×
فرهنگی
شناسه خبر : 97637
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/03/11 ساعت 13:01
آخرین دوشنبه ماه می، پاسداشت جهانی فداکاری

نورنیوز بررسی کرد؛

آخرین دوشنبه ماه می، پاسداشت جهانی فداکاری

اختصاص نام ویژه، برگزاری مراسم، ساختن آئین، درگیر نمودن اقشار وسیع‌تری از مردم و عمومی کردن این یادآوری و البته تکرار چنین نمادهایی در چرخه زمان، حکایت از اهمیت موضوعی دارد که آدمی در تلاش است تا با به‌کارگیری این ابزارها آن را فراموش نکند.

 نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: «پاس داشتن» می‌تواند نماد بهتری از کلمات، برای بیان و تجلی به خاطر آوردن آگاهانه و انتخابگرانه عقل و به وجد آوردن احساس آدمی باشد.

بدیهی است که اختصاص نام ویژه، برگزاری مراسم، ساختن آئین، درگیر نمودن اقشار وسیع‌تری از مردم و عمومی کردن این یادآوری و البته تکرار چنین نمادهایی در چرخه زمان، حکایت از اهمیت موضوعی دارد که آدمی در تلاش است تا با به‌کارگیری این ابزارها آن را فراموش نکند.

نامگذاری آخرین دوشنبه از ماه میِ هر سال به نام «روز یاد بود Memorial Day»، با تعطیل کردن فعالیت‌های روزمره و برگزار نمودن مراسم و آئین‌هایی با حضور عموم مردم از هر سنّ و از هر طبقه اجتماعی ودر قالب هر صنف و قشری، نشان می‌دهد که به خاطر آوردنِ «شجاعت» به مثابه فضیلتی که 450 سال قبل از میلاد مسیح، بنیانگذار فلسفه مغرب زمین؛ سقراط حکیم آن را ستوده بود در کنار «از خودگذشتگی و ایثار» با هر انگیزه‌ای که باشد، مورد احترام همه جوامع بشری است.

این روز همزمان با اولین روز آغاز تعطیلات تابستان در آمریکا، پیشتر با نام دکوراسیون صرفا ازسوی داوطلبان ارتش آمریکا و برای زنده نگه داشتن نام و یاد کسانی برگزار می شد که جان خود را در جنگ‌های داخلی آمریکا از دست داده بودند و تنها شامل نیمه برافراشته شدن پرچم های آمریکا تا نیمروز می‌شد، اما بعدها با تغییر نام آن به «روز یادبود»، رویکردی فرهنگ ساز و عمومی به خود گرفت.

 پذیرش نماد شقایق برای جانباختگان و توسعه این گرامیداشت در میان مردم عادی و غیر نظامی، ورود هنر در قالب‌های شعر، نقاشی و موسیقی برای تثبیت این یاد‌آوری، و مهمتر آنکه پذیرش و استفاده از این الگو در کشورهای دیگر و استقبال مردم جهان از چنین سنتی با بومی سازی و هماهنگ نمودن آن با تاریخ و گذشته خود، نشان داد که فعالیت‌هایی از این دست بیش از آنکه حاصل مهندسی‌های جهت دار «قدرت» باشد، برخواسته از احترام ذاتی آدمیان به فضیلت‌های انسانی و اخلاقی است.

اگرچه مغرب زمین بر خلاف روح شرقی، انتخاب نمادهایش را بیش از آنکه به ظرافت‌های هنری یا انتزاع عقلانی بسپارد به حادثه‌ها و وقایع زمینی سپرده است اما برگزیدن شقایق سرخ به عنوان نماد از خود گذشتگی اهمیت خود را مدیون توصیف نظامی کانادایی  Jon Mc Crae  از یک واقعه در جنگ جهانی اول است که توضیح می‌دهدچگونه شقایق های سرخ شروع به گل دادن در میان پیکر سربازان افتاده در منطقه فلانیدر بلژیک و شمال فرانسه می‌کنند.

 حضور کودکان، زنان و حتی سالخوردگان به عنوان قربانیان ناشی از جنگ‌ در این مراسمات و ادای احترام آنها به نظامیانی که جان خود را در راه آنچه «ضرورت دفاع از آرمانهای انسان‌دوستانه» نامیده می‌شود، فدا کرده‌اند، هرگز دفاع از خشونت و حمایت از جنگ تفسیر نشده و وجه تربیتی این مراسم ها برای نسل آینده نیز تعرض به حقوق کودکان تلقی نمی شود.

این احترام مشمول همه نظامیان اعم از قربانیان دفاع از وطن سربازانی  که برای دفاع مستقیم از سرزمین خود قربانی کشته نشده باشند نیز می شود چه اینکه انتقاد به سیاستمداران در نزد مردم  ‌به‌معنای نادیده گرفتن فداکاری سربازانی نیست که در شرایط بحرانی پا به میدان گذاشته و وظیفه‌ای جز اعتماد به سیاست های کلی منتخبین مردم نداشته‌اند.

سرویس دهی برای حمل و نقل و جابجایی داوطلبان در روز یادبود مهیا است و حضور در آرامگاه‌های سربازان گمنام و ناشناس هیچ روحی را خراش نمی‌دهد بلکه موجب آرامش شرکت کنندگان در قبال ادای وظیفه و احترام به فضیلتی انسانی با عنوان «فداکاری» آنان را برای لحظاتی از اختلافات سیاسی و تفاوت‌های طبقاتی رهائی بخشیده و با احساسهایی مشترک به وحدت دعوت فرا می‌خواند.

خوانندگان این سطور با چنین رویکردی به حدی آشنا هستند که به نظر می‌رسد به توصیف مراسم های کشور خود پرداخته‌ایم. انسانها و تمایلات درونی آنها در صورتیکه فارغ از حب و بغضهای سیاسی، اقتصادی، و غرورهای اجتماعی ناشی از کوته بینی‌های عارضی طبقاتی داوری شوند در بسیاری موارد نتایج مشترک و قابل احترامی را به نمایش می‌گذارند، اگرچه تفاوتهای انگیزشی در میان نمادها و روشهای مشترک غیر قابل انکار باشد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تکلیف سرمربی پرسپولیس امشب مشخص می شود
21 استان بدون باران، زنگ خطر آبی
درخواست دو وزیر تندرو اسرائیل برای پایان آتش‌بس و حمله به غزه
بدهی عمومی آمریکا به 37.9 تریلیون دلار رسید
مادورو: طرح دفاعی کاراکاس علیه آمریکا تکمیل شد
ثبت شرکت خارجی در ایران کمتر از یک روز شد
هر دو مسیر تونل توحید امشب مسدود است
گزارش تصویری | اعتراضات ضد ترامپ با عنوان «بدون پادشاه» در سراسر آمریکا
زمان الحاق رسمی ایران به CFT مشخص شد
پیام پزشکیان به سینماگران جوان کشور
ترور ملا کمال صلاحی‌زهی؛ معتمد سرشناس بلوچ
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه27 مهر + جدول
نورنما | جنگنده آمریکایی از دوران جنگ‌جهانی دوم زیر آب
قیمت دلار و ارز امروز یکشنبه 27 مهر 1404
جزییات واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی بر اساس حروف الفبا
واکنش عجیب ترامپ به معترضان «نه به پادشاه»
فریاد «رهایی فلسطین» در خیابان‌های اروپا
اسرائیل با نقض آتش‌بس جنوب غزه را بمباران کرد
آب طالقان سرانجام به تهران رسید
جهش بورس همراه با افزایش عرضه‌ها
حضور گسترده غرفه ملی نشر ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت 2026
کشف محوله تریاکی که بوی قهوه می‌داد
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی آبان ماه سال 1404
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(104) « بندر دیر»
داور کره‌ای دیدار شارجه - تراکتور را سوت می زند
واکنش حماس به بیانیه وزارت خارجه آمریکا
کاهش 60 درصدی خرید جهیزیه
سقوط خریداران خارجی در بازار مسکن ترکیه
خودکشی عامل جنایت در روستا اندیکا
غرب به‌جای صلح، به‌دنبال نابودی کامل اوکراین است
لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول قیمت ها
مرگ قاتل پیش از اجرای حکم قصاص
چندصدایی «درباره اسنپ‌بک»؛ چگونه ایستادگی ایران شکاف عمیق در نظم جهانی را آشکار کرد
جهش 5500 همتی در تجارت الکترونیک ایران
مداردیپلماسی | پایان برجام و آغازی بر دیپلماسی هسته‌ای جدید ایران
130 هزار مرگ سالانه در ایران به دلایل تغذیه‌ای مرتبط است
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
X
آگهی تبلیغاتی