×
سیاسی
شناسه خبر : 97757
تاریخ انتشار : دوشنبه 1401/03/16 ساعت 09:04
پانزده خرداد نقطه عبور از مبارزه مسالمت‌آمیز علیه شاه بود

در گفتگو با نورنیوز مطرح شد؛

پانزده خرداد نقطه عبور از مبارزه مسالمت‌آمیز علیه شاه بود

یک پژوهشگر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران در خصوص نقش نیروهای سیاسی در وقایع پانزده خرداد گفت: سرکوب اعتراضات و خشونت اعمال شده در پانزدهم خرداد سال 42، نوعی آشتی ناپذیری در صحنه سیاست ایران به نمایش گذاشته شد.

نورنیوز ـ گروه سیاست: قیام پانزدهم خرداد به عنوان یکی از مهم‌ترین نقاط عطف مبارزه با استبداد شاه در نظر گرفته می‌شود که طی آن مردم با محوریت روحانیون در شهرهای قم، تهران و ورامین تجمع و راهپیمایی کردند.

بسیاری از مورخین دستگیری امام خمینی در این راهپیمایی را مبدا تحولات مهم بعدی در نظر گرفته‌اند. یکی از ابعاد این واقعه نقش سه نیروی سیاسی ایران در آن مقطع تاریخی است که کمتر بدان‌ پرداخته شده است.

در این خصوص گفتگوی کوتاهی با دکتر ابراهیم عباسی بوشهری، پژوهشگر تحولات ایران و استاد دانشگاه شیراز انجام شده است.

نورنیوز: برخی پژوهشگران وقایع پانزده خرداد را از این جهت مهم می‌دانند که یک منجر به تغییر اساسی در جریان های سیاسی ایران تا آن روز شد. در واقع این واقعه را نقطه عطفی برای عبور مخالفین شاه از ملی گرایان به همراهی روحانیون می‌دانند. این نگرش تا چه حد منطق بر  تاریخ و درست است؟

ـ پانزدهم خرداد بیش از آنکه عبور از مخالفان ملی گرا باشد، عبور از مبارزه مسالمت‌آمیز بود. در این روز سرکوب اعتراضات و خشونت، نوعی آشتی ناپذیری در صحنه سیاست ایران به نمایش گذاشته شد. دستگیری فقیهان و واعظان از طیف های مختلف و پیام تحقیرآمیز شاه برای سیدمحمد بهبهانی، او را از مشروعیت دینی و پشتوانه مذهبی به پادشاه کشور شیعه محروم کرد. اعدام لوطی سرشناس نقش آفرین در کودتای ۲۸ مرداد ۳۲، طیب حاج رضایی، این نیروی اجتماعی حامی سلطنت را در آشوب های بعدی در مقابل سلطنت قرار داد.

نورنیوز: می‌دانیم جبهه ملی دوم در سال ۳۹ بنا نهاده می‌شود و در سال ۴۳ منحل اعلام می‌شود. آیا می‌توان پانزده خرداد را در کوتاه بودن این جریان موثر دانست؟ خاصه اینکه در خود جبهه دوم افرادی مانند مرحوم بازرگان و طالقانی گرایشات مذهبی بیشتری از سایرین داشتند. مثلا از نهضت آزادی در این غایله بر خلاف جبهه ملی بیانیه ای منتشر می‌شود.

ـ خیر. جبهه ملی از همان ابتدای تأسیس در زمان مصدق در درون خود با تناقض و تفاوت نیروهای متشکل مواجه بود. از همین رو به مرور گروه‌های مختلف از آن جدا شدند. تنها تفاوت جبهه ملی پس از کودتا وفاداری به مصدق و مخالفت با کودتا بود. این وجه مشترک هم به مرور رنگ باخت. میتینگ جبهه ملی در پارک جلالیه در دولت علی امینی و ماجرای تحصن دانشجویان دانشگاه تهران این تعارضات را آشکار کرد.

نورنیوز: با توجه به اینکه گفته می‌شود رادیو مسکو در همان زمان اعتراضات در قم را اعتراضی متحجرانه می‌خواند، موضع جریان های چپ و احزاب آن به این اتفاق چگونه بوده است؟ این گروه ها از پی این واقعه دچار چه تحولاتی شدند؟

ـ احزاب چپ در مقابل انقلاب سفید و سرکوب ۱۵ خرداد موضعی مبهم داشتند. گزارش‌ها اما حاکی از آن است آنها معتقد بودند خلع ید مالکان و فقیهان و سرکوب لوطیان که در نگاه چپ‌ها، لومپن بودند، گامی به سوی پرولتاریا هست.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اعتراض مجله آتلانتیک: چرا ترامپ جهش قیمت بنزین را پیش‌بینی نکرده بود؟
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/محدوده غرب قم دو مرتبه مورد هدف قرار گرفت
توزیع نهال رایگان در 22 بوستان پایتخت در روز طبیعت
هشدار سونامی برای چندین کشور در پی زلزله شدید دریای ملوک اندونزی
فرمانده کل ارتش: درصورت اقدام دشمن به عملیات زمینی یک نفر هم نباید جان سالم به در ببرد
آغاز پویش نهال امید در سراسر ایران
گفتگوی تلفنی عراقچی با همتای ویتنامی خود در خصوص تحولات منطقه
مهمترین چالش ترامپ؛ پایان گزینه های اقدام در برابر تهران‌
حمله حزب الله لبنان با پهپادهای انتحاری به شهرک‌های اسرائیلی
هاآرتص: ارتش اسرائیل تا آستانه فروپاشی رفته است
نحوه فعالیت بانک های کشور از 15 فروردین ماه اعلام شد
سفیر پیشین آمریکا در ناتو: نمی‌دانم چرا باید فکر کنیم که در امنیت بیشتری از گذشته هستیم
اگر تنگه هرمز تا پایان آوریل بسته بماند چه می‌شود؟
سپاه: یک فروند پهپاد هرمس 900 در آسمان شیراز منهدم شد
نجباء: هیچ مذاکره‌ای را نمی‌پذیریم؛ فقط انتقام
بقائی: ایران چرخه شرورانه جنگ، مذاکره، آتش‌بس را نمی‌پذیرد
پزشکیان چه گفت؟ ترامپ چه می گوید؟
توصیه های پلیس راهور تهران در روز طبیعت
ریزش قیمت جهانی طلا
بدون هیچ‌گونه تردیدی در مورد حقانیت موضع خود، در حال دفاع هستیم
جغرافیا چگونه به مثابه یک کارت بازی برای ایران درون جنگ عمل می‌کند؟!
پاسخ ایران در برابر تهدید احتمالی هسته ای آمریکا چیست؟
سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا: با توکل بر خداوند این جنگ تا خواری، ذلت شما ادامه دارد
چه کسی برنده واقعی شطرنج خونین امروز در غرب آسیا خواهد بود؟
زمان برگزاری مراسم وداع و تشییع شهید سپهبد سید عبدالرحیم موسوی اعلام شد
اعتراف کانال 14 اسرائیل: حملات دیشب گسترده و پردامنه بود
یک سخنرانی و واکنش‌های منفی در بازار
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
البرادعی: ترامپ ما (اعراب) را رها می‌کند؟
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
سقوط سهام در بازارهار جهانی پس از اظهارات ترامپ
تغییر وضع تنگه هرمز بدون عادی‌سازی روابط با ایران ممکن نیست
واکنش‌ تند محافل آمریکایی به مهملات ترامپ: او یک متوهم است
بازسازی فولاد خوزستان؛ نیازمند 6 ماه تا یک سال
زلزله بزرگ 7.4 ریشتری سواحل اندونزی را لرزاند
تمرکز شهرداری تهران بر جبران عقب ماندگی‌های فضای سبز
رازگشایی از سخنان امشب ترامپ؛ اعلام صریح ناکامی
واکنش‌های منفی به سخنرانی ترامپ/ 20 دقیقه وقت با ارزش هدر رفت
واکنش منفی بازار نفت به ترامپ/قیمت نفت 4 دلار گران شد
پاسخگویی به بیش از 310 هزار تماس مردمی در تهران از ابتدای جنگ
انگلیس اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا را محدود کرد
نمایش برخط «موسی کلیم الله» در شبکه نمایش خانگی
خسارت گسترده در تل‌آویو بعد از اصابت موشک‌های ایرانی
حملات مجدد حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی
غول پتروشیمی عربستان به دلیل کنترل تنگه هرمز تعطیل شد
آمریکا برای همیشه از خلیج فارس اخراج شد
واشنگتن آماده آتش‌بس با تهران است
مقام ایرانی به المیادین: زرادخانه ما دشمن را غافلگیر می‌کند
دبیرکل ناتو پس از تهدید ترامپ به آمریکا سفر می کند
انتقاد سناتور آمریکایی از جنگ‌طلبی‌های ترامپ