×
فرهنگی
شناسه خبر : 89940
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/12/11 ساعت 17:21

جهش بزرگ روبات‏‌ها در سال 2022

دنیای روبات‌‌ها به سرعت در حال پیشرفت است و دامنه تاثیر آنها را می‌توان در تمام حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی دید. هرچند این روزها معمولا رقص روبات‌‌ها یا حرکات بعضی از آنها بیشتر از هر چیزی باعث جلب‌توجه به این موجودات آهنین شده اما صنعت روبات‌‌ها به سرعت در حوزه‌های مختلف د‌رحال گسترش است. از روبات‌‌های سخت‌افزاری و فعال در حوزه‌های صنعتی گرفته تا روبات‌‌های نرم‌‌افزاری که در زمینه‌هایی چون تحلیل داده‌ها فعالند؛ جهان امروز بیش از پیش خود را با فضای روبات‌‌ها نزدیک می‌‌بیند.

نورنیوز-گروه جامعه: تجزیه و تحلیل‌‌های جدید نشانگر رشد بازار روبات‌‌ها به‌ویژه حوزه روبات‌‌های لجستیک است. بر اساس گزارش دیتابریج نرخ رشد مرکب سالانه بازار روبات‌‌های لجستیک بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۸ بالغ بر ۲۴ درصد خواهد بود. پیش‌‌بینی می‌شود بازار روبات‌‌های لجستیک تا سال ۲۰۲۸ بین ۳۲ تا ۳۳ میلیارد دلار باشد.

حوزه‌های دیگر روباتیک هم با پیش‌بینی‌‌های رشد قابل توجهی روبه‌رو شده‌‌اند. بر اساس گزارش Reportlinker ارزش بازار روبات‌‌های جنگی از ۸/ ۱۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۸/ ۱۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ می‌رسد. بر اساس این گزارش ارزش بازار روبات‌‌های جنگی تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۲۶ میلیارد دلار خواهد رسید. اینها تنها دو نمونه از فرصت‌‌های بازار روبات‌‌ها طی چند سال آینده هستند اما به نظر می‌‌رسد روبات‌‌ها به تدریج در حال انطباق با صنایع مختلف هستند که همین نشانگر رشد آنها به‌ویژه در فضای بعد از پاندمی است.

بر اساس ترندهایی که از حوزه روباتیک در سال ۲۰۲۲ منتشر شده احتمالا در سال جاری شاهد توسعه روبات‌‌ها در حوزه‌هایی چون لجستیک، ساخت و ساز، کشاورزی و اتوماسیون خواهیم بود.

همچنین پیش‌بینی‌‌های جهانی حاکی است امسال شاهد ظهور روبات‌‌هایی خواهیم بود که استفاده از آنها ساده‌‌تر و کارکردن با آنها نیازمند تخصص کمتری است.

از تحسین تا ترس از روبات‌‌ها

شاید بتوان گفت روبات‌‌ها تنها محصولات ساخته دست بشر هستند که همزمان حس تحسین و هیبت و ترس را در ما تحریک می‌کنند. گرچه مقصود ما از ساخت آنها زندگی آسان‌‌تر و ایمن‌‌تر است، اما به سختی می‌توانیم به روبات‌‌ها اعتماد کنیم. آنها را به شکل خودمان می‌سازیم، اما می‌‌ترسیم که جای ما را بگیرند. با این حال، این ترس نمی‌تواند مانع مسیر پررونق صنعت روباتیک باشد. امروزه روبات‌‌ها به‌‌اندازه‌‌ای باهوش و از نظر فیزیکی توانا شده‌‌اند که بتوانند از کارخانه‌ها و آزمایشگاه‌ها بیرون بیایند، راه بروند و حتی در میان ما زندگی کنند. قدرت و پیشرفت در علم روباتیک باعث شده بسیاری از مردم نگران جایگزینی روبات‌‌ها و از دست دادن کار خود هستند. اما نگرانی درباره بیکاری گسترده، بی‌‌اساس است. ممکن است در آینده‌‌ای نزدیک بیشتر در کنار یک روبات کار کنید و با آن دوست شوید تا اینکه یک روبات جایگزین شما شود. نخستین بار واژه روبات در سال ۱۹۲۰ در نمایشنامه کارل کاپک (R.U.R) یا روبات‌‌های جهانی Rossum ظاهر شد. آنها خدمتکارانی مصنوعی بودند که برای کار اجباری از کشور چک فرستاده شدند. در بیشتر تاریخ، روبات‌‌ها به عنوان دستگاه‌های مکانیکی گنگ و بی‌‌ظرافت شناخته می‌شدند.

با این حال، همه‌چیز در حال تغییر است. امروزه روبات‌‌ها از نوآوری‌‌های پیشرفته در گوشی‌‌های هوشمند بهره‌‌مند شده‌‌اند و دوربین‌‌ها و حسگرهای ارزان‌‌قیمت، ارتباطات بی‌‌سیم و تراشه‌های کامپیوتری قدرتمند و کوچک‌تر را به ارمغان آورده‌‌اند. پیشرفت‌های اخیر در یادگیری ماشینی، نرم‌‌افزاری را به وجود آورده تا روبات‌‌ها را بهتر از محیط اطراف خود آگاه کند و آنها را برای تصمیم‌گیری عاقلانه‌‌تر مجهز کند. امروزه نه‌تنها کارکرد روبات‌‌ها در محیط‌‌های صنعتی محدود نمی‌شود بلکه در سال‌های آتی به‌طور فزاینده‌‌ای در سوپرمارکت‌‌ها، کلینیک‌‌ها، مراقبت‌های اجتماعی و موارد دیگر در کنار انسان‌‌ها مشغول به فعالیت خواهند بود.

اگرچه پیش از همه‌‌گیری کووید-۱۹، بسیاری از صنایع با کمبود نیروی کار مواجه شدند و تعدادی از مردم به ویژه در آمریکا کار خود را ترک کرده بودند، اما در همین دوران، به لطف رونق تجارت الکترونیک، تقاضا برای کارگران به ویژه انبارداری بسیار سریع‌تر از آنچه انتظار می‌‌رفت، افزایش یافت. امروزه وجود روبات‌‌ها در عرصه جهانی ضروری حس می‌شود. آنها اقلام را در قفسه‌ها می‌‌چینند و به انسان‌‌ها در بسته‌‌بندی جعبه‌ها به‌طور فزاینده کمک می‌کنند و حتی به آرامی ‌‌در برخی از پیاده‌‌روها حرکت کرده و کالا یا غذا را به‌طور مستقیم به خانه‌های مردم تحویل می‌دهند. در دنیای ویران شده از بیماری همه‌‌گیر، روبات‌‌ها قادرند از افراد مسنی که باید از آنها مراقبت شود، حراست کنند.

نگرانی عمومی از توسعه روبات‌ها

با این حال بسیاری از مردم می‌‌ترسند که روبات‌‌ها مشاغل را از بین ببرند. اما شاید این ترس به دلیل نشر مقاله‌‌ای بود که در سال ۲۰۱۳ توسط اقتصاددانان دانشگاه آکسفورد به‌طور گسترده اشتباه تفسیر شد. در این مقاله ذکر شده بود که بالغ بر ۴۷ درصد مشاغل آمریکایی در خطر خودکار شدن قرار دارند. در حقیقت نگرانی درباره بیکاری گسترده، بیش از حد است. شواهد نشان می‌دهد که روبات‌‌ها، شاید مخل‌کننده باشند اما در نهایت برای بازار کار مفید هستند. به عنوان مثال ژاپن و کره‌‌جنوبی با داشتن بالاترین نفوذ روبات، نیروی کار بسیار قوی دارند. مطالعه دانشگاه ییل که تولیدات ژاپنی را بین سال‌های ۱۹۷۸ تا ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار داده است، نشان از افزایش یک واحد روبات به ازای هر هزار کارگر و افزایش اشتغال یک شرکت به میزان ۲/ ۲ درصد دارد. در همین راستا، تحقیقات بانک کره نشان داد روبات‌‌سازی با وجود انتقال مشاغل از تولید به بخش‌های دیگر، باعث کاهش مشاغل نشده است. در مطالعه‌‌ای دیگر محققان موسسه فناوری ماساچوست و دیگر همکارانش، به بررسی شرکت‌‌های فنلاندی پرداختند و به این نتیجه رسیدند که استفاده از روبات‌‌های با فناوری‌‌های پیشرفته، منجر به افزایش استخدام می‌شود. بنابراین داشتن روبات‌‌های بیشتر برای افزایش بهره‌‌وری، اتفاق خوبی خواهد بود.

با همه اینها، راهپیمایی روبات‌‌ها تغییرات بزرگی را در محل کار به ارمغان خواهد آورد و مهارت‌‌ها و شرکت‌‌ها نیز تغییر خواهند داد. اما این فاجعه‌‌ای نیست که بسیاری از آن می‌‌ترسند. یکی از مثال‌‌های فرضی «اتوماسیون بد» صندوق‌های سلف سرویس در سوپرمارکت‌‌ها است، زیرا به راحتی روبات‌‌ها جایگزین انسان‌‌ها می‌شوند. از طرفی کارکنان صندوق‌‌دار که برای کمک به مشتریان در انتخاب اقلام آموزش می‌‌بینند، ممکن است متوجه شوند که توانایی برخورد با افراد نیازمند بیشتر از کشیدن بارکد در مقابل لیزر در کل روز است و این کار از توان روبات‌‌ها خارج است. با وجود اینکه روبات‌‌ها وضعیت کلی جامعه را بهتر می‌کنند اما به‌طور اجتناب‌ناپذیری، برخی از مردم در مسیر شکست قرار خواهند گرفت. درسی که از جهانی‌‌سازی آزادانه دهه‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ می‌توان گرفت، این است که زمانی که رشد تجارت بسیار سودمند باشد، واکنش‌‌های سیاسی را به ارمغان می‌‌آورد، چراکه بازنده‌ها احساس عقب‌ماندگی می‌کنند. با تغییر مشاغل، کارگران باید در کسب مهارت‌‌های جدید، از جمله نحوه کار و مدیریت روبات‌‌هایی که به‌طور فزاینده‌‌ای همکارشان می‌شوند، آموزش ببینند.

در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که دستاوردهای بالقوه انقلاب روبات‌‌ها بسیار زیاد است. در داستان Karel Capek نویسنده چک که اولین بار در نمایشنامه‌‌ای اصطلاح «‌روبات» را ابداع کرد، روبات‌‌ها علیه اربابان انسانی خود شورش می‌کنند و باعث بیکاری گسترده و بدتر از آن می‌شوند. با این حال روبات‌‌های واقعی جهان با طنز Capek مطابقت ندارد و دلیلی وجود ندارد که آینده را این‌گونه تصور کنیم.


دنیای اقتصاد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
امروز، آخرین مهلت انتخاب گروه آزمایشی کنکوری‌ها
اختلال موقت در حرکت قطارهای خط 5 متروی تهران/ شرکت مترو توضیح داد
وضعیت آب و هوا امروز یک‌شنبه 26 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
علیه رهبری به نام رهبری
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
X
آگهی تبلیغاتی