×
فرهنگی
شناسه خبر : 98085
تاریخ انتشار : دوشنبه 1401/03/23 ساعت 16:34
سندروم خبربد؛ عامل اصلی جراحت روانی مخاطب

نور نیوز بررسی کرد؛

سندروم خبربد؛ عامل اصلی جراحت روانی مخاطب

افراط رسانه ها در انتشار اخبار منفی برای جلب مخاطب، ضمن صدمه به بهداشت روانی افکار عمومی، می تواند چون زلزله، بنیانهای روانی جامعه را دچار آسیبهای غیر قابل جبران کند.

نورنیوزـ گروه جامعه: شنیدن یک خبر بد، می‌تواند موجب شکل گیری "جراحت روانی" در جامعه شود. برطرف شدن این وضعیت مانند آسیب‌های فیزیکی نیازمند درمان است. در پاره‌ای موارد عنصر زمان می‌تواند موجب التیام جراحت‌های روانی شود. برخی مواقع، متناسب با عمق جراحت روانی وارد شده به جامعه التیام آسیب وارد شده مستلزم سپری شدن زمان‌های طولانی است. این وضعیت بیشتر در مواقعی رخ می‌دهد  که رخدادها تکرار شده یا در مدت اندکی چند خبر منفی و آسیب‌زا با هم منتشر شود.

بدلیل تاثیری که انتشار اخبار بد در شکل‌گیری عارضه جراحت روانی در جامعه دارد، پروتکل های حرفه‌ای،رسانه‌ها را در زمینه انعکاس اخبار منفی محدود می‌کند. البته چارچوب‌های حرفه‌ای در بیشتر کشورها تبدیل به قانون نشده و عمدتا بر مبنای رویه‌های ارشادی و اصول اخلاقی از سوی رسانه‌ها رعایت می‌شود.

سوالی که در خصوص چرائی انتشار افراطی اخبار منفی از سوی برخی رسانه‌ها مطرح می‌باشد این است که اصولا چه ضرورت‌هایی موجب این اقدام می‌شود و هدف از اتخاذ این رویه چیست؟ پاسخ صحیح به این سوالات در گروه فهم مقوله‌ای به نام «ارزش خبری» است. تمام رسانه‌های جهان برای انتشار اخبار خود معیاری به نام «ارزش‌های خبری» دارند. بر این اساس یک «خبر بد» به خاطر داشتن ارزش‌های مانند «درگیری»، «دربرگیری»، «تازگی»، «عجیب و استثنایی» بودن و حتی «فراگیری» در این معیار قرار می‌گیرد.

برخی بررسی‌ها نشان داده که خبرهای منفی نوعا بازخورد بیشتری از مخاطبان دریافت می‌کنند و گروهی از رسانه‌ها با درک این نکته، انتشار اخبار منفی را در اولویت قرار می‌دهند تا مخاطب خود را افزایش دهند یا آن‌ها را به واکنش وادار کنند. اتخاذ این رویه برای جلب مخاطب که البته در ردیف مهمترین اهداف رسانه‌ها است در حالی انتخاب می‌شود که اصول حرفه‌ای هیچگاه دستیابی به هدف با توجیه وسیله را توصیه و تجویز نمی‌کند.

بسیار روشن است که اثرات خسارت بار انتشار اخبار منفی در جامعه از سوی رسانه‌ها می‌تواند چون زلزله، بنیان‌های روانی جامعه را دچار آسیب‌های غیرقابل جبران کند و از این رو لازم است سیاستگزاران حوزه رسانه در کشور برای جلوگیری از این آسیب بسیار مهم بر بهداشت روانی جامعه چاره‌اندیشی کنند.

سواستفاده برخی رسانه‌ها از توجه بیشتر جامعه به «خبر بد» در واقع مخدوش کردن مرزهای میان «مسئولیت رسانه‌ای» و «جلب توجه» است. آنچه موجب تمایز یک رسانه‌ی حرفه‌ای و رسانه‌ی زرد می‌شود میزان توجه‌ به ارزش‌های اخلاقی و در نظرگیری آثار انتشار یک محتوی بر مخاطب است.

هرچند انعکاس اخبار منفی به عنوان بخشی از واقعیت‌های جامعه که رسانه وظیفه بازتاب ان را دارد به طورکلی نمی‌تواند از دستور کار رسانه‌ها خارج شود لیکن توجه به تناسب حجم این اخبار نسبت به سایر مطالب با در نظر گرفتن ظرفیت روانی جامعه است که باید مد نظر قرار بگیرد.

یکی از چالش‌های مهمی که در مسیر اجرای قاعده مدیریت اخبار منفی وجود دارد توسعه شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های خبری فیک و زرد است که به هیچ یک از قواعد حرفه ای و اخلاقی پایبند نیستند و نظارت بر آنها نیز بسیار دشوار است.

متاسفانه برخی رسانه‌های رسمی نیز با علم بر اینکه  انتشار اخبار منفی آثار زیانبار روانی  بر مخاطبان بدنبال دارد اما در رقابت با رسانه های زرد و برای حفظ و جلب مخاطب قواعد حرفه ای را زیر پا می‌گذارند.

به نظر می‌رسد درک تفاوت معیارهای میان ارزش خبری و ارزش‌های اخلاقی از سوی رسانه‌ها کلید حل این مقوله است.

بهره‌گیری از شیوه‌های نوشتاری فنی برای حفظ ارزش خبری یک رخداد با رعایت اصول اخلاقی که البته مقوله‌ای پیچیده و کاملا کارشناسی است یکی از روش‌های موثری است که بسیاری از رسانه‌های حرفه‌ای در جهان به آن روی آورده‌اند و اثرگذاری قابل ملاحظه‌ای نیز بدنبال داشته است.

لازم است سیاستگزاران حوزه رسانه در کشور با برنامه‌ریزی دقیق برای توسعه آموزش‌های حرفه‌ای نوین برای اصحاب رسانه ضمن تبیین ضرورت‌های توجه به بهداشت روانی جامعه از سوی رسانه‌ها به بالا بردن مهارت‌های حرفه‌ای فعالان این حوزه در زمینه چگونگی  انعکاس اخبار و گزارش‌های منفی مبادرت نمایند.

فضای روانی جامعه به مثابه اتمسفری است که آحاد مردم در آن تنفس می‌کنند و لطمه به بهداشت این اتمسفر و مسموم‌سازی آن موضوعی مرتبط با حقوق عامه است و باید حاکمیت نسبت به آن حساسیت ویژه داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مصرف روزانه نوشیدنی‌های شیرین با افزایش خطر سرطان معده مرتبط است
کشتار جدید در غزه، سیلی به صورت میانجی‌گران و توافق‌هاست
مسکو و پکن در شورای امنیت علیه سیاسی‌کاری موضع گرفتند
آلمان شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری را محکوم کرد
چهل روز پس از وداع
تأسیس سازمان جهانی همکاری هوش مصنوعی با مشارکت ایران و 28 کشور
همتی: درباره تأمین ارز و کالاهای اساسی به رهبر انقلاب اطمینان دادم
40 تریلیون دلار بدهی؛ صورت‌حساب جنگ ترامپ از راه رسید
فولاد خوزستان 1-1 شمس آذر قزوین/ تقسیم امتیازات در هفته دوم لیگ برتر
رایزنی تلفنی عراقچی و فرمانده ارتش پاکستان درباره راهکارهای دیپلماتیک
رایزنی عراقچی و وزیر خارجه موریتانی درباره تحولات منطقه
زلزله 4.2 ریشتری گیلانغرب را لرزاند
پکن: واشنگتن رویکرد خصمانه خود در قبال پیونگ‌یانگ را تغییر دهد
تصادفات جاده‌ای سمنان 14 مصدوم و 2 کشته برجا گذاشت
پزشکیان: مذاکره به معنای تسلیم نیست
امارات چه چیزی را قربانی بازی تازه خود با ایران کرد؟
مس شهر بابک 1-1 خیبر خرم‌آباد/دشت یک امتیازی خیبر 9 نفره
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 29 مرداد + جدول
فجرسپاسی 0-0 صنعت نفت آبادان/توازن قدرت در زمین فوتبال
ملوان 2- 1 ذوب‌آهن/ ذوب‌آهن در انزلی غافلگیر شد
نقد تند ایران از عملکرد شورای امنیت
اعتراف رسانه اسرائیلی به شکست سیاست‌های ترامپ
دور جدید تحریم‌های انگلیس علیه ایران
واکنش اسلام‌آباد به اظهارات سفیر آمریکا؛ احضار کاردار
پرسپولیس 4 - 1 استقلال خوزستان/ سرخپوشان به صدر نشستند
برنز جهانی برای ایران در کشتی فرنگی جوانان
فارن افرز: نظم جدید در خاورمیانه شکل خواهد گرفت
اصفهان، پایتخت آینده بازی‌سازان ایران می‌شود
دیپلماسی قاهره در مسیر تهران
تاکید مقام‌های قطر و حماس بر اجرای مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه
نگاه ویژه فدراسیون به آینده فوتبال بانوان
مدرک جدید در پرونده قتل چارلی کرک؛ گلوله‌ای با پیام سیاسی در صحنه جرم
محکومیت تحریم‌های آمریکا علیه دیوان کیفری بین‌المللی از سوی اسپانیا
پوتین: زیرساخت‌های تجاری روسیه در برابر حملات مقاوم‌اند
دستگیری زن کلاهبردار در مازندران
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا پنجشنبه 29 مرداد
وزیر صمت: مردم نباید قفسه خالی ببینند
انتخابات نهمین دوره دومای روسیه؛ شمار نامزدها به بیش از 4400 نفر رسید
از اعتیاد تا درام خانوادگی؛ مستند چک وارد رقابت اسکار 2027 شد
نزار آمیدی:تکیه و ایستادگی عراق بر مقاومت خواهد بود
اکثر آمریکایی‌ها ترامپ را متهم به سودجویی کردند
حماس به شورای صلح: در جنایات اسرائیل شریک هستید
بحران آب در آلمان؛ 92 درصد منابع در اختیار صنایع!
تکلیف میزبانی استقلال در لیگ نخبگان آسیا مشخص شد
غاصبان فلسطین دچار سرطان اجتماعی شده‌اند
تسریع عملیات پاکسازی سواحل سوزا از آلودگی نفتی
توافق جنایت ذیل توافق چارچوب!
نارضایتی آمریکا از امتیازدهی بیش از حد عمان به ایران
هشدار بانک مرکزی اروپا درباره اصلاح شدید سهام فناوری
تشکیل کارگروه ویژه بررسی بنزین در مجلس