×
سیاسی
شناسه خبر : 98102
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1401/03/24 ساعت 09:30
اعلامیه جدید آمریکا علیه سپاه نقض آشکار منشور ملل متحد است

نور نیوز بررسی کرد؛

اعلامیه جدید آمریکا علیه سپاه نقض آشکار منشور ملل متحد است

هرگونه اقدام آمریکا علیه سپاه پاسداران بر اساس بند4 ماده 2 منشور ملل متحد، نـقض اصل عدم توسل به‌زور محسوب شده و ضمن آن که مـوجد‌ مـسؤولیت بین‌المللی‌ و جزایی برای آمریکا که آن را آغاز کرده‌ خواهد بود، سبب مسئولیت مدنی برای جبران خسارت نیز می شود.

نور نیوز - گروه بین الملل: حساب توییتری «برنامه پاداش برای عدالت» که وابسته به وزارت امور خارجه آمریکاست، اعلام کرد: برای کسانی که اطلاعاتی در اختیار داشته باشند که به «ایجاد اخلال در شبکه‌های مالی سپاه پاسداران ایران» کمک کند تا مبلغ ۱۵ میلیون دلار جایزه می‌دهد.

این اقدام اگرچه به دلایل مختلف ظرفیت عملیاتی شدن ندارد، اما پالس‌ها و نشانه هایی است از اینکه عناصر با نفوذی در دولت بایدن و در وزارت خارجه ناهماهنگ این کشور وجود دارند تا رئیس جمهور آمریکا را در مقابل «کار انجام شده» قرار دهند و شرایطی را ایجاد نمایند که امکان شکل گیری هیچگونه توافقی از مسیر مذاکرات جاری در وین فراهم نشود.

 به نظر می‌رسد این اقدام در واکنش به سخنان آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در جلسه علنی کنگره درباره برجام و مذاکرات وین باشد که با انتقاد از سیاست ترامپ در خروج یکطرفه از برجام، اقدام او را بی‌نتیجه و موجب بدتر شدن شرایط خواند .این سخنان در حالی بیان شد که از ابتدای شروع دور جدید مذاکرات در وین موضوع تحریم های وضع شده در دوران ترامپ که به اعتراف خود او در حکم مین هایی است که در مسیر بازگشت دولت آمریکا به برجام کارگذاری شده، یکی از اصلی ترین عوامل پیشرفت و به نتیجه رسیدن مذاکرات بوده است.

  از بعد سیاسی که بگذریم  باید توجه داشت که در اسناد سازمان ملل و در عرف و زبان حقوقی، برای اینکه تنبیه یا مجازاتی برای شخص، سازمان، گروه و یا کشوری بتواند موجه تلقی شود بایستی نخستین و پایه‌ای‌ترین اصل مورد اجماع در نظام بین الملل یعنی «اصل قانونی بودن جرم و مجازات» رعایت شود. واژگانی که جرمی را نمایندگی می‌نمایند، باید معنای واحد و مورد اجماعی را تداعی کنند. در موضوع اخیر تعریف قانونی و حقوقی و یا حتی علمی جامعی از تروریسم چه در شکل دولتی و چه در اشکال غیر دولتی که مورد اجماع باشد هنوز ارائه نشده است. حتی مراجعه و ملاحظه تعریف ارائه شده از سوی ایالات متحده که تروریسم را : «خشونت از پیش برنامه ریزی شده با انگیزه‌ سیاسی توسط گروههای فراملی و مأموران مخفی و با هدف تاثیر گذاشتن بر مخاطب خاص بر علیه اهداف غیر نظامی انجام می‌شود»،مشمول چنین تفسیر موسعی نیست که ذیل آن بتوان نیروی  نظامی رسمی را که بر اساس قانون اساسی آن کشور فعالیت می‌کند در ردیف عناصر تروریسم به حساب آورد.

از سوی دیگر در اسناد بین المللی بر «صلح» به عنوان یگ گزاره‌ی واجد «حق» تاکید شده است. ماده ۱ منشور ملل متحد در میان اهداف چهارگانه، نخستین هدف را «حفظ صلح و امنیت بین الملل» به عنوان هدفی غایی مطرح کرده است. قرار دادن قوای نظامی رسمی یک کشور در زمره گروه‍هایی که مستوجب تنبیه و مجازات هستند، اگر قرار باشد با اقدامات عملی نظامی علیه آن سازمان نیز همراه شود، آشکارا نقص حاکمیت سرزمینی است و تحریک آن کشور به جنگ و مقابله به مثل و در نتیجه نادیده گرفتن صلح جهانی که خود از مصادیق جرم بین المللی و شروع به جرم جنگ طلبی است.

همچنین ممنوعیت‌ کاربرد‌ زور علیه استقلال و تمامیت ارضی دولت‌ها از اصول اساسی منشور ملل متحد تـلقی‌ می‌شود. اسناد سازمان ملل پا را فراتر نهاده و نه‌تنها توسل به‌زور بلکه، تهدید بـه اسـتفاده از زور را‌ نیز‌ منع کرده است. بـدیهی است که ممنوعیت مندرج دربند ۴ از ماده ۲ منشور،‌ ماهیتی‌ جامع دارد و از نظر حقوقی، هرگونه اقدام نیروهای آمریکایی برعلیه نهادها و اشخاص وابسته به سپاه پاسداران  نـقض اصل عدم توسل به‌زور محسوب می‌گردد و مـوجد‌ مـسؤولیت بین‌المللی‌ است‌.این اقدام نه‌تنها مسؤولیت جزایی رهبران‌ و مقاماتی را در پی دارد که آن را آغاز کرده‌اند، بلکه سبب مسئولیت مدنی برای جبران خسارت نیز خواهد بود.

و نکته آخر اینکه مصونیت قضایی دولت‌ها از اصول حقوق بین‌الملل عرفی است که بر اساس آن اصولاً دعاوی علیه یک دولت در دادگاه‌های ملی دولت دیگر مسموع نیست. این به مثابه بریدن شاخه‌ای است که همه جهان بر آن نشسته و نظم بین الملل را شکل داده اند. اینکه دولتی علیه اموال نیروهای مسلح کشور دیگر که بخشی از بدنه آن دولت محسوب می‌شود اقدامی نماید، ناقض حقوق بین الملل قراردادی و اصل مصونیت دولتها محسوب میشود که به نوعی نیز ناقض اصل برابری و تساوی حاکمیت دولتها خواهد بود و قابل پیگیری حقوقی در دادگاههای بین المللی است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
طرح شهروندی افتخاری برای فلسطینیان در دستور کار شورای شهر پاریس
چراغ سبز بانک مرکزی به خرید جهیزیه ایرانی
«ذرات آشوب» با حضور بازماندگان «دنا» روی صحنه می‌رود
لندن زیر فشار تبعات جنگ علیه ایران
فهرست آلمان برای جام جهانی 2026 اعلام شد
قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405+ جدول
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
موادغذایی که کلسیم بدن را از بین می‌برند
نور اینفو | بدن ما به چند ساعت خواب نیاز دارد؟
رکورد اهدای خون در ایران بعد از 10 سال شکسته شد
مصدومیت جدید نیمار؛ نگرانی برزیل در آستانه جام جهانی 2026
حمله حزب‌الله به تجمع نظامیان اسرائیلی در جنوب لبنان
پیشنهاد آلمان برای «عضویت وابسته» اوکراین در اتحادیه اروپا
سفر نخست‌وزیر پاکستان به چین با محوریت تحولات منطقه
زمان برگزاری کنکور 1405 اعلام شد ؛ ثبت‌نام بیش از 313 هزار داوطلب
پزشکیان : آمادگی عملیاتی ارتش اقتدار دفاعی ایران را به نمایش گذاشت
شهردار تهران: مترو و اتوبوس‌های پایتخت تا اطلاع ثانوی رایگان می‌مانند
رگبار، رعدوبرق و وزش باد شدید در راه تهران
زمین‌لرزه 3.6 ریشتری حوالی بندرعباس را لرزاند
جزئیات جدید حکم متهمان پرونده شهادت آرمان علی‌وردی
اورونوف درآستانه جام جهانی بازهم مصدوم شد
بلومبرگ: سقوط روپیه هند؛ دهلی‌نو به دنبال افزایش نرخ بهره و جذب دلار
معاون اول قوه قضاییه : با اخلالگران اقتصادی برخورد قاطع می‌شود
مابه‌التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان چه زمانی پرداخت می شود؟
بحران فولاد ساختگی است؛ ذخایر انبارها تا 6 ماه نیاز بازار را تأمین می‌کند
طلای ناب سلیمی و نقره ولی‌زاده در روز نخست تکواندوی قهرمانی آسیا
دکتر مخبر: تولیدکنندگان با کمک به دولت در سنگر امنیت غذایی نیز دشمن را شکست دهند
ایران سریع‌تر از پیش‌بینی غرب توان نظامی خود را احیا کرد
آخرین وضعیت مصدومیت مدافع تیم ملی قبل از جام جهانی
نورنما | طلوع خورشید بر فراز دماوند از دل برج آزادی
قیمت‌ کاغذ پس از جنگ 60 درصد جهش کرد
بیانیه مشترک نهادهای مالی: بازگشایی بورس موفق و متعادل بود
وزیر جهاد کشاورزی:ایران ظرفیت تبدیل شدن به هاب غذایی منطقه را دارد
پنتاگون طرح‌های حمله نظامی به کوبا را شبیه‌سازی می‌کند
پرداخت 40 هزار میلیارد تومان مطالبات گندمکاران در راه است
افسران اسرائیلی: رهگیری پهپادهای حزب‌الله دشوار شده است
زاکانی: تعداد ایستگاه‌های مترو تهران به 163 رسید
عبور سه ابرنفتکش از تنگه هرمز پس از دو ماه توقف
قیمت گوشت قرمز امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول
پیش بینی قیمت طلا و دلار تا پایان سال ؛ ریسک معامله چقدر است؟
هشدار نارنجی هواشناسی؛ سامانه بارشی جدید در راه شمال و غرب کشور
رقابت شدید الهلال و الاتحاد برای جذب لواندوفسکی
صنعت خودروسازی جهان در چاله جنگی ترامپ
جدول پخش فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون
ایروانی: شورای امنیت نباید در برابر تهدیدهای مکرر ترامپ بی‌تفاوت بماند
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول