×
اقتصادی
شناسه خبر : 97874
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/03/18 ساعت 12:44

صادرات قیر در گیرودار ابهام بخشنامه‌های رفع تعهد ارزی

به گفته کارشناسان در شرایطی که تولیدکنندگان باید خوراک صنعت خود را یا به صورت نقدی خریداری یا در فواصل زمانی اندک تسویه کنند؛ عدم استرداد ارزش افزوده در کاهش صادرات تاثیر بسزایی داشته است. در این راستا عضو هیات‌مدیره انجمن قیر ایران معتقد است: اگر سرمایه در گردش شرکت‌ها به شکل ارزش افزوده محبوس و قفل شود، نه‌تنها ارزش این مبالغ قابل مقایسه با ارزش دوز آن به دلیل تورم و افزایش قیمت‌های جهانی نیست؛ بلکه در برخی موارد همین مبالغ نیز مسترد نشده و چرخ تولید را از کار انداخته است.

سایر رسانه‌ها: به گفته سید‌حامد حسینی وزارت صمت در زمینه ساماندهی خوراک واحدهای تولیدی می‌تواند نقش بسزایی ایفا کند همچنین سازمان توسعه تجارت به عنوان متولی بحث رفع تعهدات ارزی، امکان کمک و یاری به صادرکنندگان را دارد. صندوق ضمانت صادرات نیز می‌تواند بخشی از مشکلات ناشی از تحریم را از طریق تامین مالی صادرات حل کند. متن زیر ماحصل گفت‌وگوی ما با سید‌حامد حسینی عضو هیات‌مدیره انجمن قیر ایران حول محور  چالش‌ها و ظرفیت‌های صادرات قیر است.

در حال حاضر مهم‌ترین چالش‌های صادرکنندگان در بازارهای مقصد چیست؟

نکته مهم این است که بدانیم قیر ایرانی یکی از مرغوب‌ترین‌ها در آسیا و دارای برند در بازار‌های بین‌المللی بوده و ظرفیت تولید ایران می‌تواند سالانه بیش از ۷ میلیون تن در سال باشد، اما این چرخه طی سال‌های گذشته تضعیف شده است. برای مثال در سال ۹۸ ترکیه واردات قیر ایران را به دلایل نامعلومی ممنوع کرد. این امر موجب شد ترانزیت این کالا از این کشور به برخی کشورهای دیگر مانند گرجستان و بلغارستان نیز با مشکل مواجه شود. این وضعیت در حالی است که بخشی از صادرات قیر عراق از مسیر ایران انجام می‌شود. از طرف دیگر تحریم‌های ظالمانه آمریکا مشکلات عدیده‌ایک را در زمینه حمل‌ونقل، مبادلات بانکی و بیمه به‌وجود آورده است.

در این میان صادرات قیر عراق از مسیر ایران یکی دیگر از مشکلات عمده صادرکنندگان است که ظرفیت صادراتی ایران را در شرایط کمبود ناوگان اشغال کرده و در رقابت با قیر ایرانی در بازارهای مقصد قرار گرفته است.

چه نهادها و سازمان‌هایی می‌توانند بیشترین کمک را به توسعه صادرات قیر انجام دهند و چگونه؟

وزارت صمت در زمینه ساماندهی خوراک واحدهای تولیدی می‌تواند نقش بسزایی ایفا کند، همچنین سازمان توسعه تجارت به عنوان متولی بحث رفع تعهدات ارزی، امکان کمک و یاری به صادرکنندگان را دارد. صندوق ضمانت صادرات می‌تواند بخشی از مشکلات ناشی از تحریم را از طریق تامین مالی صادرات حل کند.

همچنین سازمان بنادر و دریانوردی از طریق گازرسانی به پایانه‌های قیر فله صادراتی و تسهیل شرایط در محوطه‌های کانتینری می‌تواند صادرات را تقویت کند. وزارت راه نیز با افزایش هزینه‌های ترانزیت قیر عراقی و افزایش و تقویت ناوگان حمل و نقل بین‌المللی و داخلی امکان تقویت این حوزه را دارد.

سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی از طریق استرداد سریع ارزش افزوده صادرکنندگان امکان تامین نقدینگی صادرکنندگان را فراهم می‌سازند. سازمان توسعه تجارت با رفع موانع ایفای تعهد ارزی صادرکنندگان قیر با توجه به عدم معافیت صادرات این محصول از مالیات عملکرد می‌تواند گام بزرگی در راه توسعه صادرات این محصول بردارد.

وضعیت رقبای قیر ایران در بازارهای صادراتی چگونه است‌؟

طبق آمارهای گمرک، صادرات قیر ایران در فروردین سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل رقمی بیش از ۳۰‌درصد کاهش داشته است. موارد متعددی می‌تواند عامل این مهم باشد. از سویی صادرکنندگان بزرگ قیر در جهان تلاش کرده‌اند در بازارهای جهانی برای خود مزیت ایجاد کنند. این عامل موجب شده اختلاف قیمت قیر ایران با کشورهایی نظیر کره و سنگاپور کاهش یابد. از سوی دیگر بودجه‌های عمرانی به خصوص در راه‌سازی در بازارهای هدف کاهش یافته که موجب کاهش تقاضای جهانی قیر شده است.

به تازگی قیر عراق نیز در بازار جهانی سهم قابل توجهی را از آن خود کرده است. ورود قیر عراقی ارزان‌قیمت با اختلافی حدود ۳۰ دلاری تاثیر محسوسی بر صادرات ایران داشته ‌است. صادرکنندگان ایرانی به دلیل تحریم‌های ظالمانه امکان استفاده از سرویس‌های حمل و نقل بین‌المللی به نرخ مناسب و بهره بردن از روش‌های نوین و به‌روز را ندارند؛ همین امر درخصوص مشتریان و خریداران قیر صادراتی ایران نیز صدق می‌کند. این موضوع موجب می‌شود ایران بخش‌هایی از بازار خود در سطح جهان را از دست بدهد.

باید توجه کرد بازارهای ایران در جهان محدود به مشتریان خاصی بوده که در ماه‌های اخیر و با درگیر شدن دولت‌ها با مسائل اساسی‌تری نظیر قیمت غلات و بحران غذا اولویت‌های دولت‌ها تغییر کرده که این مورد هم بر صادرات قیر موثر واقع شده است.

چه مواردی بیشترین آسیب را به صادرات قیر ایران طی سه سال گذشته وارد آورده است؟

تغییرات بخشنامه‌های رفع تعهد ‌ارزی، نوسانات بسیار شدید قیمت‌های جهانی، تامین نقدینگی شرکت‌های بازرگانی از بازار قیر صادراتی و تضعیف تولیدکنندگان این محصول با حمایت شرکت‌های خصولتی، توقیف و ایجاد مانع در حمل و نقل بین‌المللی قیر، ممنوع شدن واردات و ترانزیت قیر ایرانی به ترکیه و گرجستان، عدم پرداخت مطالبات قیرسازان از وزارت راه و سازمان امور مالیاتی، عدم تامین خوراک واحدهای تولیدی با قیمت و مقدار مناسب در زمان لازم بخشی از آسیب‌ها به صادرات قیر ایران بوده است

بخشنامه‌های تعهد ارزی چه تاثیری بر صادرات قیر داشته است؟

ابهام در بخشنامه‌های رفع تعهد ارزی مسیر صادرکنندگان را جهت توسعه بازار سد کرده است. اگر مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در مهرماه ۱۴۰۰ ملاک است در آنجا گفته شده فقط معافیت مالیاتی تابع ایفای تعهدات ارزی است در حالی که در لایحه بودجه صراحتا اعلام شده صادرات قیر مشمول مالیات عملکرد است؛ از طرف دیگر استرداد مالیات ارزش افزوده یک ماه بعد از صادرات باید انجام شود فارغ از ایفا یا عدم ایفای تعهدات ارزی که در حال حاضر این موضوع اجرا نمی‌شود.


دنیای اقتصاد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هتل‌های سبز ایران به‌زودی نشان ملی دریافت می‌کنند
پلیس راهور: حضور معلم در سرویس مدارس ممنوع شد+فیلم
زهرا کیانی نخستین طلای تالوی ایران در جهان را کسب کرد
خطوط 2 و 5 مترو تهران به هم متصل شد
تیم امید ایران(4) - گوام(0) در مقدماتی جام ملت‌های زیر 23 سال آسیا + گل چهارم
اسلواکی اعزام نیرو به اوکراین را رد کرد
حماس:هدف نابودی کامل شهر غزه، جنایتی بی‌سابقه در تاریخ معاصر به‌شمار می‌رود
فرمان ترامپ، نقاب حمایت از جاسوسان
سازمان ملل قطعنامه همکاری با اکو را تصویب کرد
آخرین خبر از افتتاح مسیر رفت فاز 2 آزادراه تهران - شمال
متوسط عمر زنان و مردان در ایران چقدر است؟
واکنش فدراسیون فوتبال به تمسخر تیم‌ملی
سامانه اعلام قیمت خودرو مشخص شد
انتقاد تند وزارت صمت به وزارت نیرو
بادبان‌های انسانیت روی عرشه قایق‌های امید
دولت فرانسه، ادعای واشنگتن درخصوص به رسمیت شناختن کشور فلسطین را رد کرد
پرتکرارترین نام‌های زن در ایران چه نامهایی هستند؟
روند عادی‌سازی با کشورهای عربی را خدشه دار می کند
نیم کیلو طلا در انتظار کاربران؛ کمپین مشترک روبیکا و ملی‌گلد آغاز شد
تمدید فرصت ثبت‌نام کتب درسی تا 30 شهریور
ابلاغ دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو + جزئیات
محرومیت سنگین جام اتحادیه برای لوئیس سوارز
انتقاد از طرح مسکن 15 متری/رکود بی سابقه بازار مسکن در 50 سال اخیر
سقف وام خرید خودرو جانبازان تعیین شد
ثبت‌نام نکردن در سامانه املاک مساوی است با قبض برق نجومی
نظام نوین جهانی در حال ظهور است
باشگاه استقلال همچنان درگیر مطالبات سنگین بازیکنان و مربیان پیشین
طرح صلح احتمالی واشنگتن برای پایان جنگ روسیه و اوکراین
حملات اسرائیل به غزه/ شهادت 21 نفر دیگر/تخریب کامل برج مسکونی «السوسی»
کنسرت قربانی باز هم تمدید شد
شمار قربانیان زلزله افغانستان به 3 هزار نفر افزایش یافت
سن سکته قلبی در ایران 10 سال پایین‌تر از اروپا
کاراته‌کاها 6 مدال در چین درو کردند
پزشکیان: با منابع موجود، چه، کجا و چگونه بکاریم، اولویت اول جهاد کشاورزی است
حکم قطعی قصاص برای قاتل خبرنگار ایرنا صادر شد
قیمت مرغ در بازار به زودی کاهش می‌یابد
رشد 19 هزار واحدی شاخص کل بورس تهران در آغاز هفته
مراکش اولین تیم آفریقایی صعودکننده به جام جهانی 2026 شد
آغاز مانور چندملیتی بریکس با مشارکت ایران و اندونزی
اژه‌ای در دیدار با عمار حکیم: ملت ایران بیش از هر زمان دیگری متحد است
دیدار لاریجانی و عمار حکیم با محوریت همکاری‌های ایران و عراق
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 15 شهریور 1404 + جدول
سخنگوی آموزش و پرورش: در سال تحصیلی جدید کمبود معلم نداریم/آموزش مجازی فقط در شرایط اضطرار
کاهش خاموشی‌ها تا آخر شهریور ماه
قیمت دلار امروز شنبه 15 شهریور 1404
هشدار رئیس سابق موساد علیه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی
دومین خرید لالیگایی تراکتور کیست؟
سقف وام‌های بانکی افزایش یافت
2700 نفر در تصادفات شهریور ماه جان باختند/ثبت 166 میلیون سفر تابستانی در کشور
عبور مصرف روزانه بنزین از مرز 140 میلیون لیتر
X
آگهی تبلیغاتی