×
سیاسی
شناسه خبر : 93255
تاریخ انتشار : شنبه 1401/01/20 ساعت 09:39
تلاش‌های آمریکای رو به افول برای تاخیر در نظم جدید!

نورنیوز بررسی کرد؛

تلاش‌های آمریکای رو به افول برای تاخیر در نظم جدید!

نگاهی به تحولات دو دهه‌ی اخیر روابط بین‌الملل نشان می‌دهد نظم آمریکایی در جهان با چالش‌های جدی مواجه شده و ظهور قدرت‌هایی نظیر چین، ایران و روسیه می‌تواند نظم آتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد، از همین رو مقابله با این کشورها از جمله راهبردهای اصلی آمریکا است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: شهریورماه سال گذشته وقتی نیروهای آمریکایی خاک افغانستان را ترک می‌کردند، این طالبان بود که طی چند هفته کنترل افغانستان را در دست گرفت، همان گروهی که کاخ سفید بیست سال قبل به بهانه مبارزه با آنها این کشور را اشغال کرده بود و از همین رو بسیاری این خروج را فرار آمریکا از افغانستان خواندند.

البته خروج از افغانستان تنها عقب‌نشینی مهم و تاریخی آمریکا از منطقه نبود، خروج آنها از عراق در سال‌ ۲۰۲۰ را نیز باید در همین چارچوب تحلیل کرد.

هرچند آمریکا در آغاز از خروج نیروهایش از خاک عراق خودداری می‌کرد اما خیلی زود در برابر اراده مردم عراق تسلیم شد و حضور خود در عراق را به بهانه‌های مختلفی مانند همه‌گیری کرونا محدود کرد.

این اتفاقات که در پی ترور شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس رخ داد، از منظر بسیاری از مفسرین اخراج آمریکا از منطقه بود.

برخی دیدگاه‌ها مجموع این تحولات را نشانه‌های محکمی برای افول آمریکا و در پی آن سقوط نظم تک‌قطبی در روابط بین‌الملل دانسته‌اند. آن‌ها عقیده دارند این شرایط منجر به ظهور قدرت‌های جدید، تقویت قدرت‌های منطقه‌ای و تغییر ماهیت هژمومی در جهان خواهد شد و چین‌، ایران و روسیه برخی از اضلاع چند ضلعی آینده جهان خواهند بود. از این جهت یکی از راهبردهای سیاست خارجی آمریکا مقابله با این کشورهاست.

از دیگر رویداد‌هایی که افول آمریکا و برآمدن کشورهای مذکور در آینده‌ی نه چندان دور را شفاف‌تر می‌کند، مناقشات سیاسی اخیر دولت پاکستان است. این اتفاق که با فاصله زمانی اندکی پس از برگزاری موفق نشست همسایگان افغانستان رخ داد به وضوح ریشه‌های خارجی داشت.

دولت عمران خان بر خلاف خواست آمریکا روابط نسبتا خوبی با چین، ایران و روسیه داشت و همزمان از در اختیار قرار دادن پایگاه نظامی به واشینگتن طفره می‌رفت. مجموع این سیاست‌ها به نوعی منجر به اتفاقات اخیر پاکستان شد.

اگر کمی دقیق‌تر به راهبردهای امنیت ملی آمریکا نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که این کشور در سال‌های اخیر چین را تهدید مهمی برای خود می‌داند، همزمان با مداخله در اوکراین تلاش می‌کند خود را به مرزهای روسیه نزدیک ‌کند و با فشارهای اقتصادی و رسانه‌ای بر ایران سعی در امتیازگیری از تهران دارد.

البته آنها در حصول به این اهداف چندان توفیقی نداشته‌اند. برای مثال گرچه گروه هفت یکی از اهداف اصلی خویش را مقابله با چین عنوان کرده اما «جان میرشایمر» به عنوان یکی از شاخص‌ترین نظریه‌پردازان نو واقع‌گرایی عقیده دارد که چین با ظهوری مسالمت‌آمیز به افزایش توانایی خود ادامه خواهد داد.

روسیه نیز به عنوان کشوری که آمریکا سعی در مهار آن داشت اکنون بیش از هر زمان دیگری برای اروپای متحد با آمریکا تهدید به حساب می‌آید و ایران نیز بعد از سال‌ها فشار سیاسی و اقتصادی هیچ تمایلی به دادن امتیازات جدید به آمریکا ندارد، تا حدی که برخی تحلیل‌گران مانند «کنت والتز» راهبرد آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران را اشتباه می‌دانند.

تقریبا تمام تلاش‌های آمریکا و متحدینش در برابر محور مقاومت نیز با شکست‌های مفتضحانه روبرو شده که تثبیت اسد در سوریه، شرایط ائتلاف سعودی-اماراتی در یمن، اوضاع صهیونیست‌ها در سرزمین‌های اشغالی، شرایط ناامن نظامیان آمریکایی در عراق و... از نشانه‌های روشن آن است.   

دست زدن به سیاست تحریک همسایگان علیه کشورهایی که در آینده جهان نقش پررنگی خواهند داشت نیز یکی از سیاست‌های آمریکا برای مهار آن‌هاست.

تقویت روابط آمریکا با کشورهایی نظیر کره جنوبی و ژاپن و همچنین برجسته‌سازی موضوع تایوان برای تاثیرگذاری بر چین، فروش تسلیحات به کشورهای حاشیه خلیج فارس و حمایت همه‌جانبه از رژیم صهیونیستی برای مهار ایران و بحران‌سازی در قزاقستان و تحریک کشورهای اروپای شرقی در راستای کنترل روسیه از جمله سیاست‌های غرب برای به تاخیر انداختن آینده‌ی پیش‌بینی شده نظم جدید جهانی است.

البته کشورهای مذکور نیز در قبال این اهداف آمریکا منفعل نبوده‌ و با اتخاذ رویکردهای هوشمندانه زمینه‌ی پیش‌روی آمریکا را مسدود کرده‌اند. جاده ابریشم جدید، پیمان بین‌المللی شانگهای و رزمایش‌های مشترک نظامی تنها بخشی از این راهبرد‌ها هستند.

به بیان دقیق‌تر؛ آن‌چه آمریکا را در وضعیت فعلی قرار داده‌، نه مخالفت ذاتی دیگران که شکل سیاست و جهان‌بینی آمریکایی‌ها نسبت به کشورهای مستقل است.

چنانچه مفسرین سیاست خارجی در آمریکا می‌گویند: «هیچ کشور دیگری در جهان وجود ندارد که به دنبال شکل دادن به تمامی امور در اقصی نقاط جهان باشد. نتیجه این جاه‌طلبی این است که دستور کار سیاست خارجی آمریکا بیش از اندازه شلوغ شده است» و این موضوع مهم‌ترین عامل افول این کشور است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تداوم درگیری در برزیل 46 زخمی بر جا گذاشت
دوشنبه 1401/10/19 ساعت 17:32
تداوم درگیری در برزیل 46 زخمی بر جا گذاشت
پلیس و نیروهای امنیتی برزیل در حال برچیدن چادرهای هواداران «بولسونارو» در این کشور هستند و این در حالیست که 46 تَن تا کنون در برزیلیا در جریان این حوادث زخمی شده‌اند.
تلاش‌های آمریکا برای تاخیر در نظم جدید!
دوشنبه 1401/01/22 ساعت 12:00
تلاش‌های آمریکا برای تاخیر در نظم جدید!
نگاهی به تحولات دو دهه‌ی اخیر روابط بین‌الملل نشان می‌دهد نظم آمریکایی در جهان با چالش‌های جدی مواجه شده و ظهور قدرت‌هایی نظیر چین، ایران و روسیه می‌تواند نظم آتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد، از همین رو مقابله با این کشورها از جمله راهبردهای اصلی آمریکا است.
ایران‌هراسی در افغانستان و افغان‌هراسی در ایران
پنج‌شنبه 1401/01/18 ساعت 05:09
نورنیوز بررسی کرد؛
ایران‌هراسی در افغانستان و افغان‌هراسی در ایران
ارزیابی جریان‌سازی‌های خبری در بستر فضای مجازی طی هفته‌های اخیر بیان‌گر این واقعیت است که اقداماتی برنامه‌ریزی شده از سوی مرکزیتی واحد برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی در خصوص مخاطرات اخلاقی، امنیتی، اقتصادی و سیاسی حضور مهاجرین افغانستانی در ایران در حال پیگیری است.
بحران اوکراین و توسعه جنگ ادراکی غرب علیه روسیه
چهارشنبه 1401/01/17 ساعت 10:33
نورنیوز بررسی کرد؛
بحران اوکراین و توسعه جنگ ادراکی غرب علیه روسیه
واکنش سریع دولت‌های اروپایی و آمریکا به اخبار شهر بوچا در اوکراین از جمله کاهش روابط دیپلماتیک با روسیه از سوی فرانسه و آلمان و همزمانی آن با موج سنگین رسانه‌ها در محکومیت مسکو بیش از آن‌که گویای بیان مستقل و بدون سوگیری واقعیت‌های درون خاک اوکراین باشد، باز کردن یک جبهه جدید علیه روسیه و ضریب دادن به جنگ ادراکی علیه این کشور با بهانه‌ی حقوق بشر است.
نظام تحریم‌های غرب و تاثیرگذاری وارونه آن
یکشنبه 1401/01/14 ساعت 15:59
نورنیوز بررسی کرد؛
نظام تحریم‌های غرب و تاثیرگذاری وارونه آن
بررسی تاثیرات شکننده تحریم روسیه بر اقتصاد و معیشت جهان به‌ویژه کشورهای غربی، این حقیقت را بیش از پیش آشکار می‌کند که نظام تحریمی غرب به‌ویژه پس از ناکارآمدی آن در قبال ایران، توان اثرگذاری تعیین کننده بر کشورها را از دست داده است.
نظرات

آخرین اخبار
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی
نفس تهران بعد از 6 روز تازه شد
سوگند وفاداری ارتش و پلیس به رئیس جمهور موقت ونزوئلا
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 بهمن 1404+ جدول پخش
عصبانیت عراقی‌ها از مداخله‌جویی‌های ترامپ
در دیدار نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور چین چه گذشت؟
آمریکا یک نفتکش توقیفی ونزوئلا را برمی‌گرداند
روز سیزدهم
آماری عجیب از مهاجرت معکوس اسرائیلی‌ها
جزئیات سقوط مرگبار هواپیمای مسافربری کلمبیا
حماس: هرگز موافق تسلیم یا خلع سلاح مقاومت نیستیم
قالیباف: مذاکره در سایه جنگ به تنش ها دامن می زند
مدیوم شات | جشنواره فیلم فجر، راوی امید و رؤیای ملی
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 9 بهمن
جزئیات اقدامات حمایتی دولت برای جبران خسارت مشاغل دیجیتال
جزئیات نامه ایران به سازمان ملل در واکنش به جنگ‌طلبی ترامپ
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 9 بهمن+ وضعیت استان ها
رمزگشایی از هشدار کم سابقه شمخانی؛ آن‌چه گفته نشد، مهم‌تر از آن‌چه نوشته شد!
این خرچنگ دریایی یک دستیار شخصی هوش مصنوعی است!
آماده‌سازی نهایی فضانوردان آرتمیس2 برای سفر تاریخی به ماه
رونمایی از هدفون‌های پیشرفته با مواد نانویی در نمایشگاه CES 2026
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند