×
فرهنگی
شناسه خبر : 91769
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/01/07 ساعت 20:42
جوانه های امید؛ نگاهی به وضعیت تئاتر در دوسال همه‌گیری کرونا

به مناسبت روز جهانی تیاتر؛

جوانه های امید؛ نگاهی به وضعیت تئاتر در دوسال همه‌گیری کرونا

عده‌ای دو سال همه‌گیری کرونا را آغازی بر پایان تئاتر تلقی کردند اما برخی با فرصت تلقی کردن این شرایط توانستند راه‌های جدیدی را پیش روی این هنر بگشایند.

نورنیوز - گروه فرهنگ: در سالن‌های تاریک تئاتر هنرمند نفس به نفس تماشاگر ایفای نقش می‌کند و دیگر خبری از پرده نقره‌ای و جعبه جادویی نیست که هنرمند از آن طریق مخاطبش را پیدا کند. این نکته که شاید یکی از جذاب‌ترین ویژگی تئاتر باشد، محل آسیب‌پذیری این هنر در مواجهه با کرونا نیز بود.

موج به موج و سویه به سویه، هرچه کرونا پیشروی کرد، تئاتر به عقب نشست. تئاتری که تا قبل از کرونا هم به اندازه کافی متوجه کم مهری بود و با آغاز کرونا بیش از پیش به محاق رفت. ظرفیت پنجاه درصدی سالن‌ها، اختصاص بسته حمایتی برای فعالان این حوزه و اجرای تئاتر در فضای آزاد از جمله راهکار‌هایی بود که در دو سال اخیر برای جلوگیری از مرگ تدریجی این هنر به کار گرفته شد. شیوه‌هایی که هرچند تجربه‌هایی به مدیریت فرهنگی کشور افزود، اما موجب نشد تئاتر به طور کامل از آسیب‌های این پاندمی در امان بماند.

جشنواره‌های ملی و منطقه‌ای در این دو سال هر طور بود برگزار شدند تا فضای هنری کشور، تئاتر را به کلی فراموش نکند. سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر در اوج گسترش کرونا به ناچار به صورت مجازی برگزار شد و جشنواره چهلم با تسریع روند واکسیناسیون توانست به صورت حضوری برگزار شود. اما در همین جشنواره چهلم نیز تعدادی از گروه‌ها به دلیل ابتلای اعضا به ویروس کرونا جشنواره را از دست دادند تا همچنان حال و هوای همه‌گیری کرونا در جشنواره باقی بماند.

سایر جشنواره‌ها نیز یا تعطیل شده و یا آن‌قدر محتاطانه برگزار شد که دیگری شباهتی به جشنواره نداشته و به تعدادی اجرا در حضور داوران بدل شدند، بیست و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر دانشگاهی به عنوان یکی از رویدادهای مهم فرهنگی کشور که محل معرفی بسیاری از استعدادهای جوان تئاتر است، با یک سال تاخیر در شرایطی برگزار شد که تا روزهای پایانی به دلیل شیب صعودی ابتلا به کرونا، مشخص نبود امکان حضور تماشاگران در آن وجود دارد یا نه. به همین ترتیب جشواره‌های کوچک‌تر نیز یا با شرایط ویژه‌ای برگزار شد، و یا با تصمیم گرداننگان آن اصلا برگزار نشد.

با این همه تنها ره‌آورد کرونا برای دنیای تئاتر تعطیلی و محدودیت نبود. تئاتر ایران در دو سال گذشته اتفاقات دیگری را نیز تجربه کرد. نوسان برگزاری تئاتر میان دو شکل اجرای «مجازی» و «زیر زمینی» از جمله مباحثی بود که اهالی تئاتر آن را مطرح می‌کردند. هرچند کاربرد اصطلاح زیرزمینی به اندازه‌ای که در موسیقی مرسوم است در تئاتر کاربرد ندارد اما نمی‌توان از حرکت تئاترها در شرایط سخت کرونا به سوی اجراهای غیر رسمی و محفلی غافل شد. طرف دیگر این ماجرا البته گسترش فیلم تئاترها و تماشای آنلاین آن در پلتفرم‌های فارسی بود. این مورد هرچند به تنهایی نمی‌تواند جای اجراهای عمومی را بگیرد اما با گسترش این پلتفرم‌ها در ایران، توانست، راهی موقتی برای بقای تئاتر باشد.

اما تئاتر در این شرایط تجربه ی جدیدی در حوزه محتوا به خود دید. بسیاری از کارگردانان از این شرایط به عنوان فرصتی برای گفتگو با مخاطب استفاده کردند و درباره موضوعاتی مانند مرگ، همه‌گیری و بیماری حرف زدند. برای مثال می‌توان به تئاتر «بازی‌های کشتار همگانی» اثر یونسکو و یا «قصه مبارک و کرونا» اشاره کرد. 

تاثیری که کرونا بر محتوای تئاتر گذاشت از بعد دیگری نیز قابل توجه است؛ اینکه هنر تئاتر در اشکال کلاسیک، آئینی، پرده خوانی، قهوه خانه ای، رو حوضی و ... همچنان توان بازنمایی مسائل روز جامعه را دارد و هنوز از این طریق می‌تواند علی رغم انگ روشنفکری، ارتباط خود را با مخاطب حفظ کرده و گسترش دهد! همچنان که کارگردانان در دو سال گذشته(هرچند اندک) به سراغ سوژه‌های برخاسته از متن جامعه در دوران همه‌گیری کرونا رفته و از این هنر برای تولید معنا و عمق بخشیدن به مفاهیم انسانی و پاسخ به پرسش های انسان امروز پرداختند، می‌توان تئاترهایی درباره سایر مسائل مبتلابه جامعه از فرهنگ عمومی گرفته تا مسائل اجتماعی و حتی سیاسی به روی صحنه برد. اقدامی که از یک سو نیاز به کوشش‌های اساسی در خلق آثار نو و یا دست کم ترجمه‌ نمایشنامه‌های متناسب با شرایط روز جامعه دارد و از سوی دیگر جوانه های امید را بر پیکر خسته و سالخورده ی تئاتر برویاند، جوانه هایی که می تواند اندیشه جامعه را معطر به رایحه ی هنری کهن، عمیق و اصیل و در عین حال پویا و زنده بنماید. 

شیوع کرونا در ایران از دوسالگی نیز عبور کرد. دو سالی که عده‌ای آن را آغازی بر پایان این هنر نمایشی تلقی کردند اما برخی با فرصت تلقی کردن این شرایط توانستند راه‌های جدیدی را پیش روی این هنر قرار دهند. حالا بعد از دو سال سالن‌های تئاتر نسبت به گذشته رونق گرفته و اجراها جدیت بیشتری یافته است. اما تجربه تئاتر در ایام کرونا نشان داد این هنر در هر شرایطی می‌تواند راهی برای ادامه حیات اثرگذار خود بیابد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
چرا قهوه گران شد؟
هشدار یک روانشناس درباره آزارهای روانی پس از طلاق
بازگشت فرگوسن به انظار عمومی بعد از بیماری ناگهانی
راز عجیب شباهت حشرات و چت‌جی‌پی‌تی
معجزه در اورست؛ کوهنورد نپالی پس از مراسم تدفینش زنده پیدا شد
سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در مردان شناخته شد
کاپیتان اسکاتلند با قراردادی آزاد اسپرزی شد
آژیرهای خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
حمله به یک کشتی ترکیه‌ای در دریای سیاه
اوشاکوف: آمریکا تمرکز خود را از اوکراین به ایران منتقل کرده است
ترامپ: هنوز درباره ارسال بسته 14 میلیارد دلاری به تایوان تصمیم نگرفته‌ایم
جزئیات تصادف مرگبار در محور زنجان–میانه؛ 4 نفر جان باختند
واکنش مفتی جعفری لبنان به اظهارات جوزف عون درباره دبیرکل حزب‌الله
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران