×
سیاسی
شناسه خبر : 88915
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/11/17 ساعت 18:57
فرصت کوتاه اروپا برای خروج از جایگاه بیانیه‌نویسی صرف

نورنیوز بررسی کرد؛

فرصت کوتاه اروپا برای خروج از جایگاه بیانیه‌نویسی صرف

اروپا باید دریافته باشد که صدور بیانیه‌ با ضرب‌الاجل‌های ساختگی و برجسته‌سازی قدم‌های کوتاه لغو تحریم‌ها تاثیر مثبتی بر روند مذاکرات نخواهد داشت و غرب باید رویه‌ای سازنده بر اساس منطق‌های ارائه شده از سوی تهران را در پیش بگیرد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک به اقدام آمریکا در بازگرداندن برخی معافیت‌های تحریمی مرتبط با برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران واکنش نشان داده و اعلام کردند که این اقدام باید بحث‌های فنی لازم برای حمایت از مذاکرات وین برای لغو تحریم‌های ایران را تسهیل کند. 

در این بیانیه آمده است: ایران باید از این فرصت استفاده کند زیرا زمان اندکی برای به نتیجه رسیدن موفقیت‌آمیز مذاکرات باقی مانده و ما در این خصوص با آمریکا هم‌نظر هستیم.

این مواضع اروپایی‌ها در حالی است که این کشورها عملا ماهیت نقش‌آفرینی خویش در تحولات بین‌المللی را از دست داده‌ و عملا به ماشین صدور بیانیه تنزل پیدا کرده‌اند، چنانچه پس از خروج غیر مسئولانه و تحقیرآمیز آمریکا و ناتو از افغانستان نیز «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا رسما اعلام کرد که اروپا صرفا به یک صادرکننده بیانیه در رد یا تایید تحولات مبدل شده و نقش‌آفرینی موثری در عرصه جهانی ندارد.

در همین حال بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه اعتراف کردند که اروپا در ایفای نقش جهانی ناتوان بوده و باید به سمت تشکیل ارتش واحد اروپایی برود.

درباره چرایی تنزل جایگاه اروپا عموم کارشناسان معتقدند که پیروی مطلق اروپا از آمریکا زمینه‌ساز هزینه‌های سنگین اقتصادی و امنیتی برای آنها شده و بازنده نهایی این وضعیت بوده‌اند.

هر چند کشورهای اروپایی می‌کوشند چنان وانمود کنند که رویکردی مستقل در معادلات جهانی دارند اما رفتار عملی آنها همواره تابعی از خواسته‌های آمریکا بوده و در نهایت آنها صادرکننده بیانیه‌هایی شده‌اند که هیچ جایگاهی برای اجرا یا رد آن ندارند.

این وضعیت را این روزها در تحولات اوکراین می‌توان مشاهده کرد که اروپا با همان سیاست پیروی به ابزاری برای اهداف ضد روسی و ضد امنیتی آمریکا مبدل شده و صرفا هزینه‌های این روند را می‌پردازد.

در قبال مذاکرات وین نیز اروپا گرفتار چنین وضعیتی است و بارها نقش صادرکننده بیانیه در چارچوب خواسته‌های آمریکا و نه منافع اتحادیه اروپا را ایفا کرده که نتیجه آن کندی روند مذاکرات و ابهام در به نتیجه رسیدن مذاکرات بوده است.

حال این سوال مطرح است که اروپا چگونه می‌تواند از این وضعیت خارج شده و به یک عضو موثر و مفید در روند مذاکرات تبدیل شود؟ 
پاسخ به این پرسش در یک جمله خلاصه می‌شود و آن ایفای نقشی رویکرد منطقی و عقلایی از سوی اروپا در قبال مذاکرات است.

افکار عمومی جهان به این نکته اذعان دارند که آنچه موجب بقا و روند مذاکرات تاکنون شده، رویکرد منطقی و تعاملی ایران در روند مذاکرات بوده، حال آنکه رفتارهای غیر مستقل و اصرار طرف‌ غربی مذاکرات به پیروی از خواسته‌های بی‌منطق و زیاده‌خواهانه آمریکا عملا به مانعی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات تبدیل شده است.

بورل پس از گفتگوی تلفنی با «حسین امیرعبداللهیان» عنوان کرده: «برای پایان سریع مذاکرات و بازگشت به اجرای کامل برجام به تلاش‌هایی با حسنِ‌نیت از سوی تمامی طرف‌ها و روحیه سازش نیازمندیم.»

این ابراز نیاز از سوی بورل در حالی مطرح شده که تا به امروز طرف غربی مذاکرات فاقد چنین روحیه و رویکردی بوده و پیروی کور از منویات آمریکا روند مذاکرات را با ابهام مواجه ساخته است.

نکته اساسی اینکه؛ اروپا باید دریافته باشد که صدور بیانیه‌ با ضرب‌الاجل‌های ساختگی و برجسته‌سازی قدم‌های کوتاه لغو تحریم‌ها تاثیر مثبتی بر روند مذاکرات نخواهد داشت و غرب باید رویه‌ای سازنده بر اساس منطق‌های ارائه شده از سوی تهران را در پیش بگیرد.

چنانکه وزیر خارجه ایران نیز خاطرنشان کرده؛ حسنِ‌نیت در عمل از نظر جمهوری اسلامی این است که بر روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد. آنچه بر روی کاغذ رخ می‌دهد خوب است، اما کافی نیست.

در همین چارچوب نیز «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی در حساب توییتری خود نوشت: انتفاع اقتصادی واقعی، موثر و قابل راستی‌آزمایی ایران، شرط لازم برای شکل‌گیری توافق است. نمایش رفع تحریم اقدامی سازنده تلقی نمی‌شود.

بر این اساس؛ طرف غربی مذاکرات به جای صدور بیانیه حمایت از اقدامات نمایشی و غیر موثر آمریکا و تلاش برای فروش آن به عنوان امتیاز به ایران، باید به دنبال توازن واقعی در تعهدات طرفین باشند.

چنانچه دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در توئیت دیگری نوشته است: با وجود پیشرفت‌های محدود در مذاکرات وین، هنوز با شکل‌گیری توازن ضروری در تعهدات طرفین فاصله داریم. تصمیمات سیاسی در واشنگتن لازمه ایجاد توازن در تعهدات برای دستیابی به توافق خوب است.

جمهوری اسلامی از همان زمان آغاز مذاکرات محورهای این توازن را اعلام داشته و آن اینکه به دلیل نقض عهده‌های طرف غربی در طول این سال‌ها لغو تمام تحریم‌ها، راستی‌آزمایی این لغو از سوی ایران و تضمین برای تکرار نشدن نقض عهد‌های گذشته ضروری است.

به هر تقدیر اکنون فرصتی است برای اروپا که از ماهیت صرفا صادرکننده بیانیه و پیروی از خواسته‌های آمریکا رهایی یابد و جایگاهی جدید در ساختار چند قطبی جهان کسب نماید.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نوراینفو | 6 راز موفقیت برای مدیریت مالی
تامین برق یک شهر با راکتور هسته‌ای در حیاط پشتی خانه
زمستان بدون مازوت؟ ترس مجدد از خاموشی‌ها و آلودگی هوا
زنگ خطر پایان سیاست دوحزبی در انگلیس/ فاراژ در آستانه نخست‌وزیری؟
سخنان سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل
مستند ایرانی جایزه جشنواره بوسان را گرفت
فرزند شهید نصرالله: آمریکا از طرح‌های شیطانی علیه کشورهای اسلامی استفاده می‌کند
مورایس: استقلال در حال رشد است
واکنش ایران به سخنرانی «نتانیاهو» در مجمع عمومی سازمان ملل در مقابل صندلی‌های خالی
ظریف: فعالسازی اسنپ‌بک، سودی برای اروپا نخواهد داشت
پزشکیان: اقدامات رئیس‌جمهور آمریکا منطقه را به سمت آتش سوق می‌دهد
آلمان: تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران اعمال خواهند شد
کشورهای اسلامی برای مردم خود و ملت‌های مسلمان با توسعه همکاری‌ها امنیت و رفاه ایجاد کنند
تکذیب بازرسی آژانس در فردو و نطنز +فیلم
ترافیک سنگین در تمامی محور‌های ورودی تهران
چین: فعال کردن مکانیسم اسنپ‌بک به حل اختلافات کمکی نخواهد کرد.
تعقیب و گریز قاچاقچیان سوخت توسط پلیس هرمزگان
بن بست مذاکرات امنیتی بین اسرائیل و سوریه در آخرین لحظه
ایران جهان را به ایستادگی در برابر استانداردهای دوگانه و مزورانه فرامی‌خواند
شهادت 93 دانش‌آموز و 30 استاد دانشگاه در جنگ 12 روزه
اعلام زمان رای گیری شورای امنیت درباره ایران
وزیر خارجه عراق حمله به هر شهرونده عراقی را حمله به عراق دانست
جدول به روز لیگ برتر پس از بازی استقلال
تحقیر نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل
جنایت رژیم صهیونیستی توهین به کرامت انسانی است
استقلال(1) -شمس آذر (1) /توقف آبی پوشان در خانه+ فیلم
عرضه 11 محصول ایران‌خودرو بدون نیاز به حساب وکالتی
گروسی: نشانه‌ای درباره افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران وجود ندارد
تاکید نخست‌وزیر چین به افزایش اقدامات یک‌جانبه توسط برخی کشورها
ایران از مواضع تاجیکستان در جنگ 12 روزه تقدیر کرد
سایپا فردا پیش‌فروش جدید خود را کلید می‌زند
هاشمیان در نشست هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس
اعتراف گروسی به غیر منصفانه بودن عدم بازرسی آژانس اتمی از اسرائیل
انتخاب قطر به عنوان میزبان والیبال قهرمانی جهان در سال 2029
مصرف بنزین در تابستان امسال رکورد زد
خلاصه بازی گل‌گهر 0-0 فولاد؛ دوئل لک و گروسیان! +فیلم
ادعای ترامپ: به پایان جنگ غزه نزدیک شده‌ایم
عکس های منتخب حیات وحش هفته
سخنرانی عراقچی در نشست گروه دوستان مدافع منشور سازمان ملل
حذف تیم ملی چوگان ایران از جام‌جهانی
طی 6 ماهه گذشته بیش از 7 میلیون لیتر قاچاق سوخت در هرمزگان کشف شد
دیدار پزشکیان و ولیعهد کویت در نیویورک
شهباز شریف: نیروهای پاکستان «پاسخ قاطعی» به هند دادند
بیانیه گروه دوستان منشور ملل متحد در محکومیت تجاوزات امریکا و اسرائیل علیه ایران
درخواست فلسطین برای عضویت در بریکس
اسلامی: ایران اهل تعامل است، اما غرب تقابل را برگزیده
دخالت غیرمنتظره ترامپ در جام جهانی؛ تغییر محل بازی‌ها در صورت ناامنی
درخواست عراقچی از شورای امنیت سازمان ملل متحد
دلیل لغو کنسرت‌های سیروان خسروی و ایهام
طمع سازندگان بازار مسکن را متلاطم کرد
X
آگهی تبلیغاتی