×
فرهنگی
شناسه خبر : 95690
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/02/21 ساعت 10:42
طرح تعجب آور برخی نمایندگان مجلس و آثار آن بر میراث تاریخی و تمدنی ایران

نورنیوز بررسی کرد؛

طرح تعجب آور برخی نمایندگان مجلس و آثار آن بر میراث تاریخی و تمدنی ایران

مطرح شدن طرحی با عنوان «استفاده بهینه از اشیا باستانی و گنج‌ها» از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس موجب نگرانی‌های زیادی در خصوص حفظ اشیا تاریخی ایران شده است.

نورنیوز-گروه فرهنگ: در روزهای گذشته ۴۶ نماینده مجلس طرحی با عنوان «استفاده بهینه از اشیا باستانی و گنج‌ها» را ارائه داده‌اند که به نظر می‌رسد در صورت تصویب آن، آسیب‌های اساسی برای اشیا باستانی کشف شده در محوطه های حفاری در پی‌خواهد داشت.

در ماده سه این طرح اعلام شده وزارت میراث فرهنگی موظف است به دارندگان مدرک مرتبط با باستان شناسی و تاریخ در سطح فوق لیسانس مجوز کاوش دهد. این درحالی است که حفاری در این محوطه‌ها باید زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و دانشکده‌های باستان‌شناسی انجام پذیرد تا ضمن جلوگیری از هرگونه سو استفاده و آسیب رساندن به اشیا مکشوفه، تجربه حفاری و استخراج نیز ثبت شود و به سایر نهادهای علمی انتقال یابد.

نکته مهم‌دیگر این است که اساسا عدم حفاری در یک محوطه به این دلیل است که دانش باستان‌شناسی بخش‌هایی را به صورت دست نخورده باقی می‌گذارد تا در آینده با دانش بیشتری کشف و بررسی شوند.

مزایایی که برای این طرح برشمرده شده کاملا حاکی از عدم درک ارزش معنوی اشیا تاریخی است. برای مثال یکی از مزایای طرح «تبدیل شدن ایران به هاب منطقه‌ای خرید و فروش آثار باستانی و ورود ارز به کشور» عنوان شده که به وضوح این نگرش اشتباه را نشان می‌دهد.

نفس اطلاق کلمه «گنج» به اشیا تاریخی و کاربرد عبارت «بهینه سازی» به معنای تبدیل این آثار به پول، بدون در نظر گرفتن ارزش معنوی آن‌ها نیز بیانگر عدم شناخت این حوزه از سوی ارائه دهندگان طرح است.

سال ۸۹ نیز حمید بقایی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی طرحی شبیه طرح فعلی به  مجلس ارائه کرد که هدف آن  ایجاد بازار خرید و فروش اشیاء تاریخی در جزایر کیش و قشم بود. همان زمان نیز این طرح با جدیت مورد نقد قرار گرفت. مطرح شدن مجدد طرحی با این شباهت در مجلس فعلی بسیار تامل برانگیز است.

اما مهم‌ترین بخش این طرح که می‌تواند آسیب‌های کلان و جبران ناپذیری را متوجه میراث فرهنگی کشور کند فراهم آوردن شرایط خروج قانونی این اشیا از کشور است. در این طرح گفته شده که اگر ثبت کننده شی، تمایلی به خرید نداشت پس از ۷ ماه هر ایرانی عضو سامانه می‌تواند آن را بخرد. خارجی‌هایی که سابقه عضویت یک ساله در سامانه داشته باشند نیز می‌توانند برای خرید اشیاء اقدام کنند!

در بخش دیگری از این طرح آمده است؛  آثاری که دارای ارزش کلان هستند باید توسط  دولت خریداری شود. این در حالی است که در بسیاری موارد، ارزش، قدمت و اهمیت شی کشف شده تا سال‌ها مشخص نیست. از سویی دیگر گاهی یک شی تاریخی با وجود قدمت اندک دارای بار علمی و تحقیقاتی بسیاری است و تحت هیچ شرایطی نباید از کشور خارج شود.

آثار تاریخی ایران همواره در معرض تهدید  سوداگری، قاچاق به خارج و از بین رفتن در فرایند کشف و جابجایی بوده‌اند.جستجوئی اولیه در شبکه های اجتماعی با کلید واژه های «دفینه» ، «گنج» و امثال آن میزان توجه عجیب و غریب به یافتن اشیای تاریخی و فروش آن را مشخص می کند. تقریبا روزی نیست که اخبار حفاری‌های غیرقانونی در محوطه‌های تاریخی به گوش نرسد. موضوعی که بارها به عنوان تهدیدی جدی از سوی یگان حفاظت میراث فرهنگی اعلام شده است.

در این شرایط که می‌بایست مجلس با قانون‌گذاری صحیح، نظارت‌ها برای حفظ اصولی این آثار را افزایش داده و فرایند حفاری‌ها را به نهادهای علمی منحصر کند و با هرنوع خروج این اشیا از کشور مخالفت ورزد مطرح شدن چنین طرحی جای سوالات جدی دارد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
دستگیری قاچاقچی میراث فرهنگی و کشف بیش از 500 شی تاریخی
دوشنبه 1401/01/22 ساعت 10:46
دستگیری قاچاقچی میراث فرهنگی و کشف بیش از 500 شی تاریخی
فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی کشور از کشف 523 شیء تاریخی مربوط به دوره‌های ماد، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی از خانه یک قاچاقچی در شهرستان رودسر و دستگیری متهم خبر داد.
آیا انتصابات ضرغامی هم‌سو با وعده‌های اوست؟
شنبه 1400/07/03 ساعت 12:59
نورنیوز بررسی کرد؛
آیا انتصابات ضرغامی هم‌سو با وعده‌های اوست؟
در سالیان گذشته و در شرایطی که هنوز سازمان میراث‌فرهنگی به وزارت‌خانه ارتقا نیافته بود این نهاد به‌نوعی محل قرارگیری نیروهای سیاسی بود که به هر دلیلی نتوانسته بودند در دولت پست و مقامی بگیرند. اکنون با استقرار دولت جدید باید انتصابات و رویه‌های آتی به‌گونه‌ای تنظیم شود که تجربه تلخ سپردن میراث‌فرهنگی به نیروهای ناآشنا با این حوزه تکرار نشود.
یگان میراث بانان افتخاری تشکیل می‌شود
دوشنبه 1399/02/29 ساعت 12:56
یگان میراث بانان افتخاری تشکیل می‌شود
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: با دستور وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور یگان میراث بانان افتخاری تشکیل می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
جنگ و صلح در تراوزی منافع ملی
شب گذشته حملات دشمن متوقف شد؛ انفجارهای شدید در ناوگان پنجم آمریکا در بحرین
دبیرکل سازمان ملل پس از 17 سال وارد سوریه شد
چرا ترامپ بدنبال تغییر زمین جنگ است؟
شکستن رکورد صادرات تراکتور ایران در شرایط جنگ تحمیلی
توصیه‌های مهم وزارت خارجه به زائران اربعین
تداوم نقض آتش‌بس رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
حیرت رسانه انگلیسی از دقت و قدرت تخریبی حملات ایران
جزئیات نرخ کرایه مسیرهای اربعین از مرزهای ایران تا شهرهای عراق
آمادگی شبکه دارویی کشور برای اربعین افزایش می‌یابد
قیمت گوشت قرمز امروز 3 مرداد + جدول قیمت ها
رشد 25 درصدی تردد زائران اربعین از مرز خسروی
جنایت مسلحانه در ارومیه؛ راننده پیکان‌وانت هدف گلوله قرار گرفت
هشدار مقاومت عراق درباره محاصره یمن
شینا انصاری: مقابله با گرد و غبار نیازمند تبدیل شدن به اولویت ملی است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 3 مرداد 1405
علت درگذشت ستاره سینمای ایران چه بود؟/محل خاکسپاری اکبر عبدی مشخص شد
پاسخ بقایی به ادعاهای نگرانی حقوق بشری اروپا
آمریکا دارایی‌های عراق را هدف قرار داده است
رسانه ملی و حق مردم برای شنیدن صدای رئیس‌جمهوری
انتخاب 10 دانشگاه در مسیر اجرای رشته‌های راهبردی
جدول قطعی برق کرمانشاه شنبه 3 مرداد 1405
سناریوی پنهان آمریکا در اقلیم کردستان
حماس به کدام سو می‌رود؟
کدام کابل‌های اینترنت جهانی از باب المندب می‌گذرد؟
عصر جنگ‌های سریع آمریکایی به پایان رسید
تجاوز نظامی عربستان به یمن/شهرهای جیزان و ینیع عربستان زیر آتش حملات موشکی و پهپادی یمن
قیمت خودرو امروز 3 مرداد 1405 + جدول قیمت ها
رئیس قوه قضاییه درگذشت اکبر عبدی را تسلیت گفت
فیش حقوقی تیر ماه بازنشستگان تامین اجتماعی بارگذاری شد + لینک
ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران و محور هراز؛ برخی محورها مسدود
مهران همچنان انتخاب اول زائران؛ ثبت‌نام اربعین از 1.7 میلیون نفر گذشت
طرح ضربتی پلیس برای برخورد با تردد موتورسواران در خطوط ویژه
ثبت رکورد جدید تردد مسافران از مرز رازی
افشاگری بورل از اختلاف ترامپ و نتانیاهو؛رئیس‌جمهور آمریکا از سرسختی اسرائیل خسته شده است
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 3 مرداد+ وضعیت استان ها
عبور از چشم در مقابل چشم
قدرت؛ تنها قانون مستقر در عرصه بین‌المللی
پیروز قربانی سرمربی آلومینیوم شد
پیش بینی شوکه‌کننده ایلان ماسک از سال 2036؛ هوش مصنوعی از انسان عبور می‌کند
وضعیت اضطراری در فرانسه و اسپانیا؛ بزرگ‌ترین آتش‌سوزی جنگلی در قلب اروپا
عراقچی در دیدار وزیر خارجه روسیه: اجازه سوءاستفاده آمریکا از تنگه هرمز را نمی‌دهیم
چرا با وجود ورزش منظم وزن کم نمی‌کنیم؟
ایران: هدف قرار دادن عامدانه دو شناور ایرانی از سوی آمریکا جنایت جنگی است
انفجار مهیب در قلب انگلیس/ اعلام وضعیت فوق‌العاده و تخلیه ساکنان
نخستین دستورکار صحن مجلس پس از جنگ تحمیلی سوم منتشر شد
تأکید اردن و عمان بر ضرورت دستیابی به آتش‌بس جامع در منطقه
لفاظی‌های جدید رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران
پزشکیان: نام استاد اکبر عبدی در زمره ارکان ماندگار فرهنگ و هنر ایران ثبت می‌شود
اعتراف رسمی عربستان به هدف قرار گرفتن کشتی خود در دریای سرخ