نورنیوزـگروه سیاست: روزنامه انگلیسی فایننشیال تایمز امروز(دوشنبه) به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: این اقدام ایران اگزچه یک ضربه جدی می تواند باشد اما نمی توان آن را ضربه مرگبار برای توافق هسته ای دانست.
پیشتر رافائل گروسی مدیرکل آژانس مدعی شده بود که اقدام ایران در تلافی قطعنامه سرزنش آمیز شورای حکام و خاموشی ۲۷ دستگاه از دوربین های نظارتی این سازمان، "ضربه ای مرگبار" به مذاکرات بازگشت آمریکا به برجام است.
وی ادعا کرده بود که اقدام ایران چالش جدی در خصوص توانمندی آژانس برای تائید اعلامیههای ایران تحت برجام ایجاد میکند.
گروسی با اشاره به کاهش قدرت دید آژانس در نتیجه تصمیم ایران مدعی شد که اگر اجرای برجام ازسرگرفته شود، آژانس امکان ارائه خدمات (راستی آزمایی) در زمینه فعالیتهای هستهای ایران به طرفهای امضاکننده را ندارد و کار به گمانهزنی میکشد.
مدیرکل آژانس با بیان اینکه ما از تواناییهای هستهای کنونی ایران آگاه هستیم، مدعی شد: در آینده نمیتوانیم اطلاعات دقیقی ارائه کنیم. وی در همین پیوند ادامه داد که اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نتواند ظرف سه الی چهار هفته آینده اطلاعات مورد نیاز در خصوص فعالیتهای هستهای ایران را در اختیار طرفهای عضو برجام قرار دهد ضربه مرگباری به مذاکرات وین وارد خواهد شد.
مقام آمریکایی مذکور که فایننشیال تایمز نام وی را فاش نساخت گفت که اقدام ایران ضربه ای مرگبار به شمار نمی رود چرا که "فعلاً اقدامی قابل نقض و برگشت پذیر است. " وی با این حال هشدار داد که هر چه زمان خاموشی دوربین ها بیشتر شود، بازگشت آمریکا به برجام دشوارتر خواهد شد.
فایننشیال تایمز به نقل از این مقام بلندپایه آمریکایی نوشت: اگر (به زودی دوربین ها را روشن) نکنند، آنگاه گام هایی که باید برای جلب اعتماد آژانس برای جبران شکاف پیش آمده در اطلاعات آن (از برنامه هسته ای ایران) بردارند، بازگشت (آمریکا) به برجام را بسیار دشوار خواهد ساخت.
جمهوری اسلامی ایران پنج شنبه هفته پیش (۱۹ خرداد) و قبل از تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برخی همکاریها با این سازمان را که فراتر از پادمان بود و تنها بر مبنای حسن نیت صورت میگرفت، متوقف کرد.
سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متأسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حُسن نیت ایران است نه تنها قدردان این همکاریها نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEMو فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسئولین مربوطه داده شده است.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده که به دلیل رویکرد غیرسازنده آژانس و تصویب قطعنامه ضد ایرانی گامهای عملی متقابلی را اتخاذ کرده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال سازی دوربینهای فرا پادمانی از جمله آنها است.
ایرنا