×
اقتصادی
شناسه خبر : 95539
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/02/18 ساعت 19:18
افزایش قیمت کالاهای اساسی منتفی شد

جزئیات تازه از برنامه دولت برای هدفمندی ارز ۴۲۰۰؛

افزایش قیمت کالاهای اساسی منتفی شد

بر اساس آخرین تصمیم دولت، در راستای هدفمندی ارز 4200، افزایش قیمت کالاهای اساسی همچون نان، روغن، مرغ، تخم‌مرغ و شیر منتفی و مقرر شد این کالاها به‌قیمت شهریور 1400 در حد نیاز متعارف مردم تأمین شود و احتمالاً 2 ماه یارانه نقدی قبل آغاز طرح پرداخت گردد.

نورنیوز -گروه اقتصاد: دولت سیزدهم بعد از وقوع جنگ در اوکراین و بحران جهانی تأمین غلات بر اجرایی شدن تغییر نظام یارانه ارز ترجیحی به قطعیت رسیده است، هرچند در استدلال گذار از نظام یارانه ارزی به یارانه ریالی مباحثی مثل جلوگیری از قاچاق نیز مطرح شده است. با توجه به این دو موضوع بسیاری از کارشناسان در بدنه دولت مباحثی مثل احتمال بروز مشکل در تأمین کالاهای اساسی را پیش‌بینی کرده‌اند. جدای از صحت و سقم این پیش‌بینی، هم‌اکنون دولت برای اجرای این تصمیم که پیش از این در لایحه بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نیز بر آن تأکید شده بود به تصمیم نهایی رسیده است.

آن طور که از خروجی جلسات تصمیم‌سازی برای اجرای طرحی که این روزها از آن به‌عنوان یارانه هوشمند یاد می‌شود برمی‌آید، برنامه نهایی دولت تأمین چند قلم کالای حیاتی از جمله نان، مرغ، تخم‌مرغ، روغن و شیر به‌قیمت شهریور سال ۱۴۰۰ برای عموم مردم است. هرچند نظراتی در دولت مطرح بود که پس از حذف ارز ۴۲۰۰تومانی نهاده‌های دامی، روغن و نان، در راستای جبران افزایش قیمت کالاهای مربوطه، یارانه نقدی به مردم پرداخت شود، ولی ظاهراً این نظر به‌دلیل اینکه ممکن است یارانه نقدی مورد نظر کفاف تأمین کالاهای اساسی مدنظر مردم را نکند و فشارهای معیشتی بر مردم را تشدید نماید، رأی نیاورد و در نهایت مقرر شد به‌شیوه کالابرگ الکترونیکی عملل گردد، به این معنی که دولت متعهد شود در قبال حذف ارز ۴۲۰۰تومانی نان، نهاده دام و روغن، ۵ کالای اساسی را که قوت غالب مردم هست به‌قیمت شهریور ۱۴۰۰ برای مردم تأمین کند و به‌جای پول نقد، کالای مورد نیاز مردم را تأمین کند. در گام اول قرار شد یارانه نان اصلاح شود و بر همین اساس وزارت اقتصاد مسئولیت تأمین نان به‌قیمت گذشته را به‌عهده گرفته است و این فرآیند از استان زنجان به‌شکل آزمایشی از روز دوشنبه هفته جاری آغاز خواهد شد.

در این استان حدود ۱۵۰۰ نانوایی مجهز به دستگاه‌های کارت‌خوانی هستند که نان را با استفاده از کارت‌های بانکی متعارف بدون تغییر قیمت در اختیار شهروندان قرار می‌دهند، بر اساس اعلام معاون وزیر اقتصاد طبق تأکید رئیس جمهور قیمت نان که در اختیار مردم قرار خواهد گرفت مشمول ۱۰ درصد تخفیف نیز خواهد بود، اما سؤال مهمی که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد این است که اساساً این فرایند جدید چگونه پیاده خواهد شد. بر اساس طرحی که با همکاری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و استانداری‌ها پیاده خواهد شد، هر شهروند می‌تواند از طریق کارت‌های بانکی نسبت به خرید نان به میزان نیاز روزانه با دستگاه‌های پوز اقدام کند، در پایان روز مطابق سیستم پایای بانکی مابه‌التفاوت قیمت نان‌های فروخته شده در طول روز به حساب اصلی نانوا واریز خواهد شد.

نکته مهم اینکه این موضوع در ماه‌های نخست، سیستم تأمین آرد نانوایی‌ها را نیز دچار مشکل می‌کند. برای حل این موضوع طبق تدبیر وزارت اقتصاد تسویه آرد تحویل شده به هر نانوایی ۴۵ روز بعد انجام می‌شود که به لحاظ سرمایه در گردش مشکلی برای این واحدها ایجاد نشود. نکته جالب توجه اینکه تمام کارت‌های بانکی اعضای خانوار قابلیت خرید نان را خواهد داشت. به نظر می‌رسد با نهایی شدن طرح دولت در خصوص توزیع هدفمند یارانه نان، بازار نان تا حد زیادی در سراسر کشور کنترل خواهد شد. بر اساس برخی اطلاعات دریافتی حدود ۸۰ هزار پوز در نانوایی‌های سراسر کشور وجود دارد که این بازار تک‌محصولی در نانوایی‌ها عامل اصلی گزینش نان به عنوان کالای اساسی منتخب برای اجرای پایلوت طرح گذار از یارانه ارز ۴۲۰۰ تومانی بود.

در صورتی که از مدل مطرح شده برای پرداخت یارانه نان از طریق کالابرگ پاسخ مناسب دریافت شود، تا دو ماه آینده کالابرگ الکترونیکی برای ۴ قلم کالای دیگر از جمله شیر، تخم‌مرغ، روغن و مرغ پیاده خواهد شد. البته قبل از اجرایی شدن کامل طرح درباره سایر اقلام غیر از نان، مبلغی به‌مدت یک یا دو ماه یارانه نقدی به حساب یارانه‌بگیران واریز خواهد شد که هرچند این مبلغ هنوز نهایی نشده است ولی در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان برای هر نفر تخمین زده می‌شود تا خیال مردم بابت تبعات افزایش قیمت‌ها راحت باشد.

وزیر اقتصاد و دارایی هم در خصوص طرح دولت برای ساماندهی یارانه نان گفت: دولت به‌جهت سیاست و اهمیت حوزه تأمین نان برنامه‌ای را متفاوت از سایر کالاها به ستاد اقتصادی دولت ارائه کرد که به‌موجب آن طرح هوشمندسازی نظام تأمین نان به‌تفکیک کد ملی، مناطق جغرافیایی، گروه‌ها و اقشار حمایتی در دستورکار قرار گرفت و این طرح برای نخستین بار در کشور شکل گرفت و براساس آن امکان رصد صفر تا صد زنجیره یعنی از زمان واردات گندم در انبارها، کارخانه‌ها، شرکت‌های پخش، نانوایی‌های سنتی و صنعتی به‌خوبی فراهم خواهد شد.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر
اختصاص 252 هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
نورنما | حلول ماه پر برکت رمضان مبارک باد
نتایج قرعه‌کشی محصولات ایران‌خودرو اعلام شد + لینک
درخواست مسکو از واشنگتن: از محاصره نظامی کوبا دست بردار
تبریک پزشکیان به سران کشورهای اسلامی درپی حلول ماه مبارک رمضان
توییت ضرغامی درخصوص دلایل اعتراضات اخیر
چرخش به شرق تاکتیک است یا تغییر پارادایم؟
روسیه: مذاکرت سه جانبه ژنو دشوار بود
پزشکیان:اگر پروژه ای تعریف کنیم اعتبار آن را تامین می کنیم/حل مشکل برق با پنل های خورشیدی
اسامی داوران هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال
آغاز احداث نخستین نیروگاه خورشیدی شناور کشور
وزیر حج عربستان به ایران دعوت شد
پادکست | 8 راز طلایی برای جوان و پرانرژی موندن در هر سنی !
با حضور رییس جمهور؛ سه طرح شاخص اقتصادی و زیربنایی لرستان افتتاح شد
مجازی کردن امتحانات کار دست وزیر علوم داد
تضعیف اجماع بین‌المللی علیه مهمات خوشه‌ای
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای شمال از امروز
کشف 400 میلیارد تومان شمش طلا توسط مرزبانان
نتایج نهایی آزمون کارشناسی به پزشکی اعلام شد+ لینک
گفتگوی تلفنی گروسی با عراقچی پیرامون مذاکرات ژنو
پادکست | دعا در آیینه قرآن
مذاکرات ایران و روسیه برای توسعه یک میدان نفتی وارد مراحل نهایی شد
کناره‌گیری سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا
استقلال و پاشنه آشیل همیشگی؛ عقب‌نشینی بعد از گل
هشدار هند به غول‌های فناوری : محتوای غیرقانونی باید حذف شود
پسکوف: درباره نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا پیش‌داوری نکنید
اعتراض 81 سینماگر جهان به سکوت جشنواره برلین درباره غزه
252 همت برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در بودجه 1405
هشدار نظامی یمن و مهلت دیپلماتیک به ریاض
پزشکیان: برنامه جامع همکاری‌های ایران و روسیه به سرعت اجرا خواهد شد
تولیدکنندگان مرغ: نهاده‌ها 4 برابر قیمت واقعی فروخته می شوند
حیوان حمله‌کننده به دانشجو سگ ولگرد بود
هشدار درباره سه برابر شدن جمعیت سالمند ایران تا سال 1435
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران وارد دهلی نو شد
ورود رئیس جمهور مسعود پزشکیان به استان لرستان
زمان و ساعت دقیق لحظه تحویل سال 1405 + حیوان و رنگ سال
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404
قیمت گوشی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404 + جدول
کارنامه آزمون دستیاری فوق تخصصی 1404 منتشر شد
عراقچی: مذاکرات ژنو پیشرفت داشت/ وارد متن یک توافق احتمالی خواهیم شد
نمایشگاه‌های بهاره تهران از 5 اسفند آغاز می‌شود
اعلام آمادگی روسیه برای نگهداری اورانیوم مازاد ایران
فراخوان جذب هیأت علمی علوم پزشکی تا پایان اسفند منتشر می‌شود
وام ازدواج 1405 افزایش یافت یا ثابت ماند؟
آمار بهشت زهرا از جانباختگان تهرانی در حوادث دی ماه
موضع ترکیه درباره اقدام نظامی علیه ایران
گزارش وزیر امور خارجه از روند مذاکرات اخیر
معماری ایستگاه متروی حرم حضرت عبدالعظیم(ع) چشم‌نواز خواهد بود