×
اقتصادی
شناسه خبر : 89174
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/11/24 ساعت 10:02
مرکز پژهش‌های مجلس: تا زمان دریافت مجوز زیست محیطی هیچ پروژه‌ای نباید بودجه بگیرد

مرکز پژهش‌های مجلس: تا زمان دریافت مجوز زیست محیطی هیچ پروژه‌ای نباید بودجه بگیرد

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس که بررسی 411 پروژه فاقد مجوز زیست محیطی در بودجه 1401 را عهده‌دار شده است, بر تقویت سازمان محیط زیست و عدم تخصیص بودجه 411 پروژه فاقد مجوز زیست محیطی تاکید شده است.

نورنیوزـگروه اقتصاد: دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز طی گزارشی به بررسی اجمالی طرح‌های فاقد مجوز زیست محیطی در لایحه بودجه سال 1401 پرداخت.

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان این نکته که توسعه بدون ضابطه و افزایش بارگذاری بر طبیعت موجب وارد شدن خسارات گسترده و بعضاً غیرقابل جبران بر پیکره طبیعی می‌شود، تصریح شده که در حال حاضر خسارات گسترده‌ای ناشی از عدم توجه به ضوابط زیست محیطی در اجرای اقدامات و طرح‌ها قابل مشاهده است.

در بخش دیگری از این گزارش وقوع رخدادهای متعدد گردوغبار، آلودگی هوای کلانشهرها، خشکی تالاب‌ها، فرونشست و فرسایش زمین، از میان رفتن گونه‌های ارزشمند گیاهی و جانوری و اختلال در چرخه طبیعت، تنها گوشه‌ای از آثار مخرب اقدامات انسانی بدون در نظر گرفتن ظرفیت برد و تاب‌آوری دانسته شده است.

در این گزارش ذکر شده که متأسفانه علی‌رغم توجه سیاست‌گذار به اهمیت موضوع محیط زیست، برخی از برنامه‌ریزان و مدیران اجرایی مسئله محیط زیست را به عنوان یک موضوع فرعی و حاشیه‌ای به حساب می‌آورند. در سال‌های گذشته طرح‌های متعددی با فقدان انجام مطالعات جامع ارزیابی آثار زیست محیطی و بدون داشتن تأییدیه زیست محیطی با استفاده از منابع وجوه عمومی اجرا و در مواردی به بهره‌برداری رسیده‌اند که خسارات آن گریبانگیر کشور شده و هزینه‌های هنگفتی به اقتصاد، سلامت و کیفیت زیست شهروندان و طبیعت وارد کرده است.

در ادامه این گزارش بیان شده که رئیس محترم سازمان حفاظت محیط زیست در اقدامی درخور توجه، در نامه‌ای خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی، خواستار عدم تصویب و تخصیص اعتبارات به پروژه های فاقد مجوز زیست محیطی شده است. به همین سبب گزارش حاضر بررسی مختصری درخصوص این موضوع داشته و پیشنهادهایی را برای حل این مسئله و تعیین تکلیف پروژه‌های فاقد مجوز در چارچوب قوانین موجود داشته است. همچنین با توجه به نارسایی‌های چرخه موجود ارزیابی، پیشنهادات میان مدت نیز ارائه شده است.

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی 5 راهکار فوری برای تعیین تکلیف این پروژه‌ها تعریف شده است که این موارد به شرح زیر است:

1. تشکیل کارگروهی ذیل اختیارات اصل 138 قانون اساسی به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور و دبیری معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون حقوقی رئیس جمهور، وزرای مسکن، راه و شهرسازی، صمت و نیرو جهت تعیین تکلیف کلیه طرح‌های مصوب فاقد مجوز زیست محیطی (از مرحله امکان‌سنجی تا آماده بهره‌برداری) و انتشار عمومی تصمیمات کارگروه فوق و ابلاغ نتایج کارگروه توسط رئیس جمهور جهت اجرا.

2. اضافه کردن بند الحاقی در ذیل تبصره "8 " لایحه بودجه سال 1401 و تصویب آن؛ تخصیص مشروط اعتبار به این 411 طرح در قانون بودجه و الحاق بند پیشنهادی زیر به تبصره "8 " ذکر شود.

(بند "س" - دولت مکلف است ظرف 4 ماه پس از تصویب قانون بودجه، وضعیت بررسی مطالعات ارزیابی زیست محیطی طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای‌ را در چارچوب قوانین و در قالب‌های موافقت، موافقت مشروط و مخالفت تعیین تکلیف کند). تخصیص اعتبار به طرح‌های مذکور تنها در صورت دریافت موافقت یا موافقت مشروط امکان‌پذیر است.

3. تقویت قدرت و نقش سازمان حفاظت محیط زیست در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها

4. ملزم کردن سازمان به قبول مسئولیت‌های خود در رد یا تأیید گزارشات ارزیابی آثار زیست محیطی طرح‌ها در موعد مقرر قانونی فارغ هر ملاحظه غیرکارشناسی و فشارهای سیاسی (سازمان مکلف شود طبق قانون و آیین‌نامه‌های موجود، صرفاً برای هر طرح موافقت، موافقت مشروط یا مخالفت خود را اعلام کند).

5. تعطیلی کارگاه، توقف اجرای طرح‌های فاقد مجوز بر اساس نتیجه کارگروه پیشنهادی در بند "1" و عدم تخصیص هرگونه منابع از وجوه عمومی به این طرح‌ها تا زمان دریافت مجوز زیست محیطی و رعایت ضوابط زیست محیطی.


تسنیم
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترور ملا کمال صلاحی‌زهی؛ معتمد سرشناس بلوچ
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه27 مهر + جدول
نورنما | جنگنده آمریکایی از دوران جنگ‌جهانی دوم زیر آب
قیمت دلار و ارز امروز یکشنبه 27 مهر 1404
جزییات واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی بر اساس حروف الفبا
واکنش عجیب ترامپ به معترضان «نه به پادشاه»
فریاد «رهایی فلسطین» در خیابان‌های اروپا
اسرائیل با نقض آتش‌بس جنوب غزه را بمباران کرد
آب طالقان سرانجام به تهران رسید
جهش بورس همراه با افزایش عرضه‌ها
حضور گسترده غرفه ملی نشر ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت 2026
کشف محوله تریاکی که بوی قهوه می‌داد
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی آبان ماه سال 1404
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(104) « بندر دیر»
داور کره‌ای دیدار شارجه - تراکتور را سوت می زند
واکنش حماس به بیانیه وزارت خارجه آمریکا
کاهش 60 درصدی خرید جهیزیه
سقوط خریداران خارجی در بازار مسکن ترکیه
خودکشی عامل جنایت در روستا اندیکا
غرب به‌جای صلح، به‌دنبال نابودی کامل اوکراین است
لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول قیمت ها
مرگ قاتل پیش از اجرای حکم قصاص
چندصدایی «درباره اسنپ‌بک»؛ چگونه ایستادگی ایران شکاف عمیق در نظم جهانی را آشکار کرد
جهش 5500 همتی در تجارت الکترونیک ایران
مداردیپلماسی | پایان برجام و آغازی بر دیپلماسی هسته‌ای جدید ایران
130 هزار مرگ سالانه در ایران به دلایل تغذیه‌ای مرتبط است
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
امروز آخرین مهلت استعفای مقامات برای کاندیداتوری در شوراها
کشف 31 حلقه فیلم قاجاری در کاخ گلستان
شوخی تلخ با آرمان حکمرانی علم
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
X
آگهی تبلیغاتی