×
فرهنگی
شناسه خبر : 97964
تاریخ انتشار : جمعه 1401/03/20 ساعت 18:03
فرصت‌ محدود ایران برای تداوم حضور در بازارجهانی قیر

نورنیوز بررسی کرد؛

فرصت‌ محدود ایران برای تداوم حضور در بازارجهانی قیر

در صورت عدم توجه و حمایت نهادهای مسئول، روند کاهشی سهم ایران در بازار جهانی قیر تداوم خواهد یافت و ضمن آن که لطمات جدی را متوجه صنعت قیر کشور می نماید، احیای مجدد آن بسیار سخت، زمانبر و پرهزینه خواهد بود.

نورنیوزـگروه اقتصاد: در دانش اقتصاد برای بررسی پدیده‌ی بازار و رفتار آن در مقاطع مختلف متغیر‌های متعددی در نظر گرفته می‌شود. خصلت‌های این پدیده زمانی که حرف از بازارهای بین‌المللی به میان می‌آید بدلیل تنوع قوانین، نیازها، رویه ها و ملاحظات سیاسی،بسیار پیچیده‌تر می‌شود. شناخت و تعامل با اقتصاد جهانی بدلیل تبعیت آن از مولفه های متعدد ثابت و متغیر نیازمند الزاماتی است که بخشی از آن مرتبط به سیاستهای ملی و برخی دیگر در گروه رفتار وهوشمندی فعالان اقتصادی حقیقی و حقوقی در عرصه صادرات است.

 ارزیابی تحولات صنعت قیر به عنوان یکی از ده صنعت مهم کشور از نقطه نظر تاثیر گذاری و تاثیر پذیری از بازارهای بین المللی نشان دهنده شکل گیری تغییراتی بزرگ طی سال‌های اخیر در این‌حوزه است.صنعت قیر در کشور ما با ظرفیت تولید حدود ۷ میلیون تن قیر در سال دارای قدمت قابل توجهی است.  این صنعت که تولید کننده یکی از مرغوب‌ترین‌ محصولات قیر در قاره آسیا و دارای برندی شناخته شده در بازار‌های بین‌المللی است طی سالهای گذشته  دارای عملکرد خیره کننده ای در بخش صادرات بوده است.

در حالی که برای ایجاد شرایط بهینه در صنعت قیر و فراهم شدن زمینه تولید محصول با کیفیت و قابل رقابت در بازارهای جهانی زحمات زیادی صرف شده لیکن در یکی، دو سال اخیرچرخه تولید و صادرات این محصول روندی نزولی و نگران کننده داشته است.

بر اساس آمارهای رسمی صادرات قیر ایران در ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با ۳۰ درصد کاهش به رقم ۲۷۲ هزار تن رسیده است.

 یکی از دلایل  کاهشی شدن این روند افزایش قیمت قیرمربوط می شود.در حال حاضر بدلیل اختلاف قیمت بیش از ۲۰۰ دلاری قیمت قیر ایران با نرخ قیر تولیدی کشورهای شرق آسیا مشتریان اصلی قیر ایران در  آن منطقه تمایلی به خرید محصول ایرانی ندارند.

یکی از دلایل شکل گیری وضعیت نامطلوب در بازار جهانی قیر و کاهش انگیزه‌ خریداران قیر ایران به  تحریم‌های ظالمانه آمریکا و عدم پذیرش ریسک  حمل قیر فله از سوی خریداران است. این موضوع باعث شده ک حمل این محصول با مشکل مواجه شود. این در حالی است که حمل و نقل این کالا  به طور عمومی نیز با افزایش هزینه‌ها دست و پنجه نرم می‌کند.

علاوه بر این کاهش بودجه‌های عمرانی و راهسازی کشورها و تغییر اولویت‌‌های آن‌ها موجب افت حدود ۲۵ درصدی صادرات جهانی این محصول شده است. به خصوص اینکه بروز شرایط رکود ـ تورم در اقتصاد جهانی و همزمانی آن با جنگ اوکراین دغدغه دولت‌ها را از مسائل عمرانی به سوی تامین انرژی و غذا منحرف کرده‌است.

افزایش بهای قیر نیز از جمله دلایل مهم‌ دیگری است که موجب کاهش رونق  بازار قیر در عرصه بین المللی شده است. قیمت فعلی این محصول در حال حاضر به بالاترین رقم طی هشت سال گذشته رسیده که تاثیر بسزایی بر روند تغییرات بازار و کاهش صادرات داشته است.

اگرچه شکل گیری فراز و فرود در بازارهای صادراتی، بخشی از ماهیت پیچیده فعالیت در عرصه اقتصاد جهانی است لیکن ضرورتهای ملی اقتضا می کند که در چنین شرایطی با هدف حفظ بازار که از نظر ارزش اقتصادی مهمترین سرمایه در تجارت بین المللی محسوب می شود، مجموعه دستگاههای حاکمیتی با استفاده از ظرفیتهای خود برای حمایت از فعالان اقتصادی حاضر در عرصه بین المللی اقدام نمایند نگاهی به اعداد و ارقام نگران کننده در حوزه صادرات قیر و مرور متغیرهای موثر بر این صنعت در ماه‌های اخیر ضرورت حمایت عاجل و هدفمند از این صنعت را جدی تر می کند. به طور قطع در صورت تداوم وضع موجود و کاهش مستمر سهم ایران در بازار جهانی قیر احیای مجدد شرایط فعلی بسیار سخت،زمانبر و پرهزینه خواهد بود.ارزیابی مولفه های اقتصادی مربوط به تحولات بازار نشان می دهد که عموما کاهش سهم یک صادر کننده در بازار در مدت اندکی رخ می‌دهد اما بازیابی آن مستلزم صرف زمان، هزینه و رایزنی‌های بسیاری خواهد بود.

 در شرایط موجود وزارتخانه‌های صمت و راه و شهرسازی، سازمان توسعه تجارت، صندوق ضمانت صادرات، سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی اصلی ترین نقش را برای حمایت از صادرکنندگان قیر برای حفظ سهم ایران در بازار جهانی این محصول دارند.

نهادهای مذکور می‌توانند در موضوعاتی مانند ساماندهی خوراک واحدهای تولیدی، رفع تعهدات ارزی، کاهش اثر تحریم‌ها، سوخت رسانی به پایانه‌های قیر فله و افزایش عوارض برای ترانزیت قیر خارجی از خاک ایران، استرداد سریع ارزش افزوده صادرکنندگان و امکان تامین نقدینگی صادرکنندگان، نقش فعالانه‌ای برای جلوگیری از روند کاهش سهم ایران در بازار جهانی قیر و همچنین بازگشت سهم کشورمان در بازارجهانی ایفا کنند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
مخالفت مجلس با دو‌فوریتی شدن لایحه اصلاح تامین منابع مالی مواد اولیه قیر
یکشنبه 1401/03/22 ساعت 18:40
در صحن علنی مجلس تصویب شد؛
مخالفت مجلس با دو‌فوریتی شدن لایحه اصلاح تامین منابع مالی مواد اولیه قیر
نمایندگان مردم در مجلس با بررسی دو فوریت لایحه اصلاح تبصره های 1 و 7 ماده واحده قانون بودجه سال 1401 کل کشور مخالفت کردند که در نتیجه این لایحه به صورت عادی بررسی می شود.
صادرات قیر در گیرودار ابهام بخشنامه‌های رفع تعهد ارزی
چهارشنبه 1401/03/18 ساعت 12:44
صادرات قیر در گیرودار ابهام بخشنامه‌های رفع تعهد ارزی
به گفته کارشناسان در شرایطی که تولیدکنندگان باید خوراک صنعت خود را یا به صورت نقدی خریداری یا در فواصل زمانی اندک تسویه کنند؛ عدم استرداد ارزش افزوده در کاهش صادرات تاثیر بسزایی داشته است. در این راستا عضو هیات‌مدیره انجمن قیر ایران معتقد است: اگر سرمایه در گردش شرکت‌ها به شکل ارزش افزوده محبوس و قفل شود، نه‌تنها ارزش این مبالغ قابل مقایسه با ارزش دوز آن به دلیل تورم و افزایش قیمت‌های جهانی نیست؛ بلکه در برخی موارد همین مبالغ نیز مسترد نشده و چرخ تولید را از کار انداخته است.
مهلت یک‌ماهه وزارت نفت برای عملیاتی کردن حواله‌های قیر
چهارشنبه 1401/03/11 ساعت 11:27
مهلت یک‌ماهه وزارت نفت برای عملیاتی کردن حواله‌های قیر
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تکلیف وزارت نفت برای عملیاتی کردن حواله‌های قیر رایگان گفت: قانونگذار، شورای نگهبان و دیوان محاسبات به وزارت نفت اجازه داده که حواله‌های صادر شده را ظرف یک ماه عملیاتی کند.
تاثیر مخرب اعمال عوارض بر صادرات قیر
دوشنبه 1401/01/22 ساعت 22:09
آگهی
تاثیر مخرب اعمال عوارض بر صادرات قیر
نظرات

آخرین اخبار
برنامه قطعی برق ایلام امروز جمعه 30 مرداد+لینک
رقابت کنکور انسانی و ریاضی کلید خورد
قیمت دلار امروز جمعه 30 مرداد + جدول قیمت ارز در بازار آزاد
قیمت طلا امروز جمعه 30 مرداد + قیمت طلا 18 عیار
قطعی برق تهران امروز جمعه 30 مرداد+ لینک
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 30 مرداد 1405 + وضعیت استان‌ها
برنامه قطعی برق کرمانشاه امروز جمعه 30 مرداد + جدول
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز جمعه 30 مرداد + جدول
واکسن شخصی‌سازی‌شده سرطان منطبق بر تومورها و جهش‌ها
جمینای در نقش دستیار دانش‌آموزان و دانشجویان
افشاگری علیه متا؛ ایمنی کودکان فدای افزایش تعامل کاربران
رونمایی از قرص ورزش با بازسازی اثرات فعالیت بدنی!
تزریق وریدی آهن، نیاز به انتقال خون را کاهش می‌دهد
ضربان‌سازی که با حرکت قلب شارژ می‌شود
روشی جدید برای تشخیص خطر دیابت بدون آزمایش خون
گام بزرگ محققان ایرانی در هوشمندسازی گیاهان
تصادف در صفاشهر خرم بید با 3 جان باخته
به بازگشت جدی به مذاکرات نیاز داریم
ناو آبراهام لینکلن منطقه غرب آسیا را ترک کرد
شکست تیم فوتبال لوسیل قطر
بزرگداشت اربعین تدفین امام شهید در قم برگزار می‌شود
گزارش تصویری | مراسم بزرگداشت چهلم تدفین «آقای شهید ایران»
انتقاد قائم پناه از طولانی شدن روند اجرای برخی احکام قانونی
ونس از «مرحله جدید» فشار علیه ایران گفت؛ تمرکز آمریکا بر فشار اقتصادی
تقویت بیمه‌ها برای تقبل هزینه‌های درمان ضروری است
طراحی پلاک جدید برای خودروهای عمرانی مناطق آزاد
قطعی برق کرمانشاه فردا جمعه 30 مرداد+ جدول
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا جمعه 30 مرداد
پیشروی تانک‌های اسرائیل در سوریه
برگزاری مراسم چهلم رهبر شهید انقلاب در شیراز
حملات پهپادی اسرائیل به جنوب لبنان
تحریم 10 فرد از سوی خزانه‌داری آمریکا
زلزله 6.5 ریشتری پرو را لرزاند
قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 29 مرداد چقدر افزایش یافت؟
انهدام خط لوله 6 کیلومتری قاچاق سوخت
تاکید عمان و ژاپن بر امنیت تنگه هرمز
تحلیل بازار ارز امروز 29 مرداد و پیش بینی قیمت دلار فردا جمعه 30 مرداد
حرکت حماس به سمت راهبرد ملی فراگیر
برنامه قطعی برق کرمان فردا جمعه 30 مرداد اعلام شد
نورنما | شهادت امام حسن عسکری (ع) داغیست که دل شیعه را به انتظار فرزندش گره زد
هشدار اروپا نسبت به پیامدهای پروژه صهیونیستی
تکریم خانواده شهید اسماعیل خطیب در قم
جدایی محمد قربانی از الوحده با رضایتنامه 1.1 میلیون دلاری!
زمان فروش بدون قرعه‌کشی سایپا اعلام شد+ قیمت و جدول شرایط
قهرمانی ایران در پرزیدنت‌کاپ پاکستان
پایداری فلسطینیان در برابر تجاوزات کرانه باختر
تأمین برق صنایع باید در چارچوب نگاه ملی و با اولویت حفظ تولید و اشتغال دنبال شود
وضعیت فرسودگان در پایتخت؛ 67 درصد تاکسیرانی - 66 درصد اتوبوسرانی
صعود بسکتبالیست‌های جوان ایران به یک‌چهارم نهایی
ادعای وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌ها علیه ایران