود با قانون مالیات بر خانههای خالی به بازار عرضه شوند و قیمت ها را کاهش دهند. با این حال با گذشت حدود دو سال از این رویه، همچنان به دلایلی از جمله نبود سازوکار مناسب این طرح نیز نتوانسته تاثیری بر روند افزایش قیمت احاره مسکن داشته باشد.
یکی دیگر از دلایل افزایش آمار اجاره نشینی در طی دهه گذشته عدم اجرای پروژههای موثر و کلان در حوزه مسکن بوده است. حوزه مسکن در دولت یازدهم و دوازدهم که بیشترین انتقادها را به پروژه مسکن مهر وارد میکرد بیشترین تورم را تجربه کرد. قیمت مسکن در سال ۹۸ از شاخص تورم پیشی گرفت و موجب کاهش قدرت خرید مسکن توسط مردم شد.دولت سیزدهم نیز اعلام کرده که قصد دارد تا پایان کار خود در قالب اجرای طرح نهضت ملی مسکن، ۲ میلیون مسکن بسازد.
وزیر راه و شهرسازی چند روز قبل اعلام کرد:مقدمات مالی و پشتیبانی ساخت چهار میلیون واحد مسکن و زمین برای ساخت فراهم شده است.
وی افزود: بالغ بر یک میلیون و ۳۵۰ هزار واحد مسکونی در دست اجراست که تا شهریور ماه ۱۰۰ هزار واحد تحویل خواهد شد.
به گفته وزیر راه و شهرسازی تاکنون ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در این طرح ثبت نام کرده اند و متقاضیان ان نیز شناسایی شده اند.
نهضت ملی مسکن پروژهای است که بخش قابل توجهی از مردم به خصوص افراد کمتر برخوردار جامعه به اجرای کامل آن دل بستهاند تا بلکه رویای صاحب خانه شدنشان به واقعیت بدل شود. باید منتظر ماند و دید دولت سیزدهم با محوریت وزارت راه و شهرسازی تا چه حد میتواند به وعده هایی که برای تامین مسکن گروههای مختلف اجتماعی داده،عمل کند و امیدها برای بهبود شرایط زندگی انان را افزایش دهد.
نورنیوز