×
سیاسی
شناسه خبر : 93255
تاریخ انتشار : شنبه 1401/01/20 ساعت 09:39
تلاش‌های آمریکای رو به افول برای تاخیر در نظم جدید!

نورنیوز بررسی کرد؛

تلاش‌های آمریکای رو به افول برای تاخیر در نظم جدید!

نگاهی به تحولات دو دهه‌ی اخیر روابط بین‌الملل نشان می‌دهد نظم آمریکایی در جهان با چالش‌های جدی مواجه شده و ظهور قدرت‌هایی نظیر چین، ایران و روسیه می‌تواند نظم آتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد، از همین رو مقابله با این کشورها از جمله راهبردهای اصلی آمریکا است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: شهریورماه سال گذشته وقتی نیروهای آمریکایی خاک افغانستان را ترک می‌کردند، این طالبان بود که طی چند هفته کنترل افغانستان را در دست گرفت، همان گروهی که کاخ سفید بیست سال قبل به بهانه مبارزه با آنها این کشور را اشغال کرده بود و از همین رو بسیاری این خروج را فرار آمریکا از افغانستان خواندند.

البته خروج از افغانستان تنها عقب‌نشینی مهم و تاریخی آمریکا از منطقه نبود، خروج آنها از عراق در سال‌ ۲۰۲۰ را نیز باید در همین چارچوب تحلیل کرد.

هرچند آمریکا در آغاز از خروج نیروهایش از خاک عراق خودداری می‌کرد اما خیلی زود در برابر اراده مردم عراق تسلیم شد و حضور خود در عراق را به بهانه‌های مختلفی مانند همه‌گیری کرونا محدود کرد.

این اتفاقات که در پی ترور شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس رخ داد، از منظر بسیاری از مفسرین اخراج آمریکا از منطقه بود.

برخی دیدگاه‌ها مجموع این تحولات را نشانه‌های محکمی برای افول آمریکا و در پی آن سقوط نظم تک‌قطبی در روابط بین‌الملل دانسته‌اند. آن‌ها عقیده دارند این شرایط منجر به ظهور قدرت‌های جدید، تقویت قدرت‌های منطقه‌ای و تغییر ماهیت هژمومی در جهان خواهد شد و چین‌، ایران و روسیه برخی از اضلاع چند ضلعی آینده جهان خواهند بود. از این جهت یکی از راهبردهای سیاست خارجی آمریکا مقابله با این کشورهاست.

از دیگر رویداد‌هایی که افول آمریکا و برآمدن کشورهای مذکور در آینده‌ی نه چندان دور را شفاف‌تر می‌کند، مناقشات سیاسی اخیر دولت پاکستان است. این اتفاق که با فاصله زمانی اندکی پس از برگزاری موفق نشست همسایگان افغانستان رخ داد به وضوح ریشه‌های خارجی داشت.

دولت عمران خان بر خلاف خواست آمریکا روابط نسبتا خوبی با چین، ایران و روسیه داشت و همزمان از در اختیار قرار دادن پایگاه نظامی به واشینگتن طفره می‌رفت. مجموع این سیاست‌ها به نوعی منجر به اتفاقات اخیر پاکستان شد.

اگر کمی دقیق‌تر به راهبردهای امنیت ملی آمریکا نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که این کشور در سال‌های اخیر چین را تهدید مهمی برای خود می‌داند، همزمان با مداخله در اوکراین تلاش می‌کند خود را به مرزهای روسیه نزدیک ‌کند و با فشارهای اقتصادی و رسانه‌ای بر ایران سعی در امتیازگیری از تهران دارد.

البته آنها در حصول به این اهداف چندان توفیقی نداشته‌اند. برای مثال گرچه گروه هفت یکی از اهداف اصلی خویش را مقابله با چین عنوان کرده اما «جان میرشایمر» به عنوان یکی از شاخص‌ترین نظریه‌پردازان نو واقع‌گرایی عقیده دارد که چین با ظهوری مسالمت‌آمیز به افزایش توانایی خود ادامه خواهد داد.

روسیه نیز به عنوان کشوری که آمریکا سعی در مهار آن داشت اکنون بیش از هر زمان دیگری برای اروپای متحد با آمریکا تهدید به حساب می‌آید و ایران نیز بعد از سال‌ها فشار سیاسی و اقتصادی هیچ تمایلی به دادن امتیازات جدید به آمریکا ندارد، تا حدی که برخی تحلیل‌گران مانند «کنت والتز» راهبرد آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران را اشتباه می‌دانند.

تقریبا تمام تلاش‌های آمریکا و متحدینش در برابر محور مقاومت نیز با شکست‌های مفتضحانه روبرو شده که تثبیت اسد در سوریه، شرایط ائتلاف سعودی-اماراتی در یمن، اوضاع صهیونیست‌ها در سرزمین‌های اشغالی، شرایط ناامن نظامیان آمریکایی در عراق و... از نشانه‌های روشن آن است.   

دست زدن به سیاست تحریک همسایگان علیه کشورهایی که در آینده جهان نقش پررنگی خواهند داشت نیز یکی از سیاست‌های آمریکا برای مهار آن‌هاست.

تقویت روابط آمریکا با کشورهایی نظیر کره جنوبی و ژاپن و همچنین برجسته‌سازی موضوع تایوان برای تاثیرگذاری بر چین، فروش تسلیحات به کشورهای حاشیه خلیج فارس و حمایت همه‌جانبه از رژیم صهیونیستی برای مهار ایران و بحران‌سازی در قزاقستان و تحریک کشورهای اروپای شرقی در راستای کنترل روسیه از جمله سیاست‌های غرب برای به تاخیر انداختن آینده‌ی پیش‌بینی شده نظم جدید جهانی است.

البته کشورهای مذکور نیز در قبال این اهداف آمریکا منفعل نبوده‌ و با اتخاذ رویکردهای هوشمندانه زمینه‌ی پیش‌روی آمریکا را مسدود کرده‌اند. جاده ابریشم جدید، پیمان بین‌المللی شانگهای و رزمایش‌های مشترک نظامی تنها بخشی از این راهبرد‌ها هستند.

به بیان دقیق‌تر؛ آن‌چه آمریکا را در وضعیت فعلی قرار داده‌، نه مخالفت ذاتی دیگران که شکل سیاست و جهان‌بینی آمریکایی‌ها نسبت به کشورهای مستقل است.

چنانچه مفسرین سیاست خارجی در آمریکا می‌گویند: «هیچ کشور دیگری در جهان وجود ندارد که به دنبال شکل دادن به تمامی امور در اقصی نقاط جهان باشد. نتیجه این جاه‌طلبی این است که دستور کار سیاست خارجی آمریکا بیش از اندازه شلوغ شده است» و این موضوع مهم‌ترین عامل افول این کشور است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تداوم درگیری در برزیل 46 زخمی بر جا گذاشت
دوشنبه 1401/10/19 ساعت 17:32
تداوم درگیری در برزیل 46 زخمی بر جا گذاشت
پلیس و نیروهای امنیتی برزیل در حال برچیدن چادرهای هواداران «بولسونارو» در این کشور هستند و این در حالیست که 46 تَن تا کنون در برزیلیا در جریان این حوادث زخمی شده‌اند.
تلاش‌های آمریکا برای تاخیر در نظم جدید!
دوشنبه 1401/01/22 ساعت 12:00
تلاش‌های آمریکا برای تاخیر در نظم جدید!
نگاهی به تحولات دو دهه‌ی اخیر روابط بین‌الملل نشان می‌دهد نظم آمریکایی در جهان با چالش‌های جدی مواجه شده و ظهور قدرت‌هایی نظیر چین، ایران و روسیه می‌تواند نظم آتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد، از همین رو مقابله با این کشورها از جمله راهبردهای اصلی آمریکا است.
ایران‌هراسی در افغانستان و افغان‌هراسی در ایران
پنج‌شنبه 1401/01/18 ساعت 05:09
نورنیوز بررسی کرد؛
ایران‌هراسی در افغانستان و افغان‌هراسی در ایران
ارزیابی جریان‌سازی‌های خبری در بستر فضای مجازی طی هفته‌های اخیر بیان‌گر این واقعیت است که اقداماتی برنامه‌ریزی شده از سوی مرکزیتی واحد برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی در خصوص مخاطرات اخلاقی، امنیتی، اقتصادی و سیاسی حضور مهاجرین افغانستانی در ایران در حال پیگیری است.
بحران اوکراین و توسعه جنگ ادراکی غرب علیه روسیه
چهارشنبه 1401/01/17 ساعت 10:33
نورنیوز بررسی کرد؛
بحران اوکراین و توسعه جنگ ادراکی غرب علیه روسیه
واکنش سریع دولت‌های اروپایی و آمریکا به اخبار شهر بوچا در اوکراین از جمله کاهش روابط دیپلماتیک با روسیه از سوی فرانسه و آلمان و همزمانی آن با موج سنگین رسانه‌ها در محکومیت مسکو بیش از آن‌که گویای بیان مستقل و بدون سوگیری واقعیت‌های درون خاک اوکراین باشد، باز کردن یک جبهه جدید علیه روسیه و ضریب دادن به جنگ ادراکی علیه این کشور با بهانه‌ی حقوق بشر است.
نظام تحریم‌های غرب و تاثیرگذاری وارونه آن
یکشنبه 1401/01/14 ساعت 15:59
نورنیوز بررسی کرد؛
نظام تحریم‌های غرب و تاثیرگذاری وارونه آن
بررسی تاثیرات شکننده تحریم روسیه بر اقتصاد و معیشت جهان به‌ویژه کشورهای غربی، این حقیقت را بیش از پیش آشکار می‌کند که نظام تحریمی غرب به‌ویژه پس از ناکارآمدی آن در قبال ایران، توان اثرگذاری تعیین کننده بر کشورها را از دست داده است.
نظرات

آخرین اخبار
تاریخ آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی نوبت سال 1404 اعلام شد
ثبت‌نام در سماح برای زائران اربعین الزامی شد+ جزئیات دریافت ارز
تهاتر ریال و افغانی رسمی می‌شود
فهرست جدید واردات کولبری و ملوانی شامل چه کالاهایی است؟
پاداش استمرار خدمت فرهنگیان 1404 واریز شد
عاشورا؛ پرچم جاودان ولایت
اختصاص اعتبار جدید برای رفع تنش آبی تهران و 3 استان دیگر
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 9 تیر 140؛ افت طلا در سایه اخبار سیاسی
راز قتل تلخ آرتین کوچولو در دست نوشته پدرو مادر فاش شد
حضور مقامات بیش از 30 کشور و سران ادیان 90 کشور
بورس به مسیر سبز خود بازگشت
جزئیات قتل هولناک در تویسرکان؛ برادران قاتل به جنایت اعتراف کردند
متلاشی شدن یک تیم گروهک‌های تجزیه‌طلب
فرزاد جمشیدی مجری معروف تلویزیون درگذشت + جزئیات علت فوت و بیوگرافی
ستاره هالیوود و نامزد اسکار در 98 سالگی درگذشت
ترافیک سنگین در چالوس و هراز
قیمت دلار و دینار امروز سه شنبه 9 تیر 1405 / رشد اندک قیمت دلار
منبع آگاه: پایگاه آمریکا در اردن مرکز عملیات علیه ایران بود
24 نفتکش و کشتی در یک روز از تنگه هرمز عبور کردند
باند شمالی تونل نیایش و پل صدر امشب بسته می‌شود
قیمت گوشی امروز سه‌شنبه 9 تیر 1405 + جدول
زمان بازگشت تیم ملی ایران به تهران اعلام شد
تصادف اتوبوس در تسوج کشته نداشت+ تعداد مصدومان
هشدار پلیس فتا به خریداران بلیت مراسم تشییع
اژه‌ای: هدف حمله به اوین ایجاد شورش شد/ هنوز بعضی از زندانی‌های فراری از اوین برنگشته اند
یار جدید پرسپولیس با گل‌گهر خداحافظی کرد
بانک مرکزی: شعب کشیک بانک‌ها شنبه و یکشنبه فعال هستند
پاسخ کوبنده تیم ملی ایران به وزیر امنیت داخلی آمریکا
نوراینفو | 13 ویژگی برجسته امام شهید در پیام رهبر معظم انقلاب
صعود بورس‌های جهانی؛ داوجونز رکورد زد، آسیا سبزپوش شد
آمادگی دانشگاه علوم پزشکی تهران برای پوشش درمانی مراسم وداع
زلزله سیاسی در عراق؛ بازداشت 3 نماینده زن پارلمان به اتهام فساد مالی
پرونده تخلف یک بانک دولتی به دادسرای دیوان محاسبات ارجاع شد
ادعای سی‌ان‌ان: ویتکاف راهی دوحه برای گفت‌وگو با ایران شد
مقام آمریکایی: احتمال اعزام نیرو به لبنان و اراضی اشغالی وجود دارد
پزشکیان: اختلافات داخلی قدرت ملی را تضعیف و دشمن را امیدوار می‌کند
ثبت نام 6 هزار نفر در سامانه سماح / فعال شدن لینک همیار اربعین
دختر رئیس‌جمهور جنجالی پرو پس از 26 سال به قدرت بازگشت
وزیر جنگ اسرائیل از اختلاف ترامپ و نتانیاهو پرده برداشت
شرط‌بندی عجیب دو پسر 18 ساله برای گوشی‌قاپی
راهنمای جامع اسکان و خدمات زائران در مراسم تشییع رهبر شهید؛ از زمان سفر تا محل اقامت
چه کسانی بیشترین هزینه تورم خرداد را پرداختند؟
جزئیات خطوط ویژه جدید در بزرگراه‌ها؛ تغییرات ترافیکی تهران
هشدار سازمان ملل درباره گرمای شدید در جام جهانی 2026
قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 9 تیر 1405
نوراینفو | چه خدمات رایگانی برای سلامت روان ارائه می شود؟
پیام قاطع سرپرست وزارت دفاع به دشمن: در صورت نقض آتش‌بس پاسخ می‌دهیم
تشریح جزئیات محدودیت‌های ترافیکی مراسم وداع و تشییع رهبر شهید
برنامه و ساعت بازی‌های امشب و فردا جام جهانی 2026
چرا مربی سابق استقلال قید بازگشت به نیمکت آبی‌ها را زد؟