×
فرهنگی
شناسه خبر : 93465
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/01/24 ساعت 12:27
توقف احداث پتروشیمی میانکاله؛ استثناء یا قاعده؟

نورنیوز بررسی کرد؛

توقف احداث پتروشیمی میانکاله؛ استثناء یا قاعده؟

عوارض حاصل از توسعه صنعتی بی ضابطه صرفا به تخریب محیط زیست محدود نمی‌ماند و خیلی زود تاثیر خود را بر سلامت جامعه و مهاجرت‌های ناشی از تغییرات اقلیم از روستا به حاشیه شهرها وشکل گیری بحران های اجتماعی و امنیتی نشان خواهد داد.

نورنیوز ـ گروه جامعه: پرونده پتروشیمی میانکاله که در هفته‌های اخیر و پس از دستور رئیس جمهور برای توقف احداث آن به دلیل ایجاد آسیب های زیست محیطی به یکی از مهمترین مباحث اجتماعی کشور مبدل شده است.

 برخی اخبار تایید شده حاکیست،علی رغم صدور دستور رئیس جمهور و ورود دادستان کل کشور به عنوان مدی العموم برای توقف عملیات احداث این مجموعه هنوز با مقاومت برخی ذینفعان متوقف نشده است.

پیشینه احداث پتروشیمی در این منطقه به تیرماه سال ۱۳۹۹ برمی‌گردد. پتروشیمی میانکاله به عنوان یکی از سه پروژه مصوب ذیل «طرح جامع پروپیلن» در دولت دوازدهم،قرار بود با سرمایه‌گذاری ۳۸۰ میلیون دلاری بخش خصوصی اجرا شود

۲۰ اسفند ماه سال ۱۴۰۰ این پروژه در حالی توسط وزیر کشور دولت سیزدهم کلنگ‌زنی شد که از همان ابتدا مخالفت‌ها با احداث صنایع آلاینده پتروشیمی در۵ کیلومتری محدوده تالاب بین‌المللی و پناهگاه حیات وحش میانکاله مطرح بود. با جدی شدن برنامه احداث این مجموعه، اعتراض‌ها به رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی محدود نماند و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز این پروژه را فاقد مجوزهای زیستی محیطی اعلام کرد.

طرح اعتراض‌ها و مخالفت‌های مردمی و دولتی با اجرای این پروژه، موجب شد رئیس جمهور و دادستان کل کشور با ورود به این مسئله، بر لزوم توقف طرح تا مشخص شدن وضعیت زیست محیطی آن تاکید کنند. در این چارچوب ،مدیرکل حوزه حقوق عامه دادستانی‌کل کشور نیز با ارسال نامه‌ای به دادستان عمومی و انقلاب مازندران دستور توقف اجرای طرح پتروشیمی میانکاله را صادر کرد.

در همین حال در پی انتشار برخی اخبار تایید نشده مبنی بر اینکه توقفی در فعالیت احداث کنندگان این پروژه صورت نگرفته است، رئیس کل دادگستری استان مازندران با بیان اینکه هرگونه ساخت و ساز در پروژه پتروشیمی میانکاله ممنوع است، گفت: چنانچه ملاحظه ‌شود مسئولان پروژه، دستورات قضایی را نادیده گرفته اند با آنها با قاطعیت برخورد قانونی و قضایی صور‌ت خواهد گرفت.وزیر نفت نیز موضع وزارت متبوع خود در خصوص پروژه میانکاله را عملیاتی شدن تمامی پروژه‌ها به‌شرط اخذ مجوز سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد.

رسوخ ایده‌های توسعه‌گرای صرف در نهاد حکمرانی موجب شده که در دهه‌های اخیر بخش‌های زیادی از پشتوانه‌های زیست محیطی ایران شامل جنگل‌ها، تالاب‌ها، سفره‌های زیر زمینی و زیست‌گاه‌های اختصاصی با آسیب جدی مواجه شوند. این تفکر با این استدلال که «توسعه هزینه دارد» هر نوع تخریب محیط زیست را به بهانه رشد اقتصادی و صنعتی مفید تلقی می‌کند. این درحالی است که در کشورهای دارای اقتصاد صنعتی، بخش کلانی از سرمایه‌گذاری‌ها در جهت کاهش آلایندگی‌های صنعت و حفظ محیط زیست صرف می‌شود.

واقعیت‌های نگران کننده‌ای مانند کم آبی، فرونشست زمین، آلودگی هوا، خشک شدن تالاب‌ها، محدود شدن زیستگاه‌های جانوری و قرارگیری برخی گونه‌ها در خطر انقراض، از بین رفتن مراتع و مشکل ریزگردها نشانه‌های آشکاری از عدم توجه به محیط زیست در طرح‌های توسعه‌ای کشور است. عوارض حاصل از توسعه صنعتی بی ضابطه صرفا به تخریب محیط زیست محدود نمی‌ماند و خیلی زود تاثیر خود را بر سلامت جامعه و مهاجرت‌های ناشی از تغییرات اقلیم از روستا به حاشیه شهرها و بحران های اجتماعی و امنیتی را نشان خواهد داد.

با نگاهی به وضعیت محیط زیست کشور و ذخایر زیست‌کره‌ای فلات ایران، لزوم بازنگری در شیوه تدوین طرح‌های توسعه ای و توجه ویژه به آمایش صنعتی کاملا احساس می‌شود.‌ دریاچه پریشان، تالاب گاوخونی، تالاب میقان، دریاچه هامون، دریاچه ارومیه، زاینده رود و ... تنها بخشی از وضعیت ملموس در حوزه تخریب محیط زیست در کشورمان هستند که ضرورت تجدید نظر در رویه موجود را به ما گوشزد می کند.

آنچه امروز در روند پیشرفت کشور بر آن تاکید می‌شود تولید دانش بنیان است که یکی از وجوه تمایز آن با تولید سنتی ، توجه به آسیب‌ها و کاهش تاثیرات مخرب آن بر محیط زیست است. ورود رئیس جمهور و دستگاه قضا به موضوع پتروشیمی میانکاله می‌تواند آغاز راه و نوید بخش توجه مسئولان به مقوله محیط زیست هم زمان با شتاب گرفتن برنامه های توسعه صتعتی کشور باشد. اقدامی که به طور قطع اگر در چارچوب یک استثناء باقی نماند و به قاعده ای جاری در مجموعه فعالیتهای صنعتی کشور تبدیل شود مورد استقبال و حمایت جدی مردم نیز واقع خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
استقبال نخست‌وزیر اسلواکی از مصوبه به رسمیت شناختن تنها 2 جنسیت
فرستاده ترامپ: آمریکا برای حفظ ارتباط با پوتین، به بلاروس روی آورده است
یمن جنوبی؛ در حال آماده‌سازی برای پیوستن به توافقنامه‌های ابراهیم
جشنواره گل رئال در لیگ قهرمانان
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و فرانسه درباره ایران، اوکراین و غزه
فعالان ناوگان صمود : «امشب یا فردا» مورد حمله اسرائیل قرار بگیرند
سخنگوی سپاه: اولین واکنش ما به آغاز جنگ ساعت 4 صبح بود
روسیه: اروپا نقش مستقلی در توافق هسته‌ای با ایران ندارد
گرتا تونبرگ: هدف ما پایان محاصره غزه است نه فقط کمک رسانی
نورنما | مناظر زیبای اطرف قلعه بابک و قلعه دره سی
آکسیوس: طرح ترامپ برای غزه کشورهای عربی را خشمگین کرده است
لاریجانی در کمیسیون امنیت ملی مجلس چه گفت؟
نصیر حیدریان رهبر ارکستر سمفونیک تهران از بیمارستان مرخص شد
ترامپ: روسیه با فرستادن زیردریایی هسته‌ای ما را تهدید کرده است
واکنش چین به تعرفه‌های جدید ترامپ
آغاز واریز سود سهام عدالت از فردا
زلزله 7 ریشتری فیلیپین را لرزاند
علیپور اولین طلایی ایران شد/ نقره پرتاب وزنه برای اولاد
عراقچی: سرنوشت توافق قاهره منوط به تصمیم شورای امنیت ملی است
هشدار زرد برای پایتخت؛ وزش باد شدید و رگبار در راه است
چین: هرگونه تهدید یا تحریم ایران مردود است
پزشکیان: مراکز کم بازده علمی، با هدف تمرکز حمایت‌ها بر دانشگاه‌های کارآمد اداغام شود
قالیباف: برای اجرای برنامه هفتم توسعه کمک کننده دولت هستیم
ساپینتو: استقلال هیچ‌وقت تسلیم نمی‌شود
دبیر کل کمیته‌های مقاومت فلسطین: طرح ترامپ، تکرار طرح معامله قرن است
گیتی پسند فاتح ال‌کلاسیکوی فوتسال ایران شد
ورود مجلس به تقخص از عوامل فروش فیلترشکن
بازداشت 2 نفر از ساکنان اراضی اشغالی به دلیل جاسوسی برای ایران
انگلیس خواستار پذیرش طرح ترامپ از سوی حماس شد
قتل بخاطر دلار
200 هزار دوز واکسن آنفلوانزای ایرانی در راه بازار
📱معمای خلیج فارس؛ ازسوخت رسان های آمریکا تا آمادگی های فوق العاده ایران
ترامپ برای حماس ضرب‌الاجل تعیین کرد
زنگ خطر انقراض جمعیتی؛ از کوزوو تا ژاپن
نورنما | روستایی در شرق چین، هر خانه چسبیده به یک تکه زمین کشاورزی
مرگ مشکوک سفیر آفریقای جنوبی در پاریس
آمادگی فوق‌العاده در خلیج فارس؛ ترامپ بدنبال قمار با کارت ایران است؟
لاوروف: موشک‌های تاماهاوک تأثیری بر وضعیت در میدان نبرد نخواهد داشت
اعلام اسامی محرومان هفته ششم لیگ برتر فوتبال
رونمایی نسخه خطی دیوان مولانا با قدمت 700 سال در مشهد
تضعیف آمریکا و متحدانش با حملات سایبری چین
تیراندازی در جنوب قدس اشغالی و زخمی شدن چند صهیونیست
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(91) « بهار »
ورود بیش از 50 کشتی از ناوگان صمود به محدوده ممنوعه اسرائیل
عزیمت هواپیماهای سوخت‌رسان‌ آمریکا به خاورمیانه
سقف تراکنش‌های بانکی برای افراد بیکار حداکثر 5 میلیارد تومان
واکنش سفارت ایران به تحریم‌های ژاپن
جزییات واریز وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد
جزئیات بازگشت 120 مهاجر ایرانی از آمریکا به کشور
تصاویری از تدارک موشکی چین برای «پایگاه‌های آمریکا»
X
آگهی تبلیغاتی