×
اقتصادی
شناسه خبر : 89448
تاریخ انتشار : شنبه 1400/11/30 ساعت 13:49
سوآپ گازی قطر، ایران را هاب انرژی منطقه می‌کند

سوآپ گازی قطر، ایران را هاب انرژی منطقه می‌کند

سفر رئیس جمهور و تیم همراه به قطر در شرایطی شکل می‌گیرد که اتفاقات مهمی در زمینه مبادلات گازی در دنیا شکل گرفته است و از همین رو ایده سوآپ گازی با اهداف مختلفی روی میز طرف قطری قرار می‌گیرد.

نورنیورـگروه اقتصادی: کشور قطر در همسایگی جنوبی ایران، علی‌رغم مساحت کوچک خود یکی از مهمترین و استراتژیک کشورها در حوزه گاز طبیعی است. این کشور که تنها ۴۰ درصد از گاز تولیدی خود را در داخل مصرف می‌کند، توانسته است در سال گذشته بالغ بر ۱۰۶ میلیارد مترمکعب را به‌صورت LNG و ۲۲ میلیارد مترمکعب را به صورت خط لوله صادر کرده است.

سفر ریاست جمهوری کشور و تیم همراه وی به این کشور برای حضور در نشست مجمع صادرکنندگان گاز در شرایطی صورت می‌گیرد که مبادلات گازی دنیا دستخوش تغییرات گسترده‌ای شده است. در این میان ایران که از لحاظ جغرافیایی نقش مرکزی را میان کشورهای صادرکننده و واردکننده بزرگ گاز دارد، می‌تواند از این تغییرات به نحو احسن برای تبدیل شدن به هدف هاب انرژی منطقه شدن استفاده کند.

از جمله این تغییرات خبر مذاکره عادل کریم، وزیر برق عراق در سفر به دوحه با سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر درباره مسائل لجستیکی مربوط به انتقال گاز از بنادر قطر به عراق بود.

عراق از بزرگترین و مهمترین مشتریان گاز ایران از قدیم به حساب می‌آمد، هرچند روند کند تسویه حساب‌های وجوه صادراتی این کشور با ایران و از طرفی افزایش مصرف گاز در ایران، مشکلاتی را در تعامل دو طرف به وجود آورده بود تا جایی که به گفته وزارت برق عراق در تابستان امسال صادرات گاز ایران به این کشور از روزانه ۴۹ میلیون متر مکعب به ۸ میلیون متر مکعب رسیده و این به معنای کاهش ۵ هزار و ۵۰۰ مگاواتی تولید برق است که موجب اعتراض شهروندان عراقی هم شده است.

از طرفی آنچه مشخص است عراق زیرساخت‌های لازم را برای دریافت گاز از قطر در کوتاه‌مدت ندارد و مذاکره این کشور با قطر صرفاً به دلیل تنوع مبادی گاز است. در واقع به دلیل قیمت بالای گاز قطر، برخی مخالفت‌های حزبی و در نهایت نبود زیرساخت به نظر می‌رسد این مذاکرات بیشتر جنبه اهرم فشار بر ایران را داشته است.

از طرف دیگر هفته گذشته و به دلیل بالا گرفتن تنش‌های میان اوکراین و روسیه، جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی خبر از مذاکره اتحادیه اروپا با قطر، آذربایجان و آمریکا برای واردات و تنوع‌بخشی به مبادی وارداتی خود است.

با در نظر گرفتن تمام این شرایط اجلاس GECF و سفر رئیس جمهور به قطر اتفاق می‌افتد. منابع آگاه وزارت نفت گفته‌اند که یکی از اهداف و پیشنهادات وزارت نفت، پیشنهاد سوآپ گاز قطر و صادرات به کشورهای همسایه و تشکیل کارگروه مشترک در زمینه پارس جنوبی است.

هنوز به طور دقیق مشخص نشده است ارائه این پیشنهاد از سمت وزارت نفت با هدف تداوم و حفظ بازار گازی عراق، صادرات به کشورهای حوزه خزر از جمله آذربایجان یا صادرات به کشورهای شرق در صورت تکمیل خط لوله صلح صورت می‌گیرد ولی آنچه مشخص است این ایده که برای اولین بار مطرح می‌شود می‌تواند علاوه بر مزایایی که برای قطر داشته باشد، محکم‌ترین گام برای تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه باشد.


مهر
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
طراحی هوشمند پپتیدها برای مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی
چهره پنهان مریخ: بادهایی به تندی 160 کیلومتر در ساعت
افق‌های تازه‌ای در پزشکی ترمیمی با رشد ساختارهای شبه‌جنین
کنار زدن موانع سنتی آموزش رشته کامپیوتر با استارتاپ CS12
کاربران اپ‌های هوش مصنوعی از یک میلیارد کاربر گذشت
8 نشانه‌ای که می‌گویند بدن‌تان بیش از حد خسته است
پیش‌بینی عفونت‌های تنفسی کودکان با هوش مصنوعی
اجساد کشته شدگان اسرائیلی بهانه‌ آزار فلسطینیان است
رقابت عشقی خونین / پسر جوان در دعوا بر سر یک دختر کشته شد
محبوبیت بالای پوتین بر اساس نظرسنجی اخیر روسیه
درخواست اعدام برای نخست‌وزیر سابق بنگلادش
حمایت قاطع شورای امنیت از دولت لبنان
نامه ایران، روسیه و چین به سازمان ملل درباره قطعنامه 2231
رسوایی‌های شاهزاده کار دستش داد
قتل عمد در تصادفات مربوط به خودروهای با چراغ زنون صحت ندارد
با وجود تمدید آتش بس صورت گرفت؛ حمله هوایی پاکستان به پکتیکا افغانستان
اعلام قوی‌ترین گذرنامه‌های جهان/ایران در رتبه چندم قرار دارند؟
طلایی‌پوشان سپاهان برنده از آبادان بیرون آمدند
ترکیه و سوریه درصدد گسترش توافق میان خود
تعطیلی مدارس تمام مقاطع مشهد فردا 26 مهر
فیلمبرداری با تلفن همراه از مسابقات لیگ برتر ممنوع شد
لحن ترامپ نرم شد/تعرفه‌های سنگین چین پایدار نخواهد بود
نتایج اولیه انتخابات نظام پزشکی اعلام شد؛ مشارکت بیش از 76 هزار نفر
بیانیه تند ایران در واکنش به ادعاهای ضدایرانی مقام انگلیس
وزیر خارجه: ایران تحت هیچ فشاری قرار نمی‌گیرد/حقوق حاکمیتی ایران قابل مذاکره نیست
آثار شکنجه بر پیکر 120 شهید فلسطینی
ترامپ به زلنسکی : تاماهاوک‌ها را نمی‌دهیم!
تمدید 4 ماهه خدمت سربازی اجباری در رژیم اسرائیل
پاداش عجیب عربستان صدای قهرمان جام جهانی را درآورد
کاهش 10 درصدی ارزش بورس تهران در نیمه نخست امسال
چین همزمان با رزمایش مشترک فیلیپین و آمریکا قدرت‌نمایی کرد
جان بولتون خود را به مقامات قضایی تسلیم کرد
ساپینتو: به باخت عادت نداریم / فکر نکنید رئال مادرید هستیم
حماس خواستار تکمیل روند آتش بس شد
واکنش تند هاشمیان به شایعات درباره جانشینش
فوت رهبر اپوزیسیون آرژانتین در پخش زنده تلویزیونی
فایننشال تایمز:عربستان در پی پیمان دفاعی با آمریکاست
هشدار حماس: خلع سلاح مقاومت، آغاز ناآرامی هاست
جدول لیگ برتر پس از بازی‌های امروز / استقلال در یک قدمی صدرنشینی!
پیشنهاد پرسپولیس به سرمربی سابق سپاهان!
سناتورهای آمریکایی قطعنامه‌ای برای جلوگیری از حمله آمریکا به ونزوئلا ارائه می‌دهند
جزییات جدید از ثبت‌نام وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی
روسیه: شکست اروپایی‌ها در بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران
یارانه پردرآمدهاحذف می شود/ تعداد و دهک های مشمول
پلاک‌های جدید و متفاوت در راه سیستان و اینچه‌برون
اولین پیروزی استقلال در خانه/استقلال (1) - مس رفسنجان (0)+ فیلم گل مسابقه
اصرار اتحادیه اروپا بر مواضع غیرسازنده درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران
دستیار مورینیو در آستانه پیوستن به کادرفنی تیم ملی ایران
نقض مکرر آتش بس غزه از سوی رژیم اسرائیل/ایران محکوم کرد
رزمایش ونزوئلا در واکنش به تحرکات آمریکا
X
آگهی تبلیغاتی