نورنیوزـگروه فرهنگ: غرضى که این سوره در مقام ایفاى آن است همان توحید خداى تعالى است ، البته توحید به معناى اعم و اینکه اجمالا براى انسان پروردگارى است که او پروردگار تمام عالمیان است ،از او است ابتداى هر چیز، و به سوى او است بازگشت و انتهاى هر چیز، پروردگارى که به منظور بشارت بندگان و انذارِ آنان، پیغمبرانى فرستاد و در نتیجه بندگان به سوى دین حق او هدایت شدند.
این است اجمال آن چیزی که این سوره در مقام اثبات آن است ، زیرا بیشتر آیاتش به صورت استدلال علیه مشرکین و مخالفین توحید و نبوت و معاد است ، البته مشتمل بر اجمالى از وظایف شرعى و محرمات دینى نیز است.
اگر در سیاق آیات آن ، دقت شود معلوم مى گردد که سیاق همه واحد و همه به هم متصل و مربوطند، و خلاصه در بین آنها چیزى که دلالت کند بر اینکه آیات آن جدا جدا نازل شده به نظر نمى رسد، و این خود دلیل بر این است که این سوره همین طور که هست یک مرتبه نازل شده ، و نیز بدست مى آید که این سوره در مکه نازل شده ، به دلیل اینکه در همه و یا بیشتر آیات آن روى سخن با مشرکین است.
آیه مشهور سوره
یکی از آیات مشهور این سوره، آیه ۱۶۰ آن است:«مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا ۖ وَمَن جَاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلَا یُجْزَىٰ إِلَّا مِثْلَهَا وَهُمْ لَا یُظْلَمُونَ » (هر کس کار نیکى بیاورد، ده برابر آن [پاداش] خواهد داشت، و هر کس کار بدى بیاورد، جز مانند آن، جزا نیابد و بر آنان ستم نرود.)
روایات فراوانی از شیعه و سنی درباره این آیه نقل شده است.بنا بر برخی از روایات، زمانی که آیه «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْها(نمل ۸۹)هر کس نیکى به میان آورد، پاداشى بهتر از آن خواهد داشت» نازل شد، پیامبر(ص) از خدا پاداش بیشتری تقاضا کرد. خداوند در پاسخ، این آیه را نازل کرد: «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها». بار دیگر پیامبر پاداش بیشتری از خدا درخواست کرد و خداوند این آیه را نازل کرد: «مَنْ ذَا الَّذِی یُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً کَثِیرَةً(بقره۲۴۵) کیست آن کس که به [بندگانِ] خدا وام نیکویی دهد تا [خدا] آن را برای او چند برابر بیفزاید؟».
دلیل نام گذاری سوره
علت نامگذاری این سوره به نام «اَنعام»، (به معنای چهارپایان) سخن گفتن از چهارپایان در پانزده آیه آن است.
نورنیوز