×
سیاسی
شناسه خبر : 93696
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1401/01/30 ساعت 12:12
ایران و پیامدهای جنگ اوکراین

جاوید قربان‌اوغلی

ایران و پیامدهای جنگ اوکراین

با گذشت حدود دو ماه از تهاجم ارتش روسیه به اوکراین، از شواهد میدانی چنین برمی‌آید که جنگ اوکراین به‌زودی خاتمه نخواهد یافت. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، به متحدان اروپایی خود گفته است جنگ روسیه و اوکراین می‌تواند تا پایان سال 2022 میلادی ادامه یابد. ضمن اینکه توقع نمی‌رود روسیه موفق شود پیروزی دندان‌گیری به دست آورد.

سایر رسانه‌ها: با گذشت حدود دو ماه از تهاجم ارتش روسیه به اوکراین، از شواهد میدانی چنین برمی‌آید که جنگ اوکراین به‌زودی خاتمه نخواهد یافت. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، به متحدان اروپایی خود گفته است جنگ روسیه و اوکراین می‌تواند تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی ادامه یابد. ضمن اینکه توقع نمی‌رود روسیه موفق شود پیروزی دندان‌گیری به دست آورد. پوتین پس از ناکامی در اشغال کی‌یف و عقب‌نشینی از اطراف این شهر، استراتژی خود را بر تکمیل اشغال ماریوپول و دیگر مناطق شرق اوکراین و اتصال زمینی به شبه‌جزیره کریمه متمرکز کرده تا از این طریق پاسخی به اقدام نابخردانه خود برای ملت روسیه داشته باشد. دومین ارتش قدرتمند جهان در باتلاق اوکراین به دام افتاده و دو ماه پس از آغاز تهاجم همه‌جانبه، در مقابل ارتش کشوری کوچک، به گل نشسته و بعید به نظر می‌رسد که در روزها و ماه‌های پیش‌رو موفقیتی که اعتبار به‌شدت خدشه‌دارشده رهبر روسیه را ترمیم کند، به دست آورد. هدف قرار‌گرفتن رزم‌ناو روسی مسکووا با ۵۰۰ خدمه توسط موشک‌های نپتون اوکراین بیش از آنچه شکستی نظامی برای دومین قدرت اتمی جهان باشد، می‌توان آن را ضربه مهلکی به اقتدار پوتین و اعتبار روسیه ارزیابی کرد. در چنین شرایطی پیامدهای جنگ اوکراین چه می‌تواند باشد؟

۱- در بعد نظامی، برخلاف انتظار اولیه پوتین، جنگ به صورت فرسایشی درآمده و ممکن است حتی بیش از پیش‌بینی هشت‌ماهه آمریکا ادامه یابد. روسیه با توسل به خشن‌ترین روش‌های جنگ، کشتار غیرقابل توجیه غیرنظامیان و سیاست زمین‌ سوخته پس از ناکامی در تصرف کی‌یف، سرنگونی زلنسکی و استقرار دولتی دست‌نشانده، اینک اشغال سراسر مناطق شرقی و اتصال زمینی به کریمه را در پیش گرفته است. رویکردی که علاوه بر تبعات بین‌المللی، کاهش انگیزه پرسنل، فرسایش نیروی نظامی، هزینه سنگین حضور ارتش ۲۰۰ هزار نفری در خارج از مرزها، ‌کمر اقتصاد روسیه را خواهد شکست. غرب با شگرد هوشمندانه بدون ورود مستقیم به جنگ، با کمک‌های وسیع اطلاعاتی، رسانه‌ای و نظامی تا حدی که بهانه به دست پوتین ندهد، به تقویت بینه نظامی اوکراین ادامه می‌دهد و روسیه حتی در صورت پایان جنگ مجبور خواهد شد اوکراین زخم‌خورده تا بن‌ دندان مسلح را در همسایگی خود تحمل کند.

۲- از نظر اقتصادی، تبعات جنگ برای روسیه فاجعه‌بار است که هم‌اکنون نیز در وضع بازار سرمایه، کاهش برابری ارزش روبل، خروج تمام شرکت‌های غربی و تمایل به خروج سرمایه خود را نشان داده است. به گزارش منابع غربی تاکنون بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار از منابع روسیه بلوکه شده است. نکته مهم متحد‌بودن غرب در افزایش فشار اقتصادی به روسیه است تا جایی که سوئیس که همواره خود را از منازعات سیاسی به دور نگه می‌دارد، در اقدامی نادر حدود ۱۱ میلیارد دلار از دارایی‌های روسیه را مسدود خواهد کرد. اگر تحریم‌های غرب شامل نفت و گاز روسیه تسری یابد، این کشور حدود هشتاد درصد از درآمدهای ارزی خود را از دست می‌دهد.

۳- در سطح سیاسی‌-بین‌المللی، جنگ اوکراین، روسیه را از بازیگری تأثیرگذار در عرصه بین‌المللی به کشوری متجاوز و ناقض مقررات بین‌المللی تبدیل کرده است. اخراج تعداد معتنابهی از دیپلمات‌های روسیه از پایتخت‌های غربی، اخراج این کشور از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و گسترش تحریم‌ها تا میادین و مسابقات ورزشی، مکمل اقدامات اقتصادی، رسانه‌ای و دیپلماتیک غرب به رهبری آمریکا در جهت مهار روسیه است. غرب قلابی را که به گردن پوتین انداخته حتی در صورت آتش‌بس رها نخواهد کرد و برای لغو تحریم‌ها شرایط ذلت‌باری را تحمیل خواهد کرد.

۴- آنچه جنگ اوکراین را به ایران پیوند می‌دهد، در سه محور می‌توان خلاصه کرد. اولی نوع روابط تهران‌-مسکو است. اصلاح روند گذشته، کاهش وابستگی به روسیه و برقراری توازن در سیاست خارجی. دوم، تضعیف روسیه در مجموع به نفع ایران است. با وجود این روابطی دوستانه و مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک با همسایه شمالی علاوه بر الزامات همسایگی، در جهت افزایش قدرت چانه‌زنی با غرب و پیشبرد سیاست خارجی متوازن ضروری است. سوم، ایران با استفاده از شرایط کنونی باید در موضوعاتی مانند توافق هسته‌ای، رهایی از تحریم‌ها، حضور در بازار انرژی اروپا، برقراری روابط با اروپا و آمریکا سیاستی کاملا مستقل از روسیه در پیش گیرد. روسیه گرفتار در جنگ، موافقِ توافق هسته‌ای نیست. روانه‌شدن نفت ایران به بازار‌های جهانی و احتمال توافق اروپا با ایران برای تأمین بخشی از گاز مورد نیاز اروپا همواره خط قرمز کرملین بوده است. همچنین دستیابی به توافق، آسودگی خیالِ غرب و به‌خصوص آمریکا از یک بحران و تمرکز بیشتر بر بحران اوکراین و چین است.

۵- شرایط حاکم بر جنگ، فرصت را برای نهایی‌کردن توافق هسته‌ای فراهم کرده است. آمریکا با هدف مهار هسته‌ای و عدم اشاعه خواستار توافق با ایران است. به نظر می‌رسد در ایران نیز تصمیمِ سیاسی برای توافق اتخاذ شده است. هر دو کشور با موانع داخلی روبه‌رو هستند. در آمریکا انتخابات میان‌دوره‌ای و خطر ازدست‌دادن کرسی‌های دو مجلس توسط دموکرات‌ها بایدن را تحت فشار قرار داده و ریسک‌پذیری او را کاهش می‌دهد. در ایران هم تندرو‌های مخالف توافق بر این باورند که با توجه به مشغولیت و تمرکز آمریکا (و غرب) بر بحران اوکراین، می‌توان امتیازات بیشتری گرفت که به نظر می‌رسد تصور صحیحی نیست. موانع موجود و از‌جمله موضوع سپاه که ظاهرا موضوع اصلی توافق است، در صورت برخورداری از اراده سیاسی حل‌شدنی است.


روزنامه شرق
کلید واژگان
روسیهاوکراین
نظرات

آخرین اخبار
برنز ایران در نخستین روز انتخابی جام جهانی تنت‌پگینگ عمان
تغییر استراتژی ملی سوئیس با چه هدفی صورت می‌گیرد؟
توزیع گازوئیل در بولیوی به نرخ جهانی!
68 میلیون رأس دام سبک در کشور؛ پاییز با وفور دام و عرضه بیشتر آغاز می‌شود
نسخه جدید برای تعطیلی مدارس؛ تداوم آموزش در شرایط بحرانی
قدرت‌نمایی در خیابان‌های چالوس با بازداشت متهمان پایان یافت + فیلم لحظات درگیری
تأکید رئیس دیوان عالی کشور بر ساماندهی پرونده‌ها و اسناد راکد
پیش‌بینی نگران‌کننده از ساخت‌وساز روی گسل‌های تهران تا سال 1415
نگرانی تازه نتانیاهو در آستانه انتخابات
«بی‌بی» در آستانه باخت تاج و تخت
پاکستان: گفت‌وگو و دیپلماسی وسیله‌ای برای تضمین صلح و ثبات در منطقه است
عراقچی: امنیت پایدار خاورمیانه نباید از بیرون منطقه دیکته شود
عربستان میانجی کابل و اسلام‌آباد می‌شود؟ استقبال طالبان از نقش ریاض
تلاش آمریکا برای به تله انداختن کره جنوبی
خبر مهم برای گندمکاران؛ پرداخت 100 هزار میلیارد تومان مطالبات در هفته آینده
دشمن چرا شمخانی را هدف قرار داد؟ روایت سرپرست وزارت دفاع از یک طراحی قدیمی
واکنش کره شمالی به قطعنامه آژانس هسته‌ای؛ قدرت هسته‌ای ما برگشت‌ناپذیر است
پایان بورس امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ 6 هزار میلیارد تومان پول از سهام خارج شد
استرداد مالیات جهش کرد؛ رشد 120 درصدی بازپرداخت به مودیان
برنامه جدید دانشگاه امیرکبیر برای جذب دانشجویان خارجی؛ پذیرش آسان‌تر می‌شود
رکورد تاریخی گازوئیل؛ بازار جهانی سوخت زیر فشار کمبود عرضه
متروباس‌های برقی 26 متری در راه تهران؛ بازسازی 738 اتوبوس فرسوده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز شنبه 28 شهریور 1405؛سکه 4 میلیون تومان گران شد + جدول طلا و سکه
نورنما | از شهریار تا تریبون وزارت خارجه!
دفاع رهبر شیعیان بحرین از یمنی‌ها درپی ادعای حمله به مکه
آخرین قیمت دلار امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ دلار به 228 هزار تومان رسید
ثبت‌نام جدید عتبات از امروز 28 شهریور؛ قیمت سفر کربلا اعلام شد
جزئیات مخالفت مصر و سوریه با پیشنهاد عربستان
ترافیک سنگین در آزادراه قزوین ـ کرج و محور شهریار ـ تهران
کدام فیلم‌های ایرانی به شیکاگو راه یافتند؟
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 28 شهریور؛ قیمت تمامی وزن‌ها
پیش‌بینی هوای آذربایجان غربی؛ باران تا دوشنبه ادامه دارد
پشت پرده گرانی گوشت چیست؟ روایت رئیس شورای تأمین دام
واشنگتن‌پست: جنگ ایران فقط نفت را هدف نگرفته؛ بحران به چند بازار جهانی رسید
یوروویژن زیر سایه تحریم اسرائیل؛ ایرلند رسماً کناره‌گیری کرد
ازتبلیغات گوبلزی تا تروث‌سوشال؛ چرا رسانه‌های آمریکا مقابل گلوله جادویی ترامپ ایستاده‌اند؟
رایزنی تلفنی عراقچی و وزیر امور خارجه پاکستان درباره تحولات منطقه
پاسخ هری کین به یامال درباره توپ طلا
واکنش معاون سیاسی وزیر و سخنگوی وزارت کشور به ترورهای اخیر در جنوب شرق کشور
ناوگان اورژانس اجتماعی تقویت می‌شود؛ افزودن 105 آمبولانس تا پایان امسال
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان؛ واریز طی سه روز
هشدار به کوهنوردان سراسر کشور؛ در این مناطق توقف نکنید
علت اصلی آشوب در بازارهای جهانی انرژی از دید وزیر دارایی ایرلند
رئیس جمهور بلاروس: ایرانیان هرگز در برابر کسی زانو نزده‌اند
فرناندو تورس از مربیان محبوبش پرده برداشت؛ کلوپ، گواردیولا و انریکه در فهرست
وزیر اقتصاد در پی اصلاح ساختار بانک‌ها دولتی
انتشار تصاویر نیروهای امنیتی اسرائیل؛ انجام هک گسترده توسط حنظله
«جوزپه گاریبالدی»، در جاکارتا پهلو گرفت
جزییات برگزاری آزمون استخدامی سازمان ثبت اسناد اعلام شد
حساسیت یامال روی بازی‌های رئال!